Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-01-12

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 12 Ιανουαρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [02] ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [03] ΟΞΕΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
  • [04] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΤΟΥΠΟΥΡΚΟΦΣΚΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [07] ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
  • [08] H TOYΡΚΙΑ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
  • [09] ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΕΤΖΕΒΙΤ: ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΪΚΟ-ΜΠΟΥΚΟΣΙ
  • [12] ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΣΤΟΧΩΝ
  • [13] ΣΥΜΠΛΕΥΣΗ ΡΩΣΙΑΣ - ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΙΑ ΚΟΣΥΣΦΟΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΙΡΑΚ
  • [14] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300 ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [15] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΜΕ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΟΑΣΕ ΘΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Τη συμφωνία για τη συγκρότηση πολυεθνικής δύναμης που θα αναπτυχθεί στα Βαλκάνια υπέγραψαν το μεσημέρι στην Αθήνα οι υπουργοί 'μυνας της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Σύμφωνα με την αρχή της εναλλαγής που υιοθετήθηκε μετά από πρόταση του Έλληνα υπουργού 'κη Τσοχατζόπουλου, την διοίκηση του σώματος θα αναλάβει αρχικά τούρκος αξιωματούχος, ενώ το αρχηγείο του αρχικά θα βρίσκεται στο Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) της Βουλγαρίας της πολιτικοστρατιωτικής επιτροπής θα αναλάβει η Ελλάδα.

    Στις συνομιλίες που είχαν σήμερα οι υπουργοί άμυνας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, της Ιταλίας, της Ρουμανίας, της Αλβανίας και των Σκοπίων συζητήθηκαν εκτενώς οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Κοινή διαπίστωση ήταν η ανάγκη άμεσης έναρξης διαπραγματεύσεων μεταξύ των αλβανών και της σερβικής ηγεσίας, με st|wo την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο θέμα.

    Σημειώνεται ότι από τη σύνοδο των υπουργών άμυνας απουσίαζε ο αμερικανός υπουργός 'μυνας, Ουίλιαμ Κοέν, λόγω της έντασης στο Περσικό Κόλπο και ο τούρκος υπουργός 'μυνας, Χικμέτ Τουρκ, που χθες ανέλαβε τα καθήκοντά του στην κυβέρνηση Ετσεβίτ.

    [02] ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Ισπανία όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ισπανό ομόλογο του Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Οι συνομιλίες θα αφορούν τις διμερείς σχέσεις αλλά και γενικότερα τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Κατά την επίσκεψη του στη Μαδρίτη θα γίνει δεκτός από τους βασιλείς της Ισπανίας και την Πέμπτη θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ.

    Τον κ.Σημίτη συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, Τύπου Δημήτρης Ρέππας και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Αλέξανδρος Μπαλτάς.

    [03] ΟΞΕΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

    Οξεία αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκδηλώθηκε χτες το βράδυ στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων που έγινε ύστερα από αίτημα του προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στήριξε τον υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη και την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί. Κατηγόρησε τη Ν.Δ. για υποκρισία και ότι μαζί με το ΚΚΕ υποκινούν τις καταλήψεις, σημειώνοντας ότι υπονομεύουν το μέλλον της νεολαίας.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε κι αυτός την κυβέρνηση για υποκρισία, είπε ότι κανείς δεν μπορεί να «καπελλώσει» τις κινητοποιήσεις των μαθητών και ζήτησε από την κυβέρνηση να υποχωρήσει στο θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι που «καπελλώνει» τους μαθητές και μάλιστα με αντιπαιδαγωγικό τρόπο. Ταυτόχρονα πρότεινε αναστολή εφαρμογής του νόμου της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε να μην εφαρμοστεί ο νόμος και καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης λέγοντας ότι ακολουθεί μεθόδους του παρελθόντος για να στρέψει τους γονείς και την κοινή γνώμη εναντίον των μαθητικών αγώνων. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας ζήτησε αναστολή εφαρμογής του νόμου και επέκρινε την κυβέρνηση για το χαμηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η δημόσια εκπαίδευση.

    [04] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

    Συνεχίζεται η αναταραχή στο χώρο της εκπαίδευσης. Σε ορισμένα Λύκεια της Αττικής συνεχίζονται οι καταλήψεις, ωστόσο στη βόρεια Ελλάδα ελάχιστα είναι τα υπό κατάληψη σχολεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία των διευθύνσεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των νομών στα Ιωάννινα 8 σχολεία σε σύνολο 27 παραμένουν υπό κατάληψη, στην Καβάλα 2 σε σύνολο 43, στην Κόρινθο 2 σε σύνολο 50, sto νομό Μεσσηνίας 11 σε σύνολο 164 και στην Κέρκυρα 18 σε σύνολο 36.

    Το πρωί επικράτησε ένταση στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, όταν γονείς συγκεντρώθηκαν έξω από το σχολικό συγκρότημα του Πολυκλαδικού Λυκείου και ζήτησαν από τους καταληψίες να αποχωρήσουν. Ένταση επικράτησε και στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας στην Αττική, όπου γονείς ζητούν την επαναλειτουργία του σχολείου. Εξάλλου, το πρωί στο Πολυκλαδικό Λύκειο Κατερίνης οι αστυνομικοί ζήτησαν από τους μαθητές να σταματήσουν την κατάληψη, μετά από αίτημα του διευθυντή του σχολείου.

    Tο υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι το 96% των σχολείων της χώρας λειτουργεί κανονικά και μόνο 150 σχολεία σε όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη. Αντίθετα η ΟΛΜΕ κάνει λόγο για 600 υπό κατάληψη σχολεία. Tην Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Σήμερα συνεδριάζουν οι τοπικές ΕΛΜΕ με θέμα την εισήγηση της ΟΛΜΕ για δύο απεργιακές κινητοποιήσεις στο τέλος του μήνα.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

    Δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, έγινε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Στη διάρκεια της εθιμοτυπικής συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής της Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπαγεωργόπουλος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα ζητήματα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στα έργα υποδομής που έχει ανάγκη η πόλη και στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκτέλεσή τους. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος ανέλυσε τους στόχους της Δημοτικής Αρχής για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, ενώ επεσήμανε και το γεγονός της έλλειψης ενός σύγχρονου δημαρχιακού μεγάρου που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες του μεγαλύτερου φορέα της πόλης, του Δήμου.

    Οπως ανέφερε ο κ. Παπαγεωργόπουλος η διοίκηση του Δήμου έχει θέσει ως στόχο άμεσης προτεραιότητας την απόκτηση ενός νέου δημαρχιακού μεγάρου, κάτι που θα επιδιώξει στο προσεχές διάστημα.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΤΟΥΠΟΥΡΚΟΦΣΚΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    O αρχηγός του κόμματος της Δημοκρατικής Αλτερνατίβας της ΠΓΔΜ, Βασίλ Τουπουρκόφσκι συναντήθηκε χθες βράδι στην Αθήνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργιο Παπανδρέου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κύριοι Παπανδρέου και Τουπουρκόφσκι ανατάλλαξαν απόψειες για την πορεία των διμερών σχέσεων, αλλά και για την ολυμπιακή εκεχειρία, δεδομένου ότι ο κ. Τουπουρκόφσκι είναι και πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της ΠΓΔΜ.

    Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε άτυπη, δεν ανακοινώθηκε επισήμως και πραγματοποιήθηκε σε χώρο εκτός του υπουργείου Εξωτερικών.

    [07] ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

    Την επέμβαση των δικαστικών αρχών στη Θεσσαλονίκη προκάλεσαν σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το ελληνικό πόσιμο νερό καθίσταται δυνητικά επικίνδυνο μετά την επικείμενη μείωση των ορίων για την περιεκτικότητα σε τοξικές ουσίες.

    Σύμφωνα με το νέο σχέδιο της σχετικής κοινοτικής οδηγίας, το όριο περιεκτικότητας των 50 μικρογραμμαρίων αρσενικού -ανά λίτρο πόσιμου νερού- που ίσχυε μέχρι σήμερα μειώνεται στο εξής στα 10 μικρογραμμάρια. Όμως, το πόσιμο νερό σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ξεπερνά σε περιεκτικότητα αρσενικού τα 30 και 40, μερικές φορές, μικρογραμμάρια αρσενικού ανά λίτρο.

    Με αφορμή τις παραπάνω αποκαλύψεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, ο προϊστάμενος στην εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Χ. Βουρλιώτης, διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση και την ανέθεσε τη διενέργεια της έρευνας στη συνάδελφό του, Ε. Αποστόλου. Η εισαγγελέας θα καλέσει τις επόμενες μέρες εκπροσώπους υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη που είναι αρμόδιες για τον ποιοτικό έλεγχο του πόσιμου νερού για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ή όχι κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών.

    Πάντως, ο καθηγητής του τμήματος χημείας και διευθυντής του εργαστηρίου ελέγχου ρύπανσης, κ. Θ.Κουϊμτζής, σχολιάζοντας την αλλαγή της κοινοτικής οδηγίας δήλωσε ότι το νερό της Θεσσαλονίκης δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς προέρχεται από πηγές. Ο κ. Κουϊμτζής είπε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές που υδροδοτούνται από γεωτρήσεις ή από πηγές στις οποίες καταλήγουν επιφανειακά νερά. (Χ.Σ.)

    [08] H TOYΡΚΙΑ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

    Ένα πολύ μικρό τμήμα λαθρομεταναστών που προσπαθούν να διαφύγουν από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια σε άλλες χώρες της Δύσης καταφέρνουν να αποτρέψουν οι τουρκικές αρχές όπως αποδεικνύεται πλέον και από επίσημα στοιχεία τα οποία δικαιώνουν την ελληνική επιμονή σε διεθνή φόρα για αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων από τις τουρκικές αρχές

    Ενδεικτικό στοιχείο αυτής της θέσης αποτλεέι το γεγονός ότι σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της Αλεξανδρούπολης, κατά τη διάρκεια του 1998 συνελήφθησαν περίπου 9.300 λαθρομετανάστες που προσπάθησαν να διαφύγουν παράνομα προς τη δύση.

    Ο αριθμός που δεν αναφέρεται σε ολόκληρη την περιοχή του Έβρου αλλά μόνο για αυτή της Αλεξανδρούπολης και δε συμπεριλαμβάνει στοιχεία για την περιοχή της Ορεστιάδας και του βόρειου Εβρου ενώ αντίστοιχα οι τουρκικές αρχές της Ανδριανούπολης, στα σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρίας, ανακοίνωσαν ότι κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους συνέλαβαν περίπου 10.500 λαθρομετανάστες που είχαν σκοπό να περάσουν από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία στη Δυτική Ευρώπη.

    Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανάγκη, στο πλαίσιο της συμφωνίας Σένγκεν να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες από την τουρκική πλευρά για δραστικότερα μέτρα αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης προς τα δυτικά κράτη, λαμβάνοντας υπόψη τους αριθμούς που αναφέρουν οι τουρκικές αρχές παράλληλα με το l]cehor του προβλήματος. Ε.Ρ.

    [09] ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Η κατασκευή οπτικής ίνας μεταξύ της Καβάλας και του Χάσκοβο της Βουλγαρίας, η αντιμετώπιση των συνεπειών της εξόρυξης ουρανίου στο χωριό Ελέσνιτσα στο βουλγαρικό τμήμα της Ροδόπης, η διάνοιξη στα βουλγαροελληνικά σύνορα μεθοριακών διόδων κοντά στη διάβαση Μακάζα και στο Ιλίντεν, ο εκσυγχρονισμός των βουλγαρικών μεθοριακών σταθμών στα Κούλατα και το Νόβο Σέλο, η υλοποίηση της δεύτερης φάσης της μελέτης σκοπιμότητας του οδικού άξονα «Στρυμόνας», είναι τα έργα που αναμένεται να περιληφθούν στην κοινή ελληνοβουλγαρική πρόταση για χρηματοδότηση από τα προγράμματα PHARE και INTERREG της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Αύριο η πρόταση αυτή πρόκειται να διαμορφωθεί σε κοινό οικονομικό πρωτόκολλο, που θα υιοθετήσει η ελληνοβουλγαρική επιτροπή διασυνοριακής συνεργασίας, η οποία συνεδριάζει από χθες στη Σόφια.

    Η βουλγαρική πλευρά σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 40 εκατομμύρια ECU κατά το 1999, για υλοποίηση προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας.

    Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει στην επικράτειά της την κατασκευή τμημάτων της οδικής αρτηρίας που θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με τη Σόφια, ενώ για το ίδιο έργο η Βουλγαρία βρίσκεται ακόμη στη μελέτη σκοπιμότητας που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2000. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια ECU και φιλοδοξία των δυο πλευρών είναι να ολοκληρωθεί έως το 2004 όταν η Ελλάδα θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κ.Κ.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΕΤΖΕΒΙΤ: ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωσε ότι η νέα του κυβέρνηση θα είναι σταθερή όσον αφορά στην υποστήριξη των κατεχομένων της Κύπρου που αναγνωρίζονται μόνο από την Αγκυρα.

    «Το γεγονός ότι η εεληνοκυπριακή κυβέρνηση έπρεπε να κάνει πίσω στην εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στο νησί ήταν αποτέλεσμα της ενίσχυσης των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και τα κατεχόμενα της Κύπρου, η οποία θα συνεχιστεί και από τη δική μας κυβέρνηση», είπε ο κ.Ετζεβίτ, σε ομιλία του στο τουρκικό κοινοβούλιο. Αναφερόμενος στο καθεστώς της Κύπρου υποστήριξε ότι «η ύπαρξη δύο κρατών στην Κύπρο αποτελεί αναμφισβήτητη πραγματικότητα και η κυβέρνησή μας υποστηρίζει την πρόταση του προέδρου των κατεχομένων Ραούφ Ντενκτάς για τη δημιουργία συνομοσπονδίας προς επίλυση του κυπριακού».

    Σημειώνεται ο κ.Ετζεβίτ προχώρησε στις δηλώσεις αυτές κατά τη di\qjeia της παρουσίασης του προγράμματος της νέας κυβέρνησης στο κοινοβούλιο. Ε.Ρ.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΪΚΟ-ΜΠΟΥΚΟΣΙ

    Με τον «πρωθυπουργό» της λεγόμενης «εξόριστης κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου», Μπουγιάρ Μπουκόσι, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Παντελή Μάικο.

    Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Μάικο να συζητήσει με όλους τους εκπροσώπους των πολιτικών δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου, ώστε να υπάρξει ενιαία έκφραση για την εκτόνωση της κρίσης και την επίλυση του προβλήματος, δήλωσε ο υπουργός Πληροφόρησης, Μουσά Ουλκίνι.

    Kυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Παντελή Μάικο επανέλαβε στον συνομιλητή του την ανάγκη ενιαίας έκφρασης όλων των πολιτικών δυνάμεων του Κοσυσφοπεδίου, επισημαίνοντας ότι τα Τίρανα θα υποστηρίξουν την πολιτική λύση που σέβεται τη βούληση του αλβανικού λαού του Κοσσυφοπεδίου και τους διεθνείς κανόνες, «εκείνη τη λύση δηλαδή που γίνεται αποδεκτή από όλους και όχι από ένα άτομο ή μια πολιτική δύναμη».

    Από την πλευρά του ο Μπουγιάρ Μπουκόσι επισήμανε την ανάγκη σχηματισμού νέας κυβέρνησης στο Κοσσυφοπέδιο με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων καθώς και του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου». Επαναλαμβάνοντας ότι στόχος είναι η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, τόνισε ωστόσο ότι «θα καταβάλλουμε από την πλευρά μας όλες τις προσπάθειες για να αποφευχθεί κλιμάκωση της έντασης και να αποτραπεί ο πόλεμος».

    Σχετικά με το ρόλο και το μέλλον του «Απελευρωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου» ο Μπουκόσι, είπε χαρακτηριστικά: «Ο στρατιωτικός παράγοντας είναι μέρος της πραγματικότητας στο Κοσσυφοπέδιο και είναι η στιγμή που πρέπει να θεσμοθετηθεί η ύπαρξή του».

    Σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μπουκόσι εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση την οποία επιδεικνύει η Αλβανία στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, ενώ πρόσθεσε λακωνικά: «Ελπίζουμε πολύ στην Αλβανία».

    Η συχνότητα των επαφών του πρωθυπουργού Μάικο με εκπροσώπους της ηγεσίας των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, καταδεικνύουν τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το εθνικό θέμα, αλλά και τη βούλησή της να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς την κατεύθυνση της επίλυσης του εθνικού προβλήματος, σημειώνουν οι αλβανικές εφημερίδες.

    [12] ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΣΤΟΧΩΝ

    Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 έπληξε και πάλι ιρακινό στόχο, σε ραντάρ στα βόρεια της χώρας και στη συνέχεια επέστρεψε χωρίς να υποστεί ζημιές στη βάση του στην Τουρκία, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Πενταγώνου Ρίτσαρντ Μπρίτζες.

    Χθες δύο μαχητικά, F-15 και F-16 εκτόξευσαν πυραύλους σε άλλο ιρακινό ραντάρ, ενώ ο Αμερικανός εκπρόσωπος δήλωσε ότι τα ραντάρ pou επλήγησαν στόχευαν κατά των αμερικανικών αεροσκαφών και ότι η αεροπορική άμυνα της Βαγδάτης αποτελεί απειλή για τις συμμαχικές δυνάμεις.

    Στο μεταξύ το Ιράν καταδίκασε τις βλέψεις του Ιράκ στο έδαφος του Κουβέιτ, διευκρινίζοντας ότι «τέτοιου είδους διαβήματα δεν οφελούν στη διευθέτηση των διαφορών ανάμεσα στο Ιράκ και το Κουβέιτ».

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι «τα περιφερειακά προβλήματα θα πρέπει να συζητηθούν ψύχραιμα στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων» και ότι η διαμάχη των δύο πλευρών μπορεί μόνο να επιδεινώσει την κατάσταση. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι η διαφωνία «μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα από τις εξωτερικές δυνάμεις που προστατεύουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή». Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Ταρέκ Αζίζ δήλωσε ότι «το Κουβέιτ δημιουργήθηκε από τη Βρετανία για να αποδυναμώσει το Ιράκ και αυτό στέρησε από τη χώρα τα παράκτια εδάφη της». Ε.Ρ.

    [13] ΣΥΜΠΛΕΥΣΗ ΡΩΣΙΑΣ - ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΙΑ ΚΟΣΥΣΦΟΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΙΡΑΚ

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίζοντας ότι η «μεταβλητή διπλωματία» της Ουάσινγκτον στη γιουγκοσλαβική επαρχία δεν αποφέρει αποτελέσματα. Ο κ.Βεντρίν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, παραδέχτηκε ότι ο Αμερικανός μεσολαβητής στο Κοσσυφοπέδιο Κρίστοφερ Χιλ «εργάστηκε σκληρά» για να επιλύσει τη διαμάχη ανάμεσα στους Σέρβους και τους Αλβανούς αυτονομιστές, αλλά πρόσθεσε ότι «εξαναγκαζόμαστε να συμπεράνουμε ότι η μεταβλητή αυτή διπλωματία δεν έχει αποτελέσματα, καθώς ο χρόνος περνά και η ένταση στην περιοχή παραμένει». Στη συνέχεια ο Γάλλος υπουργός κάλεσε την Ομάδα Επαφής να πάρει για μια ακόμη φορά την πρωτοβουλία και τις ευθύνες στα χέρια της για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η οποία προκαλεί την έντονη ανησυχία της Γαλλίας και της Ρωσίας. Ο Ρώσος ομόλογός του Ιγκόρ Ιβάνοφ συμφώνησε στις θέσεις αυτές, υποστηρίζοντας ότι «το καλύτερο βήμα θα ήταν να ενισχυθεί ο ρόλος της Ομάδας Επαφής το συντομότερο δυνατό, καθώς η στασιμότητα χρησιμοποιείται από αυτούς που επιδιώκουν να αυξήσουν την ένταση στο Κοσσυφοπέδιο».

    Ο κ.Ιβάνοφ άσκησε κριτική στους Αλβανούς της επαρχίας για τη σύλληψη των οχτώ Γιουγκοσλάβων στρατιωτών, τονίζοντας ότι «η Ομάδα Επαφής πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλες τις πλευρές προκειμένου να τις εξαναγκάσει να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις». Ο κ.Βεντρίν επεσήμανε ότι Γαλλία και Ρωσία «έχουν κοινές θέσεις και προτάσεις για μέτρα» για το Κοσσυφοπέδιο και το Ιράκ, τις οποίες πρόκειται να υποβάλλουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο την υιοθέτηση ενιαίας διαδικασίας. «Πρέπει να δημιουργηθεί αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου των ιρακινών όπλων και παράλληλα να βοηθηθεί ο ιρακινός πληθυσμός, που ζει κάτω από δύσκολες συνθήκες εδώ και επτά χρόνια», είπε ο Γάλλος υπουργός. Ε.Ρ.

    [14] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300 ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αυξημένο ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα για το Κυπριακό και θετικό κλίμα διαπιστώνει η κυβέρνηση μετά την απόφαση για τους πυραύλους S-300, τονίζοντας ταυτόχρονα πως η απόφαση δεν λήφθηκε εξαιτίας κάποιων ανταλλαγμάτων, αλλά γιατί ήταν η ορθή ως προς την εξυπηρέτηση των στρατηγικών στόχων του Ελληνισμού. Αυτό τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι το ενδιαφέρον του ξένου παράγοντα δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί. Σε ερώτηση κατά πόσο η Ρωσία ζητά διακρατική συμφωνία με την Ελλάδα για εγκατάσταση των πυραύλων στην Κρήτη, ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε ότι «Ελλάδα και Κύπρος έχουν αποφασίσει οι πύραυλοι να εγκατασταθούν στην Κρήτη» και πως για να γίνει αυτό, πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις με τα τρία συμβαλλόμενα μέλη, Ρωσία, Κύπρο και Ελλάδα.

    Διευκρίνισε δε ότι στην Ελλάδα οι επίσημες θέσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και του ΥΠΕΞ μιλούν για εγκατάσταση στην Κρήτη. Σε ερώτηση αν είναι στρατιωτικοί οι λόγοι που οδήγησαν σε απόφαση για εγκατάσταση στην Κρήτη, ο κ. Στυλιανίδης απέφυγε να απαντήσει, προσθέτοντας ωστόσο, ότι η απόφαση «είναι στα πλαίσια της φιλοσοφίας του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου».

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος σύμφωνα με το δημοσιογράφο χαρακτήρισε ως λάθος την παραγγελία των πυραύλων S-300, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι δεν έχει υπόψη του τη δήλωση και πρόσθεσε ότι «οι κοινές αποφάσεις Ελλάδας και Κύπρου» είναι γνωστές. Επεσήμανε δε οτι η κυβέρνηση «θεωρεί ότι και η πρώτη απόφαση για τους S-300 είναι σωστή, όπως και η δεύτερη».

    Σε ερώτηση κατά πόσο ο διεθνής παράγοντας προέβη σε οποιεσδήποτε ενέργειες προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, μετά την απόφαση για μη έλευση των πυραύλων, είπε ότι «υπάρχει όντως ένα αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς του διεθνούς παράγοντα», το οποίο, ωστόσο, «δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί και διευκρινιστεί κατά απόλυτο τρόπο».

    Τόνισε δε την ετοιμότητα του Προέδρου Κληρίδη και της κυβέρνησης «να συζητήσουν με βάση τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών όλα τα θέματα που αφορούν στο κυπριακό πρόβλημα και θέματα ουσίας και θέματα ασφάλειας και αποστρατικοποίησης». «Μέχρι τώρα, οι ενδείξεις από την τουρκική πλευρά δεν είναι ούτε θετικές, ούτε αρνητικές», επεσήμανε, προσθέτοντας, όμως, ποως «υπάρχει η έκκληση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για θετική χειρονομία εκ μέρους της Τουρκίας», καθώς και μια δήλωση- ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΕΞ που «κινείται στη σωστή κατεύθυνση». Σε ερώτηση κατά πόσο η κυβέρνηση θα το θεωρούσε ικανοποιητική ανταπόκριση της Τουρκίας, αν η χώρα απέσυρε αμερικανικής κατασκευής όπλα από την Κύπρο, ο κ.Στυλιανίδης είπε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει υποθέσεις, λέγοντας ότι «θα αξιολογήσουμε όλα εκείνα τα μέτρα που θα θεωρήσουμε ότι βοηθούν στο να diasvakiste_ το αίσθημα ασφάλειας του κυπριακού λαού».

    Οτιδήποτε κινείται προς τη σταδιακή αποστρατικοποίηση, θεωρείται θετικό, τόνισε. Κληθείς να προσδιορίσει το αυξημένο ενδιαφέρον εκ μέρους του διεθνούς παράγοντα, επανέλαβε ότι η απόφαση για τους πυραύλους λήφθηκε γιατί θα εξυπηρετούντο οι «στρατηγικοί στόχοι του Ελληνισμού» και όχι για να εξαργυρωθεί αυτή η απόφαση με ανταλλάγματα, προσθέτοντας ότι υπάρχει τώρα ένα θετικό κλίμα και αυξημένο ενδιαφέρον, το οποίο Ελλάδα και Κύπρος θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν. Κληθείς να συγκεκριμενοποιήσει το αυξημένο αυτό ενδιαφέρον, είπε πως η κυβέρνηση δεν θέλει να δηλώσει τι αναμένει.

    Σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ και του Τουρκοκύπριου ηγέτη ότι δεν θα αποχωρήσει καένας Τούρκος στρατιώτης από την Κύπρο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι αυτές «είναι αρνητικότατες ενδείξεις και αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά ότι η Τουρκία είναι μια επεκτατική δύναμη στην περιοχή».

    Ερωτηθείς και πάλι για τα ανταλλάγματα για την απόφαση των πυραύλων, επανέλαβε ότι «η απόφαση ήταν οδυνηρή και θεωρούμε ότι έχει μειονεκτήματα», αλλά τόνισε πως «οι επιπτώσεις δεν σημαίνει ότι ανατρέπουν εντελώς τη στρατηγική φιλοσοφία με την οποία διαχειριζόμαστε το Κυπριακό, Ελλάδα και Κύπρος». Σε ερώτηση για το τι αναμένει η κυβέρνηση από την ΕΕ μετά την απόφαση για τους S-300, ο κ.Στυλιανίδης είπε ότι «μας ικανοποιεί το μάξιμουμ» προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «δεν αγνοούμε πολιτικές πραγματικότητες και δεδομένα».

    «Διεκδικούμε, στα πλαίσια μιας φιλοσοφίας διεκδικητικού ρεαλισμού, με στόχο να αποκομίσουμε το σημαντικότερο όφελος», τόνισε επισημαίνοντας πως «είναι σημαντικό για μας να υπάρξει μια σαφής θέση και απόφαση όλων των ευρωπαϊκών χωρών για απρόσκοπτη πορεία προς την ένταξη».

    Διευκρίνισε, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση επιθυμεί εμπλοκή και του ευρωπαϊκού παράγοντα, αλλά και οποιουδήποτε άλλου «έχει σημαντικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, είτε στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας είτε στα πλαίσια της ΕΕ». Κληθείς να σχολιάσει άρθρο της «Ουάσιγκτον Ποστ» της 30ης Δεκεμβρίου, το οποίο, σύμφωνα με το δημοσιογράφο, προέβαλλε διαφορετικές εκτιμήσεις για το θέμα των πυραύλων, με εκείνες της κυπριακής κυβέρνησης, ο κ. Στυλιανίδης παρέπεμψε στις επίσημες θέσεις των διαφόρων χωρών, προσθέτοντας, εξάλλου, ότι την ίδια μέρα άλλα δημοσιεύματα πρόβαλαν εκτιμήσεις παρόμοιες με αυτές της κυπριακής κυβέρνησης. (Χ.Σ.)

    [15] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΜΕ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΟΑΣΕ ΘΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

    Ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ, υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Κνουτ Βόλεμπεκ ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Πρίστινα δήλωσε αργά σήμερα το απόγευμα ότι οι συνομιλίες για την άνευ όρων απελευθέρωση των οκτώ Γιουγκοσλάβων στρατιωτών που κρατούνται όμηροι από τον ΑΣΚ έληξαν επιτυχώς και ότι οι στρατιώτες θα είναι πολύ σύντομα ελεύθεροι.

    Όπως τόνισε ο κ. Βόλεμπεκ μετά τις σημερινές συνομιλίες με τη μεσολάβηση εκπροσώπων του ΟΑΣΕ σημειώθηκε πρόοδος και ο «Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου» δέχθηκε αφήσει ελεύθερους τους Γιουγκοσλάβους στρατιώτες. Σε ερώτηση δημοσιογράφων γιατί οι οκτώ στρατιώτες δεν απελευθερώθηκαν αμέσως μετά τη λήξη των συνομιλιών απάντησε συγκεκριμένοι λόγοι δεν επιτρέπουν την άμεση απελευθέρωση τους, πρόσθεσε ωστόσο ότι πολύ σύντομα οι στρατιώτες θα είναι ελεύθεροι.

    Ο κ. Βόλεμπεκ υπογράμμισε ότι στις συναντήσεις που είχε σήμερα στην Πρίστινα με τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα και τον Αντέμ Ντεμάτσι τόνισε την ανάγκη να σχηματίσουν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου ενιαία διαπραγματευτική ομάδα. «Θα πρέπει κατ' αρχήν να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα στις τάξεις των Αλβανών Κοσσυφοπεδίου και στη συνέχεια να προχωρήσουν στις συνομιλίες με το Βελιγράδι», διευκρίνισε ο κ. Βόλεμπεκ ο οποίος κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Πρίστινα συναντήθηκε με μέλη της αποστολή του ΟΑΣΕ και παρέστη στα εγκαίνια του πέμπτου περιφερειακού κέντρου της αποστολής επαλήθευσης στο Ποντούγιεβο. Κ.Γ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 12 January 1999 - 20:35:29 UTC