Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-01-20

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 20 Ιανουαρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
  • [02] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ - ΟΔΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [03] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΡΣΕΝΗ ΖΗΤΑ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [04] ΒΟΥΛΗ: "ΕΠΙΘΕΣΗ" ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΤΑ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300
  • [05] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
  • [06] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΚΥΠΡΟΥ
  • [07] ΤΑΥΤΟΣΗΜΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ- Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΕΣΟΥ
  • [08] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
  • [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [10] ΒΟΥΛΗ: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΕΣΣΔ
  • [11] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
  • [12] ΣΕ CD ROM 13 ΤΟΜΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [13] ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ-ΚΛΑΡΚ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [15] ΣΥΜΒΙΒΑΣMO ΣΤΗ ΑΠΕΛΑΣΗ ΓΟΥΟΚΕΡ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ
  • [16] Η ΡΩΣΙΑ ΖΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΑΚ
  • [17] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΑΦΗΣ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [18] Ο Φ. ΝΑΝΟ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
  • [19] Η Ε.Ε. ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΕΛΑΣΕΙ ΤΟΝ Γ. ΓΟΥΟΚΕΡ
  • [20] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΝΕΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ
  • [21] ΒΡΕΤΑΝΙΑ:Ο ΜΠΛΕΡ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΜΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [22] Η ΛΟΥΪΖ ΑΡΜΠΟΥΡ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΓΗ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

    Κινητικότητα εκδηλώνεται στο Υπουργείο Παιδείας, καθώς παράγοντες του υπουργείου εξετάζουν τρόπους για την εκτόνωση της κρίσης στην εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η χθεσινή συνάντηση Σημίτη - Αρσένη κατά την οποία αποφασίστηκε να γίνουν βελτιώσεις στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση χωρίς ωστόσο να επηρεαστούν οι βασικές αρχές της.

    Το πρωί ο υπουργός Παιδείας είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία μαθητών που έχουν τερματίσει τις καταλήψεις. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως ένδειξη της πρόθεσης της κυβέρνησης να ξεκινήσει διάλογο με τους μαθητές με τα σχολεία ανοικτά. Στις 4 το απόγευμα ο κ. Αρσένης θα συναντήσει εκπροσώπους της ομοσπονδίας λειτουργών τεχνικής εκπαίδευσης και αναμένεται να κάνει δηλώσεις αμέσως μετά.

    [02] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ - ΟΔΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Νέα επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα μεταξύ οδηγών αυτοκινήτων και μαθητών οι οποίοι συνεχίζουν τους αποκλεισμούς δρόμων στην Αθήνα.

    Από τους αποκλεισμούς δρόμων προκλήθηκαν και σήμερα μεγάλα προβλήματα στις συγκοινωνίες. Στο μεταξύ στο αυτόφωρο πλημμελειοδικείο Ρόδου οδηγήθηκε ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ νοτίου συγκροτήματος Δωδεκανήσου Βασίλης Σταυριανός, κατηγορούμενος για το χθεσινό τραυματισμό μαθήτριας σε μπλόκο το οποίο επιχείρησε να σπάσει με το αυτοκίνητό του.

    [03] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΡΣΕΝΗ ΖΗΤΑ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Την άμεση παραίτηση του υπουργού Παιδείας, Γεράσιμου Αρσένη, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση στο χώρο της Εκπαίδευσης ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Σε περίπτωση που δεν παραιτηθεί ο ίδιος ο κ. Αρσένης, ο πρωθυπουργός οφείλει να προχωρήσει στην άμεση αντικατάστασή του, υποστήριξε ο κ. Καραμανλής.

    "Η κατάσταση στο χώρο της παιδείας έχει φτάσει στο απροχώρητο", δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς τους μαθητές να γυρίσουν στα σχολεία τους, αλλά και στην κυβέρνηση να υποχωρήσει.

    Ο κ.Καραμανλής θεωρεί επιβεβλημένο να "παγώσει" το απαράδεκτο, όπως είπε, εξεταστικό σύστημα, και κυρίως το τμήμα που αφορά τους μαθητές της Β' Λυκείου, και να ξεκινήσει αμέσως ένας ευρύτατος διάλογος σε εθνική, διακομματική βάση, σύμφωνα με την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο κ. Καραμανλής κάλεσε επίσης τους υπουργούς και τα στελέχη της κυβέρνησης να αποφεύγουν επικύνδινες δηλώσεις που "ρίχνουν λάδι στη φωτιά" και οδηγούν στην πρόκληση επεισοδίων.

    [04] ΒΟΥΛΗ: "ΕΠΙΘΕΣΗ" ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΤΑ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟΥΣ S-300

    "Ο πρόεδρος ενός ανεξάρτητου κράτους, εκλεγμένος από τον λαό, όπως είναι ο Κύπριος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης δεν παίρνει αποφάσεις υπακούοντας σε εντολές της Ελλάδας". Αυτό τόνισε απόψε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη μη εγκατάσταση των S300 στην Κύπρο. Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε απαράδεκτη την προσπάθεια της ΝΔ να αποδείξει ότι η εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει η Κύπρος υποδεικνύεται από την Ελλάδα, sglei~momtar ότι προσφέρει με αυτό τον τρόπο πολύ κακή υπηρεσία.

    "Ο κ. Κληρίδης και η κυβέρνησή του πήραν την απόφαση για μη εγκατάσταση των πυραύλων στο νησί και η ελληνική κυβέρνηση, όπως και το 70% του κυπριακού λαού που την στηρίζει, την επικρότησαν, γιατί κάτω από τις σημερινές συνθήκες εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Κύπρου και του ευρύτερου ελληνισμού", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Δεν επιτρέπεται στην ελληνική Βουλή να αντλούμε επιχειρήματα για μικροκομματική εκμετάλλευση.

    Επρεπε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Δεν υπερασπίζεστε περισσότερο την πατρίδα και τον ελληνικό λαό ούτε έχετε περισσότερο ενδιαφέρον από όλους τους Ελληνες. Ολοι έχουμε το ίδιο ενδιαφέρον για να αναδείξουμε το Κυπριακό και όχι να το υποβαθμίσουμε".

    Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι οι λόγοι που οδήγησαν στη ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων στην Κύπρο ήταν μεταξύ άλλων:

    Για να επανέλθει στην πρώτη γραμμή το πολιτικό πρόβλημα που είχε προκύψει από την κατοχή της Κύπρου από τις τουρκικές δυνάμεις, γιατί το θέμα των πυραύλων το είχε επισκιάσει στη διεθνή κοινή γνώμη, Για να άρει τις επιφυλάξεις και να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις που σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να διακινδυνευτεί η ομαλή τους πορεία λόγω των S300, Για να μην πέσουμε στην παγίδα της Αγκυρας που επιδιώκει την ένταση και προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνη σε Ελλάδα και Κύπρο για επιθετικότητα και παράλογη αδιαλλαξία, Για να ανακοπούν οι τάσεις στρατικοποίησης του νησιού, κάτι που επιδιώκει η Τουρκία.

    Ο κ. Κληρίδης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, είχε κάνει την πρόταση για μείωση του εξοπλισμού στο νησί και η Ελλάδα τον στήριξε ολόθερμα. Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Σημίτης η απόφαση του Κύπριου προέδρου: Επανέφερε την προσοχή της Διεθνούς Κοινότητας από το θέμα των εξοπλισμών στο θέμα του πολιτικού προβλήματος και απέτυχαν οι επιδιώξεις της Τουρκίας για στρατικοποίηση του θέματος, Οδήγησε στη λήψη απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για μείωση των εντάσεων στο νησί - μια απόφαση που για πρώτη φορά διατυπώθηκε όχι μόνο από το Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά και από άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, Ηρε τις έντονες αντιδράσεις που υπήρχαν σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις από τις χώρες της ΕΕ, Εφερε το Κυπριακό στο προσκήνιο καθώς και το θέμα του αφοπλισμού στο νησί και Εδωσε νέα ώθηση στην αντιμετώπιση του Κυπριακού. Κλείνοντας ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η νέα ώθηση που δόθηκε για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, θα αξιοποιηθεί από Αθήνα και Λευκωσία τους επόμενους μήνες.

    Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Δημήτρης Σιούφας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα και ότι επιμένει στη σιωπή και στη συσκότιση. "Είναι συγκλονιστικό, είπε, ότι η δικαιολόγηση από την κυβέρνηση των πράξεων της είναι χειρότερη από τις ίδιες της τις πράξεις. Διότι δεν πρόκειται για λάθος ή συγγνωστές παραλείψεις, αλλά για εφαρμογή δόγματος και πολιτικής και διπλωματικής πρακτικής. Ενώ η κυβέρνηση διακήρυττε Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, στην πραγματικότητα εφήρμοζε Δόγμα περιορισμένης κυριαρχίας".

    [05] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Υπέρ της έντασης των προσπαθειών για να βρεθεί πολιτική λύση στο Κοσσυφοπέδιο, τάχθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, αμέσως μετά τα εγκαίνια του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης στη Νέα Σάντα του Κιλκίς. Δεν θα ήταν ούτε έξυπνο, ούτε υπεύθυνο να επιχειρήσει κάποιος να δώσει λύση στο Κοσσυφοπέδιο, με τη χρήση στρατιωτικής βίας, είπε ο υπουργός, στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα προς τις δυνάμεις εκείνες που πιέζουν για στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή. Ο κ. Τσοχατζόπουλος καταδίκασε τη σφαγή αμάχων στο Κοσσυφοπέδιο, όπως και κάθε χρήση βίας, από οπουδήποτε και αν προέρχεται, εκφράζοντας αντίθεση σε κάθε ενέργεια εξτρεμισμού, εθνικισμού και έξαρση του θρησκευτικού φανατισμού. Παράλληλα κάλεσε τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να συνεργαστεί με τους διεθνείς οργανισμούς και το ΝΑΤΟ, προκειμένου να βρεθεί λύση.

    Στην τελετή εγκαινίων του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης παραβρέθηκαν οι υπουργοί Αμυνας της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Εσθονίας, υφυπουργοί, εκπρόσωποι κυβερνήσεων και ανώτατοι αξιωματικοί από χώρες των Βαλκανίων και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, καθώς και η στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

    Τόσο ο κ. Τσοχατζόπουλος, όσο και οι εκπρόσωποι των ξένων χωρών δήλωσαν ικανοποιημένοι για την εικόνα που παρουσιάζει το Κέντρο Εκπαίδευσης, το οποίο θα παρέχει υψηλού επιπέδου θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση σε στελέχη και τμήματα διαφόρων εθνικοτήτων. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των ξένων χωρών δήλωσαν πρόθυμοι να στείλουν αξιωματικούς τους για εκπαίδευση στο Ελληνικό Κέντρο και η διαδικασία αυτή μπορεί να ξεκινήσει σε περίπου δύο μήνες.

    Οπως είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος το μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης είναι η επιβεβαίωση της συλλογικής ασφάλειας ως εγγύηση για ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    [06] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΚΥΠΡΟΥ

    Η ασφάλεια της Κύπρου και της Ελλάδας είναι μια κοινή υπόθεση των δύο κρατών, τόνισε ο υπουργός Εθνικής 'μυνας, 'κης Τσοχατζόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για την αποψινή συζήτηση στη Βουλή, σχετικά με το θέμα των πυραύλων S-300. Όπως είπε, μέσα στις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Κύπριο ομόλογό του για να εξειδικεύσουν όλα όσα συζητήθηκαν με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη. "Οι αποφάσεις είναι προς όλες τις κατευθύνσεις και αφορούν και εκείνους που ορατά αναδεικνύονται ως και οι ανησυχούντες για τις εξελίξεις, όπως και για εκείνους που δεν αναδεικνύονται αλλά φροντίζουν ανησυχούντες να παρεμβαίνουν και θα τους δώσουμε την απάντηση". (Χ.Σ.)

    [07] ΤΑΥΤΟΣΗΜΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ- Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΕΣΟΥ

    Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Βουκουρέστι ο υπουργός Εξωτερικών κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη την τοποθέτηση από τον Σέρβο Πρόεδρο, κ. Μιλόσεβιτς, του κ. Ντράσκοβιτς στην αντιπροεδρία και στον τομέα διεθνών σχέσεων της Σερβίας.

    Θα ήταν θετικό γεγονός, είπε ο υπουργός Εξωτερικών, αν αυτό οδηγήσει σε αλλαγή συμπεριφοράς, αν δεν συμβεί αυτό, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δυσάρεστα. Η συνέντευξη Τύπου του κ. Πάγκαλου έγινε αμέσως μετά τις συνομιλίες του εδώ στο υπουργείο Εξωτερικών με το Ρουμάνο ομόλογό του, Αντρέϊ Γκαμπριέλ Πλέσου.

    Σήμερα ο κ. Πάγκαλος έχει συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ράντου Βασίλε, ενώ θα έχει συναντήσεις και με τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Ντιακουνέσκου, τον Πατριάρχη της Ορθόδοξης Ρουμανικής Εκκλησίας κ. Θεόκτιστο, τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, Εμίλ Κοσταντινέσκου, και τον πρόεδρο του κόμματος PPCR κ. Ιλιέσκου.

    Σε θετικό κλίμα γίνονται οι συζητήσεις, τις οποίες ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών, κ. Πλέσου χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικές, λέγοντας παράλληλα, ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Ρουμανίας είναι εξαιρετικές.

    Από τη πλευρά του ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις συνομιλίες και μίλησε για εξαιρετική συνεργασία των δύο χωρών. Το Κοσσυφοπέδιο Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το θέμα είναι στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων με τον κ. Πάγκαλο, αλλά οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν στη διάρκεια του γεύματος, που θα παραθέσει προς τιμή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και πρόσθεσε "εκφράσαμε την έκπληξή μας για τον τρόπο δράσης του κ. Μιλόσεβιτς τις τελευταίες μέρες, που δεν συντελεί στην ομαλή εξέλιξη της κατάστασης".

    Ακολούθως ο κ. Πάγκαλος μιλώντας για το Κοσσυφοπέδιο τόνισε ότι "οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προσέγγισαν με μεγάλη κατανόηση το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου και την ειδική θέση που κατέχει η Σερβία. Προσπάθησαν", είπε, "να μειώσουν την απομόνωση της Γιουγκοσλαβίας για λόγους αρχής και συμφέροντος και όταν ήρθε η στιγμή να υπάρξει δυνατότητα άρσης των μέτρων η απαράδεκτη στάση της σερβικής κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο δεν βοήθησε αυτό το γεγονός. Τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων" συνέχισε ο κ. Πάγκαλος, "δεν είναι πια εσωτερικό θέμα κάποιας χώρας και πέρασε η εποχή που κάποιος μπορούσε να σφάζει τους κατοίκους της χώρας για εσωτερικούς λόγους. Όλοι είναι υπόλογοι στην διεθνή κοινότητα, όσοι δεν σέβονται την ανθρώπινη ζωή".

    Ακολούθως ο κ. Πάγκαλος σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Ρουμανία , έχουν θεσμούς, σταθερότητα πολιτική και έχουν στόχο την ισότιμη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Όποιοι δεν θέλουν να ajokouh^soum τα μηνύματα των καιρών είναι δική τους ευθύνη, πρόσθεσε ο κ. Πάγκαλος.

    Στην αρχή της τοποθέτησής του στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι θα επισκεφθεί τη Ρουμανία ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κωστής Στεφανόπουλος, και θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας, κ. Βασίλεφ. Έκανε ειδική μνεία στις επενδύσεις της Ελλάδας στη Ρουμανία με μεγαλύτερη αυτή τη ROM-TELECOM ύψους 670 εκ. δολαρίων. Υπάρχει προοπτική ανάπτυξης φέτος των οικονομικών ανταλλαγών Ελλάδας-Ρουμανίας, είπε ο κ. Πλέσου και ζήτησε από την Ελλάδα να συμβάλει στη μεταρρύθμιση που πραγματοποιείται στη Ρουμανία.

    Ακόμα οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τα πολιτιστικά και προξενικά θέματα και ανταλλάξανε απόψεις για την προοπτική ίδρυσης μεικτής οικονομικής επιτροπής και το νομικό πλαίσιο που θα την καθορίζει. Αναπόφευκτα, είπε ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών, συζητήσαμε και για την ΕΕ για το Ευρω-Ατλαντικό Σύμφωνο και μας ενημέρωσε ο κ. Πάγκαλος για τις απόψεις του ενθαρρύνοντάς μας. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, ήταν από την αρχή πολύ θετική για την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υποστηρίζει την ανάγκη ευλυγισίας στις διαπραγματεύσεις.

    Ακόμα οι δύο υπουργοί μίλησαν για την περιφερειακή συνεργασία και τη συνεργασία στη Μαύρη Θάλασσα. Υπάρχει μία ιδέα για συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της περιοχής του Ευξείνου Πόντου. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε τόσο ο κ Πλέσου όσο και ο κ. Πάγκαλος.

    Έχουμε το καθήκον, είπε ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών, να σβήσουμε την εντύπωση που υπάρχει στον έξω κόσμο, ότι η περιοχή μας εδώ είναι μόνο περιοχή διενέξεων, αλλά είναι και περιοχή ειρήνης. Ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Πάγκαλος, μίλησε για δυνατότητα περαιτέρω προώθησης της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι φέτος θα αγγίξουμε το μισό δισ. δολάρια σε ανταλλαγές.

    Εντείνονται, είπε ο κ. Πάγκαλος, ακόμη οι ανταλλαγές στον επιχειρηματικό τομέα και μέγιστος αριθμός Ελλήνων επισκέπτονται τη Ρουμανία.

    Ο κ. Πάγκαλος στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στις επενδύσεις, τονίζοντας ότι ο ίδιος είναι ευτυχής για τη συμμετοχή του ΟΤΕ , αλλά υπάρχουν, πρόσθεσε και άλλες επενδύσεις, οι οποίες είναι αναπτυξιακές. Η Ελλάδα, είπε, δεν κάνει μόνο επενδύσεις στο χώρο των υπηρεσιών και της καθημερινής κατανάλωσης. Ο μεγάλος όγκος των ελληνικών επενδύσεων είναι στην παραγωγή και αυτές οι επενδύσεις γίνονται από σοβαρές επιχειρήσεις με οικονομικά διαθέσιμα και εισαγόμενη τεχνολογία.

    Στη συνέχεια ο κ. Πάγκαλος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει στην ένταξη της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ευρω-Ατλαντικό Σύμφωνο, γιατί αυτό εκτός από τη φιλία που συνδέει χώρες "είναι και στρατηγικό μας συμφέρον". Οι περιφερειακές συνεργασίες, σημείωσε ο κ. Πάγκαλος, βοηθούν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των λαών της περιοχής.

    Τέλος ο κ. Πάγκαλος αναφερόμενος στη δύναμη που δημιουργήθηκε στα Βαλκάνια, τόνισε ότι αυτή θα παρέμβει κάπου αν χρειαστεί να λυθούν κάποια προβλήματα και είναι προτιμότερο να λύνονται τα προβλήματα στην περιοχή από εμάς τους ίδιους, παρά από το ΝΑΤΟ και την Αμερική, οι οποίοι όπως είπε "άλλωστε δεν ενδιαφέρονται".

    Να σημειωθεί ότι για την επίσκεψη στο Βουκουρέστι του κ. Πάγκαλου, σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας ανέφερε ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των παραδοσιακών σχέσεων φιλίας και στην εδραίωση της ειρήνης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τονίζεται επίσης ότι η επίσκεψη δημιουργεί νέες ευκαιρίες και για την ουσιαστική ανάπτυξη των ελληνικών επενδύσεων στη Ρουμανία. Τέλος, στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για τη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα για την ένταξη της Ρουμανίας στις Ευρωατλαντικές δομές.

    [08] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

    Την άμεση έναρξη διαλόγου για την Παιδεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πρότεινε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος και εξέφρασε την ευχή να συνεισφέρουν όλες οι πλευρές προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Νομίζω είναι ευχή όλων των Ελλήνων να τελειώσει η κόντρα, είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος και πρόσθεσε: "Δεν νικά η Παιδεία και τα νιάτα της Ελλάδας - που θα το είχαν ανάγκη να νικήσουν - μέσα από την συνέχεια της σύγκρουσης. Είναι η ώρα να χρησιμοποιηθεί το μόνο όπλο που υπάρχει για όλους μας σε μια σύγχρονη κοινωνία και αυτό είναι ο ειλικρινής διάλογος. Τίποτε άλλο. Οι προϋποθέσεις ή οι όροι εφευρίσκονται από εκείνους οι οποίοι αδυνατούν να δουν την ουσία κατάφατσα. Λοιπόν στην ουσία απάντηση ουσιαστικά δίνει μόνο ο ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος".

    [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Στην Κωνσταντινούπολη θα μεταβεί την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής όπου θα μετάσχει στην Κοινή Sumedq_asg tou Προεδρείου και της Διευθύνουσας Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ένωσης (EDU) υπό την ιδιότητα του ως αντιπροέδρου της. Στη συνεδρίαση θα εξεταστούν θέματα που αφορούν τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, την αναπτυξιακή πολιτική των χωρών - μελών της ΕΔΕ, τις ευρωοεκλογές του Ιουνίου, τις στρατηγικές που θα ακολουθήσουν οι χώρες της ΕΔΕ, κατά τη διετία 1999-2000, τις υποψηφιότητες ένταξης της Ουγγαρίας, Σλοβενίας, Ουκρανίας στην ΕΔΕ καθώς και τον προϋπολογισμό της για τη διετία 1999-2000.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εργασιών της Συνεδρίασης την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η Κοινή Συνεδρίαση Προεδρείου και Διευθύνουσας Επιτροπής και θα ακολουθήσει σύσκεψη του προέδρου της ΕΔΕ Sauli Niinisto με τους αντιπροέδρους και δείπνο ύστερα από πρόσκληση του αντιπροέδρου της ΕΔΕ Μ Γιλμάζ.

    Το Σάββατο θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της Συνεδρίασης και θα ακολουθήσει συντέντευξη τύπου και γεύμα εργασίας ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της ΕΔΕ.

    Την Κυριακή ο κ. Καραμανλής θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειοτουργία στο Πατριαρχείο και θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Τον κ. Καραμανλή θα συνοδεύουν στην επίσκεψη του στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος της ΟΚΕ Εξωτερικών Βασίλης Μαγγίνας, οι βουλευτές Πέτρος Μολυβιάτης και Μαριέτα Γιαννάκου, ο εκπρόσωπος τύπου 'ρης Σπηλιωτόπουλος και ο Γραμματέας της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ Γιάννης Βαληνάκης.

    [10] ΒΟΥΛΗ: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΕΣΣΔ

    Αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η επεξεργασία του σχεδίου νόμου με το οποίο ρυθμίζονται θέματα αποκατάστασης των προσφύγων ομογενών από τις χώρες της τέως ΕΣΣΔ.

    Μέχρι τότε τα κόμματα θα πρέπει να καταθέσουν τις απόψεις τους. Πάντως στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού, όπου και κατατέθηκε το χαρακτηρίζουν κατ' αρχήν θετικό.

    Την ίδια περίπου άποψη εξέφρασαν και οι φορείς των Ποντιακών Σωματείων και οργανώσεων του Νομού Αττικής που είχαν κληθεί να διατυπώσουν tir ap|xeir τους χαρακτηρίζοντας το "ως ένα πρώτο σημαντικό βήμα που κάνει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αποκατάστασης τους.

    Να σημειωθεί ότι την τελευταία δεκαετία έφθασαν στην Ελλάδα 120.000 ομογενείς από την τέως ΕΣΣΔ. Σύμφωνα με την απογραφή που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Παλιννοστούντων Ομογενών, οι περίπου 82.000 ήρθαν με θεώρηση "παλιννόστησης", ενώ οι υπόλοιποι 38.000 ως τουρίστες.

    Από αυτούς, το 59% εγκαταστάθηκε στη Μακεδονία και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, το 15% στη Θράκη και το 23% στην Αττική.

    Με το σχέδιο νόμου προτείνεται να γίνου όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα απλοποιούν και θα επιταχύνουν τις διαδικασίες αποκατάστασης, όπως στεγαστικής και επαγγελματικής στην Ελλάδα των προσφύγων για να ενσωματωθούν αρμονικά σοτν εθνικό κορμό με παράλληλο στόχο τη δημογραφική θωράκιση περιοχών, όπως οι παραμεθόριες της Μακεδονίας - Θράκης και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

    Τέλος καθίσταται αναγκαία η λήψη όλων εκείνων των μέτρων υπέρ των Ελλήνων που επιθυμούν να επιστρέψουν στις εστίες τους.

    [11] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

    Την ανάγκη να ευαισθητοποιηθούν και να ενεργοποιηθούν οι πολίτες, αλλά και οι τοπικοί φορείς στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, υπογράμμισε απόψε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Φωτιάδη.

    "Πρέπει να αναπτύξουμε την εθελοντική προσφορά των πολιτών, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες και πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να πάρει μέτρα για τις χωματερές και να συμβάλει και αυτή στις προσπάθειες για την πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών", τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα, η οργάνωση έχει ήδη ξεκινήσει από τώρα, αλλά για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο αυτό, χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση και εγρήγορση".

    Αναφερόμενος ειδικότερα, ο πρωθυπουργός, στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό: Μέχρι τον Μάρτιο θα έχουν αποφοιτήσει 300 νέοι πυροσβέστες που βρίσκονται τώρα στο στάδιο της εκπαίδευσης.

    Άρχισε ήδη η διαδικασία πρόσληψης 1500 μονίμων πυροσβεστών, 4000 εποχικών, καθώς και 24 δασολόγων ως μονίμων αξιωματικών στο Π.Σ.

    Σε ό,τι αφορά στο σχεδιασμό Όλοι οι πυροσβεστικοί σταθμοί άρχισαν τη σύνταξη επιχειρησιακών σχεδίων για την περιοχή της ευθύνης τους. Εκπαιδεύονται όλοι οι επικεφαλής αξιωματικοί με σεμινάρια.

    Σε ό,τι αφορά τα μέσα Το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου παραδίδεται στην Ελλάδα το πρώτο υπερσύγχρονο αεροσκάφος CL145, ενώ ένα δεύτερο θα παραδοθεί τον Ιούνιο.

    - Έχουν γίνει ενέργειες για την αγορά δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου CL215, τεσσάρων ελικοπτέρων πυρόσβεσης χωρητικότητας άνω των 2.000 λίτρων νερού και ενός ρωσικού τύπου Ιλιούσιν χωρητικότητας 42 τόνων νερού. Μέχρι τον Ιούνιο θα γίνει η παραλαβή 35 νέων πυροσβεστικών οχημάτων.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι γίνεται προσπάθεια για καλύτερο συντονισμό και σχεδιασμό των συναρμόδιων υπουργείων, φορέων και υπηρεσιών, ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη σειρά θεσμικών μέτρων, όπως η τακτική αεροφωτογράφηση δασών.

    [12] ΣΕ CD ROM 13 ΤΟΜΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Δεκατρείς τόμοι των πρακτικών της Κοινοβουλευτικής Περιόδου 1996-1997 μπορούν να μεταφερθούν μέσα σε μία μικρή τσάντα; Μπορεί ένας που ενδιαφέρεται, να τους μεταφέρει άνετα και χωρίς πρόβλημα; Η Βουλή το μπόρεσε αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η σύγχρονη τεχνολογία.

    Έτσι περίπου 10.000.000 λέξεις, δηλαδή 9.150 σελίδες από 13 τόμους των πρακτικών της Θ' περιόδου του κοινοβουλίου έχουν "συμπυκνωθεί" σε ένα cd rom που τα περιέχει όλα αυτά σε ηλεκτρονική μορφή.

    Παρουσιάζοντας σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, τα "ηλεκτρονικά πρακτικά" της Βουλής που εμπεριέχονται στο δίσκο ακτίνας, ανέφερε ότι ο ίδιος δεν τάσσεται υπέρ της κατάργησης των κλασικών βιβλιοθηκών.

    Αναρωτήθηκε μάλιστα αν μπορεί κανείς με το "πλαστικό" υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα cd rom να έχει την ίδια αισθητική ικανοποίηση με το χαρτί και τη μυρωδιά του βιβλίου.

    Ο κ. Κακλαμάνης ανακοίνωσε επίσης την έκδοση δύο ακόμα δίσκων ακτίνας που θα περιέχουν τα πρακτικά των τριών συνόδων της "Βουλής των εφήβων" και μία ακόμη παρουσίαση της λειτουργίας του κοινοβουλίου.

    Προανήγγειλε ακόμα την εμφάνιση δύο εκπαιδευτικών παιχνιδιών με θέμα τη ζωή και το έργο των Ρήγα Φεραίου και Διονύσιου Σολωμού, τα οποία θα είναι προσβάσιμα από την ηλεκτρονική διεύθυνση της Βουλής.

    Να σημειωθεί ότι τα πρακτικά της Θ' Κοινοβουλευτικής περιόδου που εμπεριέχονται στο cd rom θα βρίσκονται και στον τόπο (site) του Κοινοβουλίου στο διαδίκτυο (http: //www.parliament.gr), ενώ από τις 11 Ιανουαρίου έχει αρχίσει από την ίδια διεύθυνση η ενημέρωση με τα καθημερινά πρακτικά των συνεδριάσεων της Βουλής.

    [13] ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

    Την πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης να επισκεφθεί επίσημα την Αθήνα, τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, αποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων. Οπως σημειώνει σε σημερινό της δημοσίευμα η έγκυρη ομογενειακή εφημερίδα των ΗΠΑ "ΠΡΩΙΝΗ", μολονότι ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί από τις 8 μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου. Στη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, ο κ. Σπυρίδων θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο και τον υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη. Επίσης, θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Χριστόδουλο.

    Oι συνομιλίες του σεβασμιότατου στην Αθήνα θα καλύψουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, που αφορούν τόσο τον Ελληνισμό της Αμερικής, όσο και τη γενέτειρα, συμπεριλαμβανομένων και των εθνικών θεμάτων. Αν και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής θα προτιμούσε η επίσκεψη να πραγματοποιείτο στις αρχές Μαρτίου, η ελληνική κυβέρνηση αντέτεινε το βεβαρυμένο πρόγραμμα του πρωθυπουργού και το γεγονός ότι είχε ήδη σημειωθεί σημαντική καθυστέρηση και μία αναβολή, λόγω του θανάτου του μακαριστού Σεραφείμ. Ο σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα γίνει δεκτός με όλες τις τιμές και την επισημότητα που αρμόζει στον πνευματικό ηγέτη του Ελληνισμού των ΗΠΑ.

    Τον κ. Σπυρίδωνα αναμένεται να συνοδεύσει στην Ελλάδα πολυμελής αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από κληρικούς αλλά και λαϊκούς. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σπυρίδων πρόκειται να προσκαλέσει τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο να επισκεφθεί τις ΗΠΑ.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ-ΚΛΑΡΚ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Ο διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Ουέσλι Κλαρκ και ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της συμμαχίας, Κλάους Νάουμαν, είχαν χθες στο Βελιγράδι συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Οι συνομιλίες οι οποίες αφορούσαν την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο διήρκεσαν επτά ώρες και μετά το πέρας τους, οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ αναχώρησαν για τις Βρυξέλλες, όπου θα ενημερώσουν σήμερα τους μονίμους αντιπροσώπους του ΝΑΤΟ cia τα αποτελέσματα της συνάντησής τους με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο.

    Όπως γράφει η σημερινή εφημερίδα του Βελιγραδίου "Μπλιτς" επικαλούμενη ανώνυμες διπλωματικές πηγές στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα στις συνομιλίες δεν σημειώθηκε κάποια σημαντική πρόοδος, που να εγγυάται την εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Σε ανακοίνωση από το γραφείο του Γιουγκοσλάβου Προέδρου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Μιλόσεβιτς επισήμανε στους δύο στρατηγούς του ΝΑΤΟ, ότι οι γιουγκοσλαβικές αρχές έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να ενεργούν αποφασιστικά σε κάθε είδους τρομοκρατικές δραστηριότητες των ένοπλων Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο και υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στο χωριό Ράτσακ (στα οποία δολοφονήθηκαν 45 Αλβανοί) έχει ξεκινήσει μία ανεπίτρεπτη καμπάνια εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, η οποία δεν δικαιολογείται καθώς όπως ανέφερε, οι δυνάμεις ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο αντιμετωπίζουν και διώκουν τρομοκράτες Αλβανούς και όχι πολίτες.

    [15] ΣΥΜΒΙΒΑΣMO ΣΤΗ ΑΠΕΛΑΣΗ ΓΟΥΟΚΕΡ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ

    Ο πρώην ηγέτης της αντιπολίτευσης Βούκ Ντράσκοβιτς και τώρα αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας, τάσσεται υπέρ μίας συμβιβαστικής λύσης όσον αφορά στην απέλαση του επικεφαλής της αποστολής επαλήθευσης του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο Γουίλιαμ Γουόκερ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Blic του Βελιγραδίου. Ο κ. Ντράσκοβιτς ο οποίος δεν έχει αναλάβει ακόμη καθήκοντα επισήμανε ότι θα υποστηρίξει την ανεύρεση κάποιας άλλης λύσης όσον αφορά στον κ. Γουόκερ τον οποίο τον κατηγορεί το Βελιγράδι ότι έχει ταχθεί μονόπλευρα υπέρ των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

    "Θα ήταν καλύτερα να παρουσιάσουμε την αλήθεια στον κ. Γουόκερ παρά να τον κηρύξουμε ανεπιθύμητο", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράσκοβιτς. Λ.Μ.

    [16] Η ΡΩΣΙΑ ΖΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΑΚ

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Αβντέγιεφ ζήτησε εξονυχιστική έρευνα με την ευθύνη της διεθνούς κοινότητας για τη σφαγή Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου στο χωριό Ράτσακ και την τιμωρία όσων ευθύνονται για αυτή.

    Μετά τις συνομιλίες που είχε με το Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ο Ρώσος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η γιουγκοσλαβική ηγεσία γνωρίζει για την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας του, στην οποία καταδικάζονται οι τρομοκρατικές ενέργειες και η βία από αυτούς που επιθυμούν την κλιμάκωση της έντασης.

    "Είναι απαραίτητο να βρεθεί η αλήθεια για τα γεγονότα στο Ράτσακ έτσι ώστε να μάθει ο κόσμος για αυτά όχι από ανεξακρίβωτες δηλώσεις των μέσων ενημέρωσης και των αξιωματούχων της διεθνούς κοινότητας αλλά μέσω της έρευνας αξιόπιστων δικαστών της Γιουγκοσλαβίας, του ΟΑΣΕ και εμπειρογνωμόνων άλλων χωρών", τόνισε ο κ.Αβντέγιεφ, προσθέτοντας ότι οι έρευνες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία μπορούν να συμβάλλουν θετικά στη διαδικασία αυτή.

    Ο Ρώσος αξιωματούχος αρνήθηκε να αναφέρει εάν συζήτησε με τον κ.Μιλόσεβιτς το μέλλον του επικεφαλής της αποστολής επαλήθευσης του ΟΑΣΕ Γουίλιαμ Γουόκερ, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια λεπτή υπόθεση για την οποία απαιτούνται διαπραγματεύσεις, το αποτέλεσμα των οποίων θα ανακοινωθεί στη Ρωσία.

    Όπως πρόσθεσε, η απειλή της χρήσης βίας κατά της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αγνοηθεί, αλλά οι προσπάθειες του ΟΑΣΕ, της Ομάδας Επαφής και των Ρώσων διπλωματών την έχουν περιορίσει σε σχέση με το μέγεθος της απειλής του Οκτωβρίου, ενώ η παγκόσμια κοινότητα είναι περισσότερο ενήμερη για την ανάγκη διευθέτησης του προβλήματος της σερβικής επαρχίας μέσω του διαλόγου και σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Γιουγκοσλαβίας. Ε.Ρ.

    [17] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΑΦΗΣ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Η Ομάδα Επαφής πρόκειται να συναντηθεί την Παρασκευή στο Λονδίνο για να συζητήσει την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

    Ο κ.Μπλερ ανέφερε ότι στη σύσκεψη θα προεδρεύσει η Βρετανία, ενώ η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι επικεφαλής της ρωσικής αποστολής θα οριστεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Αντέγιεφ, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στο Βελιγράδι. Ε.Ρ.

    [18] Ο Φ. ΝΑΝΟ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Την παραίτησή του από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρός του και πρώην πρωθυπουργός Φατός Νάνο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Γενικού Διοικητικού Συμβουλίου του κόμματος.

    Ο κ. Νάνο εξαπέλυσε δριμεία φραστική επίθεση κατά του Αλβανού πρωθυπουργού Παντελί Μάικο και κατά της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι "η παραίτησή μου γίνεται γιατί δεν είχα την απαιτούμενη υποστήριξη και αλληλεγγύη για να συνεχίσω τον πόλεμο για τη χειραφέτηση του κόμματος", προσθέτοντας ότι αυτή την υποστήριξη και την αλληλεγγύη "θα τη ζητήσω έξω από τα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, στον κόσμο, στους Σοσιαλιστές ψηφοφόρους".

    Επίσης ζήτησε τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου του Sosiakistijo} Κόμματος, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της πλειοψηφίας του Γενικού Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ εξέφρασε και την δυσαρέσκειά του για την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Μάικο με τον πρόεδρο του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα, λέγοντας ότι "είναι απαράδεκτο σε μια δημοκρατική χώρα να αντικαθίστανται οι δημοκρατικοί θεσμοί με μια τέτοια συνάντηση".

    Σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων εάν προτίθεται να δημιουργήσει νέο κόμμα, απέφυγε να δώσει μια σαφή απάντηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "είναι παλιά η ιδέα για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, αλλά δεν θέλω να "βλάψω" τα χρήματα του κράτους για κάτι τέτοιο".

    [19] Η Ε.Ε. ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΕΛΑΣΕΙ ΤΟΝ Γ. ΓΟΥΟΚΕΡ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την απειλή της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης να απελάσει τον επικεφαλής της αποστολής επαλήθευσης του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο Γουίλιαμ Γουόκερ, ζητώντας την ανατροπή της εντολής καθώς και απαντήσεις για την πρόσφατη σφαγή στη σερβική επαρχία.

    Σε ανακοίνωσή της η πολιτική επιτροπή της Ε.Ε., η οποία αντιπροσωπεύει τις 15 χώρες-μέλη, καταδικάζει τη σφαγή στο χωρίο Ράτσακ υποστηρίζοντας ότι "η απάντηση του Βελιγραδίου για το γεγονός είναι ανεπαρκής".

    Η ανακοίνωση της Ε.Ε. προσθέτει ότι ζητήθηκε από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση να τηρήσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για συνεργασία με το Διεθνές Εγκληματικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, στην επικεφαλής του οποίου Λουίζ Αρμπουρ απαγορεύτηκε η είσοδος στο Κοσσυφοπέδιο για να διεξάγει έρευνα για τη σφαγή. Παράλληλα ζητά από τις εμπλεκόμενες πλευρές να "απέχουν από περαιτέρω βίαιες ενέργειες" και δεσμεύεται ότι παραμένει "πλήρως αποφασισμένη" να εργαστεί προς την πολιτική διευθέτηση στην περιοχή. Ε.Ρ.

    [20] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΝΕΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας, της Νορβηγίας και της Πολωνίας που αποτελούν την τρόικα του ΟΑΣΕ ζήτησαν σήμερα από τις εμπλεκόμενες στη σύγκρουση του Κοσσυφοπεδίου πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να βρουν πολιτική λύση μέσω του διαλόγου, στο πλαίσιο της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποίησαν σήμερα στη Βίεννη για την κατάσταση στην περιοχή.

    Οι υπουργοί εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την επιδείνωση της jat\stasgr jai καταδίκασαν τη σφαγή των Αλβανών στο χωριό Ράτσακ, ενώ χαρακτήρισαν απαράδεκτη την απόφαση της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας να απελάσει τον επικεφαλής της αποστολής επαλήθευσης του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο Γουίλιαμ Γουόκερ, τον οποίο χαρακτήρισαν ανεπιθύμητο πρόσωπο. Ε.Ρ.

    [21] ΒΡΕΤΑΝΙΑ:Ο ΜΠΛΕΡ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΜΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Σαφή προειδοποίηση προς τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ότι εάν δε συμμορφωθεί με τις προβλέψεις της ειρηνευτικής συμφωνίας του Οκτωβρίου για το Κοσσυφοπέδιο που επιτεύχθηκε με το ΝΑΤΟ και τον ΟΑΣΕ, θα αντιμετωπίσει την απειλή άμεσης στρατιωτικής επέμβασης της συμμαχίας, εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

    Ο κ.Μπλερ, σε ομιλία του στο κοινοβούλιο σήμερα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μονάδες του βρετανικού στρατού να συμετάσχουν σε επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο. Ε.Ρ.

    [22] Η ΛΟΥΪΖ ΑΡΜΠΟΥΡ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΓΗ

    Η επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία Λουίζ Αρμπούρ αναχώρησε για τη Χάγη, καθώς απέτυχε να εισέλθει στο Κοσσυφοπέδιο, όπου θα διεξήγαγε έρευνα για την πρόσφατη σφαγή στο Ράτσακ του Κοσσυφοπεδίου.

    Η κ.Αρμπούρ αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις, πριν εγκαταλείψει την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, Σκόπια.

    Οι Γιουγκοσλάβοι φύλακες των συνόρων αρνήθηκαν στην κ.Αρμπούρ και στην ομάδα της να εισέλθουν στη χώρα, υποστηρίζοντας ότι δεν διαθέτουν την απαιτούμενη βίζα. Ε.Ρ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Wednesday, 20 January 1999 - 21:04:07 UTC