Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-01-25

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 25 Ιανουαρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ S300 ΘΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΟΥΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΜΥΝΑΣ
  • [02] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΣΕΝΗ - ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ
  • [03] ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ - ΑΓΡΟΤΩΝ
  • [04] ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
  • [05] Κ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ: ΘΑ ΜΙΛΗΣΩ ΌΤΑΝ ΠΡΕΠΕΙ
  • [06] ΦΑΡΜΑΚΗΣ: ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
  • [07] ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
  • [08] ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ
  • [09] ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] Η ΥΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ Μ.ΟΛΜΠΡΑΙΤ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [11] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠ.ΕΞ
  • [12] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΖΗΤΑ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
  • [13] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΑ F-16 ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΒΑΣΗ
  • [14] Η ΑΘΗΝΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ S300 ΘΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΟΥΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΜΥΝΑΣ

    «Απάντηση» στα σενάρια που αφορούν στην εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S300, στην Ελλάδα, φαίνεται να δίνει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία ελληνική γερμανόφωνη εφημερίδα «Athener Zeitung», αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει η ρουμανική εφημερίδα «Romania Libera», υπογράμμισε ότι «οι πύραυλοι S300 που δεν εγκαταστάθηκαν τελικά στην Κύπρο, θα ενσωματωθούν στο ελληνικό σύστημα άμυνας». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Τσοχατζόπουλος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εγκατάσταση των πυραύλων στην Κρήτη δήλωσε ότι δεν πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο, διότι η Ελλάδα ήδη διαθέτει aleqijamijo}r πυραύλους Patriot μεγάλου βεληνεκούς, που είναι ισχυροί.

    Ο υπουργός Αμυνας επεσήμανε - σύμφωνα με το δημοσίευμα - ότι με την ενσωμάτωση των πυραύλων αυτών στο αμυντικό της σύστημα, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση και οποιαδήποτε απειλή στο Αιγαίο, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη να «παραιτηθεί» από την εγκατάσταση των S300 στην Κύπρο.

    [02] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΣΕΝΗ - ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

    Συνεχίζεται η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ. Η συνάντηση άρχισε στις 4 το απόγευμα και εκτιμάται από πολλούς ότι θα μπορούσε να έχει θετικό αποτέλεσμα για την εκτόνωση της κρίσης στη μέση εκπαίδευση.

    Ομως, δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου αποχώρησαν από την συνάντηση. Πρόκειται για τους Σάββα Σάββα που εκλέγεται από δυνάμεις που πρόσκεινται στο ΚΚΕ και Θεόδωρο Μπουρεκά, ανεξάρτητος, ο οποίος υποστηρίζεται από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά.

    Οι αποχωρήσεις των δύο μελών του διοικητικού συμβουλίου ήταν αναμενόμενες, καθώς είχαν δηλώσει πως ως προαπαιτούμενη προϋπόθεση για τον διάλογο ζητούν την απόσυρση του νόμου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και αυτό έχει αποκλειστεί τόσο από τον υπουργό Παιδείας, όσο και από την κυβέρνηση.

    [03] ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ - ΑΓΡΟΤΩΝ

    Με τον υπουργό Γεωργίας Γιώργο Ανωμερίτη συναντήθηκε η Πανθεσσαλική Επιτροπή Αγροτών. Ο κ. Ανωμερίτης δεσμεύτηκε ότι στις 6 Φεβρουαρίου θα δώσει στους αγρότες γραπτή απάντηση στα αιτήματά τους, ενώ τόνισε ότι έγινε δημιουργικός διάλογος που πιστεύει ότι θα συνεχιστεί και θα βρεθεί λύση.

    Αντίθετα, τα μέλη της Πανθεσσαλικής Επιτροπής δήλωσαν ότι δεν έλαβαν καμία απάντηση στα αιτήματά τους και ότι θα προχωρήσουν στις κινητοποιήσεις τους. Η Πανθεσσαλική Επιτροπή έχει προγραμματίσει για την Τετάρτη ευρεία σύσκεψη για να αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων.

    Ηδη έχουν προαναγγελθεί αγροτικές κινητοποιήσεις για το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

    [04] ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Πτώση της δημοτικότητας όλων των πολιτικών αρχηγών δείχνει δημοσκόπηση της εταιρίας V. PRC που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Τα Νέα».

    Στην πρώτη θέση εξακολουθεί να βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος με 44,4% έναντι 51,4% που είχε το Νοέμβριο του 1998 και ακολουθούν: Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας με 36,4% (έναντι 45,8%), ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής με 34,4% (39,1%), ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με 24,8% (32,4%), η cemij^ γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με 17,2% (17,3%) και ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ Αντώνης Σαμαράς με 12,7% (17,5%).

    Η δημοσκόπηση έγινε από τις 18 μέχρι τις 22 Ιανουαρίου και σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν οι θετικές κρίσεις για την κυβέρνηση παρουσιάζουν μικρή μείωση (13,8% έναντι 14,2%), αλλά έχουν αυξηθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες οι αρνητικές κρίσεις καθώς το 56,7% των ερωτηθέντων δήλωσαν «καθόλου ικανοποιημένοι» από την κυβέρνηση, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 45,8%. Η μεγαλύτερη δυσαρέσκεια για την πολιτική της κυβέρνησης εκφράζεται από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα όπου οι απόλυτα αρνητικές κρίσεις είναι 65% και οι θετικές 10%.

    Σε ότι αφορά στη Ν.Δ. η δημοτικότητα του προέδρου της Κ. Καραμανλή σημειώνει αισθητή πτώση στο χώρο της Κεντροδεξιάς, από 80,9% σε 70,5%. Σημαντική επίσης είναι και η πτώση της δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών (εκτός της κ. Παπαρήγα) μεταξύ των νέων 18-34 ετών. Του πρωθυπουργού η δημοτικότητα είναι μειωμένη κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες, του Κ. Καραμανλή κατά 11,6, της Α. Παπαρήγα είναι αυξημένη κατά 1,3, του Ν. Κωνσταντόπουλου μειωμένη κατά 8,6, του Δ. Τσοβόλα κατά 17,5 και του Α. Σαμαρά κατά 8,4%.

    [05] Κ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ: ΘΑ ΜΙΛΗΣΩ ΌΤΑΝ ΠΡΕΠΕΙ

    «Δεν έχω να πω τίποτε, θα μιλήσω όταν πρέπει», δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι, αλλά σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες σε συνεργάτες του φέρεται ότι επιρρίπτει ευθύνες στον Κώστα Καραμανλή για το Δημήτρη Αβραμόπουλο, μιλάει για την ύπαρξη πολιτικού κενού και σημειώνει πως είναι άλλη η περίπτωση του Αντώνη Σαμαρά και άλλη του Δ. Αβραμόπουλου.

    Την ίδια ώρα η Ντόρα Μπακογιάνη, σε ομιλίες της στο Κιλκίς και Τρίκαλα, επανέλαβε την πρόταση της για επανίδρυση της Ν.Δ. Αναγνώρισε κι αυτή την ύπαρξη πολιτικού κενού που δημιουργείται από την πρακτική των διαγραφών. Επισήμανε ότι το κόμμα δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, κατηγόρησε για ηγεμονισμό στελέχη που κινούνται στο περιβάλλον της Ρηγίλλης και τόνισε πως μπορούν να έχουν ρόλο και λόγο στη Ν.Δ. ο Κ. Καραμανλής, ο Κ. Μητσοτάκης, ο Μ. Εβερτ, ο Στ. Μάνος, ο Γ. Σουφλιάς και ο Δ. Αβραμόπουλος.

    [06] ΦΑΡΜΑΚΗΣ: ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

    Μόνιμο προσωπικό σχεδιάζει να προσλάβει η κυβέρνηση για την μονάδα απεξάρτησης «18 άνω».

    Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Νικόλαος Φαρμάκης απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΝ Στέλλας Αλφιέρη σχετικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα 14 άτομα που εργάζονται στη μονάδα και για τα οποία δεν μπορεί να ανανεωθεί η σύμβασή τους.

    Οπως διευκρίνισε ο υφυπουργός ο νόμος δεν επιτρέπει την παράταση ή την ανανέωση των συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Για αυτό το λόγο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προκήρυξη θέσεων μόνιμου προσωπικού. Ωστόσο, πρόσθεσε για το διάστημα μέχρι την πρόσληψη του νέου προσωπικού το υπουργείου ζήτησε την έγκριση νέων ανάλογων συμβάσεων. Ετσι κατέληξε μπορούν και οι εργαζόμενοι στη μονάδα απεξάρτησης να είναι ξανά υποψήφιοι και οι περισσότεροι από αυτούς θα ξαναπροσληφθούν.

    [07] ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

    Συμβολική κατάληψη της Αγροτικής Τράπεζας έκαναν σήμερα οι αγρότες του νομού Θεσσαλονίκης, στέλνοντας ένα μήνυμα και ταυτόχρονα μία προειδοποίηση στον υπουργό Γεωργίας ότι αν δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματά τους θα επακολουθήσει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

    Για μία ώρα περίπου οι πύλες του κεντρικού καταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην Αριστοτέλους έμειναν κλειστές για το κοινό. Οι αγρότες επέλεξαν την ΑΤΕ για τη σημερινή διαμαρτυρία τους θεωρώντας την ως ένα από τους φορείς αντιαγροτικής πολιτικής. Ο Σωτήρης Παρλαπάνης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του νομού χαρακτήρισε τα επιτόκια που ισχύουν για τα αγροτικά δάνεια ληστρικά και τοκογλυφικά. «Τα επιτόκια είναι δυσβάσταχτα και έχουν χρεοκοπήσει τις συνεταιριστικές μας οργανώσεις και τον αγροτικό κόσμο. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουμε έτσι και να είμαστε ανταγωνιστικοί προς τους εταίρους μας», τόνισε. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κυμίνων Μαλγάρων, Κώστας Ανεστίδης επεσήμανε ότι τα επιτόκια της Αγροτικής Τράπεζας παραμένουν τα υψηλότερα, αντίθετα με αυτά των άλλων τραπεζών που μειώνονται συνεχώς, και παρά το γεγονός ότι επιδοτούνται από το ελληνικό κράτος από δύο ως τρεις μονάδες. Πέρα από το θέμα των επιτοκίων, οι αγρότες ζητούν λύση σε μια σειρά προβλημάτων, τα ίδια που έχουν προκαλέσει τις κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων και δεν έχουν διευθετηθεί παρά τις επίσημες δεσμεύσεις. «Κατά τη συνάντησή μας στις 5 Δεκεμβρίου, ο υπουργός είχε υποσχεθεί ότι μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα έχει δοθεί λύση στα περισσότερα προβλήματά μας και θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τα υπόλοιπα. Δεν είδαμε καμιά κίνηση από πλευράς υπουργού, μας εμπαίζουν με υποσχέσεις για να κερδίζουν χρόνο», κατήγγειλε .

    Ένα από τα κεντρικά αιτήματα των αγροτών είναι η εφαρμογή του Μητρώου Αγροτών το οποίο καταρτίστηκε πριν δύο χρόνια περίπου ως προϋπόθεση για να βρεθεί μια λύση στα προβλήματα των αγροτών, αλλά παραμένει ανενεργό. «Ζητούμε την εφαρμογή του Μητρώου, αν και καταρτίστηκε σύμφωνα με τα μέτρα και τα σταθμά της κυβέρνησης κι όχι προσαρμοσμένο στις αναγκες των αγροτών, σύμφωνα με τον κ. Ανεστίδη.

    Οι αγρότες του νομού ζητούν επίσης τη μείωση της τιμής του πετρελαίου, τη μείωση του ΦΠΑ στην αγορά μηχανημάτων από 18% σε 8%, καθώς και την έγκαιρη πληρωμή για τις παραγωγές. Επίσης διεκδικούν την αύξηση των αγροτικών συντάξεων που κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

    Οι αγρότες θα επιδιώξουν συνάντηση με τον κ. Ανωμερίτη κατά τη διάρκεια της AGROTICA. Αν δεν προσέλθει ο υπουργός για ουσιαστικό διάλογο προειδοποιούν ότι θα επακολουθήσει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρυαρίου με αποκλεισμούς δρόμων και άλλα μέτρα που θα αποφασιστούν κατά τη διάρκεια της επόμενης συνέλευσης της Συντονιστικής Επιτροπής την 1η Φεβρουαρίου. Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν κατά τη σημερινή διαμαρτυρία των αγροτών του νομού Θεσσαλονίκης και οι δύο Ομοσπονδίες του νομού Πέλλας. Οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Λάκης Παπαδόπουλος και Χρήστος Χατζηαντωνίου ανέφεραν στο χαιρετισμό τους ότι και οι αγρότες της Πέλλας, στην πρόσφατη συνέλευσή τους κατέληξαν σε παρόμοιες αποφάσεις και πρόκειται να συντονιστούν με τους συναδέλφους τους σε περίπτωση που θα πρέπει να προχωρήσυν σε κινητοποιήσεις.

    [08] ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ

    Διάκριση ανάμεσα στον υγιή πατριωτισμό και τον παθολογικό εθνικισμό κάνει ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Εξουσία».

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις εθνικιστικές τάσεις που διακατέχουν ορισμένες ορθόδοξες εκκλησίες της Ν.Α. Ευρώπης ο κ. Βαρθολομαίος υπογραμμίζει:»Η Ορθόδοξος Εκκλησία σέβεται την εθνική ιδιαιτερότητα κάθε λαού και υπογραμμίζει τον πατριωτισμό ως καθήκον, αλλά απορρίπτει ως αίρεσιν τον εθνοφυλετισμόν και τον εθνικισμόν». Ως προς τις σχέσεις του οικουμενικού πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης και της Εκκλησίας της Ελλάδας, σημειώνει ότι «εξακολουθούν να είναι αγαθαί», ενώ σχετικά με το διάλογο της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας, επισημαίνει τα εξής:»Ο διάλογος γίνεται δια να επιλύωνται σταδιακώς τα προβλήματα. Οταν συνεπώς κάποιο θέμα, και εν προκειμένω το θέμα της Ουνίας, παραμένη άλυτο, παρα τα συμφωνηθέντα, η συνέχισις του διαλόγου είναι προβληματική, παρά την ειλικρινή επιθυμίαν ημών όπως ούτος συνεχισθή και ολοκληρωθή. Επομένως εφεξής η πρωτοβουλία και η ευθύνη τυχόν διακοπής του διαλόγου ανήκουν εις την Ρωμαιοκαθολικήν Εκκλησίαν, διότι η Ορθόδοξος δεν ζητεί τίποτε περισσότερον από την αναγνώρισιν των μέχρι τούδε περί της Ουνίας από κοινού συμφωνηθέντων. Αλλ' ελπίζομεν και ευχόμεθα ότι και εις της Βαλτιμόρην θα φθάσωμεν και ο διάλογος θα συνεχισθή».

    [09] ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Φορολογικές ελαφρύνσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας μελετά ότι τον προϋπολογισμό του 2000 θα υπάρχει δυνατότητα για φορολογικές ελαφρύνσεις της τάξης των 200 δισεκατομμυρίων δραχμών. Τα 100 εκατομμύρια θα πάνε στην αύξηση του αφορολόγητου ορίου, 30 εκ. για αύξηση αφορολογήτου επιπλέον σε όσους έχουν παιδιά και 70 εκ. για μείωση φορολογίας στα χαμηλότερα εισοδήματα.

    Αλλα 200 δισεκατομμύρια θα δοθούν για βελτίωση συντάξεων του ΟΓΑ, αύξηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης και ενίσχυση της υγείας.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] Η ΥΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ Μ.ΟΛΜΠΡΑΙΤ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί από σήμερα η αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Μάντλιν Ολμπράιτ με πρόσκληση της ρωσικής κυβέρνησης, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar- Tass.

    Η κ. Ολμπράιτ θα έχει συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογο της Ιγκόρ Ιβάνοφ, με τον οποίο θα συζητήσει τη πολιτική και οικονομική κατάσταση στη Ρωσία, τις τοπικές διαμάχες, τον έλεγχο των στρατηγικών όπλων, την επικύρωση από τη Δουμά της συμφωνίας Start- 2 για τη μείωση στρατηγικών όπλων και άλλα διεθνή θέματα, όπως η κατάσταση στο Ιράκ και στο Κοσσυφοπέδιο.

    Στη συνέχεια η κ. Ολμπράιτ θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της Μόσχας Γιούρι Λούζκοφ ενώ αναμένεται να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν. Ωστόσο διπλωματικές πηγές στη Μόσχα είπαν στο Tass ότι η αμερικανική πλευρά δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνάντησης Γέλτσιν-Ολμπράιτ. Η αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί το απόγευμα με τον κ. Γενάντι Σελέζνιεφ και τον πρωθυπουργό Γεβγένι Πρίμακοφ.

    Η κ. Ολμπράιτ δήλωσε σε συνέντευξη της πριν το ταξίδι στη Ρωσία ότι περιμένει με ανυπομονησία τις συναντήσεις με φίλους στη Μόσχα, αναφερόμενη στον κ. Ιβάνοφ και στον κ. Πρίμακοφ και πρόσθεσε ότι οι Η.Π.Α. και η Ρωσία έχουν κοινές θέσεις αλλά έχουν και πολλές διαφορές σε πολλά ζητήματα ως δυο μεγάλες δυνάμεις με μεγάλες ευθύνες. Η κ. Ολμπράιτ είπε ότι ελπίζει το 1999 να είναι καλύτερο για τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις που κυριαρχούν στη πολιτική των δυο κρατών. O.K.

    [11] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠ.ΕΞ

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα σκοπεύει να οδηγήσει το Βελιγράδι και τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου σε ειρηνευτικό διάλογο «περίπου την επόμενη εβδομάδα».

    Μετά τη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ο κ.Κουκ τόνισε ότι «προτεραιότητα αυτή τη στιγμή αποτελεί η συνάντηση των δύο πλευρών σε ένα δωμάτιο για διαπραγματεύσεις».

    Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη οι υπουργοί υποστήριξαν τη στρατηγική της Ομάδας Επαφής για ενίσχυση των πιέσεων στις συγκρουόμενες πλευρές προκειμένου να διαπραγματευτούν ένα σχέδιο ειρήνης. Ε.Ρ.

    [12] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ:ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΖΗΤΑ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

    Ο επικεφαλής της αποστολής επαλήθευσης του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο Γουίλιαμ Γουόκερ δήλωσε ότι η εγκατάσταση της αποστολής του Οργανισμού και σε άλλες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου θα διευκολύνει την ενίσχυση του διαλόγου ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές και στη διευθέτηση της κρίσης.

    Μιλώντας σε σύσκεψη της Μόνιμης Επιτροπής του ΟΑΣΕ, ο κ.Γουόκερ υποστήριξε ότι στις περιοχές όπου οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ ξεκίνησαν τις εργασίες τους και όπου έχουν καθιερωθεί θετικές επαφές με τις σερβικές και αλβανικές αρχές, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από ότι σε άλλες περιοχές, όπου δεν έχει φτάσει η αποστολή. Στη Βιέννη, ο κ.Γουόκερ είχε συναντήσεις με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ με τους οποίους συζήτησε την οργάνωση των συμμαχικών δυνάμεων στην ΠΓΔΜ και ζήτησε πλήρη έρευνα για τη δολοφονία των 45 Αλβανών στο χωριό Ράτσακ με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων της διεθνούς κοινότητας. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Γιουγκοσλάβοι ηγέτες δε θα δημιουργήσουν εμπόδια στην επιστροφή του στο Κοσσυφοπέδιο για να συνεχίσει τα καθήκοντά του. Ε.Ρ.

    [13] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΑ F-16 ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΒΑΣΗ

    Η Τουρκία αποφάσισε να αυξήσει τον αριθμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην ιταλική αεροπορική βάση Ghedi σε περίπτωση πιθανής στρατιωτικής επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο αεροσκάφη έφτασαν στη βάση την Παρασκευή και αναμένεται να σταλούν τέσσερα ακόμη αύριο.

    Με την πρόσφατη αποστολή, ο αριθμός των τουρκικών αεροσκαφών που είναι εγκατεστημένα στη βάση Ghedi έχει φτάσει τα 11, ενώ πέντε F-16 βρίσκονται εκεί από το 1993, όταν δόθηκε εντολή να συμμετάσχουν στην επιχείρηση «Deny Flight» στη Βοσνία. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ ζήτησε χθες τη στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο, εάν δεν υποχωρήσει η Σερβία. Ε.Ρ.

    [14] Η ΑΘΗΝΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Αθήνα συμπεριλαμβάνεται στις τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που τάσσονται κατά της απαγόρευσης έκδοσης βίζας σε μέλη της γιουγκοσλαβικής και σερβικής κυβέρνησης .

    Διπλωμάτες επισημαίνουν ότι η Ελλάδα η Γαλλία, Γερμανία και η Ιταλία εξέφρασαν την αντίθεση τους σε μία τέτοια κίνηση, η οποία μπορεί να υιοθετηθεί μόνο με τη σύμφωνη γνώμη και των 15 χωρών μελών.

    Την περίοδο που η Ε.Ε προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις τόσο στις αρχές του Βελιγραδίου όσο και στον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου προκειμένου να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση, η απαγόρευση έκδοσης βίζας σε Σέρβους ηγέτες δεν θα εξυπηρετούσε κανένα σκοπό, υποστηρίζουν οι τέσσερις χώρες που τάσσονται κατά μίας τέτοιας πρότασης. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αμπέλ Ματούτες υπογράμμισε ότι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να αποδεχτούν το γεγονός ότι η Ε.Ε δεν θα στηρίξει τις προσπάθειες τους για αυτονομία. Λ.Μ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 25 January 1999 - 20:01:34 UTC