Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-01-29

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 29 Ιανουαρίου 1998

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΕΑΝ ΤΕΘΕΙ ΘΕΜΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ
  • [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ"
  • [03] ΒΟΥΛΗ: ΚΟΝΤΡΑ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΜΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΚΟΡΑΚΑ
  • [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 110.000 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [05] ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΗ Ν.Δ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
  • [06] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΛΜΕ
  • [07] ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΛΜΕ
  • [08] ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ UNESCO ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
  • [09] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ UNESCO
  • [10] 500 ΣΧΟΛΕΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ
  • [11] ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΔΕΧΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
  • [12] ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ Η AGENDA 2000
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ
  • [14] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΟΜΑΔΑ ΕΠΑΦΗΣ
  • [15] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΑΦΗΣ
  • [16] ΡΩΣΙΑ:Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΥΝΟΕΙ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [17] ΑΛΒΑΝΙΑ:ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΡΩΣΙΑΣ-ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [18] ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ
  • [19] Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΟΡΟΥΜ ΤΟΥ ΝΤΑΒΟΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΕΑΝ ΤΕΘΕΙ ΘΕΜΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ

    "Εάν τεθεί θέμα ανοίγματος των συνόρων στα Βαλκάνια η Ελλάδα θα αναλάβει τις ευθύνες της, θα ελέγξει τα δικά της και θα προστατέψει τους Ελληνες που βρίσκονται για οποιοδήποτε λόγο, πέραν αυτών". Αυτό κατέστησε σαφές προς όλους ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, σε epeq~tgsg βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και με αφορμή τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ιδιαίτερη όμως ανησυχία για τις εξελίξεις στο Κόσοβο εξέφρασαν τόσο η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, όσο και ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    Ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε και στα άλλα εθνικά θέματα μεταξύ των οποίων ήταν οι S300 για τους οποίους χαρακτήρισε εσφαλμένη την απόφαση για την αγορά τους και διαβεβαίωσε ότι θα εγκατασταθούν στην Κρήτη, το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα για το οποίο τόνισε ότι ο πυρήνας του είναι το casus belli, το πρόβλημα με την ονομασία των Σκοπίων για το οποίο ανακοίνωσε ότι αρχίζουν την ερχόμενη εβδομάδα οι διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη, βάσει της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

    Το τελευταίο θέμα ήταν αφορμή να αναφερθεί ο κ. Πάγκαλος στον Δ. Αβραμόπουλο λέγοντας χαρακτηριστικά: "Κάνοντας συνέχεια αναφορές και αναμοχλεύσεις στο θέμα των Σκοπίων, κουράζουμε τον κόσμο και τον οδηγούμε σε μια απολίτικη προδιάθεση και αναζήτηση νέων σωτήρων οι οποίοι δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στην πολιτική ζωή του τόπου. Οτι είναι να σκεφθεί κανείς το έχουν σκεφθεί τα υπάρχοντα κόμματα και θα το πράξουν".

    Αναφερόμενος στο Κοσσυφοπέδιο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι πρέπει να γίνει σαφές προς όλους ότι η Διεθνής Κοινότητα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική, γιατί "βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο και η βία μπήκε εκατέρωθεν στις πράξεις αντεκδικήσεων". Η Ελλάδα, συνέχισε ο κ. Πάγκαλος, δεν έκανε ποτέ λάθη από απόψεις τακτικής γιατί είχαμε σωστές αρχές και τις υπηρετούμε. Αλλοι παρασύρονται από τετελεσμένα γεγονότα. Είμαστε συνεπείς προς τις αρχές μας και ασκούμε πολιτική αρχών και όχι ευκαιριών.

    Ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε λανθασμένη τη χθεσινή θέση που εξέφρασε η αλβανική κυβέρνηση ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν τα σύνορα της προς το Κόσοβο από τη Διεθνή Κοινότητα, την οποία κάλεσε να τα επιβάλλει. Τέλος επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για παράλληλη αυτοδιάθεση μέχρι το επίπεδο της αυτονομίας. Για τους πυραύλους S300, ο κ. Πάγκαλος παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος η απόφαση για την αγορά τους, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα εγκατασταθούν στην Κρήτη. Πάντως, ο κ. Πάγκαλος επεσήμανε το γεγονός ότι υπήρξαν δύο βασικά οφέλη από τις διαπραγματεύσεις που γινόντουσαν για τη μη εγκατάστασή τους στην Κύπρο: Η ασφάλεια του νησιού και η πρόοδος για την αποστρατικοποίηση του νησιού. Οπως τόνισε ο υπουργός, "δεν δεχόμασταν συζήτηση για τους S300 που να μην περιλάμβανε τη γενικότερη αντίληψη για μείωση της ένταξης και των εξοπλισμών". Τέλος, υπογράμμισε ότι ο πυρήνας του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος είναι το casus belli και πρόσθεσε ότι υπάρχει και το θέμα να δοθούν τα μέσα για ενίσχυση της Αμυνας της Κύπρου και αυτό θα γίνει.

    Για τα ελληνοτουρκικά ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε κολοσσιαίο λάθος τη νέα θέση της Νέας Δημοκρατίας, που όπως είπε, προέκυψε και με την οποία ζητά να αποσυρθεί το ελληνικό βέτο της χρηματοδότησης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και να αρχίσει διάλογο η Ελλάδα μαζί της, όταν κανείς στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν συζητά κάτι τέτοιο.

    "Προτείνετε", είπε ο κ. Πάγκαλος, "κατά κράτος υποχώρηση. Αν j\moule κάτι τέτοιο θα εξυπηρετήσουμε όλους τους στόχους της Τουρκίας και να παίζουμε το δικό της παιχνίδι που είναι: Ελάτε να το συζητήσουμε όλα τα θέματα σε ανατολίτικο κλίμα. Δηλαδή να διαχωριστούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές από την ευρωπαϊκή προοπτική της και να μην υπάρχει αναφορά του Δικαστηρίου της Χάγης στις απαράδεκτες διεκδικήσεις της". Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ακόμα η ΕΕ, έχει ίδια προβλήματα συνοχής, θεσμών, κοινής αγροτικής πολιτικής και η προοπτική διεύρυνσης της προς την Τουρκία έχει τελειώσει. Εκτίμησε δε, ότι για μακρό χρονικό διάστημα δεν θα συζητηθεί η χρηματοδότηση της Τουρκίας.

    Οπως είπε ο κ. Πάγκαλος η Τουρκία έχει δηλώσει ότι δεν δέχεται συζήτηση για πολιτικά θέματα όπως για παράδειγμα, το Κουρδικό "και η ΕΕ της έχει απαντήσει ότι "αυτό δεν γίνεται, δεν έχει ξαναγίνει και δεν πρόκειται ποτέ να γίνει κάτι τέτοιο". Απαντώντας εξάλλου ο κ. Πάγκαλος στην κατηγορία των βουλευτών της ΝΔ ότι επί κυβέρνησης Σημίτη οι Τούρκοι κάνουν λόγο για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και διεκδικούν 132 νησίδες, είπε ότι κάνουν μεγάλο λάθος να τα συνδέουν, γιατί η Τουρκία εδώ και 17 χρόνια προετοιμάζεται διπλωματικά και στρατιωτικά προς την κατεύθυνση αυτή. Οσον αφορά το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι "εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα την Ενδιάμεση Συμφωνία που προβλέπει την ανάπτυξη οικονομικών και πολιτικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, το κείμενο της οποίας είχε υπογραφεί από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κίρο Γκλιγκόροφ. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Στο πλαίσιο αυτής της Συμφωνίας αναφέρεται ρητά ότι υπάρχει μόνο το πρόβλημα της ονομασίας, η λύση του οποίου θα βρεθεί με μια κοινή συμβιβαστική και αποδεκτή λύση μέσω των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ. Εντός των ημερών ξεκινάνε οι συζητήσεις στη Νέα Υόρκη μεταξύ Ζαχαράκη και Τόσεφσκι".

    Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Πάγκαλος "στην Ενδιάμεση Συμφωνία προβλέπεται ολόπλευρη ανάπτυξη οικονομικών και άλλων σχέσεων. Αυτή τη στιγμή που η Ελλάδα κατέχει κυρίαρχη θέση. Είναι η δεύτερη χώρα μετά τη Σερβία στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων και η πρώτη στις επενδύσεις. Πέρσι πέρασαν τα σύνορά μας 450.000 Σκοπιανοί πολίτες".

    Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ακόμα ότι υπάρχουν εξαιρετικά φιλικά αισθήματα από την πλευρά του Σκοπιανού λαού και έφερε ενδεικτικά ως παράδειγμα ότι σύμφωνα με στοιχεία που είχαν δημοσιευθεί στο "Ευρωβαρόμετρο" στην πιο κρίσιμη φάση των ελληνοσκοπιανών σχέσεων, με τις διαδηλώσεις από την πλευρά των Ελλήνων, το 67% των Σκοπιανών θεωρούσαν την Ελλάδα ως το καλύτερο σύμμαχό τους. Αυτή η αποδοχή, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα δεν την έχει σε καμία χώρα, συμπεριλαμβανομένης και των χωρών της ΕΕ.

    Ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε και στην τελευταία επίσκεψή του στα Σκόπια που έγινε μετά από πρόσκληση του ίδιου του πρωθυπουργού Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και από την οποία - όπως είπε - συναποκομίσαμε σημαντικά κέρδη και για αυτούς και για εμάς. "Οι Σκοπιανοί θέλουν να συνδεθούν σε ότι αφορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τη Μαύρη Θάλασσα, όχι μέσω αγωγών, αλλά μέσω Θεσσαλονίκης. Θέλουν επίσης ελληνική εταιρεία να αναλάβει τον εκσυγχρονισμό του δικού τους διυλιστηρίου. Θέλουν ως αφετηρία τους to λιμάνι της Θεσσαλονίκης στην επέκταση της βιομηχανικής τους ζώνης. Θέλουν να συνδεθούν κυκλοφοριακά με την Εγνατία και το σιδηροδρομικό δίκτυο της Θεσσαλονίκης", ανέφερε ο κ. Πάγκαλος.

    Τέλος, για το θέμα της μειονότητας που έθεσε ο Σκοπιανός ομόλογός του, τόνισε ότι αντέδρασε δραστικά, διότι έγινε μια στημένη ερώτηση και δεν ήταν διατεθειμένος να απαντήσει σε κάτι που ήδη είχε ξεκαθαρίσει στον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων ότι δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ποτέ μειονότητα. Το θέμα, είπε ο κ. Πάγκαλος, έχει λήξει και έχει γίνει αποδεκτό και από τις δύο κυβερνήσεις ότι το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι η ονομασία των Σκοπίων.

    Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης και στο Κοζλοντούι, λέγοντας: "Υπάρχει μια εγκατάσταση τύπου "Τσέρνομπιλ" σοβιετικής κατασκευής, η οποία έχει σοβαρά ελαττώματα και κυρίως δεν αντέχει το χρόνο. Τόσο η Ελλάδα, όσο και η ΕΕ έχουν τονίσει ότι επιβάλλεται η διακοπή της λειτουργίας της και η αδρανοποίηση της. Ωστόσο, οι βουλγαρικές αρχές προβάλλουν το επιχείρημα ότι καλύπτει περίπου το 32% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας".

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στις ενστάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία από την Τουρκία εργοστασίου στην Ακτή της Μεσογείου, σε σεισμογενή μάλιστα περιοχή, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Οπως είπε ο υπουργός, "τόσο εμείς, όσο και άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά και μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν σοβαρές "επιφυλάξεις" ακόμα και στην Τουρκία, έχουμε κινητοποιηθεί και δραστηριοποιηθεί ώστε να μην πραγματοποιηθεί η κατασκευή του".

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση για φτηνές τακτικές υπεκφυγής και ενοχής και ότι έχει εκτραπεί σε πολιτικές άτακτης υποχώρησης, ενώ για τον κ. Πάγκαλο είπε ότι διαστρέβλωνε τις θέσεις του κόμματός του. Ανέφερε ακόμα ότι δεν εξασφαλίσαμε ανταλλάγματα για τη μη εγκατάσταση των πυραύλων S300 στην Κύπρο, καθώς και ότι στάλθηκαν στην Τουρκία μηνύματα υποχώρησης. Ακόμα εξέφρασε την άποψη ότι οι S300 δεν θα εγκατασταθούν ούτε στην Κρήτη.

    Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη συμφωνίας για τη δημιουργία μηχανισμού επεξεργασίας και χάραξης αληθινής εθνικής στρατηγικής.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι επιρρεπής στις υποχωρήσεις, ενώ κλείνοντας την ομιλία του τόνισε: "Συνέλθετε κύριε. Μετατρέπεστε σε θλιβερούς υπαλλήλους της Ελλάδας και υλοποίησης των σχεδίων για συρρίκνωση της Κύπρου και του Ελληνισμού".

    Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην κρίση που έχει ξεσπάσει στο Κοσσυφοπέδιο, τονίζοντας ότι είναι αδύνατο να βρεθεί λύση και να εκτονωθεί η κατάσταση, όταν υπάρχουν κύκλοι που υποστηρίζουν την ένοπλη σύγκρουση. Εξάλλου, αναφερόμενος στα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών σχετικά με τη θέση της αλβανικής κυβέρνησης ότι δεν θέλει να ελεγχθούν τα σύνορα από τη Διεθνή Κοινότητα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να μην συντάσσεται με την αντισερβική υστερία που έχει εξαπολύσει η Ευρώπη και η Αμερική, που σπεύδουν να φορτώσουν τις ευθύνες στη μια πλευρά. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα με την ονομασία των Sjop_ym λέγοντας ότι "χρειάζεται και οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν διότι πρέπει να βρεθεί λύση". Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε ιδιαίτερα - κατά τη διάρκεια της ομιλίας της - στα θέματα της Βαλκανικής τονίζοντας ότι υπάρχει έντονη ανησυχία για επέκταση του ένοπλου αγώνα στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ έκανε λόγο για μονομερή στάση της Διεθνούς Κοινότητας.

    [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ"

    "Η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου σαφώς διαμορφώνει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να βρεθεί λύση του Κυπριακού".

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, με τον οποίο συζήτησε, "τις βασικές πτυχές του που βρισκόμαστε στην πορεία της Κύπρου για την ένταξή της σε αυτή τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια". Οπως υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, "δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση η πολιτική λύση του Κυπριακού για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου".

    Αυτό, όπως είπε, είναι ένα μήνυμα και για την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους "ότι αυτή τη στιγή τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετάσχουν στις ενταξιακές διαδικασίες αλλά ότι δεν θα σταματήσει η Κύπρος αυτή τη διαδικασία, δεν μπορεί να υπάρξει δύναμη που θα σταματήσει την Κύπρο σε αυτή τη διαδικασία".

    "Η επιλογή", σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, "είναι πια δικιά τους είτε πράγματι να έρθουν και αυτοί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ένταξή τους στην ΕΕ είτε να μείνουνε εκτός αυτής της διαδικασίας. Ελπίζουμε βεβαίως το πρώτο", πρόσθεσε. Ακόμη υπογράμμισε ότι με την παρουσία του εδώ θέλει να επαναλάβει τη συμπαράταξη της Ελλάδας με την Κύπρο και τους στενούς δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών και να μεταφέρει το μήνυμα ότι οι προοπτικές οι ενταξιακές για την Κύπρο είναι ευοίωνες.

    Ωστόσο, όπως επεσήμανε, "αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε μπροστά μας εμπόδια, δυσκολίες, προβλήματα" τα οποία όμως, όπως πρόσθεσε, θα ξεπεραστούν. Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ακόμη ότι "αυτή η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η προπτική που δεσμεύει τις χώρες της περιοχής, όλα τα Βαλκάνια, τους λαούς, τους πληθυσμούς, τις κοινότητες σε ολόκληρη την περιοχή να υιοθετήσουν βασικές αρχές δημοκρατίας, βασικές αρχές της ΕΕ που έχουν σχέση με την ελευθερία κίνησης".

    Αυτή, όπως πρόσθεσε, θα είναι και η βάση "πάνω στην οποία θα βρεθούνε και οι λύσεις για το μεγάλο εθνικό πρόβλημα του ελληνισμού που είναι το κυπριακό ζήτημα". Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε επίσης στις δηλώσεις του τη συνεργασία που έχει σε ότι αφορά το θέμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου στις ενταξιακές Γιώργο Βασιλείου.

    Ακόμη εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κύπρο και επεσήμανε ότι έχει στενούς δεσμούς με τα προβλήματα της Κύπρου αφού, όπως παρατήρησε, είναι γνωστοί οι αγώνες τόσο του παππού του Γεώργιου όσο και του πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου για το Κυπριακό "που ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή των dij~m τους πολιτικών προτεραιοτήτων".

    Ο κ. Παπανδρέου θα έχει αργότερα συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, κατά τη διάρκεια των οποίων θα συζητήσουν λεπτομέρειες για τις επόμενες κινήσεις στη διαδικασία για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    [03] ΒΟΥΛΗ: ΚΟΝΤΡΑ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΜΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΚΟΡΑΚΑ

    Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου με τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, προκλήθηκε στη Βουλή με αφορμή την συζήτηση επερώτησης βουλευτών της ΝΔ για την εξωτερική πολιτική.

    Ο κ. Πάγκαλος κατηγόρησε τη ΝΔ στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ότι προτείνει την απόσυρση του ελληνικού βέτο για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας και την έναρξη διαλόγου.

    Από την πλευρά του ο κ. Καραμανλής επέκρινε τον κ. Πάγκαλο για αλλοίωση των θέσεων της ΝΔ με φτηνές υπεκφυγές, καθώς όπως είπε η ΝΔ προτείνει διάλογο με όρους. Κατηγόρησε τον κ. Πάγκαλο ότι έχει παραβεί τους όρους αυτούς λέγοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών "λέει ανοησίες".

    Στην αντιπαράθεση των κ.κ. Πάγκαλου - Καραμανλή, "συμπεριλήφθηκε" και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, ο οποίος "επιτέθηκε" κατά του κ. Πάγκαλου χαρακτηρίζοντας τον "ανεκδιήγητο", λόγω της δήλωσης του κ. Πάγκαλου ότι "το ΚΚΕ συμπορεύεται με τη ΝΔ". Ο κ. Κόρακας μετέτρεψε τον χαρακτηρισμό του από "ανεκδιήγητο" σε "απαράδεκτο" μετά από παρέμβαση του προεδρείου της Βουλής.

    [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 110.000 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την απασχόληση και στόχος είναι η εξασφάλιση 110.000 νέων θέσεων εργασίας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ υπενθύμισε πως από την 1η ιανουαρίου όλοι οι πολίτες μέχρι 29 ετών θα έχουν βιβλιάριο του ΙΚΑ και πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Σε ότι αφορά στο ρυθμό αύξησης της ανεργίας παρατήρησε ότι ενώ παλιότερα εγγράφονταν στον κατάλογο ανέρων του ΟΑΕΔ ο ένας στους δύο ανέργους, τώρα εγγράφονται οι τρεις στους τέσσερις.

    [05] ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΗ Ν.Δ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

    Το θέμα Αβραμόπουλου δεν απασχολεί το κόμμα της Ν.Δ. που θεωρεί ως μείζον πρόβλημα αυτό της παιδείας, δήλωσε ο βουλευτής και τομεάρχης της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε το μεσημέρι. Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τα πολιτικά σχέδια του Δ. Αβραμόπουλου ο κ. Παυλόπουλος απάντησε ότι δεν μπορεί να μιλά επί σεναρίων και πρόσθεσε πως η Ν.Δ. δεν καθορίζει την πορεία της με βάση σενάρια και προσωπικές διαδρομές.

    Σχολιάζοντας τις απόψεις που εκφράζει η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα επιβολής κυρώσεων, καθώς είναι δημοκρατικό δικαίωμα να λέει την άποψη της, ενώ για τις θέσεις της e_pe ότι είναι εκείνες που έχουν καθοριστεί από τα όργανα του κόμματος και τον πρόεδρο Κώστα Καραμανλή.

    Για τον Στέφανο Μάνο τόνισε ότι συμπλέει με την κυβέρνηση σε όσα λέει για τη Ν.Δ. Οσον αφορά τον Γιώργο Σουφλιά παρατήρησε ότι η στάση είναι θετική και υπενθύμισετη δήλωση του κ. Καραμανλή ότι το κόμμα είναι ανοιχτό σε όσους συμφωνούν, αλλά είναι δικόυς θέμα το τι θα κάνουν. Είπε ακόμη ότι μπορούν να ξαναγυρίσουν στη Ν.Δ. όσοι διαγράφτηκαν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

    Ο κ. παυλόπουλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ότι είναι "αναξιόπιστος" και σημείωσε ότι δεν πείθει όταν λέει πως δεν θα γίνουν διπλές εκλογές τον Ιούνιο, γιατί τα ίδια έλεγε και το 1996 και προχώρησε σε πρόωρες εκλογές. Υπογράμμισε ακόμη ότι ο κ. Σημίτης καθορίζει την πολιτική του με βάση το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και δεν αποκλείεται, ανάλογα με τις εξελίξεις να οδηγήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

    Ποτέ οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας δεν ήταν σε χειρότερο σημείο και μετά την κρίση στα Ιμια οι διεκδικήσεις της Αγκυρας σε βάρος της Ελλάδας έχουν αυξηθεί, επισήμανε ο βουλευτής της Ν.Δ.

    Οσον αφορά το κρίσιμο θέμα της παιδείας κάλεσε μαθητές και καθηγητές να επιστρέψουν στα σχολεία επιδεικνύοντας την υπευθυνότητα που δεν δείχνουν η κυβέρνηση και ο υπουργός Παιδείας.

    [06] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΛΜΕ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ για να αποφασίσει εάν θα αποδεχτεί την πρόταση του υπουργού Παιδείας, Γεράσιμου Αρσένη, για διάλογο.

    Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο μέρες ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Νίκος Τσούλιας δήλωσε πρόθυμος για άμεση συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας. Στο μεταξύ, 600 σχολεία σε όλη τη χώρα βρίσκονται υπό κατάληψη, ενώ οι μαθητές προγραμματίζουν νέα συλλαλητήρια στις 5 Φεβρουαρίου.

    [07] ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΛΜΕ

    Έληξε αργά το βράδυ η μαραθώνια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ, χωρίς όμως να παρθούν αποφάσεις σχετικά με τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

    Η συνεδρίαση διακόπηκε και αναμένεται να συνεχιστεί αύριο. Από τη συνεδρίαση απόχωρησαν οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚ καταγγέλοντας τις άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις για έλλειμμα πολιτικής ευθύνης.

    [08] ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ UNESCO ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

    Την ανησυχία της σχετικά με τη διευθέτηση της υπόθεσης των Μαρμάρων του Παρθενώνα εξέφρασε η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO για την προώθηση της επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες καταγωγής ή της απόδοσής τους σε περιπτώσεις παράνομης οικειοποίησής τους.

    Η Επιτροπή συνεδρίασε τις ημέρες που πέρασαν στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι και υιοθέτησε Σύσταση η οποία υποβλήθηκε από την Ολλανδία και την Ιταλία υποστηρίχτηκε από τον Καναδά και στην οποία εκφράζεται η συνεχής ανησυχία της σχετικά με τη διευθέτηση του θέματος των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Στο κείμενο της Σύστασης επισημαίνονται οι προσπάθειες του Γενικού Διευθυντή της UNESCO, Φεντερίκο Μαγιόρ, για την ανάληψη μελλοντικών πρωτοβουλιών για την προώθηση των διμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας.

    Η Σύσταση προσκαλεί τον Γενικό Διευθυντή να αναλάβει πρωτοβουλίες στο μέλλον προκειμένου να προωθηθούν οι διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κρατών και να συμμετάσχει μέσω των εξειδικευμένων συμβουλευτικών οργάνων της UNESCO σε διεθνή επιστημονική συζήτηση για την συντήρηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι θα πραγματοποιηθούν διεθνή συνέδρια και σεμινάρια με θέμα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και τη συντήρησή τους, στην Ουάσιγκτον τον Φεβρουάριο, στο Λονδίνο το Νοέμβριο και στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 1999. Τέλος καλείται ο Γενικός Διευθυντής να εκθέσει στην Επιτροπή κατά την 11η σύνοδό της τα αποτελέσματα των συνομιλιών.

    [09] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ UNESCO

    Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, για την χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, με την οποία καλείται για δεύτερη φορά η βρετανική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί σε διμερή βάση με την Ελλάδα το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ενώ καλείται ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO να παρακολουθεί στενά το ζήτημα.

    Η διαμόρφωση της απόφασης αυτής ήταν προϊόν πυκνών διαβουλεύσεων που έκανε στο Παρίσι η ελληνική αντιπροσωπεία η οποία βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Πολιτισμού. (Χ.Σ.)

    [10] 500 ΣΧΟΛΕΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ

    Στα 500 υπολογίζονται τα σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη. Στο μεταξύ οι μαθητές προγραμματίζουν νέα συλλαλητήρια στις 5 Φεβρουαρίου. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, χαρακτήρισε ανεύθυνη τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της Παιδείας και κάλεσε τους μαθητές και τους καθηγητές να επιστρέψουν αμέσως στα σχολεία.

    Σήμερα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ για να αποφασίσει την περαιτέρω στάση των καθηγητών.

    [11] ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΔΕΧΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

    Το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν ως "πρεσβευτές" της Ελλάδας στις χώρες όπου ζουν, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης σε 140 φοιτητές, ελληνικής καταγωγής από κράτη του νοτίου ημισφαιρίου, τους οποίους δέχθηκε στο εντευκτήριο tou κοινοβουλίου. Ο κ. Κακλαμάνης ενημέρωσε τους φοιτητές , φιλοξενούμενους της Γενικής Γραμματείας Απόδημου ελληνισμού, για την οργάνωση και λειτουργία του πολιτεύματος και τη θέση της χώρας μας, στο διεθνές περιβάλλον. Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στα εθνικά μας θέματα , στην ανοιχτή πληγή της Κύπρου και ζήτησε από τα ελληνόπουλα της Διασποράς , όπως και όλους τους ομογενείς να καταβάλλουν προσπάθειες ενημέρωσης της κοινής γνώμης των χωρών , όπου ζουν και να δραστηριοποιούνται για τα δίκαια της Ελλάδας, ως ελάχιστη υποχρέωσή τους προς τη Μητέρα-Πατρίδα.

    [12] ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ Η AGENDA 2000

    Κρίσιμη χρονιά για την ελληνική γεωργία πρέπει να θεωρείται το 1999, καθώς η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει τη συνδυασμένη πρόκληση της Agenda 2000 και των νέων δεδομένων στο παγκόσμιο εμπόριο. Στο νέο αυτό σκηνικό, η ελληνική κυβέρνηση υπηρετεί την πραγματική και όχι την εικονική οικονομία, υποστήριξε ο Υπουργός Γεωργίας, Γεώργιος Ανωμερίτης, μιλώντας σήμερα από το βήμα του 1ου συνεδρίου της AGROTICA, στη Θεσσαλονίκη.

    Εγκαινιάζοντας τις εργασίες της διοργάνωσης, ο κ.Ανωμερίτης διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δραστηριοποιείται στις διαχειριστικές επιτροπές και τα όργανα της Eυρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να "αντικρούσει τις στρατηγικές της επανεθνικοποίησης της γεωργίας και των συγχρηματοδοτήσεων".

    Εξέφρασε το φόβο ότι αν οι δύο αυτές πολιτικές επικρατήσουν, θα καταρρεύσει το οικοδόμημα της κοινής αγροτικής πολιτικής και θα προκύψει τελικά μια ελεύθερη ζώνη συναλλαγών, όπου θα κυριαρχεί η ανισότητα μεταξύ μικρών και μεγάλων κρατών. Πάντως, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η ελληνική γεωργία θα προσεγγίσει τους στόχους που έχει θέσει για την κρίσιμη εξαετία 2000-2006.

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιάννης Μαγκριώτης, σημείωσε στο χαιρετισμό του ότι η προσπάθεια αναβάθμισης της ελληνικής γεωργίας θα πρέπει να αποτελέσει αιχμή της κυβερνητικής πολιτικής. Περαιτέρω, ο κ.Μαγκριώτης τόνισε ότι το 1ο συνέδριο της AGROTICA αποτελεί τομή και ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της διατύπωσης σχεδίων, προβληματισμών και προτάσεων για την αγροτική πολιτική.

    Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO-ΔΕΘ, Αντώνης Κούρτης, που εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσω μιας σωστά προσαρμοσμένης AGROTICA υποβοηθάται ο ρόλος της Θεσσαλονίκης ως "πυλώνα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης στα Βαλκάνια".

    Tην εκτίμηση ότι το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης (ΚΠΣ) θα είναι και το τελευταίο μεγάλο χρηματοδοτικό πακέτο που θα λάβει η Ελλάδα από την Κοινότητα, διατύπωσε ο διευθυντής αγροτικής ανάπτυξης της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης της Κομισιόν, κ.Κόρακας. Και αυτό, γιατί με τη διεύρυνση της ΕΕ θα "στεγνώσουν" οι μεγάλες δεξαμενές άντλησης κονδυλίων, αφού θα υπάρξουν νέα κράτη συνοχής. "Το οργανωτικό και ποιοτικό άλμα για την ελληνική γεωργία είναι εφικτό και αναγκαίο, αλλά ο χρόνος πιέζει", προειδοποίησε ο κ.Κόρακας, τονίζοντας ότι η χώρα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, wyq_r ωστόσο να επικρατήσει κλίμα απαισιοδοξίας. Υπενθύμισε, τέλος, ότι η Ελλάδα είναι μέχρι στιγμής η πιο ευνοημένη χώρα σε ό, τι αφορά την εισροή κονδυλίων χάρη στην κοινή αγροτική πολιτική.

    Για την ελληνική γεωργία στο διεθνές και κοινοτικό περιβάλλον, μίλησε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Νίκος Λιόλιος, μεταφέροντας τους προβληματισμούς του φορέα που εκπροσωπεί για την AGENDA 2000, τη διεύρυνση της ΕΕ και την καθιέρωση του ευρώ. O κ.Λιόλιος απήθυνε έκκληση για συνεχείς και σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές, "αν θέλουμε η γεωργία να παραμείνει εγγυητής για την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου".

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ

    Τα Σοσιαλιστικά και Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν σήμερα τις συνομιλίες τους με στόχο την υιοθέτηση κοινού μανιφέστου για τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στις 13 Ιουνίου.

    Στις διήμερες εργασίες συμμετέχουν ο Ελληνας πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Αμυνας και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Το μανιφέστο ζητά την καταπολέμηση της ανεργίας, την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, την παροχή κοινωνικών οφελών και την εξασφάλιση της επιτυχίας του ενιαίου ερωπαϊκού νομίσματος, όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου η επικεφαλής των σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο Πόλιν Γκριν.

    Το μανιφέστο για τις εκλογές πρόκειται να υιοθετηθεί επίσημα στο Μιλάνο την 1-2 Μαρτίου.

    Στο συνέδριο στη Βιέννη θα παραστεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ενώ θα συμμετάσχουν ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας Οσκαρ Λαφοντέν, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντε, ο Επίτροπος της Ε.Ε. Νέιλ Κίνοκ και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κούκ. Ο μετριοπαθής ηγέτης της Βόρειας Ιρλανδίας Τζον Χιούμ, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Βίμ Κοκ και ο Φιλανδός πρωθυπουργός Πάβο Λίπονεν πρόκειται επίσης να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση. Ε.Ρ.

    [14] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΟΜΑΔΑ ΕΠΑΦΗΣ

    Στις 6 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης και των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου, όπως αποφάσισε πριν από λίγο η ομάδα επαφής για το Κοσσυφοπέδιο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Ραουϊλέ της Γαλλίας, θα διαρκέσει μία εβδομάδα, ενώ θα είναι υπό την αιγίδα και παρακολούθηση της ομάδας επαφής.

    Ο ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ δήλωσε στο πρακτορείο ότι η ομάδα επαφής, στη συνεδρίασή της στο Λονδίνο, που ολοκληρώθηκε πρίν από λίγη ώρα., αποφάσισε ομόφωνα ότι είναι αναγκαίος ο πολιτικός διάλογος ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές και τόνισε ότι δεν ειπώθηκε τίποτα για τελεσίγραφα στη συνάντηση.

    Σύμφωνα με τον κ. Ιβάνοφ ο προεδρεύων της συνάντησης Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κούκ θα μεταβεί στο Βελιγράδι αύριο, για να παρουσιάσει στον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας, που προτείνεται από την Ομάδα Επαφής. O.K.

    [15] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΑΦΗΣ

    Επιφυλακτική εμφανίσθηκε τόσο η σερβική, όσο και η αλβανική πλευρά στην πρόσκληση που απηύθυνε σήμερα η Ομάδα Επαφής από το Λονδίνο για την άμεση έναρξη των συνομιλιών στη Γαλλία για την άρση του αδιεξόδου στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο εκπρόσωπος της σερβικής διοίκησης στο Κοσσυφοπέδιο Ζόραν Αντζέλκοβιτς δήλωσε ότι η σερβική πλευρά δεν πρόκειται να καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους Αλβανών, οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον του σερβικού πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο. Επιφυλακτικός για το αποτέλεσμα μίας Διεθνούς Διάσκεψης για το Κοσσυφοπέδιο εμφανίσθηκε και ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, αλλά πρόσθεσε ότι η αλβανική πλευρά θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση της Ομάδας Επαφής και θα αντιπροσωπευθεί από όλους τους ενεργούς φορείς των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, κάτι που σημαίνει ότι στην αλβανική αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της ένοπλης οργάνωσης "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου". Το τελευταίο αυτό, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα προσπαθήσει να αποτρέψει το Βελιγράδι, καθώς αν αποδεχθεί να συνομιλήσει με εκπροσώπους οργάνωσης την οποία θεωρεί τρομοκρατική, τότε θα αποκλίνει της πάγιας αρχής του ότι δεν συζητά με αυτούς, οι οποίοι ενεργούν και δραστηριοποιούνται ένοπλα στο Κοσσυφοπέδιο με σκοπό τη βίαιη απόσχιση της περιοχής από τη σύσταση της Σερβίας.

    Πάντως η επίσημη θέση του Βελιγραδίου για το εάν αποδέχεται την πρόσκληση της Ομάδας Επαφής, αναμένεται να γνωστοποιηθεί με τη λήξη της προθεσμίας για την έναρξη των συνομιλιών, δηλαδή σε μία εβδομάδα. Στο διάστημα αυτό η γιουγκοσλαβική πλευρά θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει ορισμένες δεσμεύσεις από τη Διεθνή Κοινότητα. Η σημαντικότερη τη στιγμή αυτή είναι να αποτραπεί το ενδεχόμενο ανάπτυξης χερσαίας δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, άποψη την οποία φαίνεται να υποστηρίζουν οι ΗΠΑ και να πάψει το ΝΑΤΟ να απειλεί κάθε φορά με χρήση βίας εναντίον της Σερβίας. Εάν το Βελιγράδι εξασφαλίσει τις δύο αυτές προϋποθέσεις, τότε είναι πολύ πιθανό να απαντήσει θετικά στην πρόταση της Ομάδας Επαφής για διαπραγματεύσεις με την αλβανική πλευρά.

    Από την άλλη, οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου θα άρουν πολύ πιο εύκολα τις επιφυλάξεις τους για να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη σερβική πλευρά, θα προσπαθήσουν όμως να εντάξουν στις συνομιλίες και τον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου" για να εξασφαλίσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη συνοχή.

    [16] ΡΩΣΙΑ:Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΥΝΟΕΙ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    "Ή κατάσταση είναι ευνοϊκή για τη διακοπή των βίαιων συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο και για τη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών", υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ μετά το τέλος της συνάντησης της Ομάδας Επαφής στο Λονδίνο.

    Επισήμανε ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στη σύνοδο τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της πολιτικής διευθέτησης της κρίσης ενώ τόνισε ότι είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν απευθείας διαπραγματεύσεις letan} των αντιμαχόμενων πλευρών.

    "Εάν ο διάλογος μεταξύ του Βελιγραδίου και των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου διακοπεί ή δεν ξεκινήσει θα επανεξετάσουμε την κατάσταση και θα καθορίσουμε ποιός είναι ο ένοχος και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από τη διεθνή κοινότητα για να καθήσουν και οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", επισήμανε ο κ. Ιβάνοφ. Λ.Μ

    [17] ΑΛΒΑΝΙΑ:ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΡΩΣΙΑΣ-ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Η Αλβανία καλωσορίζει το ρωσο-αμερικανικό κοινό ανακοινωθέν για το Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με δήλωση του Αλβανού πρεσβευτή στη Ρωσία Σακίρ Βουκάι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

    Σχολιάζοντας την έκκληση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Ιγκόρ Ιβάνοφ και Μαντλίν Ολμπράιτ για πολιτική διευθέτηση με την οποία θα δοθεί διευρυμένη αυτονομία στο Κοσσυφοπέδιο στα πλαίσια της Γιουγκοσλαβίας, ο κ.Βουκάι υποστήριξε ότι η Αλβανία πιθανώς να συμφωνήσει με αυτό εάν "οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου καταλήξουν σε συμφωνία με τους Σέρβους για το καθεστώς που θα τους ικανοποιεί και δεδομένου ότι θα δοθούν διεθνείς εγγυήσεις". Ε.Ρ.

    [18] ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ

    Διάβημα στον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αλεξάνταρ Ντιμιτρόφ επέδωσε η πρέσβης της Κίνας στα Σκόπια Σι Γιου, για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ΓΔΜ - Ταϊβάν.

    Η πρέσβης της Κίνας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τόνισε ότι στο διάβημα αναφέρεται η οργισμένη αντίδραση της χώρας της για την πράξη αυτή της ΠΓΔΜ, ενώ προειδοποίησε για μια ακόμη φορά ότι η Κίνα θα διακόψει τις σχέσεις εάν η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν αποσύρει το ανακοινωθέν που έχει υπογραφεί στην Ταϊβάν.

    Για τον σάλο που έχει ξεσπάσει μετά τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΠΓΔΜ και Ταϊβάν, οι ξένες πρεσβείες στα Σκόπια απέφυγαν ουσιαστικά να πάρουν μια σαφή θέση. Συγκεκριμένα, η αμερικανική πρεσβεία δεν έχει πάρει καμία θέση, η γαλλική πρεσβεία δεν μπορεί να σχολιάσει το θέμα, η ρωσική πρεσβεία επαναλαμβάνει την θέση της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία "αναγνωρίζουμε μια και μόνο Κίνα και διατηρούμε σχέσεις με το Πεκίνο" και η τουρκική πρεσβεία επισημαίνει ότι το θέμα αυτό είναι ένα εσωτερικό θέμα της ΠΓΔΜ.

    Στο θέμα αυτό θέση πήραν και τα πολιτικά κόμματα. Ο εκπρόσωπος του VMRO επεσήμανε ότι το θέμα αυτό θα πρέπει με όλη τη σοβαρότητα να έρθει στην ημερήσια διάταξη της κυβέρνησης - κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει εξετάσει το θέμα αυτό - προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα συμμεριστεί την απόφαση που θα λάβει η κυβέρνηση αφού εξεταστούν όλες οι πτυχές του ζητήματος, πολιτικές και οικονομικές. Ο εκπρόσωπος επί του Τύπου του Κόμματος της Δημοκρατικής Εναλλακτικής Λύσης δήλωσε: "Εχοντας υπόψη ότι η χώρα μας είναι pok} ευαίσθητη σε διάφορες αμφισβητήσεις της κρατικής ταυτότητάς της είναι ευνόητο γιατί το υπουργείο Εξωτερικών έδειξε κατανόηση για την κρατική ταυτότητα της Ταϊβάν".

    Οι Σοσιαλδημοκράτες τόνισαν ότι πρόκειται για μια ανεύθυνη πράξη η οποία θα έχει σοβαρές συνέπειες και ότι εάν θα χρειασθεί το κόμμα θα ζητήσει ακόμα και την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών.

    [19] Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΟΡΟΥΜ ΤΟΥ ΝΤΑΒΟΣ

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός Γεβγκένι Πριμακόφ, ο οποίος έφτασε στο Νταβός για να παραστεί στη σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ξεκίνησε αμέσως τις διμερείς συναντήσεις με ηγέτες αρκέτων χωρών, με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και γνωστούς επιχειρηματίες.

    Αμέσως μετά την άφιξή του συναντήθηκε του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Αλ Γκορ. Παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις που κυκλοφορούν από ξένα και ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η κατάσταση στη Ρωσία κατέχει εξέχουσα θέση και η αναφορά του κ.Πριμακόφ με τον τίτλο "μεταρρυθμιστικές καινοτομίες: έρευνα για τους τρόπους που θα βγάλουν τη χώρα από την οικονομική κρίση" αναμένεται με ενδιαφέρον. Ε.Ρ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 29 January 1999 - 21:44:47 UTC