Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-02-02

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 2 Φεβρουαρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, Μ. ΕΒΕΡΤ ΓΙΑ S-300 ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ
  • [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο Α. ΟΤΣΑΛΑΝ
  • [03] ΒΟΥΛΗ: ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ Δ.Ε.Θ.
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ ΠΑΣΟΚ - SPD
  • [05] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΩΡΩΝ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • [06] 235 ΧΩΡΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [07] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΑΜΦΙΒΟΛΗ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [09] Η ΚΙΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ «ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ»
  • [10] ΡΩΣΙΑ:ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [11] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΔΙΩΚΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΝ ΟΤΣΑΛΑΝ
  • [12] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΤΛΕΡ ΖΗΤΗΣΕ Η ΡΩΣΙΑ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΙΒΑΝΟΦ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΑΝ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, Μ. ΕΒΕΡΤ ΓΙΑ S-300 ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ

    Ηταν σωστή η απόφαση για την αγορά των πυραύλων S-300 είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, διαφωνώντας έτσι με την εκτίμηση που εξέφρασε προ ημερών ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος που τη χαρακτήρισε «λάθος».

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος άσκησε κριτική στον τρόπο υλοποίησης της απόφασης για αγορά των ρωσικών πυραύλων και λίγο αργότερα σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι ο ενιαίος αμυντικός χώρος Ελλάδας- Κύπρου είναι μια κοινή στρατηγική που έχουν την υποχρέωση οι δύο χώρες να την υποστηρίξουν έμπρακτα και ουσιαστικά.

    Σχολιάζοντας το ζήτημα που έθεσε ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, να τεθεί όριο στις δαπάνες για τα enopkistij\ προγράμματα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σημείωσε ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας δόθηκε η δυνατότητα να γίνει σαφές πως στο χώρο των ενόπλων δυνάμεων υπάρχουν διαδικασίες διαφάνειας, τέτοιας εμβέλειας που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να τεθεί όριο στις δαπάνες για τις ένοπλες δυνάμεις διότι το ύψος τους καθορίζεται με βάση τις συνθήκες, τους κινδύνους και τις απειλές και παρατήρησε ότι, δυστυχώς, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που υφίσταται συγκεκριμένη απρόκλητη απειλή από την Τουρκία.

    Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του χαρακτήρισε «εθνικό ατύχημα» την υπόθεση των πυραύλων S-300 λέγοντας ότι δεν πρέπει να ξύνουμε μια εθνική πληγή. Για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των 4 τρισ. δραχμών είπε ότι σημαίνει μια αύξηση του εθνικού δημόσιου χρέους κατά 10% και ζήτησε να τηρηθούν αυστηρές διαδικασίες, διότι, όπως υποστήριξε, υπάρχει οξύτατο πρόβλημα διαφάνειας στις ένοπλες δυνάμεις. Πρότεινε, επίσης, να αξιοποιηθούν οι όποιες δυνατότητες συμπαραγωγής με ελληνικές εταιρίες. Σε ότι αφορά στο ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτό δεν προσθέτει τίποτε στη διπλωματική υποστήριξη της Κύπρου. Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Μιλτιάδης Εβερτ που υπεραμύνθηκε του ενιαίου αμυντικού χώρου.

    [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο Α. ΟΤΣΑΛΑΝ

    O A. Οτσαλάν δεν ήρθε στην Ελλάδα, δήλωσε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων απάντησε ως εξής: Πολλά λέγονται χωρίς να ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Εχει λήξει αυτό το θέμα. Κάνουμε μια πολιτική αρχών και όχι καιροσκοπική. Ούτε σκόπιμη, ούτε χρήσιμη είναι η έλευση του Οτσαλάν. Η συμπάθεια και στήριξη στον αγώνα του κουρδικού λαού θα συνεχιστεί γιατί αφορά ένα μεγάλο αγώνα, αλλά δεν θα το κάνουμε ελληνοτουρκικό θέμα.

    Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στειτ Ντιπάρτμεντ Τζ. Ρούμπιν, ότι ενδεχομένως να πέρασε από την Ελλάδα ο Α. Οτσαλάν, απάντησε ότι αν ο κ. Ρούμπιν έχει στοιχεία ας τα παρουσιάσει.

    «Δεν γνωρίζουμε που βρίσκεται ο Οτσαλάν», επισήμανε ο κ. Ρέππας και τόνισε ότι η κυβέρνηση πληροφορήθηκε το όλο θέμα από τα μέσα ενημέρωσης. Ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και υπήρξε συνεργασία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου, Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου, Εσωτερικών Α. Παπαδόπουλου και Δημόσιας Τάξης Φ. Πετσάλνικου.

    [03] ΒΟΥΛΗ: ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ Δ.Ε.Θ.

    Ολοκληρώθηκε απόψε η συζήτηση και ψήφιση κατά πλειοψηφία στη Βουλή του νομοσχέδιου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για την «αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης».

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αλλάζει πλέον το θεσμικό πλαίσιο της Δ.Ε.Θ. με τη συγκρότηση και ίδρυση νέων ανώνυμων εταιριών. Η pq~tg θα έχει την επωνυμία «Δ.Ε.Θ. ΑΕ» και έδρα τη Θεσσαλονίκη και η δεύτερη την επωνυμία «Ελληνικές Εκθέσεις - HELEXPO A.E.» και έδρα την Αθήνα.

    Τόσο ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης, όσο και ο εισηγητής του κυβερνώντος κόμματος Νικόλαος Ακριτίδης υπεραμύνθηκαν του σχεδίου νόμου, γιατί όπως είπαν, έρχεται να βοηθήσει την εκθεσιακή δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη. Αντίθετα η αντιπολίτευση τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου κάνοντας λόγο για διαμελισμό της Εκθεσης για μη εξασφάλιση του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού και για ανοιγμα της πορείας για μεταφορά της στην Αθήνα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής αμφισβήτησε ότι με το νομοσχέδιο εξασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της Δ.Ε.Θ. και δήλωσε ότι το καταψηφίζει. Ειδικότερα, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης υποστήριξε ότι στο παρόν νομοσχέδιο διατυπώνεται με μεγαλύτερη σαφήνεια ότι η Θεσσαλονίκη είναι το εκθεσιακό κέντρο, τόνισε ότι βοηθάει στην εκθεσιακή δραστηριότητα με οικονομικά οφέλη τόσο για την πόλη, όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

    Με το νομοσχέδιο τόνισε ο κ. Μαγκριώτης επιτυγχάνεται το μέγιστον της αποκέντρωσης, αυτό που διεκδικεί η πόλη και η περιοχή και εξήγγειλε και ο πρωθυπουργός με το να περάσει η αρμοδιότητα της εκθεσης στον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης.

    Επίσης ο κ. Μαγκριώτης υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι θα παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας της Εκθεσης και σημείωσε ότι το δημόσιο θα μετέχει σε αναλογία 45%, με 45% θα μετέχουν οι ιδιώτες, ενώ καθοριστικός και ρυθμιστικός παράγων θα είναι οι φορείς της πόλης με 10%.

    Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Νικόλαος Ακριτίδης υποστήριξε ότι με το ν/σ αναδιαρθρώνεται συνολικά η οργάνωση της ΔΕΘ, και αλλάζει πλέον το θεσμικό της πλαίσιο με την ίδρυση και συγκρότηση δύο νέων ανώνυμων εταιριών. Ο κ. Ακριτίδης διευκρίνησε ότι η πρώτη εταιρία θα είναι ιδιοκτήτρια όλης της ακίνητης περιουσίας της έκθεσης και θα έχει όλη την ευθύνη του σχεδιασμού, της ανάπτυξης, της συντήρησης των υποδομών της καθώς και την ευθύνη της διοργάνωσης της κεντρικής εκδήλωσης που είναι γνωστή ως «Έκθεση του Σεπτέμβρη».

    Η δεύτερη εταιρία θα έχει μία σύνθεση κεφαλαιοχικής δομής. Το ν/σ προβλέπει ότ μέχρι το 45% είναι δυνατόν, με αποφάσεις του ιδιοκτήτη φορέα, δηλαδή του κράτους, να μεταφερθεί και να μεταβιβαστεί σε φορείς του ιδιωτικού τομέα υπό όρους. Ένα ποσοστό του υπόλοιπου 55% θα δοθεί σε κοινωνικούς φορείς της περιοχής της Θεσσαλονίκης, ενώ το μεγαλύτερο μέρος θα παραμείνει στο δημόσιο με μέτοχο όμως την πρώτη εταιρία, δηλαδή στο μετοχικό κεφάλαιο της δεύτερης εταιρίας δεν συμμετέχει απευθείας το δημόσιο αλλά συμμετέχει η πρώτη εταιρία.

    Ο εισηγητής της μειοψηφίας, Σωτήρης Κούβελας τάχθηκε κατά του ν/σ διότι όπως υποστήριξε οδηγεί: σε έκθεση Θεσσαλονίκης χωρίς Θεσσαλονίκη, αφού ανοίγει διάπλατα ο δρόμος μεταφοράς της στην Αθήνα σε εθνικό εκθεσιακό φορέα χωρίς εθνικό στόχο, αφού θα προβάλει κυρίως εισαγόμενα προϊόντα.

    Ακόμα, ο κ. Κούβελας τόνισε ότι διαμελίζεται η έκθεση και dialoiq\fomtai τα ιμάτιά της στους ημετέρους, και ότι παραδίδεται το φιλέτο της σε φίλους της κυβέρνησης, γι' αυτό και η αδιαφάνεια, εις βάρος της εθνικής εκθεσιακής πολιτικής.

    Ο κ. Κούβελας πρότεινε η σημερινή εταιρία να ενισχυθεί με τη δημιουργία γενικής συνέλευσης στην οποία θα συμμετέχουν κράτος, Τ.Α. και παραγωγικές τάξεις της Θεσσαλονίκης. Αυτή θα προσδιορίζει την εκθεσιακή πολιτική και θα καταρτίζει τα προγράμματα των εκθέσεων, ενώ η εκτέλεση τους θα ανατίθεται σε ιδιώτες. Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σταύρος Παναγιώτου υποστήριξε ότι ο πραγματικός στόχος του ν/σ είναι να ανοίξει ο δρόμος για την εκμετάλλευση της σημερινής αλλά και της μελλοντικής υποδομής της ΔΕΘ από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Επειδή -πρόσθεσε- αυτό δεν μπορεί να γίνει με τη σημερινή μορφή της ΔΕΘ, το ν/σ καταφεύγει στο τέχνασμα της σύστασης των δύο εταιριών.

    Η ειδική αγορήτρια του ΣΥΝ, Στέλλα Αλφιέρη επεσήμανε ότι δεν αρέσει στην κυβέρνηση η σημερινή εταιρία που είναι αυτόνομη και κερδοφόρα, γι' αυτό και δημιουργεί μια δεύτερη, η οποία δεν έχει κανένα στόχο παρά μόνο να δοθούν τα «φιλέτα» στους ιδιώτες και από κει και πέρα οτιδήποτε εργασιακό δικαίωμα να πάει στο περιθώριο. Η κ. Αλφιέρη εξέφρασε ακόμη την έντονη αντίθεση του κόμματός της στην απαράδεκτη, όπως την χαρακτήρισε, ρύθμιση με την οποία παραχωρείται στους υπουργούς Μακεδονίας-Θράκης και Εθνικής Οικονομίας να διορίζουν κατά το δοκούν.

    Τέλος, ο ειδικός αγορητής του ΔΗΚΚΙ, Αναστάσιος Ιντζές επεσήμανε ότι ο κυριότερος κίνδυνος με το ν/σ αυτό είναι ότι η δεύτερη εταιρία, εφ' όσον το 45% των κεφαλαίων θα το έχουν ιδιώτες, γιατί αυτό δεν απαγορεύεται, να αποκτήσει δικές της εγκαταστάσεις είτε στη Θεσσαλονίκη είτε στο Λεκανοπέδιο και έτσι έμμεσα, αλλά σαφέστατα θα μεταφερθεί η δραστηριότητα της ΔΕΘ στην Αθήνα.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ ΠΑΣΟΚ - SPD

    Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD), οι σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας και η συνεργασία των δύο κομμάτων ενόψει των ευρωεκλογών ήταν το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης αντιπροσωπείας του SPD με επικεφαλής το Γερμανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Cunther Verheugen με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Verheugen με δηλώσεις του αναγνώρισε τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας για ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ και πρόσθεσε ότι η χώρα μας είναι ικανή να μπει σ' αυτήν. Επίσης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα ασφάλειας, κοινωνικής πολιτικής, κοινωνικής δικαιοσύνης και ανεργίας. Ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε την ανάγκη να διαμορφωθεί μια εναλλακτική πρόταση για την Ευρώπη και επαναβεβαίωσε την απόφαση για σταθερή συνεργασία των δύο κομμάτων ενόψει των ευρωεκλογών.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης και ο προϊστάμενος του γραφείου σχεδιασμού πολιτικής του Πρωθυπουργού, Ν. Θέμελης. Νωρίτερα η αντιπροσωπεία του SPD είχε συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών με τον υπουργό Θεόδωρο Πάγκαλο, τον υφυπουργό Γιάννο Κρανιδιώτη, τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Αλέξανδρο Μπαλτά και τον υφυπουργό Εργασίας Χρήστο Πρωτόπαππα. Τα θέματα που εξετάστηκαν ήταν οι προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, απασχόλησης, καθώς και θέματα που περιλαμβάνει η «Ατζέντα 2000».

    [05] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΩΡΩΝ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να μην εκδώσει γενική οδηγία για την κάλυψη των χαμένων διδακτικών ωρών, καθώς κάθε σχολική μονάδα έχει τη δική της ιδιαιτερότητα. Ωστόσο ο υπουργός με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ζητά από τα σχολικά συμβούλια κάθε σχολικής μονάδας να δώσουν, μέσα σε δέκα μέρες, την άποψή τους για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθούν οι σχολικές ώρες. Όπως είπε ο κ. Αρσένης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τυπου, οι απόψεις αυτές πρέπει να βασίζονται σε θέσεις που θα αναπτύξουν οι σύλλογοι των διδασκόντων, τα δεκαπενταμελή συμβούλια των μαθητών και οι σύλλογοι των γονέων. Πάντως ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιοι μαθητές να εξεταστούν τον Σεπτέμβριο αν συνεχιστούν οι καταλήψεις, ενώ ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο παράτασης του σχολικού έτους σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις.

    Σχετικά με το θέμα των καταλήψεων ο υπουργός Παιδείας εξέφρασε ικανοποίηση γιατί, όπως είπε, τη λύση στο πρόβλημα τη δίνουν οι ίδιες οι μαθητικές κοινότητες καθώς ανοίγουν σταδιακά τα σχολεία που βρισκόταν υπό κατάληψη. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι τις επόμενες μέρες θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα σχολεία.

    Αναφερόμενος στο διάλογο με την ΟΛΜΕ υπογράμμισε ότι το Υπουργείο παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις που ανταποκρίνονται, κατά τη γνώμη του, σε αιτήματα που διατύπωσαν καθηγητές, μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μέλη του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και μέλη των μαθητικών κοινοτήτων. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Αρσένης, ενώ το υπουργείο προσανατολιζόταν ακόμη και στην αποδοχή του προαιρετικού χαρακτήρα των προαγωγικών εξετάσεων, μετά την αδυναμία της ΟΛΜΕ να διατυπώσει κοινή πρόταση, οριστικοποίησε τις γνωστές αποφάσεις του για τους μαθητές της Β΄ Λυκείου.

    Ο υπουργός Παιδείας γνωστοποίησε ότι συγκροτήθηκε υπηρεσιακή επιτροπή που θα μελετήσει το αίτημα των μαθητών για επιλογή των καθηγητών που θα διδάσκουν στην ενισχυτική διδασκαλία. Εξάλλου ανακοίνωσε την συγκρότηση επιτροπής προσωπικοτήτων που θα ασχοληθεί με το θέμα της επαγγελματικής εξέλιξης των καθηγητών και της οικονομικής τους κατάστασης.

    [06] 235 ΧΩΡΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Περισσότερα από 235 χωριά παραμένουν αποκλεισμένα από τα χιόνια στη Δυτική Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο και Θεσσαλία.

    Η συγκοινωνία σε όλο το επαρχιακό και εθνικό δίκτυο της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας γίνεται δύσκολα και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Αλυσίδες χρειάζονται επίσης τα οχήματα που κινούνται στην παλιά ehmij^ οδό Αθηνών-Θηβών στην περιοχή Καζας, στις εθνικές οδούς Ιωαννίνων-Κοζάνης στην περιοχή Πεντάλοφου-Κοζάνης, Ιωαννίνων- Τρικάλων και Πατρών-Τρίπολης.

    Για δεύτερη μέρα δεν λειτουργούν τα σχολεία στους νομούς Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης, Καστοριάς, Κιλκίς και Ιωαννίνων.

    [07] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ

    Σημαντικές ανακοινώσεις για την επιμόρφωση ανέργων πτυχιούχων έκανε το πρωί ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, μιλώντας σε συνέδριο του ΟΑΕΔ. Όπως είπε ο υπουργός, θα υλοποιηθεί πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας στο οποίο θα συμμετέχουν τέσσερις χιλιάδες άνεργοι πτυχιούχοι έως 30 ετών. Το κόστος του προγράμματος υπολογίζεται σε επτά δισεκατομμύρια δραχμές.

    Οι άνεργοι νέοι θα κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και παράλληλα θα αμείβονται με 140.000 δραχμές το μήνα, ενώ θα έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση κατά την ενδεκάμηνη διάρκεια του προγράμματος. Μάλιστα το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ επιδιώκουν να προκύψουν μόνιμες θέσεις απασχόλησης και μετά το τέλος του προγράμματος ώστε να απορροφηθεί τουλάχιστον το ένα τρίτο των συμμετεχόντων σε αυτό.

    «Προσπαθούμε να συνδέσουμε την επιδότηση με τον άνεργο και καλέσαμε τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αυτή και προς δικός τους όφελος και για το κοινωνικό όφελος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΑΜΦΙΒΟΛΗ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Το επίσημο Βελιγράδι δεν έχει ακόμη γνωστοποιήσει τη θέση του για το εάν αποδέχεται να συμμετάσχει στην πρόσκληση της Ομάδας Επαφής για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης στο Ραμπουγιέ του Παρισίου, η οποία πρέπει να αρχίσει το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου.

    Από την πλευρά τους όλοι οι φορείς των Αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισαν να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις που έχει ορίσει η Ομάδα Επαφής. Μετά τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου στις διαπραγματεύσεις του Παρισίου, σήμερα και η ένοπλη οργάνωση των Αλβανών της περιοχής «Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου» αποφάσισε τη συμμετοχή της στη διάσκεψη του Παρισίου. Την απόφαση αυτή έλαβε το γενικό επιτελείο της οργάνωσης αυτής. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΣΚ Γιακούμπ Κρασνίτσι δήλωσε σήμερα ότι η οργάνωση θα ορίσει αύριο τους εκπροσώπους της στη διάσκεψη του Παρισίου.

    Ο Γιακούμπ Κρασνίτσι συμπλήρωσε ότι ο ΑΣΚ στις διαπραγματεύσεις θα υποβάλει τις προτάσεις του για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου. Όπως ανέφερε ο ΑΣΚ θα ζητήσει να υπάρξει μία προσωρινή συμφωνία χρονικής διάρκειας 3 ετών και μετά την πάροδο της οποίας να προκηρυχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής.

    Νωρίτερα ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΑΣΚ Αντέμ Ντεμάτσι είχε ζητήσει από το γενικό επιτελείο του ΑΣΚ να μη συμμετάσχει στη διάσκεψη του Παρισίου. Η συμμετοχή του ΑΣΚ στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη θέση του επίσημου Βελιγραδίου για τη συμμετοχή της στη διάσκεψη αυτή. Και αυτό γιατί η γιουγκοσλαβική ηγεσία στο πρόσφατο παρελθόν τόνισε επανηλειμμένα ότι δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ένοπλη οργάνωση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, την οποία θεωρεί τρομοκρατική.

    Το γεγονός ότι το Βελιγράδι αμφιταλαντεύεται ακόμη για τη συμμετοχή του ή όχι στις διαπραγματεύσεις αυτές φαίνεται και από τις διαφορετικές δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της γιουγκοσλαβικής και σερβικής ηγεσίας. Ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Βουκ Ντράσκοβιτς δήλωσε ότι η γιουγκοσλαβική πλευρά πρέπει να αποδεχθεί την πρόσκληση στις διαπραγματεύσεις, καθώς, όπως ανέφερε, αυτός η Γιουγκοσλαβία δεν έχει να αποκρύψει τίποτα και στις συνομιλίες αυτές πρέπει να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα.

    Αντίθετα ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, εθνικιστής Βόισλαβ Σέσελι εξέφρασε την άποψη ότι η σερβική πλευρά δεν πρέπει να πάει στο Παρίσι, καθώς, όπως ανέφερε, η επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί θέμα εσωτερικό της Σερβίας και η συμμετοχή της σερβικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις του Παρισίου θα σήμανε τη διεθνοποίηση του προβλήματος της περιοχής και θα μπορούσε να προκαλέσει συνέπειες απρόβλεπτες για την κυριαρχία της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο, όπως αυτήν της εγκατάστασης ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο. Υπενθυμίζεται ότι η Ομάδα Επαφής αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να καλέσει τη γιουγκοσλαβική και αλβανική πλευρά να αρχίσουν διαπραγματεύσεις στο Ραμπουγιε του Παρισίου υπό την εποπτεία των υπουργών Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ, και της Γαλλίας Ιμπέρ Βεντρίν. Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα πρέπει να ολολκληρωθούν το λιγότερο σε δύο εβδομάδες από την ημέρα που θα αρχίσουν.

    [09] Η ΚΙΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ «ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ»

    «Σκανδαλώδη πράξη», που συνιστά ευθεία ωμή ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, θεωρεί το Πεκίνο την απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Τάϊβάν, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις. Σε νέα ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η πρεσβεία της Κίνας στα Σκόπια τονίζει ότι «η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας αντιπαρατίθεται έντονα στην ενέργεια του υποουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αλεξάντερ Ντιμιτρόφ για την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με μία από τις epaqw_er της Κίνας». Και θεωρεί την πράξη αυτή ως ωμή ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις, είναι δε αντίθετη με τους κανόνες για τις διεθνείς σχέσεις και αρχές, που περιέχονται στην ανακοίνωση για την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της ΠΓΔΜ.

    Η κινεζική κυβέρνηση ζητά από τη σκοπιανή πλευρά να να επανορθώσει κατεπειγόντως την λανθασμένη αυτή ενέργεια και να ακυρώσει τη συμφωνία που υπέγραψε με την κινεζική επαρχία της Ταϊβάν, έτσι ώστε οι σχέσεις μεταξύ ΠΓΔΜ και Κίνας να επιστρέψουν στην ορθή γραμμή.

    Στην ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας στα Σκόπια υπογραμμίζεται τέλος ότι η πράξη αυτή αποτελεί διπλωματικό σκάνδαλο και σοβαρό χτύπημα στο διεθνές κύρος και την εθνική αξιοπρέπεια της ΠΓΔΜ

    [10] ΡΩΣΙΑ:ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Το 1999 αναμένεται να είναι ακόμη πιο δύσκολο όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση της Ρωσίας, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και υπεύθυνος για τα οικονομικά της χώρας Γιούρι Μασλούκοφ.

    «Δεν μπορούμε να κρύψουμε το γεγονός ότι είναι αναπόφευκτη η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας», τόνισε ο κ Μασλούκοφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Nezavisimaya Gazeta.

    «Είναι ακατόρθωτο να διορθώσουμε λάθη που σημειώθηκαν στην οικονομική πολιτική της χώρας τα τελευταία επτά χρόνια. Η αδράνεια θα συνεχίζει να καταστρέφει την οικονομία», συνέχισε ο κ. Μασλούκοφ αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο να υπάρξει σοβαρή έλλειψη τροφίμων στη Ρωσία.

    «Είμαι σίγουρος ότι θα επιβιώσουμε αυτό το χειμώνα», κατέληξε ο κ. Μασλούκοφ. Λ.Μ

    [11] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΔΙΩΚΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΝ ΟΤΣΑΛΑΝ

    Η 'γκυρα δεν γνωρίζει που βρίσκεται ο ηγέτης του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος (PKK), Αμπντουλάχ Οτζαλάν, αλλά οι Τούρκοι αξιωματούχοι παρουσίασαν τέσσερις πιθανές εκδοχές για το κρησφύγετο του, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

    Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ δήλωσε, ότι το αεροπλάνο του Οτζαλάν επρόκειτο να προσγειωθεί στην Ελβετία, αλλά λόγω της απαγόρευσης των αρχών προσγειώθηκε στο Μιλάνο για ανεφοδιασμό. Ο κ. Ετσεβίτ πρόσθεσε, ότι «ο Οτζαλάν δεν έχει καταφύγιο και όλα τα κράτη της Ευρώπης δεν θέλουν να είναι συνένοχοι με κάποιον τρομοκράτη».

    Μετά την απόπειρα του Οτζαλάν να εισέλθει στην Ολλανδία, κύκλοι της τουρκικής κυβέρνησης ανακοίνωσαν ότι βρίσκεται στην Αθήνα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση το διέψευσε κατηγορηματικά και ανακοίνωσε, ότι δεν θα του επιτραπεί η είσοδος στη χώρα. Ο Ετσεβίτ παραδέχθηκε χθες το βράδυ, ότι οι πληροφορίες του για προσγείωση του αεροσκάφους του Οτσαλάν στην Αθήνα «ήταν εσφαλμένες» και ότι αναχώρησε για κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Υποστήριξε, ακόμη, ότι «η Τουρκία θα καταδιώκει τον Κούρδο ηγέτη για να μη βρει πουθενά άσυλο και να επιστρέψει στην Τουρκία για να δικαστεί για τα εγκλήματα του». Ο.Κ.

    [12] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΤΛΕΡ ΖΗΤΗΣΕ Η ΡΩΣΙΑ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΙΒΑΝΟΦ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΑΝ

    Την αντικατάσταση του Ρίτσαρντ Μπάτλερ, πρόεδρου της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τον αφοπλισμό του Ιράκ, με έναν άλλο αμερόληπτο και ισχυρό διπλωμάτη, ζήτησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ με επιστολή του στον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. Ο κ. Ιβάνοφ ανέφερε στην επιστολή, ότι η παρουσία του κ. Μπάτλερ στη θέση του προέδρου «ντροπιάζει τον ΟΗΕ» και τόνισε, ότι πρέπει να απαλλαγεί από τα καθήκοντα του το συντομότερο δυνατόν.

    Σε συνέντευξη του στην αυστραλιανή εφημερίδα Sydney Morning Herald, ο κ. Μπάτλερ είπε, ότι οι δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη Σεργκέι Λάβροφ για αναληθή αναφορά του, σχετικά με τον αφοπλισμό του Ιράκ, ήταν λάθος.

    Ο κ. Ιβάνοφ στην επιστολή του ανέφερε, ότι η συνέντευξη του κ. Μπάτλερ περιέχει σχόλια, που θίγουν προσωπικά τον κ. Λάβροφ ειπωμένα με ανάρμοστες λέξεις και με προσβολές και τόνισε, ότι η Ρωσία θέλει να αποχωρήσει ο κ. Μπάτλερ και να μην έχει καμία συνεργασία με αυτόν. Ο κ. Μπάτλερ αρνήθηκε να σχολιάσει την επιστολή του κ. Ιβάνοφ.

    Η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα που στέλνει επιστολή στον κ. Ανάν, αλλά η Κίνα και η Γαλλία επιθυμούν και αυτές τη παραίτηση του κ. Μπάτλερ, που έχει όμως την υποστήριξη των Η.Π.Α. και της Βρετανίας. O.K.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 2 February 1999 - 22:10:30 UTC