Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-02-19

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 19 Φεβρουαρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ
  • [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ KAI ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
  • [04] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [05] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΡΑΞΕ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΤΗς ΧΡΕΟΣ
  • [06] ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ - ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΓΙΑ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [08] ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΠ - ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ
  • [09] ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [10] ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΕΠΠΑ ΠΡΟΣ ΑΓΚΥΡΑ
  • [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΩΡΩΝ
  • [12] ΠΤΩΣΗ 3,28% ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΜΠ. ΕΤΣΕΒΙΤ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΒΑΡΥ ΤΙΜΗΜΑ
  • [14] ΔΙΕΘΝΗ ΠΛΕΚΤΑΝΗ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΡΚΚ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
  • [15] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ
  • [16] ΤΟΥΡΚΙΑ: 1500 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΦΙΛΟΚΟΥΡΔΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ HADEP
  • [17] ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ
  • [18] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
  • [19] ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ: "ΔΕΝ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ"
  • [20] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ
  • [21] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΜΑΪΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ

    Ορκίστηκαν οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και του pqyhupouqco} Κώστα Σημίτη. Τους υπουργούς και υφυπουργούς όρκισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.

    [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ KAI ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Στο έργο που επιτελεί το υπουργείο Ανάπτυξης και στο ρόλο που διαδραματίζει στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας αναφέρθηκε η απερχόμενη υπουργός Ανάπτυξης και νέα υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Βάσω Παπανδρέου. Μιλώντας κατά τη διάρκεια παράδοσης του υπουργείου στο νέο υπουργό Ανάπτυξης Ευάγγελο Βενιζέλο, η κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το υπουργείο Ανάπτυξης ως ένα σημαντικό υπουργείο με ευρύ αντικείμενο, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια έγινε μια σημαντική δουλειά από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Οπως είπε η κ. Παπανδρέου, το υπουργείο Ανάπτυξης καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων και ένα πολύ σημαντικό τμήμα της παραγωγικής διαδικασίας της χώρας μας.

    Επίσης αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν αναληφθεί σε ορισμένους τομείς, όπως είναι ο τομέας της ενέργειας που όπως είπε, πρέπει να προσαρμοστεί στις διεθνείς εξελίξεις. Μίλησε ακόμη για τη μετοχοποίηση των ελληνικών πετρελαίων και την επέκταση του έργου του φυσικού αερίου.

    Επεσήμανε δε, ότι ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα εξελίσσεται και με την ολοκλήρωσή του ο τομέας της ενέργειας θα παίξει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στην παρουσία της Ελλάδας στην ΝΑ Ευρώπη.

    Αναφερόμενη στον τομέα της βιομηχανίας, τόνισε ότι έχει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης βιομηχανικής παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάτι που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησε το υπουργείο επί Κώστα Σημίτη, Αναστάσιου Πεπονή και της ίδιας.

    Για τον τομέα του εμπορίου, η κ. Παπανδρέου είπε ότι έχει συμβάλλει στη μείωση του πληθωρισμού και στη βελτίωση της ζωής των πολιτών, προσθέτοντας ότι η δουλειά που έγινε είναι πολύ σημαντική και σίγουρα θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να μειωθεί ο πληθωρισμός.

    Για τον τομέα του τουρισμού, επεσήμανε ότι υπάρχει μια ανοδική πορεία και ότι η πολιτική που ακολουθείται αποσκοπεί στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.

    Οσον αφορά την πορεία του κυβερνώντος κόμματος, η κ. Παπανδρέου εξέφρασε την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερο, προσθέτοντας: "Χρειάζεται μια πολιτική που να κοιτάζει μπροστά, να μην υποκύπτουμε σε πιέσεις και σκοπιμότητες από διάφορα κέντρα που επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν αλλότρια συμφέροντα". Απηύθυνε δε έκκληση σε όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για συστράτευση και μάχη για το μέλλον του τόπου. Τέλος, η κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τους υφυπουργούς, τους Γενικούς Γραμματείς και όλους τους υπαλλήλους του υπουργείου για τη συμβολή τους στο έργο του και ευχήθηκε στο Μιχάλη Χρυσοχοϊδη καλή επιτυχία στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

    Παίρνοντας το λόγο ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Bemif]kor, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις δράσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις όποιες ενδεχόμενες καταστάσεις μπορεί να πλήξουν το κύρος της και να δημιουργήσουν μια αρνητική εικόνα.

    Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην κυβερνητική πολιτική επισημαίνοντας ότι "η κυβέρνηση ασχολείται εξ ορισμού με αυτό που λέγεται πολιτική των καταστάσεων, επιχειρεί να ανατρέψει και να αναδιατάξει ολόκληρες καταστάσεις σε μεγάλους τομείς, να διαμορφώσει για παράδειγμα, μια άλλη ενεργειακή πολιτική. Αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται εύκολα στη συνείδηση του πολίτη γιατί δεν μετατρέπεται σε είδηση, ενώ η αντιπολίτευση έχει την ευκολία να ασχολείται με την πολιτική των γεγονότων δηλαδή με μεμονωμένα επεισόδια τα οποία έχουν επικοινωνιακή διεισδυτικότητα και αυτά καταγράφονται στη συνείδηση του πολίτη. Οι όροι είναι άδικοι. Κάνουμε λοιπόν μια προσπάθεια και στα δύο επίπεδα σε όλα τα υπουργεία, σε όλους τους τομείς κυβερνητικής δράσης". Η συγκυρία είναι πολύ άσχημη, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης αναφερόμενος στο θέμα Οτζαλάν. "Η χώρα διέρχεται μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή. Βρισκόμαστε υπό δοκιμασία και θα ήταν ιστορικά και πολιτικά ανεύθυνο να αντιμετωπίσει κανείς την συγκυρία αυτή, την τόσο επώδυνη αλλά ταυτόχρονα και διδακτική πιστεύω, ως αντικείμενο κομματικής ή ενδοκομματικής αντιδικίας και τριβής".

    Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει την πολιτική της υπέρβασης και τόνισε ότι, ''ο πρωθυπουργός σήμερα στη δήλωσή του ήταν ειλικρινής, ισορροπημένη, ευαίσθητη, η μόνη δυνατότητα που έχουμε τώρα, η μόνη υποχρέωση είναι η υπέρβαση, η φυγή προς τα εμπρός, η ανάληψη πρωτοβουλιών όχι μόνο για το συγκεκριμένο ζήτημα της συγκυρίας, σε σχέση με τον Οτζαλάν, το Κουρδικό, τη διεθνή εικόνα της χώρας που συνδέεται με τον τουρισμό, αλλά σε σχέση και με τα γενικότερα ζητήματα της οικονομικής, της κοινωνικής θα έλεγα γενικώς της κυβερνητικής πολιτικής που αφορά τον κάθε ένα και την κάθε μία στον τόπο αυτό. Είναι λοιπόν μια πρόκληση για εμάς που αλλάζουμε τομείς, αλλά και μια πρόκληση για όλη την ελληνική κοινωνία η συγκυρία. Δεν πρόκειται να καταβυθιστεί κανείς μέσα στη συγκυρία. Διότι δεν κρίνεται η ιστορία ενός τόπου στα γεγονότα, αλλά στις καταστάσεις και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε όλοι προς πάσα κατεύθυνση".

    "Θέλω λοιπόν να ευχηθώ στη Βάσω Παπανδρέου την ίδια και ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία στα βαριά θεσμικά καθήκοντα που επωμίζεται ως υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, να τη διαβεβαιώσω ότι θα διαφυλάξω και θα συνεχίσω το έργο της στο υπουργείο Ανάπτυξης, να κατευοδώσω τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και να του ευχηθώ καλή τύχη, αλλά έχει τις ικανότητες και άρα θα διαμορφώσει και μόνος του την τύχη του, να πω στην Αννα Διαμαντοπούλου, στον Γιάννη Χαραλάμπους και σε όλους τους ΓΓ και στα στελέχη του υπουργείου ότι περιμένω με χαρά να τους γνωρίσω πάνω στη συνεργασία επί του πεδίου και ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε σύντομα", κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

    [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

    Στο έργο που επιτέλεσε το υπουργείο Εξωτερικών στα τρία χρόνια που είχε το αξίωμα του υπουργού, αναφέρθηκε ο αποχωρών υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Στη διάρκεια τελετής παράδοσης του υπουργείου στο νέο υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Πάγκαλος επεσήμανε μεταξύ άλλων: "Θα περιοριστώ να πω απλώς δύο λόγια ευχαριστίας για όλους όσους βλέπω γύρω μου όλους, θα έλεγα όλων των κατηγοριών και όλων των ειδικεύσεων που μαζί δουλέψαμε τρία χρόνια. Περάσαμε δύσκολες στιγμές, περάσαμε στιγμές με επιτυχία, είχαμε κοινές χαρές λύσαμε ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων που προώθησαν τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα της χώρας. Πιστεύω ότι σε αυτά τα τρία χρόνια τα καταφέραμε παρά τις δυσκολίες και παρά τις αντιξοότητες, κυρίως παρά τη συστηματική αφαίρεση πόρων που επιμένει να κάνει το ελληνικό δημόσιο από το υπουργείο Εξωτερικών, καταδικάζοντάς μας να κάνουμε με ψίχουλα μια μεγάλη εξωτερική πολιτική γιατί αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντα της χώρας".

    "Είχαμε σημαντικές επιτυχίες", συνέχισε ο κ. Πάγκαλος, "σε ότι αφορά τη διαμόρφωση αυτού του "εργαλείου" που είναι στη διάθεση του ελληνικού λαού. Το υπουργείο αυτό μετά από τρία χρόνια κοινής δουλειάς δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν είναι ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό εργαλείο εξωτερικής πολιτικής που συνεχώς θα βελτιώνεται, συνεχώς θα ανεβαίνει το επίπεδό του, έτσι ώστε παρόλο που η Ελλάδα είναι μικρή χώρα να έχει όπως το ονειρευόμαστε μια μεγάλη εξωτερική πολιτική. Αυτός ο οίκος σε τρία χρόνια έγινε μέγας οίκος και είμαστε όλοι ιδιαίτερα περήφανοι για αυτό. Γιατί χωρίς την εργασία του καθενός από εμάς, από αυτούς που κάνουν τα συγκεκριμένα μέχρι αυτούς που κάνουν τις θεωρητικές αναζητήσεις και αναλύσεις, αυτό το αποτέλεσμα δεν θα ήταν δυνατόν".

    Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι δεν ήταν πάντα ένας εύκολος προϊστάμενος, αλλά όπως είπε, "πιστεύω ότι θα μου αναγνωρίσετε όλοι ότι ήμουν δίκαιος, αντικειμενικός και ότι αναγνώρισα στον καθένα αυτό που μπορούσε να προσφέρει και κυρίως αναγνώρισα την φιλοτιμία, το ενδιαφέρον που όλοι σχεδόν επιδείξατε γιατί αισθανόσαστε ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι ένα υπουργείο σαν όλα τα άλλα, γιατί αισθανόσαστε ότι η δουλειά σας εδώ δεν έχει να κάνει μόνο με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και εξειδικευμένα οικονομικά ή άλλα συμφέροντα του λαού, αλλά με το συλλογικό συμφέρον του Εθνους, είτε αυτό ζει στην Ελλάδα, είτε ζει στον κόσμο ολόκληρο". Καταλήγοντας ευχαρίστησε όλους τους υπαλλήλους για τη συνεργασία που είχαν τα τρία αυτά χρόνια. Παίρνοντας το λόγο ο νέος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, εξήρε την προσωπικότητα και το έργο του Θεόδωρου Πάγκαλου στην προώθηση των εθνικών συμφερόντων, υπογραμμίζοντας: "Γνωρίζω πολύ καλά το εφήμερο της εξουσίας και αναλαμβάνω σήμερα την ευθύνη ενός πολύ δύσκολου, όσο και κρίσιμου τομέα της πολιτικής ζωής της χώρας μας. Πολύ σωστά ανέφερε ο κ. Πάγκαλος σε μια δήλωσή του χθες να προσέχω τα ναρκοπέδια. Και στον τομέα αυτό της πολιτικής αλλά ειδικότερα για την Ελλάδα η οποία δεν είναι Δανία ούτε Ολλανδία, ο δρόμος είναι πράγματι στρωμένος με παγίδες πολλών ειδών. Για την Ελλάδα και βεβαίως πόσο μάλλον για τον κάθε υπουργό Εξωτερικών. Δεν είναι λοιπόν μικρό κατόρθωμα ότι ο Θ. Πάγκαλος είναι ο μακροβιότερος παλαιότερος υπουργός Εξωτερικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά τις λογομαχίες ή ακριβώς λόγω των λογομαχιών του και tom εκτιμούν και τον σέβονται οι συνάδελφοί του στην ΕΕ. Και σε αυτήν την πορεία ουδείς αμσφιβητεί τη σημαντικότατη προσφορά του για την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο σάλο που έχει ξεσπάσει με την υπόθεση Οτζαλάν, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Θεωρώ απαράδεκτη την όλη φιλολογία που θέλει την Ελλάδα ή οποιονδήποτε Ελληνα ΥΠΕΞ και συγκεκριμένα τον Θ. Πάγκαλο να είχε την πρόθεση να καταλήξουν τα γεγονότα όπως κατέληξαν. Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την εξωτερική πολιτική έξω από τις συγκυρίες ή τη ψύχωση της στιγμής. Αλλιώς οι κινήσεις οποιουδήποτε υπουργού Εξωτερικών θα είναι ασφυκτικά περιορισμένες και χωρίς προοπτική. Αυτό αναδεικνύει αν θέλετε και την ανάγκη να αποτιμηθεί ένα έργο ενός υπουργού Εξωτερικών και πέρα από τις συγκυρίες. Και το έργο του Θ. Πάγκαλου είναι μεγάλο είναι πράγματι σπουδαίο στο υπουργείο Εξωτερικών. Στα ευρωπαϊκά, στα βαλκανικά, στα ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό αλλά και βεβαίως όπως είπε και ο ίδιος στη δομή του ίδιου του υπουργείου".

    Ο νέος υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Θεόδωρο Πάγκαλο για τη συνεργασία που είχαν, ενώ όπως τόνισε, "θα ήθελα να του ζητήσω να μου επιτρέψει να συμβουλεύομαι αυτή του την εμπειρία η οποία πράγματι είναι ανεκτίμητη".

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "στη χώρα μας δυστυχώς θεωρούμε ότι όταν αλλάζει ένας υπουργός θα επέλθει ή μια κοσμογονία ή μια καταστροφή. Το αποτέλεσμα βεβαίως είναι πολλές φορές να θεωρεί ο υπουργός που παραλαμβάνει ότι χρειάζεται όλα να τα αλλάξει και βεβαίως πέραν αυτής της αλαζονικής λογικής που εμένα δεν με εκφράζει αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την ασυνέχεια και την αποδιοργάνωση ενός υπουργείου τουλάχιστον για ένα σημαντικό διάστημα".

    Στο Υπουργείο Εξωτερικών - υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου - δεν έχουμε αυτήν την πολυτέλεια. Οι εθνικοί μας στόχοι παραμένουν σταθεροί, είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς του υπουργείου και της κυβέρνησης ενώ εδράζονται οι στόχοι αυτοί στην πλατιά συναίνεση του ελληνικού λαού. Ζητώ λοιπόν από όλους τους υπαλλήλους και την υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΕΞ να συνεχίσουμε χωρίς την παραμικρή ασυνέχεια και καθυστέρηση τη δύσκολη, επίπονη αλλά και τόσο σημαντική δουλειά του υπουργείου. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι επιθυμεί να έχει μια συνεργασία με τους υπαλλήλους που θα στηρίζεται στην επαγγελματικότητα και στην ειλικρίνεια, αναφέροντας ότι "δεν θέλω ξεσκονίσματα λιβανωτά όπως και ο Θ. Πάγκαλος δεν τα θέλει και δεν τα ήθελε ποτέ. Κουβέντες σταρατές, κριτική, φαντασία, ελεύθερη διατύπωση των απόψεων τις οποίες όλες θα σεβαστώ για να μπορέσουμε από κοινού να παίρνουμε τις καλύτερες των αποφάσεων".

    Αναφερόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη και στον υφυπουργό Εξωτερικών Γρηγόρη Νιώτη επεσήμανε ότι τον συνδέουν σχέσεις φιλίας, εκτίμησης και καλής συνεργασίας, προσθέτοντας: "Είναι κοινό μας καθήκον άμεσα να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας στο διεθνές πεδίο και εκφράζοντας το κοινό αίσθημα όλων που απαιτούν συναίνεση, σύνεση και συνέπεια στην προσπάθεια των εθνικών συμφερόντων, σεβασμό στους θεσμούς, στην εθνική ομοψυχία. Έχω και εγώ το αίσθημα της αυξημένης ευθύνης, αυτήν την περίοδο, που επιβάλλουν oi καιροί. Εχουμε ένα πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Καλή δουλειά σε όλους μας".

    [04] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Ανακοίνωση με αφορμή το θέμα Οτζαλάν εκδόθηκε το μεσημέρι από την προεδρία της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνει έκκληση στους αρχηγούς και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των ΗΠΑ και της Ρωσίας ζητώντας την αποτελεσματική τους παρέμβαση στις τουρκικές αρχές προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανθρωπιστική μεταχείριση του Αμπντουλάχ Οτζαλάν και η συμφώνως με τους γενικώς αποδεκτούς διαδικαστικούς κανόνες διεξαγωγή της δίκης του. "Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η επίδειξη του κρατούμενου από τους τουρκικούς τηλεοπτικούς σταθμούς προκαλεί απέχθεια σε κάθε άνθρωπο και γίνεται αιτία θλιβερών σκέψεων για όσα μέλλουν να επακολουθήσουν", τονίζει ο κ. Στεφανόπουλος. Προσθέτει δε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη μπορεί να είχαν δικαίωμα να μην δεχτούν τον Οτζαλάν στην επικράτειά τους έχουν όμως υποχρέωση να αξιώσουν την τήρηση , εκ μέρους της Τουρκίας, όλων των κανόνων που προβλέπουν την προστασία των δικαιωμάτων παντός ανθρώπου, ενόχου ή αθώου, τρομοκράτη ή αγωνιστή.

    [05] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΡΑΞΕ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΤΗς ΧΡΕΟΣ

    "Η Ελλάδα έπραξε στο ακέραιο το ηθικό της χρέος ως χώρα που σέβεται τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και προπαντός τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έπραξε το καθήκον της αυτή η οποία σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει πρόβλημα οξύτατο, πρόβλημα ζωτικό ασφάλειας εξαιτίας της τουρκικής απειλής. Η μόνη χώρα που δεν θα έπρεπε να τεθεί προ διλημμάτων σε σχέση με την τύχη του Οτσαλάν είναι η Ελλάδα", δήλωσε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απευθυνόμενος προς τον ελληνικό λαό μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά έχουμε πλήρη συνείδηση της κατάστασης. Αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά και συμμεριζόμαστε τη βαθιά πικρία του ελληνικού λαού. Δυστυχώς η προσοχή είναι στραμμένη στο αστυνομικό μέρος της υπόθεσης Οτσαλάν και βέβαια η τελική εξέλιξη στρεβλώνει τελείως και αδικεί κατάφορα τόσο την εικόνα της χώρας όσο και τα πραγματικά γεγονότα, στα οποία είχε ανάμιξη η Ελλάδα".

    "Δυστυχώς όμως", συνέχισε ο κ. Σημίτης, "ούτε η Ε.Ε ως τέτοια, ούτε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ούτε οι διεθνείς παράγοντες έλαβαν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση αυτής της υπόθεσης εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Δεν έχουμε παρά να σκεφτούμε πόσους μήνες ο Οτσαλάν αναζητούσε αεροδρόμιο για να μπορέσει να προσγειωθεί στην ΕΕ. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε αντιληπτό από τους ίδιους τους Κούρδους και τον Οτσαλάν που όφειλαν να καταλάβουν ότι η εμπλοκή της Ελλάδος δεν βοηθά κανέναν και αλλοιώνει τη διεθνή εικόνα του κουρδικού προβλήματος. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε αντιληπτό ούτε από ανεύθυνους και ανόητους, δήθεν υπερπατριώτες, εδώ στην Ελλάδα που παίζουν εν ου παικτοίς με τα εθνικά συμφέροντα, την εξωτερική πολιτική, με θέματα ζωτικά για τη χώρα. Η αλληλεγγύη του ελληνικού kao} προς τους Κούρδους ήταν δεδομένη και δεν χρειαζόταν καμιά περαιτέρω απόδειξη. Σε σχέση δε με την τύχη του Οτσαλάν είχαμε διατυπώσει τη θέση μας με σαφήνεια. Δεν χορηγούμε άσυλο στην Ελλάδα, γιατί κάτι τέτοιο θα αποτελούσε στρατηγικό σφάλμα σε σχέση με την πολιτική της χώρας".

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι "άλλωστε η Ελλάδα έχει πολλές και χειροπιαστές επιτυχίες. Η Τουρκία απέτυχε στους στόχους της. Το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο είναι πάντα μπλοκαρισμένο, δεν έγινε υποψήφια για ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είχαμε βέβαια την αυτονόητη υποχρέωση να παράσχουμε ανθρωπιστικού χαρακτήρα βοήθεια στον Οτσαλάν και να συντελέσουμε στην ανεύρεση μιας λύσης. Οι θέσεις μας αυτές όπως τις ανέπτυξα είχαν και έχουν τη συμφωνία όλου του πολιτικού κόσμου και όλου του ελληνικού λαού. Βρεθήκαμε όμως αντιμέτωποι με ένα τετελεσμένο γεγονός. Για το πως έγινε αυτό το τετελεσμένο γεγονός διεξάγεται ήδη έρευνα σε βάθος και θα καταλογιστούν όλες οι ευθύνες. Το γεγονός όμως ήταν τετελεσμένο".

    Ο Οτσαλάν, όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, " βρέθηκε παράνομα στην Ελλάδα. Διατρέχαμε να τροφοδοτηθεί εναντίον της χώρας μας μια τεράστια τουρκική προπαγανδιστική εκστρατεία για δήθεν σχέσεις της Ελλάδας με το ΡΚΚ και τον ένοπλο αγώνα που διεξάγεται στην Τουρκία. Πρώτιστο καθήκον συνεπώς για μας ήταν να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της χώρας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν σφάλματα στους χειρισμούς. Προφανώς έγιναν, και γι' αυτό αναλάβαμε την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό. Δεν προσφέρουν όμως καμιά υπηρεσία στον τόπο όσοι αποδέχονται κάθε υποτιθέμενη μαρτυρία του οποιουδήποτε και αγνοούν την επίσημη και καθαρή θέση της κυβέρνησης".

    "Κατανοώ τις αντιδράσεις, δε δέχομαι όμως αντιδράσεις και μεθοδεύσεις που έχουν ως στόχο την πορεία του τόπου. Που έχουν ως στόχο την οικονομική και κοινωνική αναβάθμιση της χώρας. Για την Ελλάδα είναι τώρα η ώρα των πρωτοβουλιών. Η πορεία προς τα εμπρός με αυτοπεποίθηση και δυναμισμό. Πρώτη απόφασή μας είναι να πάρουμε άμεσες πρωτοβουλίες, τις έχουμε ήδη πάρει, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την υπόθεση Οτσαλάν. Αυτή την ώρα οι συνθήκες κράτησης του Αμπτουλάχ Οτσαλάν στην Τουρκία και οι απαιτούμενες εγγυήσεις για τη ζωή του αποτελούν θέμα πρώτης προτεραιότητας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Οπως τόνισε, "η Διεθνής Κοινότητα και ιδιαίτερα η ΕΕ έχουν υποχρέωση να διασφαλίσουν την εφαρμογή κανόνων δικαίου και την εφαρμογή των κανόνων, οι οποίοι ισχύουν για μία δίκη και για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κάθε κατηγορούμενου. Έχουν οι χώρες αυτές ευθύνη για τις εξελίξεις. Ο Οτσαλάν γύριζε από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο όταν ήταν κοινή η στάση άρνησης να τον δεχθούν, αλλά θα μπορούσαν να βρουν από κοινού μία λύση στο πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει ο εγγυητής για τη δίκαιη αντιμετώπιση του Αμπτουλάχ Οτσαλάν. Αυτό επιβάλουν οι κανόνες του ανθρωπισμού".

    Ο κ. Σημίτης είπε ακόμη: ''Θα σας ενημερώσουμε για τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε. Ήδη έχω συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό της Ο.Δ. Γερμανίας, κ. Σρέντερ, της Γαλλίας, κ. Ζοσπέν και της Αυστρίας, κ. Κλίμα, για την ανάγκη να παρθούν πρωτοβουλίες, ώστε να εφαρμοστούν οι κανόνες δικαίου για να προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα του Οτσαλάν".

    Καταλήγοντας σημείωσε: "Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, στις εξελίξεις στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο για να προωθήσει τα εθνικά της συμφέροντα. Η Ελλάδα απέναντι στις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας και κοινωνίας έχει δώσει το τελευταίο καιρό πειστικές απαντήσεις. Έχουμε απαντήσει σε πολλά θέματα και δώσει λύσεις, οι οποίες επιβάλλονταν υπό τις νέες συνθήκες. Θα συνεχίσουμε την πορεία μας για ένα καλύτερο μέλλον. Θα τη συνεχίσουμε για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Όπως μέχρι τώρα, έτσι και τώρα, έτσι και στο μέλλον θα κάνουμε το χρέος μας απέναντι στον τόπο. Η πολιτική μας είναι ξεκάθαρη και είμαι βέβαιος ότι η πολιτική αυτή απηχεί και ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του ελληνικού λαού, στην επιθυμία του για ειρήνη, για πρόοδο, με πράξεις ευθύνης, οι οποίες δίνουν προοπτική στη χώρα και χαράζουν την πορεία στον επόμενο αιώνα".

    [06] ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ

    Σε απολογισμό του έργου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, τους 3,5 μήνες που ήταν υπουργός προχώρησε ο Φίλιππος Πετσάλνικος, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης του υπουργείου στον νέο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

    Ο κ. Πετσάλνικος δεν άφησε αιχμές για την εξέλιξη της υπόθεσης Οτζαλάν και την παραίτησή του που ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό, και επεσήμανε ότι η επιχείρηση της αστυνομίας για τη συγκέντρωση των Κούρδων από την πλατεία Κουμουνδούρου και τη μεταφορά τους στο Αιγάλεω, δεν είχε απολύτως καμία σχέση με την τροπή που πήρε η υπόθεση Οτζαλάν. Οπως είπε ο κ. Πετσάλνικος το θέμα της μεταφοράς των Κούρδων το χειριζόταν το υπουργείο Υγείας και συνέπεσε τυχαία με τα γεγονότα που επακολούθησαν σε σχέση με τον Κούρδο ηγέτη. Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης τόνισε ότι θα συνεχίσει το έργο του κ. Πετσάλνικου με κύριο στόχο τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Αστυνομίας και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες της Ελλάδας.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ - ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΓΙΑ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Πολυμελής ομάδα ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού επισκέφθηκε σήμερα τον Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη και του επέδωσε ψήφισμα σχετικώς με την υπόθεση Οτζαλάν.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι η υπόθεση Οτζαλάν δεν πρέπει να γίνει αφορμή να χαλαρώσει η αλληλεγγύη μας προς τον κουρδικό λαό και τόνισε ότι είναι σημαντικό να περάσει προς τα έξω το μήνημα, ότι τίποτε δεν μπορεί να διαρρήξει τους δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ του ελληνικού και του κουρδικού έθνους. Μόνο έτσι θα αποτύχει τόσο η Τουρκία όσο και κάθε άλλη πλευρά, στις προσπάθειές μας να εκμεταλλευθούν αυτήν την υπόθεση για να δηλητηριασθούν τα αμοιβαία αισθήματα των δύο λαών και επιπλέον να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στη χώρα και τα εθνικά μας συμφέροντα.

    "Γι' αυτό", πρόσθεσε ο κ. Κακλαμάνης, "ενώ συγχαίρω του διανοούμενους και καλλιτέχνες για την πρωτοβουλία τους αυτή που αντανακλά τα συναισθήματα όλων των Ελλήνων ως προς το σημείο αυτό, dem θα συμφωνήσω με εκείνα τα σημεία του ψηφίσματος που προεξοφλούν τη διεξαγόμενη έρευνα και αναφέρονται σε "έναν ικέτη που παραδίδεται στα χέρια των διωκτών του από την πίσω πόρτα", καθώς και σε "στοιχεία εμπαιγμού και παραπλάνησης". Πρόκειται για βαρύτατη μομφή που η διατύπωσή της, μόνο από όσους θα ήθελαν να αξιοποιηθεί για το διεθνή διασυρμό της χώρας μας μπορεί να γίνει δεκτή με ικανποίηση, κάτι που ασφαλώς κανένας από όσους υπογράφουν το ψήφισμα αυτό δεν επιδιώκει, ούτε αποδέχεται, γιατί όλοι επιθυμούμε να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση αυτή και αν διαπιστωθούν ευθύνες προσώπων να υπάρξουν και ανάλογες κυρώσεις". Διαβεβαίωσε τέλος, ο κ. Κακλαμάνης, τους εκπροσώπους του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας, ότι θα ανακοινώσει στην Εθνική Αντιπροσωπεία το κείμενο του ψηφίσματος που του επέδωσαν. (Χ.Σ.)

    [08] ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΠ - ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ

    Σαρωτικές αλλαγές, πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Αλλαγές που άρχισαν με την απομάκρυνση σήμερα, του διοικητή της ΕΥΠ Χαράλαμπου Σταυρακάκη.

    Την παραίτησή του, ζήτησε και έλαβε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώ η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου, ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης για ευρύτατες αλλαγές στην υπηρεσία Η υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πως κύρια προτεραιότητα του έργου της στο υπουργείο θα είναι η αναδιάρθρωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Η κ. Παπανδρέου άφησε να εννοηθεί πως οι αλλαγές αφορούν και τα πρόσωπα που στελεχώνουν τους νευραλγικούς τομείς της υπηρεσίας, η οποία και υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών. ΄Οπως είπε χαρακτηριστικά, "η υπόθεση Οτσαλάν ήταν το κύκνειο άσμα ενός μηχανισμού. Η υπηρεσία αυτή θα αναδιοργανωθεί εκ βάθρων με βάση την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λαού. Αποτελεί κοινή συνείδηση και δική μου πολιτική επιλογή πως στην ΕΥΠ πρέπει να αλλάξουν πολλά και σε επίπεδο προσώπων και δομών", κατέληξε η κ. Β. Παπανδρέου.

    [09] ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Στα επίκαιρα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και το ΠΑΣΟΚ το κατώφλι του 21ου αιώνα, αναφέρθηκε ο νέος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας χθες βράδυ στη Βόννη σε απόδημους Ελληνες.

    Ο κ. Παπανδρέου επαίνεσε τον ελληνισμό της Γερμανίας για την αντιδικτατορική δράση και τους δημοκρατικούς αγώνες του, ενώ αναφερόμενος στο σχολικό ζήτημα των Ελληνοπαίδων του εξωτερικού, τόνισε την ανάγκη μιας ευέλικτης και πρακτικής εκπαιδευτικής πολιτικής ανάλογα με τις συνθήκες και τις προτεραιότητες του Ελληνισμού ανά τον κόσμο. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών εξήρε τη συμβολή του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, η οποία όπως είπε, θα πρέπει σε όλα τα ep_peda. Ο κ. Παπανδρέου συνεχάρη τόσο τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΣΑΕ Κώστα Παππά, όσο και τον ομογενή βουλευτή της Αυστραλίας Δημήτρη Δόλλη, οι οποίοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, για τον πολύχρονο και θετικό ρόλο τους στα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού. Οσον αφορά την εξωτερική πολιτική, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στον ενεργό πολιτικό ρόλο που καλούνται να παίξουν όλοι οι Ελληνες μέσω συμμετοχής σε κόμματα, φορείς, συλλόγους και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ υπογράμμισε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον κουρδικό λαό και την ανάληψη σοβαρών πρωτοβουλιών για το Κουρδικό εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, αφού η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Τοπική Οργάνωση ΠΑΣΟΚ Βόννης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη για ευρύτερη συμμετοχή της βάσης στις πολιτικές και στις αποφάσεις του κόμματος, για αυξημένη εκπροσώπηση από την περιφέρεια της Ελλάδας και το εξωτερικό και για πιο λειτουργική οργάνωση του κόμματος.

    [10] ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΕΠΠΑ ΠΡΟΣ ΑΓΚΥΡΑ

    Με σκληρή γλώσσα απάντησε στην Άγκυρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, στις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζέμ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα με έλλειμα δημοκρατίας και ασθενείς θεσμούς και πρόσθεσε ότι η χώρα μας έχει πολλά να επιδείξει σε αντίθεση με την Τουρκία.

    Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι η προπαγανδιστική μηχανή της Τουρκίας να συκοφαντεί την Ελλάδα για υποστήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις και ενέργειες, δεν αποδίδει και δεν θα αποδώσει, καθώς χρησιμοποιεί πλαστά επιχειρήματα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση δεν παρέδωσε τον Οτσαλάν στην Τουρκία, τονίζοντας ότι έπραξε το καθήκον της την ώρα που όλες οι πόρτες της Ευρώπης για τον Οτσαλάν ήταν κλειστές. Δυστυχώς όμως η κατάληξη δεν ήταν η προσδοκόμενη.

    Καυτηρίασε την αδιαφορία της Ευρωπαικής Ένωσης για το Κουρδικό ζήτημα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρούν ανταπόκριση οι πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης για δίκαιη αντιμετώπιση Οτσαλάν.

    Ανέφερε επίσης πως η πολιτική ευθύνη που ανέλαβε η Κυβέρνηση είναι οι πρωτοβουλίες που παίρνει για το θέμα Οτσαλάν αλλά και η αλλαγή Κυβερνητικού Σχήματος. Η Κυβέρνηση, επανέλαβε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ενδιαφέρεται να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση Οτσαλάν και να αποδοθούν ευθύνες. Τέλος ο κ. Ρέππας, ερωτηθείς για την τύχη των συνεργατών του Οτσαλάν, είπε ότι γίνεται το καλύτερο δυνατό για να είναι ασφαλής, είναι στην Ελληνική Πρεσβεία και όλα θα πάνε καλά. Όσον αφορά τις συνθήκες κράτησης του Οτσαλάν, ανέφερε ότι αποτελεί στοιχείο πρώτης σημασίας και εξέφρασε την ελπίδα, η Τουρκία να δείξει ότι είναι μια χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΩΡΩΝ

    Τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών λόγω των καταλήψεων στα σχολεία ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης.

    Συγκεκριμένα το σχολικό έτος θα παραταθεί μέχρι και τις 10 με 11 Ιουνίου για όσα σχολεία είχαν καταλήψεις, σε περίπτωση που τα σχολεία αυτά δεν καταφέρουν να καλύψουν τη διδακτέα ύλη με τα υπόλοιπα μέτρα. Εξάλλου, θα περικοπούν οι σχολικοί περίπατοι και οι εκδρομές, οι συνεδριάσεις των μαθητικών συμβουλίων θα γίνονται εκτός των ωρών διδασκαλίας, η εβδομάδα διδασκαλίας θα παρατείνεται μέχρι και τα Σάββατα (έως και 12 μέρες), η διδασκαλία θα παραταθεί και στις ημέρες των διακοπών του Πάσχα (έως και έξι μέρες) ενώ θα παραταθεί και η ημερήσια διδασκαλία κατά μία διδακτική ώρα (έως και οκτώ ημέρες). Το υπουργείο Παιδείας ενέκρινε τις προτάσεις 1116 σχολείων ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι προτάσεις κάποιων σχολικών συμβουλίων δεν κρίθηκαν κατάλληλες. Όπως έγινε ακόμη γνωστό δεν κρίθηκε apaqa_tgto κανένα σχολείο να πάει για εξετάσεις το Σεπτέμβριο.

    [12] ΠΤΩΣΗ 3,28% ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Με πτώση 3,28%, στις 3.248,94 μονάδες, έκλεισε σήμερα η Σοφοκλέους, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 128 δισ.δρχ. Οι δυσμενείς εξελίξεις στην υπόθεση Οτζαλάν συμπαρέσυραν το γενικό δείκτη τιμών και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης δεν φάνηκε να μειώνει τις επιφυλάξεις του επενδυτικού κοινού.

    Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 19.400 δρχ, της Εμπορικής στις 35.230, της Ιονικής στις 15.960, της Εργασίας στις 23.275 και της Alpha Πίστεως στις 32.600 δρχ. Στο βιομηχανικό τομέα, η μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ διαμορφώθηκε στις 5.370 δρχ, της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στις 2.740, του ΟΤΕ στις 7.875, της ΙΝΤΡΑΚΟΜ στις 19.240, της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στις 7.200 και της ΤΙΤΑΝ στις 21.950 δρχ.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΜΠ. ΕΤΣΕΒΙΤ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΒΑΡΥ ΤΙΜΗΜΑ

    Για άμεση εμπλοκή και πρακτική υποστήριξη της Ελλάδας προς το κουρδικό κίνημα, κατηγόρησε την Ελλάδα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις που πυροδότησε η υπόθεση του Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

    "Τώρα η Ελλάδα πληρώνει το βαρύ τίμημα για την εμπλοκή της στην υπόθεση αυτή", τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, ενώ παρατήρησε ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα "θα δώσουν ένα μάθημα στις κυβερνήσεις που παρέχουν προστασία σε τρομοκράτες".

    Επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι η Ελλάδα παρείχε για πολλά χρόνια βοήθεια στο ΡΚΚ και άλλους τρομοκράτες που δρουσαν στην Τουρκία και ότι τους παρείχε πρόσβαση σε στρατόπεδα στρατιωτικής εκπαίδευσης και τους προετοίμαζε για τρομοκρατική δράση. "Εξάλλου πολλοί Ελληνες πολιτικοί είχαν συναντηθεί με τον Οτζαλάν όταν αυτός δρούσε ενάντια στην Τουρκία από τη Συρία", πρόσθεσε. Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη ο Μπουλέντ Ετζεβίτ και από την τουρκική τηλεόραση. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, παρατηρούνται πολλές σοβαρές αναταραχές στην πολιτική μιας χώρας που επί χρόνια παρείχε υποστήριξη στην τρομοκρατική οργάνωση. "Αποκαλύφθηκε έτσι η πραγματικότητα του Οτζαλάν και του ΡΚΚ", τόνισε και υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα πληρώνει τώρα το αντίτιμο της υποστήριξης που παρείχε μέχρι σήμερα στην οργάνωση αυτή".

    Στην Αγκυρα Τούρκοι σχολιαστές υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα, με τη σύλληψη του Οτζαλάν, υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα μετά το ΡΚΚ.

    "Η επιχείρηση διάσωσης του Οτζαλάν πλήττει επίσης τις σχέσεις Αθηνών-Αγκυρας", υποστηρίζει ο Σάμι Κοέν. Η πολιτική που ενσυνείδητα ακολούθησε η Αθήνα δεν συνιστά φιλική πολιτική και οπωσδήποτε θα ληφθεί υπόψη από την Τουρκία, εκτιμά ο σχολιαστής.

    Ο Χ. Τζεμάλ υποστηρίζει ότι όσο η Ελλάδα δεν λογοδοτεί για την υποστήριξη που παρείχε στο ΡΚΚ και δεν παραιτείται από την wq^sg της τρομοκρατίας ως οργάνου στην εξωτερική πολιτική της, το Αιγαίο δεν πρόκειται να γίνει λίμνη ειρήνης.

    Ο Χασάν Τουλούρ γράφει χαρακτηριστικά: "Χαρήκαμε όσο νομίζαμε ότι η Ελλάδα μας έδωσε τον τρομοκράτη και είπαμε όπως και να έχουν τα πράγματα είμαστε φίλοι. Προς το βράδυ ωστόσο γκρεμίστηκε το ωραίο αυτό όνειρο. Και αποκαλύψαμε ότι η Ελλάδα συμπεριφέρθηκε και πάλι ανάρμοστα". Στο μεταξύ η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει την προβολή εικόνων του Οτζαλάν που κρατείται και ανακρίνεται σε νησάκι του Μαρμαρά, με στόχο το διασυρμό του ηγέτη του ΡΚΚ και την κατάπτωση του ηθικού των Κούρδων. Ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ αλλά και ο Καναδάς κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι θα διεξαχθεί μια δίκαιη δίκη. Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ μιλώντας στο ΒΒC, είπε ότι ο Οτζαλάν είναι καλά και χαίρει άριστης μεταχείρισης.

    [14] ΔΙΕΘΝΗ ΠΛΕΚΤΑΝΗ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΡΚΚ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

    Τον ισχυρισμό ότι υπήρξε άμεση συνεργασία με την Τουρκία, την CIA και την MOSSAD και συμμετοχή σε διεθνή πλεκτάνη εις βάρος του Οτζαλάν των Κώστα Σημίτη, Θεόδωρου Πάγκαλου , Αλέκου Παπαδόπουλου, καθώς και των προϊσταμένων των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, προβάλλει η εκπρόσωπος του πολιτικού σκέλους του ΡΚΚ Σεμσέ Κιλίτς σε συνέντευξή της στην τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ". Η Σεμσέ Κιλίτς επισημαίνει ότι οι Σημίτης, Πάγκαλος ,Παπαδόπουλος και οι προϊστάμενοι των μυστικών υπηρεσιών γνώριζαν ότι ο Οτζαλάν ήρθε στην Αθήνα στις 29 Ιανουαρίου, όπου έμεινε μία ημέρα. Παράλληλα τονίζει, ότι δόθηκαν συνεχώς εγγυήσεις στον ηγέτη του ΡΚΚ και ότι ο Οτζαλάν και η συνοδεία του βασιζόμενοι σε αυτές αποχώρησαν από την Αθήνα. Στη συνέχεια, λέει η Σεμσέ Κιλίτς, μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο του Μίνσκ προκειμένου να επιβιβαστούν σε άλλο αεροπλάνο που θα τους μετέφερε στη Χάγη, αλλά αναγκάστηκαν να περιμένουν επτά ώρες σε θερμοκρασία 20 υπό το μηδέν. Η Κιλίτς ισχυρίζεται ότι σκοπός τους ήταν να επιτύχουν να κατεβεί ο Άπο από το παγωμένο αεροπλάνο και να τον ακινητοποιήσουν, αλλά επειδή δεν το κατάφεραν το αεροπλάνο που μετέφερε τον αρχηγό του ΡΚΚ ξαναπήγε στην Αθήνα, όπου στις 31 Ιανουαρίου άρχισαν πάλι οι διαπραγματεύσεις.

    Σύμφωνα με την Σεμσέ Κιλίτς ο ίδιος ο Πάγκαλος ήθελε να συναντηθεί με τον Οτζαλάν και τον καλωσόριζε εκφράζοντας εκ μέρους του λαού την ικανοποίηση που ο ηγέτης του ΡΚΚ βρίσκεται στην Ελλάδα. Η Κιλίτς ισχυρίζεται ότι στη συνέχεια τους έστειλαν στην Κω (σ.σ προφανώς εννοεί Κέρκυρα ή ο συντάκτης της Χουρριέτ εξέλαβε το Korfu ως Kos). "Καθώς πηγαίναμε με στρατιωτικό όχημα προς το αεροπλάνο, το φτερό του αεροπλάνου στόχευε να συγκρουστεί με το παρμπρίζ του οχήματος που μας μετέφερε. Θέλησαν να εξοντώσουν τον Οτζαλάν με ένα τέτοιο ατύχημα. Μοναδικός ένοχος γι αυτό είναι ο Σημίτης" λέει η Κιλίτς τονίζοντας ότι δεν ήξεραν το μέρος όπου θα πήγαιναν . Παράλληλα επισημαίνει ότι, όταν έφτασαν την 1η Φεβρουαρίου στη Κένυα, ο Οτζαλάν είχε διαισθανθεί πως αυτό μπορεί να είναι το τελευταίο του ταξίδι, που η κατάληξή του θα ήταν η Άγκυρα. Η Κιλίτς επισημαίνει ακόμη ότι οι Έλληνες αρμόδιοι τους e_pam ότι θα μπορούσαν να μείνουν στην κατοικία του Έλληνα πρέσβη στην Κένυα μέχρι δύο μήνες.

    Από τη δεύτερη ημέρα της παραμονής τους στο Ναϊρόμπι, σύμφωνα με την Κιλίτς , άρχισαν οι πιέσεις και το μόνο πράγμα που ήθελαν οι Κενυάτες αρμόδιοι ήταν η μεταφορά του Οτζαλάν και των συντρόφων έξω από την πρεσβεία, σε κάποια εκκλησία ή φάρμα, πράγμα που φαινόταν λογικό. Όμως, λέει η Κιλίτς, ο Οτζαλάν αποφάσισε να μη βγει από την πρεσβεία κάνοντας του υπολογισμούς του, ενώ στο μεταξύ η MIT, η CIA και η MOSSAD είχαν αρχίσει την προετοιμασία περικυκλώνοντας το σπίτι και τραβώντας φωτογραφίες. Μετά από αυτό ο Οτζαλάν θέλησε να συναντηθεί με τους δικηγόρους τους που ήρθαν από την Ελλάδα και την Ολλανδία τους οποίους, όμως, εμπόδισαν στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι.

    Την Παρασκευή, σύμφωνα πάντα με την Κιλίτς, Κενυάτες αρμόδιοι μετέβησαν στην ελληνική πρεσβεία και θέλησαν να συναντηθούν επειγόντως με τον Έλληνα πρέσβη ο οποίος προφασιζόμενος αδιαθεσία ανέβαλε τη συνάντηση για τη Δευτέρα. "Εμείς" συνεχίζει η Κιλίτς, "μπορούσαμε να βγούμε έξω. Στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που γίνονταν στην πρεσβεία υπήρχαν έντονες διενέξεις. Αυτό το μεταφέραμε στον Οτζαλάν. Ο σκοπός των τεσσάρων αστυνομικών, στους οποίους είχε αναθέσει αρμοδιότητα ο Πάγκαλος, ήταν να αναισθητοποιήσουν τον Οτζαλάν και να απαγάγουν από το σπίτι. Όταν αποκαλύφτηκε το παιχνίδι, ο Πάγκαλος απέσυρε τους αστυνομικούς. Ζήσαμε αρκετά δύσκολες στιγμές το Σάββατο και την Κυριακή".

    [15] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ

    Τις εκκαθαριστικές τους επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ συνεχίζουν οι τουρκικές δυνάμεις εναντίον των Κούρδων.

    Στο μεταξύ, βίαιες συγκρούσεις μαίνονται μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών στην περιοχή Τζεϊχάν κοντά στα Αδανα. Είναι η τρίτη φορά από τη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν που Κούρδοι διαδηλώνουν στους δρόμους της Τουρκίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν δεκαπέντε διαδηλωτές και τρεις αστυνομικοί. Εξάλλου, νέα βιντεοκασέτα αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ η δίκη του Οτσαλάν αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται εκτενώς στις χθεσινοβραδινές διαδηλώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αλλά κυρίως στις χθεσινές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Οι τουρκικές εφημερίδες αναφέρουν ότι η Αθήνα πλήρωσε το υψηλό τίμημα επειδή προκάλεσε την Αγκυρα και κάνουν λόγο για τελευταίες μέρες της κυβέρνησης Σημίτη. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος χαρακτηρίζεται εχθρός της Τουρκίας, αγενής και άξεστος.

    [16] ΤΟΥΡΚΙΑ: 1500 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΦΙΛΟΚΟΥΡΔΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ HADEP

    Tο Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα (HADEP) ανακοίνωσε ότι 1500 από τα μέλη του έχουν συλληφθεί από τη στιγμή που συνελήφθη ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Εκπρόσωπος του HADEP στην Αγκυρα υποστήριξε ότι η αστυνομία εξαπέλυσε σήμερα νέες επιδρομές στα γραφεία του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη και σε αρκετές ανατολικές επαρχίες.

    Στο μεταξύ στους πέντε ανέρχονται οι τραυματίες ενώ σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ένας είναι ο νεκρός εξαιτίας της επέμβασης της αστυνομίας στις διαδηλώσεις Κούρδων στην νοτιοανατολική επαρχία του Μαρντίν σε επεισόδια που ξέσπασαν όταν οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να διαλυθούν. Λ.Μ

    [17] ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ

    Οι Ιταλοί δικηγόροι του Οτζαλάν, Pisapia και Saraceni, με αίτησή τους προς την τουρκική πρεσβεία της Ρώμης ζήτησαν να συναντήσουν επειγόντως τον ηγέτη του ΡΚΚ για λόγους που αφορούν την υπεράσπισή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 23 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί στο Εφετείο της Ρώμης η αίτηση της Τουρκίας για έκδοση του Οτζαλάν και στις 24 του μήνα στο Αστικό Δικαστήριο της ιταλικής πρωτεύουσας θα εξετάσεις την αίτηση πολιτικού ασύλου την οποία κατέθεσε ο ηγέτης του ΡΚΚ κατά την άφιξή του στην Ιταλία.

    Οι δικηγόροι του Οτζαλάν δήλωσαν πως η απόρριψη της αίτησής του θα αποτελέσει σοβαρότατη παραβίαση του δικαιώματος υπεράσπισης, σύμφωνα με το ιταλικό Σύνταγμα και τις διεθνείς συνθήκες. Παράλληλα επισήμαναν ότι κατήγγειλαν την Τουρκία στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση της συνθήκης περί προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, σχετικά με την κακομεταχείριση που υπέστη ο Οτζαλάν, όπως επιβεβαιώνουν οι εικόνες που μεταδόθηκαν από τις τουρκική τηλεόραση, από τις οποίες προκύπτει ότι τόσο κατά τη διάρκεια της μεταφοράς προς το αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι, όσο και κατά την πτήση προς την Τουρκία ο Οτζαλάν υπέστη σοβαρότατη ψυχολογική βία. Οι Ιταλοί δικηγόροι επανέλαβαν την έκκλησή τους προς την ιταλική κυβέρνηση και την ΕΕ να ασκήσουν έντονη παρέμβαση στην τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να εγγυηθεί τη ζωή, την ακεραιότητα και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οτζαλάν.

    [18] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΟΤΣΑΛΑΝ

    Σημαντικά στοιχεία για τις συνθήκες που έγινε η σύλληψη του Οτσαλάν στο Ναϊρόμπι, φέρνει στο φως η Ισπανική εφημερίδα "EL MUNDO", σε ανταποκρίσεις απεσταλμένων της στην Κένυα και στην Τουρκία.

    Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της εφημερίδας στην Άγκυρα "η σύλληψη του Οτσαλάν έγινε υπό τον έλεγχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Πρώτον, διότι η CIA αποκάλυψε στην Τουρκία ότι ήταν στην Κένυα, δεύτερον, διότι η αμερικανική Κυβέρνηση πίεσε την Ελλάδα να μην του παραχωρήσει πολιτικό άσυλο και, τέλος, διότι η κατάδοση από την κυβέρνηση του Ναϊρόμπι υπάκουε σε αμερικανικές οδηγίες..." Σε άλλο σημείο παραθέτει δηλώσεις της Γερμανίδας δικηγόρου, Britta Boehler, ότι "ο Οτσαλάν μεταφέρθηκε στο Ναϊρόμπι από ελληνικές aqw]r που του είχαν υποσχεθεί την έκδοση διαρκούς άδειας παραμονής στη Νότια Αφρική" και ότι "το απόγευμα της 15ης του μηνός ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών του έδωσε τηλεφωνικώς μια εναλλακτική λύση: Να πάρει αεροπλάνο της KLM με κατεύθυνση την Ολλανδία ή να ριψοκινδυνεύσει την έφοδο της ελληνικής Πρεσβείας από τις δυνάμεις ασφαλείας της Κένυας". "Ο Οτσαλάν δέχτηκε το πρώτο δεχόμενος σημαντική πίεση" πρόσθεσε η Boehler, χωρίς να αποκαλύψει ποιος ασκούσε αυτή την πίεση.

    Η εφημερίδα, σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Σημίτης αναγνώρισε ότι υπάρχουν μεγάλα κενά στην υπόθεση της σύλληψης του Οτσαλάν στην Κένυα και της μετέπειτα μεταφοράς του στην Τουρκία και ότι στήθηκαν "πολλές παγίδες στην Ελλάδα και στους Κούρδους", υπογραμμίζοντας ότι τα ακόλουθα σε ρεπορτάζ του ειδικού απεσταλμένου της στο Ναϊρόμπι, Αλφόνσο Ρόχο, υπό τον τίτλο "Πράκτορες του FBI στη Ναϊρόμπι, καθοριστικοί στη σύλληψη του Οτσαλάν": "...Οι ΗΠΑ διατηρούν στο Ναϊρόμπι πράκτορες, εξοπλισμένους με άρτιο τεχνολογικό υλικό και με σημαντικούς οικονομικούς πόρους, οι οποίοι παρακολουθούν τηλέφωνα, ελέγχουν τη ροή ταξιδιωτών από τα σύνορα και έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των τοπικών αστυνομιών..." "...Ο Οτσαλάν φάνηκε απερίσκεπτος. Η πιο τραγική απερισκεψία του ήταν το να έχει ένα τηλέφωνο κινητό. Οι πράκτορες του FBI στο Ναϊρόμπι, που φιλτράρουν τις επικοινωνίες της Κενυάτικης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, δεν άργησαν να ανακαλύψουν ότι το μυστηριώδης άτομο που, στις 3 Φεβρουαρίου είχε περάσει τον έλεγχο του αεροδρομίου συνοδεία του Έλληνα πρέσβη και χωρίς να παρουσιάσει κανένα ταξιδιωτικό έγγραφο, ήταν αυτό που είχε εξαφανιστεί από την Ιταλία στις 16 Ιανουαρίου και τον οποίο καταζητούσε οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Μεταξύ των συνομιλιών που μαγνητοφώνησε το FBI υπάρχει μια μακρά και έντονη συζήτηση κατά την οποία ο Κούρδος φθάνει να απειλήσει έναν Έλληνα υπουργό φοβούμενος ότι η Αθήνα θα παύσει να του παραχωρεί κάλυψη..."

    "... Το επόμενο βήμα ήταν να εξαναγκασθεί ο Οτσαλάν να εγκαταλείψει το καταφύγιό του και εδώ τον καθοριστικό ρόλο τον έπαιξαν οι Αμερικανοί. Από τη μια μεριά, χρησιμοποιώντας τρίτους έπεισαν τον Κούρδο ηγέτη ότι η Ολλανδία θα του παραχωρούσε πολιτικό άσυλο. Από την άλλη, πίεσαν του Έλληνες αναγκάζοντας τον ΥΠΕΞ της Κένυας να ζητήσει εξηγήσεις για την παρουσία στην κατοικία κάποιου που δεν είχε παρουσιάσει τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα και πιθανόν να ήταν κάποιος τρομοκράτης..." "...Όταν ο Οτσαλάν είχε πλέον 12 μέρες στην κατοικία, πιεζόμενοι απ' το χρόνο και ανύποπτοι για το ότι εξυφαίνετο, οι Έλληνες αποφάσισαν να τον μεταφέρουν στο αεροδρόμιο και να τον στείλουν στην Ολλανδία. Δεν μπορούσαν να ξέρουν ότι το FBI ήταν ενημερωμένο για τα σχέδιά τους... Γνώριζαν επίσης ότι το αυτοκίνητο του Κούρδου ηγέτη θα οδηγούσαν ιδιωτικοί αστυνομικοί μιας κενυάτικης εταιρείας. Για τα κομάντος, πιθανόν σε συνεννόηση με τον κενυάτη οδηγό του Οτσαλάν, το να εντοπίσουν το αυτοκίνητο, να εξουδετερώσουν τους φοβισμένους Έλληνες διπλωμάτες, να χαθούν στους δρόμους και να πάρουν τον Οτσαλάν ήταν απλός περίπατος...", καταλήγει το ρεπορτάζ της "EL MUNDO".

    [19] ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ: "ΔΕΝ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ"

    Μία μέρα πριν τη λήξη των συνομιλιών μεταξύ της αλβανικής και της σερβικής πλευράς στο Ραμπουγιέ της Γαλλίας, το επίσημο Βελιγράδι φαίνεται να σκληραίνει τη στάση του απέναντι στις απειλές του ΝΑΤΟ για το ενδεχόμενο αεροπορικών επιθέσεων εναντίον σερβικών στόχων στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία αύριο στο Ραμπουγιέ.

    Ο πρόεδρος της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Βελιγράδι με αντιπροσωπεία της Κυπριακής Βουλής, επικεφαλής της οποίας είναι ο Τάσος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κυπριακού Κοινοβουλίου, ότι οι απειλές πως η Γιουγκοσλαβία θα δεχτεί βομβαρδισμούς εάν δεν επιτρέψει σε ξένους να κατακτήσουν ένα τμήμα του εδάφους της πρέπει να αποτελούν προειδοποίηση προς όλο τον κόσμο και τους ανθρώπους, οι οποίοι επιθυμούν την ελευθερία και την ειρήνη. "Δεν θα δώσουμε το Κοσσυφοπέδιο, ακόμα και αν το τίμημα για αυτό είναι να δεχτούμε βομβαρδισμούς", τόνισε ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος.

    Κρίσιμη συνάντηση διεξάγεται την ώρα αυτή στο Βελιγράδι μεταξύ του προέδρου Μιλόσεβιτς και του Αμερικανού μεσολαβητή Κρίστοφερ Χιλ, ο οποίος ταξίδεψε σήμερα στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα από το Ραμπουγιέ.

    Διπλωματικές πηγές στο Βελιγράδι ανέφεραν ότι ο κ. Χιλ θα προειδοποιήσει το κ. Μιλόσεβιτς ότι αύριο στο Ραμπουγιέ η σερβική αντιπροσωπεία πρέπει να υπογράψει το κείμενο της τελικής συμφωνίας που επέδωσε στις δύο πλευρές (σερβική και αλβανική) η Ομάδα Επαφής, αν το Βελιγράδι θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο επίθεσης του ΝΑΤΟ εναντίον του Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι είναι πολύ πιθανόν αν οι συνομιλίες στο Ραμπουγιέ δεν σημειώσουν κάποια θεαματική πρόοοδο να μεταβούν στο Βελιγράδι οι υπουργοί Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας Ρόμπιν Κουκ και Ιμπέρ Βεντρίν αντίστοιχα.

    Τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Σερβίας το Σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του εθνικιστή Βόισλαβ Σέσελι και η Γιουγκοσλαβική Αριστερά της Μίρα Μάρκοβιτς, συζύγου του Μιλόσεβιτς με σημερινές τους ανακοινώσεις εξέφρασαν την κατηγορηματική τους αντίθεση με την προοπτική εγκατάστασης δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα αυτό περιλαμβάνεται στο κείμενο της συμφωνίας που έχει επεξεργαστεί η Ομάδα Επαφής. Οι δυνάμεις αυτές του ΝΑΤΟ θα επέβλεπαν την εφαρμογή μίας πιθανής συμφωνίας που μπορεί να προκύψει αύριο.

    Πέρα από τις πληροφορίες από την Πρίστινα ότι οι παρατηρητές της αποστολής επαλήθευσης του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την περιοχή αν αύριο δεν επιτευχθεί συμφωνία στο Ραμπουγιέ, προληπτικά μέτρα άρχισαν να λαμβάνουν και οι ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες στο Βελιγράδι. Οι πρεσβείες των ΗΠΑ, Καναδά και Μεγάλης Βρετανίας βρίσκονται σε ετοιμότητα να αποσύρουν το μεγαλύτερο τμήμα του προσωπικού τους που βρίσκεται στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα, σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί και δεν προκύψει συμφωνία.

    [20] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

    Δύο αμερικανικά αεροσκάφη επιτέθηκαν εναντίον ιρακινών στόχων στη βόρεια περιοχή απαγόρευσης πτήσεων, όταν διαπιστώθηκε πως οι αντιαεροπορικές συστοιχίες ήταν στραμμένες εναντίον τους, όπως δήλωσε ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Στουτγκάρδη.

    "Δύο αμερικανικά F-16 εκτόξευσαν δύο πυραύλους εναντίον ραντάρ κοντά στη Μοσούλη βρισκόμενα σε αυτοάμυνα" δήλωσε εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι δεν υπήρξαν ζημιές στα δύο αεροσκάφη, ενώ η καταστροφή του ιρακινού στόχου εκτιμάται από ειδικούς. Το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ΙΝΑ μετέδωσε ότι ιρακινά αντιαεροπορικά πυροβολικά ενεπλάκησαν σε πυροβολισμούς με αεροσκάφη των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων, που ελέγχουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο βόρειο Ιράκ. Ωστόσο, αξιωματούχοι του Πενταγώνου διέψευσαν το τηλεγράφημα, υποστηρίζοντας ότι οι συνηθισμένοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν, χωρίς να σημειωθεί κανένα τέτοιο περιστατικό. Ε.Ρ.

    [21] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΜΑΪΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Απαισιόδοξος εμφανίζεται ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Παντελί Μάικο σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων Σέρβων και Αλβανόφωνων στο Ραμπουϊγιέ της Γαλλίας. Σε δηλώσεις του, ο κ. Μάικο εξέφρασε την άποψη ότι είναι ανησυχητικά τα σημάδια που έρχονται από το Ραμπουϊγιέ, "διότι οι Σέρβοι προσπαθούν να υπονομεύσουν τις διαπραγματεύσεις για το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και μερικοί διεθνείς παράγοντες που είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν τη Σερβία". Ο Αλβανός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ανεξάρτητα από το γεγονός ότι θα υπογραφεί ή όχι συμφωνία στο Ραμπουϊγιέ, η αλβανική κυβέρνηση υποστηρίζει και θα συνεχίζει να υποστηρίζει τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και την αλβανική αντιπροσωπεία στο Ραμπουϊγιέ.

    Ο κ. Μάικο επανέλαβε ότι η θέση της αλβανικής κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου είναι αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου χωρίς όμως να υπάρξει αλλαγή συνόρων. Οπως είπε, η αλβανική κυβέρνηση θα καταβάλλει προσπάθειες για να καταστεί σημαντικός παράγοντας στην επίλυση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα την επικράτηση της ειρήνης όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας τόνισε ότι σε περίπτωση που υπογραφεί συμφωνία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών (Σέρβων και αλβανόφωνων) αυτό θα σημαίνει ότι δίνεται το "πράσινο φως" για την επικράτηση της ειρήνης, με πρώτα βήματα την εγκατάσταση των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο και την απομάκρυνση των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων της Σερβίας από την περιοχή. Αναφερόμενος στη τελευταία δήλωση του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα, σύμφωνα με την οποία το κόμμα του είναι υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου ο κ. Μάικο επανέλαβε τη θέση της αλβανικής κυβέρνησης για την εκτόνωση της κρίσης στο Jossuvop]dio.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 19 February 1999 - 19:57:44 UTC