Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-03-01

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 1 Μαρτίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΔΥΝΑΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΥΡΔΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΟΥΡΔΩΝ ΜΕ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗς ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [03] ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΥΙΟΘΕΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ
  • [04] ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [05] ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΟ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗς ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [06] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΟΙ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [07] Η ΝΔ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΝΕΑ ΚΡΙΣΗ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΣΤΕΡΙΑΣ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗς ΑΓΚΥΡΑΣ
  • [09] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ ΑΥΡΙΟ
  • [10] ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΗ ΖΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ
  • [11] ΓΑΛΛΙΑ: Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΡΙΣΙΜΗ
  • [12] ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ Ο ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΧΙΛ
  • [13] Ο ΣΕΣΕΛΙ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΜΕ ΑΦΑΝΙΣΜΟ
  • [14] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕΣΕΛΙ
  • [15] ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ: «ΜΗ ΣΟΒΑΡΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕΣΕΛΙ»
  • [16] Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΔΥΝΑΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΥΡΔΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Με τη δήλωση «στηρίζουμε τους αδύνατους αλλά δεν θα κουρδοποιήσουμε την εξωτερική μας πολιτική», ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απάντησε στις κατηγορίες που εκτόξευσε η γραμματέας του Α. Οτζαλάν, ενώ επικοινώνησε τηλεφωνικά με το μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρέμβαση του με την οποία έκανε λόγο για αχαριστία των Κούρδων έναντι της Ελλάδας και απέσυρε τη συμμετοχή του από την αποψινή συναυλία στην πλατεία Συντάγματος.

    Επίσης με τη διαγραφή του βουλευτή Κρήτης Κώστα Μπαντουβά από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ έστειλε ένα μήνυμα και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για τη στάση του απέναντι σε |sour μετείχαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην επιχείρηση έλευσης του Αμπντουλάχ Οτζαλάν στην Ελλάδα. Οι ισχυρισμοί της γραμματέως του Οτσαλάν προκάλεσαν την αντίδραση κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ και υπουργών, όπως ο Κώστας Λαλιώτης, η Βάσω Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, οι οποίοι με δηλώσεις τους κινήθηκαν στο ίδιο πλαίσιο με τον πρωθυπουργό.

    Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ ζήτησαν εκ νέου την παραίτηση της κυβέρνησης και προσφυγή στις κάλπες. Ο επίτιμος αρχηγός της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει κρίσεις. Πρόσθεσε πως πρέπει να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα και σ αυτό πρέπει να βοηθήσουμε όλοι.

    [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΟΥΡΔΩΝ ΜΕ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗς ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Σύμπραξη Κούρδων και αντικυβερνητικών παραγόντων με σκοπό την παραίτηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη κατήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Η κυβέρνηση, είπε, δεν φοβάται την αλήθεια, δεν έχει τίποτε να κρύψει και επιθυμεί να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση Οτσαλάν, είπε ο κ. Ρέππας. Μίλησε για πρωτοφανή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης από τη γραμματέα του Κούρδου ηγέτη, σημείωσε πως από τη δικαστική έρευνα θα προκύψουν οι λόγοι που την οδήγησαν σ αυτή την επίθεση και πρόσθεσε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον Κουρδικό λαό.

    Κατηγόρησε τη Ν.Δ. και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι υιοθέτησαν τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς της γραμματέως του Οτσαλάν, τόνισε ότι αποδείχθηκαν κατώτερα των περιστάσεων γιατί σε μια περίοδο κρίσης ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης. Απηύθυνε έκκληση στην αντιπολίτευση να ξεχωρίσει τα κομματικά θέματα από τα εθνικά.

    Η μετατροπή του κουρδικού προβλήματος σε ελληνοτουρκική διαφορά δεν βοηθάει στη λύση του προβλήματος και είναι εχθροί της Ελλάδας όσοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να λυθεί το Κουρδικό μέσω ενός ελληνοτουρκικού πολέμου.

    Γιατί κατηγορούν μόνο την Ελλάδα, τη στιγμή που η πολιτική της έχει κόστος, όταν ο Οτσαλάν έφυγε από τη Συρία, την Ιταλία και τη Ρωσία; αναρωτήθηκε.Δεν ήταν η Ελλάδα που κάλεσε τον Οτσαλάν, ούτε διαπραγματεύτηκε με την κυβέρνηση της Κένυας κι ακόμη δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα γιατί έφυγε από την Ιταλία. Για τον βουλευτή Κώστα Μπαντουβά, είπε ότι βγήκε εκτός του πλαισίου που πρέπει να κινούνται οι βουλευτές και γι αυτό τέθηκε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    [03] ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΥΙΟΘΕΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ

    Το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος υιοθέτησε σήμερα ψήφισμα για το Κουρδικό, το οποίο κατέθεσαν, ως κοινή πρότασή τους, το ΠΑΣΟΚ και το Ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς.

    Το ψήφισμα, το οποίο αναμένεται να επικυρωθεί αύριο από την Okol]keia των Συνέδρων έχει ως εξής: «Το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος επαναλαμβάνει την ολοκληρωτική απόρριψη της τρομοκρατίας. Στα πρόσφατα χρόνια έχει γίνει ακόμη σαφέστερο ότι η τρομοκρατία δεν μπορεί να επιλύσει συρράξεις ανάμεσα σε χώρες.

    Πρέπει να είμαστε αποφασιστικά πεπεισμένοι ότι τα βαθύτερα συμφέροντα κάθε λαού συνίστανται στην ειρήνη, στη συνύπαρξη και στο σεβασμό της πολιτιστικής, θρησκευτικής και εθνικής πολυμορφίας.

    Ωστόσο, επί του κουρδικού ζητήματος, πιστεύουμε ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να υπερασπίζει την ασφάλεια των πολιτών της, αλλά και την εδαφική ακεραιότητά της, καθώς επίσης έχει την υποχρέωση να σέβεται τα δικαιώματα του κουρδικού λαού να αναπτύσσει το δικό του πολιτισμό, τη δική του θρησκεία, τις δικές του παραδόσεις και τη δική του ταυτότητα.

    Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα επιβεβαιώνει την ετοιμότητά του να αναλάβει πρωτοβουλία για να ανοίξει ο δρόμος προς ένα πολιτικό διάλογο ικανό για την επίτευξη λύσης στη σύγκρουση.

    Το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος: Ελπίζει ότι οι καταπιεστικές τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην κουρδική περιοχή θα πρέπει να σταματήσουν, όπως θα πρέπει να σταματήσουν και οι τρομοκρατικές ενέργειες επί τουρκικού εδάφους ή εναντίον του τουρκικού λαού και των τουρκικών υπηρεσιών.

    Ζητά να γίνουν σεβαστά στο άμεσο μέλλον τα ανθρώπινα δικαιώματα του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, ζητά μια δίκαιη και ανοικτή δίκη για τον ίδιο, να έχουν πρόσβαση οι δικηγόροι του και να επιτραπεί σε διεθνείς παρατηρητές να παρακολουθήσουν τη δίκη. Καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της στο Συμβούλιο της Ευρώπης και να καταργήσει τη θανατική ποινή σε αυτή και σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτές όλες είναι ουσιώδεις προϋποθέσεις για να ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη προς το συμφέρον όλων των πολιτών της Τουρκίας και όσον αφορά τις σχέσεις αυτής της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Εχουμε συνείδηση ότι τα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια μιας 20ετούς αιματηρής σύρραξης μπορούν να δημιουργούν ισχυρή συναισθηματική φόρτιση, όμως είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή στη συγκεκριμένη περίπτωση, από την αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης για την αποκατάσταση της ειρήνης και από το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

    [04] ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Την κρισιμότητα των ευρωεκλογών για την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που πραγματοποιείται στο Μιλάνο. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι αυτές οι εκλογές και οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε σχέση με αυτές τις εκλογές επηρεάζουν όχι μόνο το τί θα γίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και στον τόπο μας και θα έχουν επιπτώσεις σε κάθε πολίτη.

    «Πρέπει να κάνουμε έναν αγώνα για την Ευρώπη του αύριο και για την Ελλάδα του αύριο», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «μπορούμε και θα δώσουμε τη νίκη στις δυνάμεις της ανανέωσης και tou εκσυγχρονισμού». Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, κάλεσε τα σοσιαλιστικά κόμματα να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα που απασχολούν τους ευρωπαίους πολίτες. Στο μεταξύ, Ελλάδα και Ιταλία κατέθεσαν στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος κοινό σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο ζητείται η δίκαιη δίκη του Κούρδου ηγέτη, η θεσμοθέτηση του δικαιώματος αντικειμενικής υπεράσπισης, η κατάργηση της θανατικής ποινής και η οριστική επίλυση του Κουρδικού προβλήματος.

    [05] ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΟ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗς ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Με ενδιάμεσο σταθμό για ανεφοδιασμό του αεροπλάνου την πρωτεύουσα της Γεωργίας Τιφλίδα, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, κ. Σεβαρτνάτζε, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος έφθασε στην Τασκένδη, πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν για επίσημη επίσκεψη στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδας. Τον κ. Στεφανόπουλο υποδέχτηκαν ο πρωθυπουργός, κ. Σουλτάνοφ ο οποίος θα συνοδεύει μονίμως τον κ. Στεφανόπουλο τις μέρες της παραμονής του εδώ, έως την Τετάρτη το απόγευμα, ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων, κ. Καμίλοφ, ο δήμαρχος της Τασκένδης κ. Τουλιαγκάνοφ και άλλοι.

    Αύριο στις 10:15 το πρωί τοπική ώρα, ο κ. Στεφανόπουλος θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Αμέσως μετά θα υπογραφούν συμφωνίες και θα ακολουθήσει η κοινή συνέντευξη. Συμφωνίες θα υπογράψει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης που συνοδεύει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα αφορούν θέματα προξενικά και μεταφορών.

    Στην Τιφλίδα, ο πρόεδρος της χώρας κ. Σεβαρτνάτζε παρέθεσε γεύμα στο αεροδρόμιο στον κ. Στεφανόπουλο και συζήτησαν φιλικά για τις σχέσεις των δύο χωρών. Αλλωστε σύντομα θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν, αφού από τις 10 έως τις 13 Μαίου, ο κ. Στεφανόπουλος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Γεωργία και στην Αρμενία. Πάντως, οι δύο πρόεδροι δεν συζήτησαν για τα ελληνοτουρκικά, αν και ο πρόεδρος της Γεωργίας, κ. Σεβαρτνάτζε είχε επιστρέψει μόλις χθες από την Τουρκία: «Δεν συζήτησα με τον Ντεμιρέλ για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας», είπε στον κ. Στεφανόπουλο ο κ. Σεβαρτνάτζε.

    Αύριο το πρωί στην Τασκένδη συνέρχεται η πρώτη μικτή διυπουργική οικονομική επιτροπή Ελλάδας - Ουζμπεκιστάν με συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας κ. Αυγουλέα. Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης ο οποίος θα παρίσταται σε όλες τις συναντήσεις του κ. Στεφανόπουλου και με τους ομογενείς. Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύει και ελληνική επιχειρηματική αποστολή, η οποία αποτελείται από τους εξής: Τον κ. Μ. Αρσενικό υποδιευθυντή διεθνών δραστηριοτήτων της Εθνικής Τράπεζας, τον κ. Σπύρο Φλούδα γενικό διευθυντή και την κ. Κ. Πολίτη υποδιευθύντρια του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, τον κ. Α. Κόκοτα διευθύνοντα σύμβουλο της Hellas Com (τηλεπικοινωνίες), τον κ. Μ. Αρχιτεκτονίδη διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «Α Φρίγκορ» η οποία jatasjeu\fei καταψύκτες και ψυγεία, τον κ. Ε. Ευθυμιάδη γενικό διευθυντή του Ομίλου Ευθυμιάδη ο οποίος παράγει προϊόντα φυτοπροστασίας, τον κ. Β. Κατσικέα πρόεδρο του Ομίλου Συμβούλων Επιχειρήσεων «Β. Κατσικέας», τον κ. Μ. Παπασάββα πρόεδρο της «Μ. Παπασάββας Α.Ε» (κομπιούτερ), τον κ. Π. Ελευσινιώτη διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «ΤΕΧΝΟΛΙΝΤΣ» (μηχανήματα εκκοκκιστηρίου βάμβακος), τον κ. Γ. Σπανό διευθύνοντα σύμβουλο των ναυτιλιακών επιχειρήσεων «Γ. ΣΠΑΝΟΣ», την κ. Μ. Θεοδοσιάδου σύμβουλο επιχειρήσεων, τον κ. Π. Γιαλαμά διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «Εμκατ», η οποία παράγει τεχνογνωσία και κάνει κατασκευές στον αγροτο - βιομηχανικό τομέα, τον κ. Γ. Δεμαθά πρόεδρο της εταιρείας SSA ΑE η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα ενέργειας - πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου, τον κ. Φ. Μέλα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας «Ντιν Ελλάς» η οποία κατασκευάζει τεχνικά έργα και εξάγει βιομηχανικά και δομικά υλικά και τον κ. Μποσβουλίτη τεχνικό σύμβουλο της εταιρείας «ΤΣΟΛΕΪΔΗΣ» κατασκευή οχημάτων.

    Αύριο το πρωί θα υπογραφούν εδώ στην Τασκένδη πρωτόκολλα διεθνούς οικονομικής συνεργασίας. Το μεγάλο κομμάτι αποτελεί η συμφωνία για εξαγωγική πίστωση ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων. Υπάρχει μια μεγάλη λίστα στο παράρτημα του πρωτοκόλλου με ελληνικά προϊόντα που ενδιαφέρουν το Ουζμπεκιστάν. Το Ουζμπεκιστάν δείχνει επίσης ενδιαφέρον για την πορεία του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και επίσης ενδιαφέρεται για άλλα προγράμματα. Επιθυμεί επίσης συνεργασία με την Ελλάδα στον τουριστικό τομέα και στους τομείς της οινοποιίας και της γεωργίας.

    Πρόσφατα (Νοέμβρη του 1998) κατά την επίσκεψη στην Τασκένδη του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου υπεγράφη πρωτόκολλο στρατιωτικής συνεργασίας για την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟϊκού προγράμματος «Σύμπραξη για την Ειρήνη», όσο και διμερώς στους τομείς εκπαίδευσης και ανταλλαγών, καθώς και στην ανάπτυξη πολεμικής βιομηχανίας. Το ΓΕΕΘΑ προτίθεται για το έτος 1999-2000 να διαθέσει τρεις στρατιωτικές υποτροφίες για το Ουζμπεκιστάν. Να σημειωθεί ότι πολύ πρόσφατα, στις 16 Φεβρουαρίου 1999, έγινε εδώ στην Τασκένδη απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της χώρας Ισλάμ Καρίμοφ, με πέντε παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα, τα οποία είχαν τοποθετηθεί στη διαδρομή την οποία θα ακολουθούσε με το αυτοκίνητο του ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν και το αποτέλεσμα ήταν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 16 νεκροί και 130 τραυματίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νεκροί ίσως είναι περισσότεροι. Πάντως, οι επίσημοι του Ουζμπεκιστάν κατά την άφιξη του προέδρου της Δημοκρατίας δήλωναν ότι τώρα όλα στο Ουζμπεκιστάν μετά από αυτό το τραγικό γεγονός «είναι τελείως διαφορετικά». Οι συμφωνίες Ελλάδας - Ουζμπεκιστάν. Κατά την επίσκεψη του προέδρου του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ στην Ελλάδα από τις 31 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου του 1997 υπεγράφη μια σειρά διμερών συμφωνιών οι οποίες είναι οι εξής: Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας, Συνεργασία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Συμφωνία Οικονομικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας, Προώθησης και Αμοιβαίας Προστασίας Επενδύσεων, καθώς και Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος, Συμφωνία Τουριστικής Συνεργασίας, Συμφωνία Συνεργασίας στους τομείς Εκπαίδευσης, Επιστήμης και Pokitislo}, Διμερής Αεροπορική Συμφωνία. Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή τη στιγμή διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση των κειμένων συμφωνιών που θα αφορούν στην καταπολέμηση των τελωνειακών παραβάσεων και στις διεθνείς οδικές μεταφορές.

    [06] ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΟΙ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Πάνω από 75% ήταν το ποσοστό συμμετοχής των στελεχών στις εκλογές για την ανάδειξη των 5.500 συνέδρων για το 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (18 - 21 Μαρτίου), ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 185.000 εγγεγραμμένα μέλη, όπως δήλωσε σήμερα το μεσημέρι ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδης. Χαρακτήρισε την αποχή εντελώς φυσιολογική, στα ίδια επίπεδα με το 4ο Συνέδριο και πρόσθεσε ότι οι εκλογές έγιναν με δημοκρατικές διαδικασίες.

    Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ γίνεται σε μία κρίσιμη στιγμή για την πορεία της παράταξης και του Κινήματος, για την πορεία του τόπου. Το τρίπτυχο που θα υπάρξει στο Συνέδριο θα είναι επανασυσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, επανάκτηση της συνείδησης της παράταξης, επαναφορά στη νικηφόρα στρατηγική των δυνάμεων του Κινήματος.

    Τέλος ο κ. Σκανδαλίδης επισήμανε ότι όλα «τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που θα έρθουν στην Αθήνα για το Συνέδριο δεν έχουν ταμπέλα της οποιασδήποτε ομάδας, αλλά έρχονται για να συνθέσουν, να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να προσανατολίσουν σωστά το Κίνημα και την κυβέρνηση στην κρίσιμη περίοδο».

    [07] Η ΝΔ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

    «Η Νέα Δημοκρατία αποκρούει για μία ακόμη φορά, τους ανυπόστατους και θρασύτατους ανθελληνικούς ισχυρισμούς, που κατασκευάζονται από την τουρκική ΜΙΤ και προβάλλονται σαν δήθεν ομολογίες του Αμπντουλάχ Οτζαλάν», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Αρης Σπηλιωτόπουλος.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι η Ν.Δ. καταγγέλλει την Αγκυρα για πασιφανή προσπάθεια μεθοδευμένης όξυνσης των διμερών σχέσεων, που αναπτύσσει στηριζόμενη στους ίδιους κατασκευασμένους και αστήρικτους ισχυρισμούς. «Πρόκειται, είπε, αναμφίβολα για μία προσπάθεια που αποβλέπει αφενός στην εξαγωγή των εσωτερικών προβλημάτων της και την εθνικιστική έξαρση του τουρκικού λαού, ιδίως ενόψει των επικείμων τουρκικών εκλογών και αφετέρου στην υπονόμευση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού και την προώθηση των επεκτετατικών σχεδίων της εναντίον του Ελληνισμού».

    Με αφορμή τους κατασκευασμένους, όπως τόνισε, τουρκικούς ισχυρισμούς και τις ιταμές απειλές της Αγκυρας η Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζει: «Πρώτον, ότι η Τουρκία του μεσαιωνικού καθεστώτος, της συστηματικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των γενοκτονιών και των στρατιωτικών επεμβάσεων σε γειτονικά κράτη, είναι κατηγορούμενη και δεν μπορεί να εμφανίζεται σαν κατήγορος. Δεύτερον, ότι διαπράττουν τεράστιο λάθος όσοι αμφισβητούν την ενότητα και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού. Ολοι οι Ελληνες είμαστε ενωμένοι για την επίτευξη των ίδιων εθνικών στόχων, των ίδιων αρχών και αξιών. Ολοι οι Ελληνες επιζητούμε την ειρήνη και ταυτόχρονα στεκόμαστε ενωμένοι και αποφασιστικοί απέναντι σε κάθε τουρκική συκοφαντία, διαβολή ή επιβουλή. Παρεξηγήσεις δεν επιτρέπονται και αμφισβητήσεις δεν χωρούν».

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΝΕΑ ΚΡΙΣΗ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΣΤΕΡΙΑΣ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗς ΑΓΚΥΡΑΣ

    Νέα κρίση ανθελληνικής υστερίας με αιχμές και κατά της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ρωσίας κυριεύει την Τουρκία η οποία, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Χουρριέτ», έχει ετοιμάσει «φάκελλο» στον οποίο αναφέρονται τα ονόματα 30 Ευρωπαίων πολιτικών που υποστήριξαν το ΡΚΚ, ενώ η Ελλάδα κατηγορείται ότι έστειλε στα στρατόπεδα του ΡΚΚ, στο Βόρειο Ιράκ και τη Συρία, 20.000 κάλασνικοφ καθώς και 30 πυραύλους Stinger , αμερικανικής κατασκευής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Χουρριέτ» ο φάκελος αυτός, που θα αποσταλεί στις ΗΠΑ και σε ευρωπαϊκές χώρες, δεν περιλαμβάνει ονόματα ατόμων που βοήθησαν τον Οτζαλάν, μετά την αποχώρησή του από τη Συρία. Στην έκθεση αναφέρεται ότι ο ταγματάρχης Σάββας Καλεντερίδης, με το κωδικό όνομα Καλέρας, την εποχή που ήταν στρατιωτικός ακόλουθος στην Σμύρνη, εκπαίδευσε μέλη του ΡΚΚ και τα έστειλε στην Αθήνα. Επίσης αναφέρεται ότι στις 20 Μαρτίου 1992 οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βερυβάκης, Βουνάτσος και Παπαζώη, και στις 14 Ιουνίου 1995 ο Α' αντιπρόεδρος της Βουλής, Παναγιώτης Σγουρίδης, μαζί με τους βουλευτές Χατζηδημητρίου, Βουνάτσο, Χατζηανδρέου, Σταθόπουλο, Μπαντουβά και Μαρία Μαχαίρα επισκέφτηκαν τον Οτζαλάν στη κοιλάδα Μπεκαά. Στην έκθεση κατονομάζεται ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, ως πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών, ο πλοίαρχος Αντώνης Ναξάκης, ως άτομο που διορίστηκε από την ΕΥΠ για να εξασφαλίσει υποστήριξη στις διεθνείς επαφές του ΡΚΚ και ο στρατηγός Δημήτρης Ματαφιάς, ως υπεύθυνος για τις σχέσεις Ελλάδας -ΡΚΚ. Σύμφωνα με την έκθεση στις 17-19 Οκτωβρίου ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης μαζί με ομάδα Ελλήνων στρατηγών , ανάμεσα στους οποίους και ο Δημήτρης Ματαφιάς επισκέφτηκαν την κοιλάδα Μπεκαά, ενώ δύο μήνες αργότερα απεστάλησαν κρυφά στο ΡΚΚ 20.000 καλάσνικοφ και 30 πύραυλοι Stringer. Στο δημοσίευμα της «Χουρριέτ» αναφέρεται ότι οι πύραυλοι Stringer απεστάλησαν στα στρατόπεδα του ΡΚΚ στη Συρία και το Βόρειο Ιράκ μέσω Κύπρου.

    Στην έκθεση αναφέρεται ότι είχαν επαφές με τον Οτζαλάν και προσέφεραν βοήθεια στο ΡΚΚ από την Γερμανία ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Heinrich Lummer, ο «κατάσκοπος» της Οργάνωσης Προστασίας του Ομοσπονδιακού Συντάγματος Grunewald, οι βουλευτές του Κόμματος Σοσιαλιστικής Ένωσης Heike Krause και Rolf Kohne και οι βουλευτές των Πρασίνων Elisabeth Kohler Hans Schramm, από την Αγγλία ο βουλευτής John Austin Walker και ο λόρδος Avebury, από την Ιταλία o βουλευτής του κόμματος Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Montavani De Cesaris, από την Ισπανία ο υπεύθυνος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του κόμματος «Izouierda Unida» και ευρωβουλευτής Pedro Marcet και από τη Ρωσία ο πρόεδρος επιτροπής γεωπολιτικής της Δούμα Αλέξι Μιτροφάνοφ.

    [09] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ ΑΥΡΙΟ

    Μέλη της επιτροπής κατά βασανισμών του Συμβουλίου της Ευρώπης πρόκειται να συναντήσουν τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν αύριο, σύμφωνα με δήλωση Τούρκου διπλωμάτη.

    Η αποστολή της επιτροπής η οποία σήμερα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, θα επισκεφτεί το νησί-φυλακή Ιμραλί του Μαρμαρά, είπε ο πρέσβης της Τουρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Μπακί Ιλκίν ο οποίος δήλωσε ότι η Τουρκία είναι ικανοποιημένη «από την ηθική υποστήριξη των ΗΠΑ στον αγώνα της κατά του ΡΚΚ», πρόσθεσε, ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει εάν η Ουάσινγκτον βοήθησε την Αγκυρα στη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη.

    Όσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι παρέχονται ναρκωτικές ή φαρμακευτικές ουσίες στον Οτζαλάν τόνισε ότι πρόκειται για μέρος «εκστρατείας παραπληροφόρησης», ενώ κατηγορώντας την Ελλάδα «για άμεση ανάμειξη στις τρομοκρατικές δραστηριότητες του ΡΚΚ», επεσήμανε ότι ο Κούρδος ηγέτης πριν από τη σύλληψή του, βρέθηκε τρεις φορές στην Ελλάδα και δύο φορές στη Ρωσία . Στο θέμα αυτό πρόσθεσε ότι «από δω και στο εξής η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να έχει οποιεσδήποτε επαφές με τρομοκράτες και με την τρομοκρατία». Ε.Ρ.

    [10] ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΗ ΖΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ

    Την άποψη ότι ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτζαλάν θα πρέπει να δικαστεί ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου προκειμένου να έχει δίκαιη αντιμετώπιση εξέφρασε ο εκ των δικηγόρων του Αχμέτ Ζεκί Οκτσούογλου, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων DEM που έχει την έδρα του στη Γερμανία. Αργά χθες ο κ.Οκτσούογλου δήλωσε στον κουρδικό τηλεοπτικό σταθμό Med-TV ότι «επιθυμούμε ο πελάτης μας να έχει αμερόληπτη δίκη και αυτή είναι δουλειά ενός διεθνούς δικαστηρίου, το οποίο μπορεί να βρεθεί στην Τουρκία, κάτι που θα διευκόλυνε επίσης και την Τουρκία», ωστόσο, συνέχισε, «η Τουρκία επιμένει να δικάσει μόνη της τον Οτζαλάν, αλλά σ' αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει δίκαιη δίκη». Παράλληλα, ανέφερε ότι οι δικηγόροι του Οτζαλάν θα απευθύνουν αίτημα στον Τούρκο πρόεδρο Σουλεημάν Ντεμιρέλ για να εξασφαλίσουν την προσωπική τους ασφάλεια. «Θέλουμε ο πρόεδρος να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να μας δώσει εγγυήσεις ως ο πιο υψηλόβαθμος αντιπρόσωπος του κράτους ότι μπορούμε να ασκήσουμε το δικαίωμα υπεράσπισης και το δικαίωμα αμερόληπτης δίκης».

    Στη συνέχεια κατηγόρησε την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί τη δίκη του Οτζαλάν ως «μέσο ψυχολογικού πολέμου» κατά του ΡΚΚ, απευθύνοντας έκκληση στους «δικηγόρους όλου του κόσμου να αντιταχθούν σε αυτό». Ε.Ρ.

    [11] ΓΑΛΛΙΑ: Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΡΙΣΙΜΗ

    Την άποψη ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο παραμένει κρίσιμη και μάλλον επικίνδυνη εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ιμπέρ Βεντρίν σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio France Interanational.

    Ο κ.Βεντρίν υποστήριξε ότι «αυτό είναι γνωστό μετά τις διαπραγματεύσεις στο Ραμπουιγιέ που κατέληξαν σε αδιέξοδο», ενώ την ίδια στιγμή διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία αναζητεί τρόπους για την ειρήνη στη σερβική επαρχία, η οποία θα επιτευχθεί εάν οι υποστηριχτές της ειρηνικής διευθέτησης καταφέρουν να πείσουν τις αντιμαχόμενες πλευρές. Εξάλλου υπενθύμισε ότι οι απειλές του ΝΑΤΟ για χρήση βίας στο Κοσσυφοπέδιο παραμένουν σε ισχύ και ότι εάν υπογραφεί η συμφωνία δεν θα είναι απαραίτητη η εγκατάσταση διεθνών δυνάμεων. Ε.Ρ.

    [12] ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ Ο ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΧΙΛ

    Συνομιλίες με τους τους ηγέτες των αλβανόφωνων θα έχει σήμερα στην Πρίστινα ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Κοσσυφοπέδιο, Κρίστοφερ Χιλ, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η διεθνής κοινότητα να γίνουν αποδεκτοί οι πολιτικοί όροι της ειρηνευτικής συμφωνίας, που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ραμπουϊγιέ. Στα πλαίσια των προσπαθειών αυτών εντάσσεται και η επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες ο πρέσβης της Βρετανίας στη Γιουγκοσλαβίας, Μπράιαν Ντόνελι στο ορεινό προπύργιο του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου», όπου συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο των αυτονομιστών, Γιακούμπ Κρασνίτσι, που συμμετείχε στις συνομιλίες του Ραμπουϊγιέ.

    «Μιλήσαμε για διάφορα θέματα και του τονίσαμε ότι η ισχυρή παρουσία του σερβικού στρατού στο Κοσσυφοπέδιο καθιστά αδύνατο το έργο μας. Να βγούμε δηλαδή και να εξηγήσουμε στον κόσμο την ενδιάμεση συμφωνία», δήλωσε στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, o Κρασνίτσι.

    Από την πλευρά του ο πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέλη της αλβανικής αντιπροσωπείας που συμμετείχαν στις ειρηνευτικές συνομιλίες του Ραμπουϊγέ θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια έως τις 15 Μαρτίου, για να στεφθεί με επιτυχία η συμφωνία.

    «Οι συνομιλητές μου, μου εξέφρασαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις προσπάθειές τους να εξηγήσουν ελεύθερα στους συμπατριώτες τους την ειρηνευτική συμφωνία. Ελπίζω ότι οι αρχές του Βελιγραδίου θα κατανοήσουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να βελτιωθεί το κλίμα στον τομέα της ασφάλειας και να καταστεί έτσι δυνατή η επιτυχία της ενδιάμεσης συμφωνίας», υπογράμμισε ο κ.Ντένελι. Ο Βρετανός πρέσβης τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί σε όλους η ευκαιρία να μάθουν σε τι ακριβώς συνίσταται η συμφωνία του Ραμπουϊγιέ και να βγάλουν έτσι τα σωστά συμπεράσματα, ενώ καταλήγοντας προειδοποίησε ότι η ειρηνευτική διαδικασία θα απειληθεί αν δεν τηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στο Κοσσυφοπέδιο μέσα στο επόμενο 15μερο.

    Οι ηγέτες των αλβανόφωνων υποστηρίζουν ότι το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο δεν τους επιτρέπει να ενημερώσουν και να συμβουλευτούν τους οπαδούς τους για τη συμφωνία.

    Οι συγκρούσεις μεταξύ των σερβικών δυνάμεων και του ΑΣΚ συνεχίζονται σε καθημερινή σχεδόν βάση, δημιουργώντας έντονες ανησυχίες για επιδείνωση της κατάστασης αλλά και για το ενδεχόμενο μη υπογραφής της ειρηνευτικής συμφωνίας. Ωστόσο, ο επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο Γουϊλιαμ Γουώκερ, σε δηλώσεις του στο BBC, θεωρεί ότι «δεν έχει καταρρεύσει η διαδικασία του Ραμπουϊγιέ και δηλώνει αισιόδοξος για την υπογραφή της συμφωνίας. «Οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές θα συναντηθούν και πάλι στο Ραμπουϊγιέ σε δύο εβδομάδες. Αυτό που είχα πει την περασμένη εβδομάδα είναι ότι η εκεχειρία που είχε κηρυχθεί φαίνεται ότι δεν τηρείται πλέον» τόνισε στο BBC, ο κ.Γουώκερ, ενώ σχετικά με τις συγκρούσεις που σημειώνονται στο Κοσσυφοπέδιο, παρατήρησε: «Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι και οι δυο πλευρές λαμβάνουν κατά κάποιον τρόπο θέσεις προκαλώντας η μία την άλλη. Δεν αποκλείεται επίσης κάτι ανάλογο να πράττουν και ορισμένα επικίνδυνα στοιχεία μεταξύ των Σέρβων και αλβανόφωνων. Είναι δύσκολο να πει κανείς τι ακριβώς συμβαίνει. Αλλά αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η ειρηνευτική διαδικασία προχωρά».

    [13] Ο ΣΕΣΕΛΙ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΜΕ ΑΦΑΝΙΣΜΟ

    Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Βόισλαβ Σέσελι προειδοποίησε τις γειτονικές προς την Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας χώρες να μην παίζουν με την φωτιά, καθώς θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση σε περίπτωση που επιτρέψουν στις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν το έδαφός τους για τις εναέριες επιθέσεις εναντίον της Σερβίας. Κατά την ομιλία του στην πόλη Ζέμουν, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Σερβία, ο ηγέτης του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος τόνισε ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει ανεκτίμητη αξία για τη Σερβία και κατά συνέπεια δεν θα επιτραπεί η απόσπασή του από το ενιαίο νομικό σύστημα της Σερβία. «Επιθυμούμε να διατηρήσουμε τη φιλία μας με την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία και την Ελλάδα, αλλά αν το ΝΑΤΟ επέμβει, δεν τίθεται θέμα φιλίας» είπε ο Σέσελι ο οποίος ήταν ιδιαίτερα καυστικός στο θέμα της εγκατάστασης ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην ΠΓΔΜ. «Από το κράτος αυτό δεν θα μείνει τίποτα, αν έστω και ένα αμερικανικό όπλο βάλλει εναντίον μας από το έδαφός της» προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι το κράτος των Σκοπίων οφείλει τη δημιουργία του μόνο στη Σερβία, η οποία επέτρεψε την απόσπασή του από την ενιαία Γιουγκοσλαβία. Ε.Π.

    [14] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕΣΕΛΙ

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Μπόρις Τραϊκοφσκι δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων ότι η χθεσινή δήλωση του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης Βόϊσλαβ Σέσελι δεν είναι στο πνεύμα των συνομιλιών του Ραμπουϊγιέ για την ειρήνη στην περιοχή και πιστεύει ότι δεν εκφράζει την επίσημη πολιτική θέση της Σερβίας. Υπενθυμίζεται ότι ο Σέσελι είχε πει πως «εάν ριχθεί και μια σφαίρα από το έδαφος της ΠΓΔΜ προς τη Γιουγκοσλαβία, τότε η ΠΓΔΜ θα καταστραφεί ολοκληρωτικά».

    [15] ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ: «ΜΗ ΣΟΒΑΡΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕΣΕΛΙ»

    Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, χαρακτήρισε ως μη σοβαρές τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης, Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος απείλησε με πόλεμο τις γειτονικές της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας χώρες σε περίπτωση που επιτρέψουν στο ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει τις επικράτειές τους για την προώθηση στρατευμάτων κατά του Βελιγραδίου.

    «Μήπως έχετε έλλειψη ειδήσεων και γι αυτό δίνετε τόση μεγάλη σημασία σε ένα γεγονός, που κατά την άποψή μου ούτε σοβαρό είναι, ούτε αξίζει κάποια προσοχή ώστε να σχολιαστεί από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας», είπε ο κ. Στογιάνοφ. Τέλος, ο Βούλγαρος Πρόεδρος σημείωσε ότι οι προχθεσινές δηλώσεις Σέσελι δεν μπορούν να αποτελέσουν αιτία για την έκδοση από βουλγαρικής πλευράς διακοίνωσης ή επίσημης θέσης του υπουργείου Εξωτερικών. Κ.Κ.

    [16] Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο Αλβανός πρωθυπουργός Παντελή Μάικο θα ξεκινήσει αύριο διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, σύμφωνα δήλωση αξιωμαοτύχου του υπουργείου Εξωτερικών. Τον κ.Μάικο θα συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας Πασκάλ Μίλο και Λουάν Χαϊνταράγκα, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Σουλεημάν Ντεμιρέλ, τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ, τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού Χουσεϊν Κιβρίκογλου και τον υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ. Επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι διμερή και περιφερειακά ζητήματα, καθώς και η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Ε.Ρ.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 1 March 1999 - 20:09:03 UTC