Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-04-05

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 5 Απριλίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΗΜΙΤΗ: ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ
  • [02] ΕΠΑΦΕΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [03] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ
  • [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: 200 ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
  • [05] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΟΧΙ ΣΕ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [06] Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Η ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [07] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [08] ΤΑΛΜΠΟΤ: ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΟΡΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΡΩΣΙΑ:ΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [10] ΠΡΣΙΤΙΝΑ:ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΓΚΟΒΑ-ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ
  • [11] ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΑΦΗΣ
  • [12] ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΤΥΠΟΥ «ΑΠΑΤΣΙ» ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [13] ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [14] ΣΕΡΕΖΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ
  • [15] ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ
  • [16] ΣΟΛΑΝΑ: ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [17] ΚΟΤΟΦ: Ο ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΔΕ ΔΕΧΤΗΚΕ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΗΜΙΤΗ: ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Την αναγκαιότητα εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου επανέλαβε για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στο τηλεοπτικό μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό.

    Ταυτόχρονα κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι αντίθετη στην αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια. «Ολοι ζούμε αυτές τις μέρες με έντονα συναισθήματα τον πόλεμο , την καταστροφή, την ανθρώπινη δυστυχία στις γειτονικές μας χώρες. Εκφράζουμε τη λύπη μας για τα θύματα της κρίσης σε όποια πλευρά και αν βρίσκονται. Οι αντιδράσεις μας οφείλουν να έχουν γνώμονα τα συμφέροντα της Ελλάδας, τις δικές μας επιδιώξεις. Η Ελλάδα ζει την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο. Ενα μεγάλο τμήμα της Κύπρου βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή. Για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους στην περιοχή οφείλουμε να συνεργαστούμε με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και να διαφυλάξουμε το ρόλο μας στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Και συνέχισε: «Δεν είμαστε μόνοι στον κόσμο. Λειτουργούμε σε συγκεκριμένες συνθήκες που συχνά διαμορφώνονται από άλλους. Χρειάζεται να σταθούμε προσεκτικά στο εθνικό συμφέρον. Η Τουρκία καιροφυλακτεί να καλύψει το κενό που μια ενδεχόμενη ελληνική αποστασιοποίηση από τις εξελίξεις θα δημιουργούσε. Δεν θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο. Είμαστε χώρα που έχει κατακτήσει με αγώνες και θυσίες την ειρήνη, την σταθερότητα και την οικονομική και κοινωνική πρόοδο. Ο ελληνικός λαός απαιτεί να διαφυλάξουμε τα επιτεύγματα αυτά. Είμαστε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εχουμε κάνει επί χρόνια τώρα μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να ενταχθούμε στην ΟΝΕ. Βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από το στόχο. Οφείλουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία. Δεν έχουμε δικαίωμα να διακυβεύσουμε την προοπτική μας. Η Ελλάδα οφείλει να είναι παρούσα στη Βαλκανική και στην Ευρώπη. Για να έχει τη δυνατότητα να καταθέτει την άποψή της. Να παρεμβαίνει στις εξελίξεις. Το χειρότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε θα ήταν να περιθωριοποιηθούμε. Να περιθωριοποιήσουμε τη χώρα με αντιδράσεις εν θερμώ. Η Ελλάδα θα γινόταν σε αυτήν την περίπτωση μέρος του βαλκανικού προβλήματος και όχι παράγοντας επίλυσής του. Εμείς δηλώσαμε εξ αρχής, από την πρώτη μέρα, οτι δεν θα συμμετάσχουμε σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Γιατί είμαστε γείτονες με τη Γιουγκοσλαβία. Γιατί επιδιώκουμε μια πολιτική λύση. Από την πρώτη μέρα δηλώσαμε επίσης ότι η Γιουγκοσλαβία οφείλει να παραχωρήσει στους κατοίκους του Κοσόβου ευρεία αυτονομία. Οφείλει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, να επδιώξει μια ειρηνική διευθέτηση των διαφορών. Καταδικάζουμε την πολιτική της εθνικής κάθαρσης, που ακολουθεί η Σερβία.

    Ενα από τα τραγικά αποτελέσματα της κρίσης είναι η δημιουργία ενός μεγάλου προσφυγικού ρεύματος. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενεργήσει τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων. Οι αποφάσεις αυτών των ημερών είναι αποτέλεσμα και των δικών μας πρωτοβουλιών. Για μας, θα πρέπει να επιδιωχθεί προπαντός η παραμονή των προσφύγων κοντά στη χώρα προέλευσής τους. Ολες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οφείλουν να συμβάλουν ανάλογα με τις δυνάμεις και τις δυνατότητές τους. Οι πρόσφυγες αποτελούν κοινό πρόβλημα. Δεν νοείται η χώρα μας να επωμισθεί βάρος που δεν αντιστοιχεί στις δυνάμεις της.

    Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, στην προστασία των περιουσιών των ομογενών μας. Η αλβανική ηγεσία μας έχει διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα δικαιώματά της. Η συνεχιζόμενη χρήση στρατιωτικής βίας δεν μπορεί να οδηγήσει σε oqistij^ λύση. Εχουμε επανειλημμένα εισηγηθεί την εξέταση των δυνατοτήτων ενός νέου ειρηνικού διαλόγου. Αναζητούμε την πολιτική λύση, απαιτούμε το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και επιδιώκουμε την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή. Είμαστε φίλοι με τους λαούς που υποφέρουν.

    Θα ήθελα να τονίσω σε όσους εύκολα εισηγούνται εδώ και τώρα πρωτοβουλίες της Ελλάδας, ως εάν η λύση του προβλήματος βρίσκεται στα χέρια μας, ότι δεν πρέπει να καλλιεργούμε ψευδαισθήσεις. Οι ενέργειές μας οφείλουν να προχωρούν σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ και σε επαφή με τους Σέρβους. Αλλιώς το μόνο που θα πετύχουμε είναι να αποξενωθούμε από όλους τους εμπλεκόμενους. Φόβος για την Ελλάδα δεν δικαιολογείται. Δεν πρόκειται να εμπλακούμε εμείς σε πολεμικές συρράξεις. Η Ελλάδα ανήκει στη ζώνη σταθερότητας και στο σύστημα ισχύος του ευρωπαϊκού χώρου. Στη ζώνη αυτή παραμένει. Είμαστε σταθερά αντίθετοι σε κάθε πράξη που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια. Είμαστε σαφώς τοποθετημένοι υπέρ της διατήρησης των σημερινών συνόρων της Γιουγκοσλαβίας. Αυτή θα είναι η σταθερή αρχή της πολιτικής μας.

    Ολοι οι Ελληνες οφείλουμε να αναλογιστούμε σήμερα, ποια θέση θέλουμε να έχει η χώρα μας τα χρόνια που έρχονται. Εμείς, ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μπορούμε να παίξουμε ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής. Εμείς, η μόνη χώρα των Βαλκανίων που μετέχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ, μπορούμε να λειτουργήσουμε ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Θα διασφαλίσουμε για την πατρίδα μας ένα μέλλον ανάπτυξης, σταθερότητας και ευημερίας, εάν διατηρήσουμε νηφάλια τη γραμμή της συνεργασίας με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, ταυτοχρόνως όμως και τη γραμμή της συνεννόησης και επαφής με τις βαλκανικές χώρες. Εχουμε ολοι χρέος να διασφαλίσουμε την σταθερότητα, την ευημερία και την προοπτική της Ελλάδας σε ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλον. Κριτήριό μας είναι πάντα η ισχυρή Ελλάδα, η Ελλάδα της ειρήνης. Θέλω να κατανοήσουν όλοι, ότι, πάνω από όλα και όλους, η κυβέρνηση και εγώ θα βάζουμε τα συμφέροντα της χώρας. Πρώτα η Ελλάδα», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    [02] ΕΠΑΦΕΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Μπορεί να μην υπήρξε ταυτόσημη άποψη σχετικά με την ουδέτερη στάση της Ελλάδας στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου μεταξύ των κυρίων Παπανδρέου - Τάλμποτ υπήρξε ωστόσο κατανόηση της αμερικανικής πλευράς στον ιδιαίτερο και κρίσιμο ρόλο που έχει η χώρα μας στην περιοχή.

    Αυτό ήταν το συμπέρασμα των συνομιλιών που είχαν στις 8:30 το πρωί και για δύο ώρες στο υπουργείο Εξωτερικών ο Γιώργος Παπανδρέου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στρόουμπ Τάλμποτ. Οπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, μετέφερε στον Αμερικανό αξιωματούχο τις ελληνικές θέσεις και το αίσθημα του ελληνικού λαού για την ανάγκη γρήγορου τερματισμού του πολέμου. Επανέλαβε δε, ότι η θέση tgr Ελλάδας είναι κοντά σε κάθε λαό των Βαλκανίων, είτε είναι Σέρβοι, είτε Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου και ότι καταδικάζει τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.

    Κατέστησε ακόμα σαφές ότι πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να παίξει τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει στην περιοχή και να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο μη αλλαγής συνόρων, στην προώθηση των θεσμών και στην αναπτυξιακή πορεία της περιοχής.

    «Η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ αλλά έχει στενή συνεργασία τόσο με τη Συμμαχία όσο και με τη Διεθνή Κοινότητα σε ανθρωπιστικό επίπεδο», επανέλαβε στον συνομιλητή του, ο κ. Παπανδρέου. Στην επισήμανση δε, του κ. Τάλμποτ ότι γινεται προσπάθεια να κατανοηθεί η ουδετερότητα της Ελλάδας η απάντηση ήταν ότι «καλό είναι να υπάρχει και ένας συνομιλητής για τον Μιλόσεβιτς». Και οι δύο άνδρες πάντως συμφώνησαν ότι είναι υψίστης σημασίας η ασφάλεια της ΠΓΔΜ και κατέληξαν ότι η όποια λύση πρέπει να έχει βάση της τον σεβασμό των συνόρων. Στο θέμα των προσφύγων πάντως, ο κ. Τάλμποτ προσπάθησε να μεταπείσει τον υπουργό Εξωτερικών ότι πρέπει η χώρα μας να δεχθεί μεγαλύτερο αριθμό. Κάτι όμως που απερρίφθη από τον κ. Παπανδρέου με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει ήδη ένα σημαντικό αριθμό προσφύγων τα τελευταία χρόνια που φθάνει, μόνο για τους Αλβανούς, στις 500.000. Σημείωσε δε ότι ο τελικός αριθμός αυτός θα οριστικοποιηθεί σε συνεννόηση με την ΕΕ.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να υπάρξει εκεχειρία των ΝΑΤΟϊκών επιδρομών κατά τη διάρκεια του Πάσχα, αίτημα το οποίο ωστόσο απλώς σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος επισημαίνοντας ότι τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Διεθνής Κοινότητα περιμένει από τον Μιλόσεβιτς σήμα, στις αρχές που έχουν τεθεί.

    Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί γρήγορα τέλος στον πόλεμο και όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει αυτό απάντησε: «Με την εντατικοποίηση των διπλωματικών προσπαθειών». Ο Ελληνας υπουργός διευκρίνισε ότι οι βασικές αρχές της συμφωνίας του Ραμπουιγέ παραμένουν σε ισχύ σε ότι αφορά τη Διεθνή Κοινότητα αλλά και την Αμερική που σημαίνει περιορισμένη αυτονομία των Αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου μέσα στα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών είχε στη συνέχεια και συνάντηση με τους εκπροσώπους της «Ομόνοιας», τον πρόεδρο Βασίλη Ντουλέ, τον γραμματέα Ζήση Λούτση και τον βουλευτή των Αγίων Σαράντα Παναγιώτη Μπάρκα. Στη συνάντηση κυριάρχησε το μεγάλο προσφυγικό πρόβλημα. Ο κ. Παπανδρέου μετέφερε στους εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στην Αλβανία, τις διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις που είχε τόσο από τον πρόεδρο Ρετζέπ Μεϊντάνι όσο και από τον πρωθυπουργό Παντελί Μάικο για την προστασία των Ελλήνων που ζουν στη νότια Αλβανία.

    Παράλληλα τους ανέπτυξε τις ελληνικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας και στην προσπάθεια να παραμείνουν οι πρόσφυγες κοντά στις εστίες τους. «Η κατάσταση δεν είναι ανησυχητική. Παρακολουθούμε από κοντά την όλη υπόθεση. Θα είμαστε συνεχώς σε μια επαφή για να διασφαλίσουμε και να εγγυηθούμε την ελληνική μειονότητα» τόνισε ο κ. Παπανδρέου jai συμπλήρωσε ότι το θέμα αυτό είχε θέσει το πρωί και στον κ. Τάλμποτ.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ντουλές επεσήμανε την αποφασιστικότητα της ελληνικής μειονότητας να παραμείνει στις θέσεις της και να μην δεχθεί αλλοίωση των δημογραφικών στοιχείων εις βάρος της. Δεχθήκαμε, ειπε, με ανακούφιση τη δέσμευση της αλβανικής κυβέρνησης για λήψη των απαραίτητων μέτρων για την προστασία μας. Θα παρακολουθούμε την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή τα στοιχεία που έχουμε είναι ότι έχουν εγκατασταθεί 333 Κοσοβάροι Αλβανοί στους Αγιους Σαράντα και 600 στο Αργυρόκαστρο. Τέλος, να σημειωθεί ότι τις πρακτικές μορφές βοήθειας που μπορεί να παρέχει η Ελλάδα για να φύγουν οι πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα Σκοπίων - Αλβανίας σε άλλες χώρες, συζήτησαν το πρωί και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης με την Αμερικανίδα υφυπουργό, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Τζούλιαν Ταφτ. Ο κ. Κρανιδιώτης έθεσε στην Αμερικανίδα αξιωματούχο το θέμα των απειλών του Ραούφ Ντενκτάς ότι θα εγκαταστήσει 5.000 Αλβανούς Κοσοβάρους στην τουρκοκρατούμενη περιοχή Βαρωσίου στην Κύπρο. Η κ. Ταφτ διαβεβαίωσε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει.

    [03] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ

    Τα θέματα των προσφύγων και της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας εξέτασε η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων που συνεδρίασε στο Υπουργείο Προεδρίας υπό την υπουργό Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου. Οπως δήλωσαν αμέσως μετά η κ. Παπανδρέου αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ο αριθμός των προσφύγων που θα δεχτεί η χώρα μας θα οριστικοποιηθεί στα συμβούλια των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι είμαστε από τις χώρες που δίνουμε τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια στην Αλβανία και τα Σκόπια.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι και η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί εφόσον βεβαίως το κάνουν όλοι. Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή και επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει ευαισθητοποιηθεί και θα συμβάλλει με κάθε τρόπο στην επίλυση του προβλήματος.

    [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: 200 ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

    Περίπου 200 Ελληνες στρατιώτες και αξιωματικοί βρίσκονται ήδη στην Αλβανία και μετέχουν στις επιχειρήσεις προώθησης της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Αν το ΝΑΤΟ στείλει μεγαλύτερη δύναμη θα εξετάσει και η Αθήνα το ενδεχόμενο μικρής αύξησης αυτής της δικής της δύναμης, είπε, και εξήγησε πως η συγκεκριμένη δύναμη αποτελείται από τεχνικούς, γιατρούς και ένοπλα τμήματα που δεν προσφέρονται για στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά μόνο για την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Ο κ. Ρέππας επανέλαβε τη σαφή θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν λύνεται με τη χρήση πολεμικών μέσων το πρόβλημα στο Jossuvop]dio, παρά μόνο με πολιτικά μέσα. Σε ότι αφορά το πρόβλημα των προσφύγων επισήμανε ότι βρισκόμαστε απέναντι σε μια πιεστική πραγματικότητα και δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια.

    [05] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΟΧΙ ΣΕ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Δεν πρόκειται να γίνει δεκτό το αίτημα της Τουρκίας για εγκατάσταση στην Αμμόχωστο αλβανοφώνων προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Η κατάσταση είναι ήδη επιβαρυμένη και δεν πρέπει να επιβαρυνθεί περισσότερο, επισήμανε.

    [06] Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Η ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Tη θέληση του Συνασπισμού να εκφράσει εμπράκτως την αγωνία και τη συμπαράσταση στο λαό της Γιουγκοσλαβίας και την αντίθεση του στον πόλεμο, εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε δηλώσεις του λίγο πριν αναχωρήσει αεροπορικώς για τη Σόφια. «Θέλουμε να εκφράσουμε την άποψη μας ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με πολιτικά μέσα, με διαδικασίες πολιτικές», είπε ο Ν. Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε:»Εκείνο το οποίο με ανησυχεί ιδιαίτερα και πρέπει με κάθε τρόπο να αποτραπεί είναι ο κίνδυνος να αξιοποιηθεί το προσφυγικό πρόβλημα ως προθάλαμος της χερσαίας εμπλοκής στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Πρόκειται για ένα εφιλατικό σενάριο στο οποίο η Ελλάδα πρέπει ρητά όχι μόνο να μην μετάσχει αλλά και να αντιταχθεί με τον πιο έντονο τρόπο. Ολος ο κόσμος βομβαρδίζεται σήμερα στο Βελιγράδι. Δεν βομβαρδίζεται μονάχα το Βελιγράδι και η Γιουγκοσλαβία. Βομβαρδίζεται η Ευρώπη, οι αξίες της, η ιστορία της, το παρόν της, το μέλλον της, βομβαρδίζεται ο ανθρώπινος πολιτισμός, βομβαρδίζεται και διαλύεται όλο το σύστημα αρχλων και αξιών στο οποίο στηρίζεται η συνύπαρξη σήμερα των κρατών του κόσμου». Μετά τη Σόφια ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα μεταβεί στο Βελιγράδι όπου αύριο αναμένεται να συναντηθεί με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    [07] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Τη Μεγάλη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη κατά σειρά αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου, η οποία συγκεντρώθηκε από τους φορείς της πόλης και το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Επικεφαλής της αποστολής στα Σκόπια θα είναι ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιάννης, Γιάννης Μαγκριώτης.

    Συγκεκριμένα, το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης θα ξεκινήσουν από τον παλιό εμπορευματικό σταθμό της πόλης, 15-20 βαγόνια, τα οποία θα μεταφέρουν ιατροφαρμακευτικό υλικό, τρόφιμα και είδη ένδυσης. Προηγήθηκε η αποστολή στα Σκόπια επτά βαγονιών με ανθρωπιστική βοήθεια το προηγούμενο Σάββατο.

    [08] ΤΑΛΜΠΟΤ: ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΟΡΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Στρομπ Τάλμποτ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Mega επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν εγκρίνουν αλλαγή των συνόρων στην περιοχή των Βαλκανίων και εξήρε τις θέσεις αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργού Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος καταδίκασε την εθνική εκκαθάριση στη Γιουγκοσλαβία από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Σε ερώτηση για τον τρόπο αντιμετώπισης της καταπίεσης των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες ο κ.Τάλμποτ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συνταγές για όλα τα προβλήματα σε όλα τα σημεία του κόσμου, αλλά το καθένα αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο τρόπο και ανάλογα με την πραγματικότητα της κατάστασης. «Η Τουρκία αποτελεί συμμαχική χώρα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, αποτελεί χώρα που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, ένα από τα οποία αφορούν στη δημοκρατία» είπε ο κ.Τάλμποτ και πρόσθεσε ότι όσον αφορά στις διμερείς δυσκολίες Ελλάδας-Τουρκίας οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων αυτών αποτελεί η προσπάθεια των δύο χωρών για την αντιμετώπισή τους.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΡΩΣΙΑ:ΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Η Ρωσία η οποία έχει ξεκινήσει μία επιχείρηση αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία, ζητά να τερματιστούν οι «τραγικές νατοϊκές επιθέσεις κατά των σερβικών αμάχων», υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Γεβγένι πριμακόφ. Ο κ.Πριμακόφ προέβη σε αυτήν την ανακοίνωση μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, του οποίου η χώρα έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Ρώσος πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να επαναληφθεί η πολιτική διαδικασία και ότι αποτελούν τραγικό λάθος οι βάρβαρες επιθέσεις του ΝΑΤΟ καθώς όχι μόνο δεν σταθεροποιούν την κατάσταση αλλά επιτυγχάνουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης. Λ.Μ

    [10] ΠΡΣΙΤΙΝΑ:ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΓΚΟΒΑ-ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ

    Ο Γιουγκοσλάβος αντιπρόεδρος Νικόλα Σαϊνοβιτς συναντήθηκε σήμερα στην Πρίστινα με τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, χωρίς να γίνει γνωστό το περιεχόμενο των συνομιλιών τους.

    Ο κ.Σαϊνοβιτς αντιπροσώπευσε τη σερβική αποστολή στις διαπραγματεύσεις του Ραμπουιγέ και του Παρισίου για τη διευθέτηση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ η συνάντηση των δύο ανδρών αποτελεί τη συνέχεια των επαφών που ξεκίνησαν ανάμεσα στον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον κ.Ρουγκόβα πριν λίγες μέρες με στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο πρόβλημα. Ε.Ρ.

    [11] ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΠΑΦΗΣ

    Η Ομάδα Επαφής για την πρώην Γιουγκοσλαβία θα πραγματοποιήσει σύσκεψη τη Μεγάλη Τετάρτη στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

    Η σύσκεψη θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, ενώ τη Ρωσία θα αντιπροσωπεύει ο πρεσβευτής Μπορίς Μαγιόρσκι. Οι πληροφορίες διαψεύδουν τωσικά δημοσιεύματα ότι η συνάντηση της Ομάδας Επαφής θα διεξαχθεί αύριο. Ε.Ρ.

    [12] ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΤΥΠΟΥ «ΑΠΑΤΣΙ» ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Eικοσιτέσσερα ελικόπτερα και δύο χιλιάδες στρατιώτες, ανακοίνωσαν ότι αποστέλλουν στην Αλβανία, οι ΗΠΑ. Οπως μετέδωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, επικαλούμενο το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, τα ελικόπτερα θα διευκολύνουν τις επιθέσεις, κατά των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων, που εκδιώκουν τους αλβανόφωνους από το Κοσσυφοπέδιο. Τα ελικόπτερα τύπου «Απάτσι» πετούν χαμηλά, χρησιμοποιούνται κατά επιθέσεων χερσαίων δυνάμεων και τεθωρακισμένων και μπορούν να πετάξουν κάτω από ποικίλες καιρικές συνθήκες, μέρα και νύχτα. Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι «είναι λογική η επέκταση της εκστρατείας αεροπορικών επιδρομών κατά των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο», πρόσθεσε ωστόσο ότι ότι δεν αποτελεί το πρώτο βήμα για την αποστολή χερσαίων δυναμεων στη σερβική επαρχία. Σύμφωνα με το BBC, o στρατιωτικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Ντέιβιντ Γουίμπι, δήλωσε, επικαλούμενος τελευταίες πληροφορίες από το Κοσσυφοπέδιο, ότι οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις μετακινούνται δυτικά στα σύνορα της επαρχίας με την Αλβανία για να συγκρουστούν με δυνάμεις του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου». Η αλβανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο ΑΣΚ προσπαθεί να αντισταθεί στις συνεχιζόμενες επιθέσεις που εξαπολύουν οι σερβικές δυνάμεις στην περιοχή Ντρένιτσα και ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν καταφύγει στους διπλανούς λόφους χωρίς νερό και τρόφιμα.

    [13] ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «πλήρως λειτουργικό» το κέντρο που θα προσφέρει βοήθεια σε 120.000 πρόσφυγες που θα εισέλθουν στην ΠΓΔΜ από το Κοσσυφοπέδιο. Το κέντρο που δημιουργήθηκε μετά από αίτημα του γραφείου προσφύγων του ΟΗΕ πρόκειται να προσφέρει βοήθεια σε 60.000 επιπλέον Κοσοβάρους που βρίσκονται στο συνοριακό σημείο της ΠΓΔΜ, Μπλάτσε. Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Γιάν Χούστεν δήλωσε ότι «οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες με τις οποίες μειώνεται η δυστυχία για τους πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο, διατηρώντας paq\kkgka τη στρατιωτική του ικανότητα». Το κέντρο, βρίσκεται ανάμεσα στις πόλεις Στένκοβετς και Μπράζντα, στο δρόμο που συνδέει το Μπλάτσε με την πρωτεύουσα των Σκοπίων και διαθέτει τρεις τομείς για να φιλοξενεί και να συντηρεί τους πρόσφυγες, για την καταγραφή τους και για το σχεδιασμό της μεταφοράς τους σε μονιμότερες κατοικίες στην ΠΓΔΜ ή στο εξωτερικό, ενώ υποστηρίζεται ότι μπορεί να επεκταθεί για να φιλοξενήσει 10.000 άτομα επιπλέον. Μέχρι στιγμής έχουν φτάσει στο κέντρο 5.000 πρόσφυγες, ενώ η αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ Ραντμίλα Κιπριάνοβα τόνισε ότι στρατός και αστυνομία έχουν ενισχύσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κύμματος προσφύγων. Ε.Ρ.

    [14] ΣΕΡΕΖΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

    Δεν υπήρξαν πιέσεις στην κυπριακή κυβέρνηση από μέρους του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Στρόουμπ Τάλμποτ, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κώστας Σερέζης, κληθείς να σχολιάσει συνέντευξη του Αμερικανού αξιωματούχου σε αθηναϊκή εφημερίδα.

    Χαρακτήρισε επίσης τις δηλώσεις του Ειδικού Συντονιστή στο αμερικανικό ΥΠΕΞ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, σε συνέντευξή του σε κυπριακή εφημερίδα «ικανοποιητικές», λέγοντας ότι «δεν εισάγει οτιδήποτε καινούργιο». Αναφερόμενος σε αναφορά της αθηναϊκής εφημερίδας σε πιέσεις εκ μέρους του Στρόουμπ Τάλμποτ προς την κυπριακή πλευρά, ο κ. Σερέζης είπε ότι «τέτοιες πιέσεις ούτε έγιναν ούτε αισθάνθηκε καθόλου προδιάθεση να γίνουν η κυπριακή κυβέρνηση», ενώ ερωτηθείς αναφορικά με την εκδηλωθείσα πρόθεση των ΗΠΑ να βοηθήσουν στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού μετά τις εκλογές στην Τουρκία, απάντησε: «Τίποτε δεν έχει αλλάξει όσον αφορά το θέμα αυτό, τίποτε καινούργιο δεν υπάρχει, τίποτε δεν έχει ανατραπεί. Υπάρχει αυτή η προοπτική δηλαδή να υπάρξουν κάποια σενάρια μετά τις τουρκικές εκλογές».

    Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης εξήγησε ότι «δεν μιλάμε για πρόταση λύσης. Θα υπάρξει μια κινητικότητα από πλευράς Αμερικανών, θα τεθούν επί τάπητος τα θέματα και θα συζητηθούν. Δεν θα παρουσιαστεί κάτι ολοκληρωμένο. Θα γίνουν διαπραγματεύσεις. Οι Αμερικάνοι θα έχουν προτάσεις για όλες τις πτυχές. Η κυβέρνηση αυτό το κρίνει θετικό». Πρόσθεσε εξάλλου ότι «η κυβέρνηση δεν γνωρίζει οτιδήποτε για το περιεχόμενο ή την κατεύθυνση» των προθέσεων αυτών, αλλά μόνο το ότι υπάρχουν. Ερωτηθείς κατά πόσον η κυπριακή κυβέρνηση έχει ζητήσει όπως η αμερικανική αυτή πρωτοβουλία στηρίζεται στις αποφάσεις των ΗΕ για την Κύπρο, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «είναι αυτονόητο αυτό».

    [15] ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ

    Εκακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, υπό την προεδρία του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και με tgm συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

    Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο κ. Μιλόσεβιτς προκειμένου να εξεταστούν τα μεγέθη των υλικών ζημιών που προήλθαν σε όλη τη γιουγκοσλαβική επικράτεια από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς και να εξευρεθούν τρόποι για την αποκατάστασή τους. Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν τη συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές και θα εκτιμήσει το μέγεθος των ζημιών. Στο μεταξύ, στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα επικρατεί μια φαινομενική ηρεμία, ενώ οι σειρήνες δεν έχουν ηχήσει ακόμη. Το πρωί, ο Πατριάρχης των Σέρβων, Παύλος απηύθυνε έκκληση για ειρήνη και για παύση των επιθέσεων του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

    [16] ΣΟΛΑΝΑ: ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες ότι η συμμαχία είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες για τη διευθέτηση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο κ.Σολάνα υποστήριξε ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα στις Βρυξέλλες για να ακούσει τις προτάσεις του και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ είναι ανοιχτό σε διάλογο και καλωσορίζει τις πρωτοβουλίες που θα λάβουν η Ομάδα Επαφής και η G-8 τη σύγκλιση των οποίων ζήτησε ο Ρώσος πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν. Ο κ.Σολάνα εξέφρασε την ελπίδα για πολιτικές πρωτοβουλίες που επιταχύνουν την ειρηνική επίλυση, διευκρινίζοντας ότι η πιο απλή λύση είναι αυτή που προσέφερε η διεθνής κοινότητα στο Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ε.Ρ.

    [17] ΚΟΤΟΦ: Ο ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΔΕ ΔΕΧΤΗΚΕ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Γιουγκοσλαβία Γιούρι Κοτοφ, ο οποίος συναντήθηκε με τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα στην Πρίστινα, απέκλεισε την πιθανότητα ότι ασκήθηκε πίεση στον ηγέτη των Αλβανοφώνων από τις σερβικές αρχές προκειμένου να δεχτεί τη συνάντηση. «Θα έλεγα το αντίθετο. Λαμβάνει βοήθεια από τις σερβικές αρχές, καθώς κινδυνεύει η ζωή του από εξτρεμιστές που πιστεύουν ότι ο Ρουγκόβα προδωσε τα συμφέροντα του αλβανικού λαού», είπε ο κ.Κοτόφ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «βρίσκεται κάτω από πίεση από Αλβανούς εξτρεμιστές του Κοσσυφοπεδίου». Σε ερώτηση για την κατάσταση της υγείας του κ.Ρουγκόβα, ο Ρώσος πρεσβευτής απάντησε ότι αισθάνεται καλά και μιλά με αυτοπεποίθηση. Ε.Ρ.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 5 April 1999 - 20:20:01 UTC