Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-04-20

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 20 Απριλίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ - ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
  • [02] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [03] Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΝΑΤΟΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΕ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • [04] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [05] ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΕΧΩΔΕ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [06] ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ ΜΕΣΩ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ 11 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΘΕΣΙΝΟΒΡΑΔΙΝΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [08] ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ Η ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΓΕΛΤΣΙΝ-ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [09] Η ΕΕ ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [10] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [11] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ:Ο ΡΩΣΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ‘'ΤΗ ΒΙΑ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ''
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΜΕ ΤΟ ΡΩΣΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
  • [13] Ο ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ - ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

    Η κρίση του Κοσσυφοπεδίου με όλες της τις προεκτάσεις είναι ένα από τα μείζονα ζητήματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ μετά από ελληνική πρωτοβουλία.

    Σχετικό αίτημα είχε υποβάλλει με επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα. Η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενημερώσει τη Σύνοδο για όλες τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει μέχρι σήμερα, είτε σε πολιτικό επίπεδο, είτε για τον τερματισμό της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία, είτε σε ανθρωπιστικό επίπεδο για την οικονομική βοήθεια και ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, τώρα αλλά και μετά τη λήξη του πολέμου.

    Σημείο αιχμής πάντως φαίνεται ότι θα είναι η αμερικανική πρόταση για πετρελαϊκό εμπάργκο στη Σερβία. Πρόταση που συζητήθηκε και στην Ομάδα Εργασίας του Συμβουλίου Μονίμων Αντιπροσώπων χωρίς ωστόσο - για πρώτη φορά - να υπάρξει σχέδιο κοινής απόφασης και να καταλήξει πουθενά. Ιδιαίτερα λόγω των θέσεων Ελλάδας και Ιταλίας. Οι δύο χώρες ήδη από τις 8 Απριλίου στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους για επέκταση του εμπάργκο με το επιχείρημα ότι θα έπρεπε ένα τέτοιο μέτρο να είναι εναλλακτικό και όχι συμπληρωματικό. Η Γαλλία από την πλευρά της επανέλαβε το επιχείρημα της, το οποίο υποστηρίζει και η Ελλάδα για απουσία νομικής βάσης και για την οποία θα πρέπει να αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Οπως εκτιμάται, σημειώνουν δε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, υπάρχει ένας ευρύτερος προβληματισμός για την ενίσχυση του εμπάργκο στη Σερβία με πετρελαϊκό αποκλεισμό.

    Επισημαίνουν δε το γεγονός ότι πολλές εναλλακτικές προτάσεις έχουν ακουστεί, όπως ναυτικός αποκλεισμός του λιμανιού του Μαυροβουνίου ή παρεμπόδιση όλων των διόδων μεταφοράς πετρελαίου, αλλά καμία από αυτές δεν έχουν γίνει αποδεκτές. Το θέμα λοιπόν αυτό πάει ανοικτό προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έρθει προς συζήτηση στις 26 Απριλίου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο οποίο η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη. Ενα άλλο ιδιαίτερα σημαντικό θέμα στο οποίο επίσης συζητείται στο Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων και εκτιμάται ότι και αυτό θα πάει ανοικτό προς συζήτηση στη Σύνοδο είναι οι νέες αποστολές του ΝΑΤΟ πέραν των ορίων των ευθυνών του. Σημειώνεται ότι Γαλλία και Ελλάδα μιλούν για ανάγκη νομιμοποίησης τέτοιων αποστολών. Προβληματισμός στο ΥΠΕΞ από τη συνεχιζόμενη κρίση στο Κοσσυφοπέδιο

    Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είναι έντονα προβληματισμένο από τη συνεχιζόμενη κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντές του, για αυτό και αναζητά με συντονισμένες προσπάθειες και πρωτοβουλίες τόσο αυτό, όσο και η κυβέρνηση, την εξεύρεση πολιτικής λύσης, το ταχύτερο δυνατό. Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν πάντως ότι καμία οικονομική επίπτωση στην Ελλάδα δεν θα υπάρξει από ενδεχόμενο επέκτασης του εμπάργκο στη Σερβία. Σημαντικές επαφές Γ. Παπανδρέου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ Ειδικότερα, σε ότι αφορά τις επαφές που θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναχωρεί αύριο για τις ΗΠΑ, κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές. Την Πέμπτη το πρωί ο κ. Παπανδρέου θα έχει στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στην Ουάσιγκτον, συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Γκρόσμαν, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συναντηθεί στο Στέητ Ντιπάρτμεντ με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ.

    Αλλες σημαντικές διμερείς επαφές που θα έχει ο κ. Παπανδρέου είναι αυτή με τον Γερμανό ομόλογό του Γιόσκα Φίσερ, ενώ στο πρόγραμμα εντάσσεται και συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμυ Κάρτερ, τον οποίο θα συνοδεύει ο πρόεδρος του ΣΑΕ Ανδρέας Ahemr. Βασικό θέμα συζήτησης θα ειναι η ανθρωπιστική βοήθεια. Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με Ν. Μπερνς και Κ. Μητσοτάκη Αξιοσημείωτο γεγονός πάντως είναι ότι σήμερα επισκέφθηκε τον κ. Παπανδρέου και συζήτησε μαζί του για το ταξίδι και τις επαφές που θα έχει στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς. Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Μπερνς επιβεβαίωσε τις πολύ καλές διμερείς σχέσεις. Τον κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε νωρίτερα ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ είναι η κατάλληλη ευκαιρία ώστε η χώρα μας να παρουσιάσει τις πολύ ισχυρές θέσεις της πάνω στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε επίσης ότι υπάρχει δυνατότητα ακόμα και σήμερα εξεύρεσης πολιτικής λύσης. Ειδάλλως, όπως είπε, όσοι επιθυμούν να συνεχισθούν οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναλάβουν και τις ευθύνες τους να βυθίσουν τα Βαλκάνια για πολλά χρόνια στην αστάθεια και να δημιουργήσουν μια κατάσταση ανάλογη με αυτή της Μ. Ανατολής και του Αφγανιστάν.

    [02] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Επίσκεψη στη Μόσχα θα πραγματοποιήσει στις 28 Απριλίου ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, μετά από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του Ιγκορ Ιβανόφ.

    Το ταξίδι του αυτό εκτιμάται ως ιδιαίτερα σημαντικό, ενώ την ίδια περίοδο θα βρίσκεται στη ρωσική πρωτεύουσα και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη αυτή του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών είναι στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναπτύξει η Ελλάδα για την εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο και για την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον Ρώσο ομόλογό του Ιγκόρ Ιβανόφ και με άλλους Ρώσους αξιωματούχους, ενώ δεν αποκλείεται να συναντηθεί και με τον Ρώσο πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν.

    [03] Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΝΑΤΟΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΕ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει απόφαση για διέλευση στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ που θα πάρουν μέρος σε χερσαίες επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία, δήλωσε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης. Για όσα είπε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος σχολίασε ότι αφορούν το νομικό πλαίσιο και εξήγησε πως οι στρατιώτες που πέρασαν από ελληνικό έδαφος παίρνουν μέρος σε ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Αθανασάκης είπε ότι δεν πέρασε τουρκική στρατιωτική δύναμη από ελληνικό έδαφος και σχολιάζοντας δημοσίευμα για άσκηση του ΝΑΤΟ στη Βόρεια Ελλάδα είπε πως θα γίνει προγραμματισμένη «άσκηση» στελεχών, αξιωματικών και υπαξιωματικών, γεωγραφικής αναγνώρισης στην οποία παίρνουν μέρος 52 άτομα. Η άσκηση αυτή εντάσσεται στον πενταετή προγραμματισμό του ΝΑΤΟ (πέρυσι είχε γίνει στην Τουρκία) και όπως είπε δεν γνωρίζει σε ποιο μέρος της Ekk\dar θα διεξαχθεί.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν πληρώνει η Ελλάδα για τις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι δεν έχει γίνει επιμερισμός του κόστους. Πρόσθεσε πως η χώρα μας υφίσταται μεγάλο οικονομικό κόστος, όπως έχουν επισημάνει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, και έχει υψηλή συμμετοχή σε ότι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια προς τις χώρες που πλήττονται από τον πόλεμο.

    [04] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Οττο Σίλυ, έστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, και ζητάει συνάντηση στην Αθήνα, παρουσία και της ομολόγου του της Γαλλίας, προκειμένου να συζητήσουν για την κρίση στη Γιουγκοσλαβία.

    Στην επιστολή του ο κ. Γιαννόπουλος γράφει μεταξύ άλλων:»Φρονώ ότι οι βομβαρδισμοί που γίνονται από τις 24 Μαρτίου 1999 και εντεύθεν εναντίον κατωκειμένων στόχων, εναντίων αθώων πολιτών, εναντίον της περιουσίας ενός κράτους, εναντίον νοσοκομείων, κρατικών κτιρίων, εργοστασίων παραγωγής αγαθών, εναντίον δημιουργημάτων του πολιτισμού και της τέχνης χωρίς ίχνος ανθρώπινου δισταγμού είναι εγκλήματα πολέμου, έγκλημα κατά του ανθρωπισμού και της ανθρωπότητας, έγκλημα κατά της Ειρήνης, τα οποία όχι μόνο δεν θάλπονται από κανένα διεθνή νομικό κανόνα δικαίου, αλλά αντιθέτως αποκρούονται τούτων δεινώς.

    Να κληθούν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης π.χ. της Αγγλίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου -είναι βαρεία και ιστορική η ευθύνη όλων μας- ν' απαντήσουν: α. Λειτουργεί στις μέρες μας η έννομη διεθνής τάξη στον πλανήτη; β. Δυνάμει τίνος διεθνούς κανόνος δικαίου γίνονται οι βομβαρδισμοί εναντίον αμάχων, εναντίον κατωκειμένων στόχων, εναντίον αθώων πολιτών, εναντίον της περιουσίας ενός κράτους, εναντίον νοσοκομείων, κρατικών κτιρίων, εργοστασίων παραγωγής αγαθών, εναντίον δημιουργημάτων του πολιτισμού και της τέχνης χωρίς ίχνος ανθρώπινου δισταγμού; γ. Σε ποια εποχή παραβιάστηκε η έννομη διεθνής τάξη, κατ' αυτόν τον τρόπο. Και ποια αποτελέσματα κύρωσης υπήρξαν; Επειδή η κατάσταση της υγείας μου δεν μου επιτρέπει αγαπητέ συνάδελφε και πολύτιμε φίλε, ταξίδι στη Γερμανία. Σας προσκαλώ καθώς και τη συνάδελφο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Ε. Γκιγκού εδώ στην Αθήνα σε ημερομηνία που θα καθορισθεί από κοινού μεταξύ μας για μια διαβούλευση και απόφαση μας για τα περαιτέρω».

    [05] ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΕΧΩΔΕ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Τη διαβεβαίωση ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος που να δικαιολογεί φόβο ή πανικό από ρύπανση στην Ελλάδα λόγω των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία έδωσαν σήμερα οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης και Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος, βασιζόμενοι σε στοιχεία και αποτελέσματα μετρήσεων της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Νωρίτερα προήδρευσαν σε συσκέψεις |pou εξετάστηκαν λεπτομερώς όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με το θέμα. Ο κ. Λαλιώτης τόνισε ότι υπάρχει συνεχής παρακολούθηση και καταγραφή των δεδομένων με μετρήσεις και ελέγχους της όποιας ρύπανσης στον αέρα, τα νερά και το έδαφος ή της ύπαρξης ραδιενέργειας. Τόνισε δε ότι μέχρι τώρα δεν έχει παρατηρηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα στην Ελλάδα και απηύθυνε έκκληση στα μέσα ενημέρωσης να βασίζονται στην επιστημονική και τεκμηριωμένη ενημέρωση για το θέμα. Μετά από ανάλογη σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης, στην οποία μετείχαν τα μέλη της ελληνικής επιτροπής Ατομικής ενέργειας και πανεπιστημιακοί, ο κ. Βενιζέλος κατέστησε σαφές ότι μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται αύξηση των τοξικών ρύπων στην ατμόσφαιρα όμως υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση και οι μετρήσεις συνεχίζονται. «Δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη για αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας», τόνισε ο υπουργός και υπογράμμισε πως τα αποτελέσματα των μετρήσεων βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα και ότι αν υπήρχε πρόβλημα αυτό θα είχε εντοπιστεί.

    «Γίνονται πολλές συζητήσεις όχι όμως υπεύθυνες για τις επιπτώσεις των επιχειρήσεων στη Γιουγκοσλαβία», είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι ο μόνος φορέας που έχει αρμοδιότητα και επιστημονική ιδιότητα να ελέγχει τα θέματα αυτά είναι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας στους κόλπους της οποίας συγκεντρώνεται όλο το αρμόδιο και έγκυρο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.

    [06] ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ ΜΕΣΩ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Γερμανικά άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα προωθήθηκαν από τη Θεσσαλονίκη στην ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ενίσχυσης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στη γειτονική χώρα.

    Γερμανικό αρματαγωγό πλοίο, που κατέπλευσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τις πρώτες πρωινές ώρες, ξεφόρτωσε πενήντα άρματα μάχης και δέκα περίπου στρατιωτικά τζιπ. Το στρατιωτικό υλικό φορτώθηκε σε νταλίκες και η στρατιωτική φάλαγγα αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό την περιοχή Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ. Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και σήμερα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» Θεσσαλονίκης η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας με προορισμό τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

    Στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης προσγειώθηκαν συνολικά πέντε στρατιωτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ (τύπου C 130 και C 141), τα οποία - σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του ΓΕΕΘΑ στη Θεσσαλονίκη-μετέφεραν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων, τροφίμων και στρατιωτικών σκηνών. (Χ.Σ.)

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ 11 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΘΕΣΙΝΟΒΡΑΔΙΝΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Συνεχίστηκαν και χθες βράδυ οι Νατοϊκοί βομβαρδισμοί σε πολλές πόλεις της Γιουγκοσλαβίας. Στο στόχαστρο των συμμαχικών aeqosjav~m ήταν δεξαμενές καυσίμων και βιομηχανικοί στόχοι. Βομβαρδίστηκαν το Βελιγράδι, η Νις, το Ούζιτσε και η Πρίστινα. Η σερβική τηλεόραση κάνει λόγο για ένα νεκρό και τουλάχιστον 11 τραυματίες. Η Ουάσιγκτον με το πρόσχημα της προστασίας των ελικοπτέρων Απάτσι που αναμένονται πιθανότατα σήμερα στην Αλβανία απέστειλε στα Τίρανα άλλους 500 στρατιώτες. Παράλληλα πιέζει τους Ευρωπαίους συμμάχους της για επιβολή εμπάργκο πετρελαίου σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας. Το θέμα εξετάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι διευθυντές πολιτικών υποθέσεων των υπουργών Εξωτερικών των 15.

    [08] ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ Η ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΓΕΛΤΣΙΝ-ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζόε Λόκχαρτ χαρακτήρισε «ιδιαίτερα εποικοδομητική» την συνομιλία του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον με τον Μπόρις Γέλτσιν, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιtar-Tass. Ο κ. Λόκχαρτ ανέφερε ότι η συνομιλία είχε διάρκεια σαράντα πέντε λεπτά και είχε θέμα της το γιουγκοσλαβικό πρόβλημα και πρόσθεσε, ότι οι δυο χώρες συμφώνησαν σε ορισμένα σημεία για την διευθέτηση του ζητήματος, όπως τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων εναντίον των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου, την αποχώρηση σερβικών δυνάμεων από την περιοχή, την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους και την βοήθεια από ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου επισήμανε ότι οι δυο πλευρές διαφώνησαν σχετικά με τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία και την παρουσία ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιοχή, υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, αλλά τόνισε ότι οι πρόεδροι των δυο χωρών συμφώνησαν να έχουν τακτική επικοινωνία για την διευθέτηση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. O.K.

    [09] Η ΕΕ ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατέληξε σε κοινή συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στις προμήθειες πετρελαίου στη Γιουγκοσλαβία, εξαιτίας των αντιρρήσεων που προέβαλλαν η Ελλάδα και η Ιταλία.

    Χθες εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης τόνισαν πως η διακοπή παροχής πετρελαίου θα μειώσει τη δυνατότητα του Μιλόσεβιτς να εξαπολύσει πόλεμο. Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν δήλωσε σήμερα ότι δεν υπήρξε διαφωνία μεταξύ των δυτικών συμμάχων για την επιβολή του εμπάργκο, χρειάζεται όμως μια σταθερή νομική βάση η οποία δεν υφίσταται. Την ίδια ώρα εκφράζονται επιφυλάξεις για μια τέτοια απόφαση, καθώς το εμπάργκο θα πλήξει άμεσα και το Μαυροβούνιο το οποίο έχει διαχωρίσει τη στάση του από τη σερβική πολιτική στο Κόσοβο, γεγονός που έγινε αποδεκτό με ικανοποίηση από το ΝΑΤΟ. Σ.Α.

    [10] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Η Μεγάλη Βρετανία δεν επιθυμεί την ανεξαρτητοποίηση του J|sobo και αναγνωρίζει ότι αποτελεί σερβικό έδαφες και είναι νομίμως μέρος της Γιουγκοσλαβίας, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρέσβης στη Μόσχα, 'ντριου Γουντ. Ο κ.Γουντ υπογράμμισε ότι η Βρετανία δεν ευνοεί διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, αλλά υποστηρίζει την εδραίωσης στη χώρα ενός σταθερού καθεστώτος, στο πλαίσιο του οποίου θα καταστεί αδύνατη η καταπίεση των Αλβανών από τους Σέρβους, ή το αντίστροφο.

    Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης στο Κόσοβο, ο Βρετανός πρέσβης σημείωσε πως όταν έρθει η ώρα θα χρειαστούν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή, πρόσθεσε, ωστόσο, πως και η παρουσία ρωσικών δυνάμεων θα γίνει αποδεκτή. Τόνισε ακόμα, πως αν εγκατασταθεί ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή, θα αφοπλίσει τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου. Σ.Α.

    [11] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ:Ο ΡΩΣΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ‘'ΤΗ ΒΙΑ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ''

    O Ρώσος ορθόδοξος πατριάρχης Αλέξιος ο ΙΙ κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι προσπαθεί να επιβάλει στη Γιουγκοσλαβία την τάξη «η οποία βασίζεται στις προσταγές της ωμής βίας». «Είμαστε μάρτυρες στην αδικία η οποία στηρίζεται από τις ισχυρές και πλούσιες χώρες οι οποίες νομίζουν ότι μπορούν να διακρίνουν το καλό από το κακό, οι οποίες ποδοπατούν τις επιθυμίες των ανθρώπων που θέλουν να ζουν διαφορετικά», είπε ο πατριάρχης Αλέξιος ο οποίος μίλησε στο πλήθος το οποίο είχε συγκεντρωθεί στην ορθόδοξη εκκλησία της Σερβίας του Αγίου Σάββα για να παρακολουθήσει τη λειτουργία στην οποία χοροστάτησε από κοινού με το Σέρβο πατριάρχη Παύλο. Αξίζει να σημειωθεί πως τη λειτουργία παρακολούθησαν εκτός από τους χιλιάδες πιστούς ο μαυροβούνιος ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Μόμιρ Μπουλάτοβιτς και ο πρόεδρος της σερβικής βουλής Ντράγκαν Τόμιτς. Ο Ρώσος πατριάρχης τόνισε πως η αδικία και η υποκρισία δεν θα θριαμβεύσουν και ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να αποτελέσει τρόπο επίλυσης των προβλημάτων αντίθετα τα πολλαπλασιάζει. Παράλληλα, κάλεσε τους ηγέτες του ΝΑΤΟ και της Γιουγκοσλαβίας να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να ξεκινήσουν την ειρηνευτική διαδικασία. Λ.Μ.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΜΕ ΤΟ ΡΩΣΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

    Με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συναντήθηκε σήμερα ο Πατριάρχης Ρωσίας Αλέξιος ΙΙ, ο οποίος πραγματοποιεί 24ωρη επίσκεψη στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα. Μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πατριάρχη της Σερβίας Παύλου ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας ευχαρίστησε τον προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας για την επίσκεψή του, την οποία όπως τόνισε ο λαός της χώρας του εκτιμά ως έκφραση αλληλεγγύης του ρωσικού λαού, της ρωσικής εκκλησίας και του ίδιου προσωπικά τις δύσκολες αυτές μέρες που η Γιουγκοσλαβία βρίσκεται εκτεθειμένη στις επιθέσεις του ΝΑΤΟ και ο λαός της αγωνίζεται για την ekeuheq_a και την ανεξαρτησία του. «Εχουμε πολύ καλές σχέσεις με τον Πατριάρχη Αλέξιο, γνωρίζουμε ότι είναι μεγάλος πατριώτης και ότι αγωνίζεται για την ειρήνη, κάτι που αποδεικνύει και με τη σημερινή επίσκεψή του. Η επιμονή του για την επικράτηση της ειρήνης αναμφισβήτητα μπορεί να επιφέρει αποτέλεσμα και πιστεύουμε ότι η η στάση του θα συμβάλει στο να σταματήσει η επίθεση αυτή που δεν βασίζεται σε καμία ηθική, νομική και ανθρώπινη αρχή», τόνισε ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος.

    Οπως είπε ο κ. Μιλόσεβιτς στη συνάντηση με τον προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας εξετάστηκαν διάφορα θέματα μεταξύ αυτών το ζήτημα της Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας και Γιουγκοσλαβία και υπήρξε ταύτιση απόψεων. Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας είπε ότι ο Πατριάρχης Ρωσίας του επισήμανε πως ο ίδιος προσωπικά, η Ρωσική Εκκλησία, και ο ρωσικός λαός τάσσονται υπέρ της συμμαχίας Ρωσίας, Λευκορωσίας και Γιουγκοσλαβίας. Ο κ. Μιλόσεβιτς εκτίμησε ότι η συμμαχία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την πρόοδο, την ανάπτυξη των τριών χωρών, των λαών τους και φυσικά από κάθε άποψη έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Γιουγκοσλαβία. Κ.Γ.

    [13] Ο ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

    Την ένταξη της ΠΓΔΜ το ταχύτερο δυνατό στους κόλπους του ΝΑΤΟ, θα ζητήσει ο πρόεδρος της χώρας Κίρο Γκλιγκόροφ, ο οποίος θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Συμμαχίας. Τον κ. Γκλιγκόροφ θα συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντιμιτρόφ και Αμυνας Νίκολα Κλιούσεφ. Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση του μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, ο μόνιμος προσανατολισμός της ΠΓΔΜ είναι η ένταξη στο μοναδικό παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας που εξασφαλίζει την ειρήνη και την ανάπτυξη. Η ΠΓΔΜ φιλοξενεί πάνω από 12.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ, οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα αυτή για ειρηνικές αποστολές. Ο κ. Γκλιγκόροφ θα ζητήσει και οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων λόγω των μαζικών κυμάτων των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο που έχουν κατακλύσει τη χώρα του. Οπως επίσης ανακοινώθηκε ο κ. Γκλιγκόροφ θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ, τον Αυστριακό καγκελάριο Βίκτορ Κλίμα, τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα, καθώς και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 20 April 1999 - 21:05:53 UTC