Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-06-21

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 21 Ιουνίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ
  • [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [03] ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
  • [04] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΘΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [05] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΣΕΠ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΤΗΣ Ε.Ε ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΚ
  • [08] ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
  • [09] Η Ε.Ε ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [10] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ:ΝΕΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΕΡΒΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [11] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
  • [12] Η ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΞΙΝΕΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

    Δεν υφίσταται θέμα ανασχηματισμού και ο πρωθυπουργός θα περιοριστεί στη συμπλήρωση των κενών του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Αλέξανδρου Μπαλτά που εκλέχθηκε ευρωβουλευτής και του Επιτρόπου, εφόσον επιλεγεί κάποιο κυβερνητικό στέλεχος, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Ο πρωθυπουργός είπε έχει στενή συνεργασία με όλους τους υπουργούς και γνωρίζει σε ποια φάση βρίσκεται το κυβερνητικό έργο. Δεν είναι στην πολιτική του πρωθυπουργού να ανασχηματίζει το κυβερνητικό σχήμα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οπωσδήποτε ο καθένας μπορεί να εκφράζεται με κολακευτικά λόγια για το κυβερνητικό έργο αλλά ο πρωθυπουργός δεν είναι πολιτικός της σχολής του εφησυχασμού. Σε ερώτηση για τις προτάσεις του Α. Τσοχατζόπουλου περί αλλαγών σε πρόσωπα και πολιτικές της κυβέρνησης, απάντησε ότι τα στελέχη λένε τις απόψεις τους. Ολα αυτά έχουν συζητηθεί στο Εκτελεστικό Γραφείο και την Κυβερνητική Επιτροπή και ο πρωθυπουργός έχει βγάλει τα συμπεράσματα του.

    [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για το Κυπριακό και η επίλυση του προβλήματος πρέπει να γίνει με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη Νίκολας Μπερνς περί τρομοκρατίας στην Ελλάδα, απάντησε ότι η χώρα μας δεν δέχεται υπονοούμενα και χαρακτήρισε αστείους ισχυρισμούς όσα λέγονται για δήθεν εκπαίδευση Κούρδων τρομοκρατών σε ελληνικό έδαφος.

    [03] ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Ανανέωση στην κυβέρνηση, σε πολτικές και πρόσωπα, προτείνει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος για να αναστραφεί το κλίμα στους επόμενους μήνες και να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τις βουλευτικές εκλογές του 2000. Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο υπουργός επισημαίνει μια σειρά αδυναμίες της κυβερνητικής πολιτικής κυρίως στον τομέα της οικονομίας, εξαιτίας των οποίων επλήγησαν τα χαμηλά εισοδήματα, και τονίζει: «Το δυσμενές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι αναστρέψιμο. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση, στους τομείς της πολιτικής που επισημάναμε αδυναμίες, να κάνει αποφασιστική παρέμβαση-αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, νέους τρόπους παρέμβασης, εξειδίκευση νέων πολιτικών-ώστε να καλύψουμε και το έλλειμμα αποτελεσματικότητας, αλλά και το έλλειμμα πολιτικής και κοινωνικής ευιασθησίας, όπου επιδείξαμε. Με συστηματική προσπάθεια, ανανέωση σε πολιτικές και σε πρόσωπα και συντεταγμένο τρόπο, η κυβέρνηση μπορεί πολλά να πετύχει». Προτείνει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, μέσα από νέες πολιτικές πρωτοβουλίες, σε σχέση με τους κοινωνικούς εταίρους, το οποίο θα εγγυηθεί στην πορεία μετά την ένταξη στην ΟΝΕ το 2000, τη δίκαιη συμμετοχή στα νέα θετικά αποτελέσματα των κοινωνικών στρωμάτων που μέχρι σήμερα έμεναν υποβαθμισμένα ή και εκτός. Πιο συγκεκριμένα μιλάει για νέες πρωτοβουλίες στον αγροτικό τομέα, στο χώρο της παραγωγής, της μεταποίησης, στις υπηρεσίες εργασιακού, κοινωνικού και οικονομικού χαρακτήρα και συμπυκνώνει τις προτάσεις του στα συνθήματα «πρώτα ο λαός» και «όλοι μαζί». Σχολιάζοντας τα δυσμενή αποτελέσματα των ευρωεκλογών για τα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης υπογραμμίζει ότι οι σοσιαλιστές πλήρωσαν την ανεργία, την έλλειψη ανάπτυξης και την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι έχασε δυνάμεις σε παραδοσιακούς κοινωνικούς χώρους του Κινήματος και για τη Ν.Δ. τονίζει πως πανηγυρίζει «παγωμένα» επειδή διαπίστωσε με τον πιο ep_sglo τρόπο τα εκλογικά της όρια. Ο νεοφιλελευθερισμός είναι μία μειοψηφική πρόταση κάτω του 40%. Αντίθετα, υπάρχει πλειοψηφία στις δυνάμεις που βρίσκονται στο χώρο της Κεντροαριστεράς, της μεταρρύθμισης, της προόδου. Αυτή είναι η εικόνα του αποτελέσματος. Και γι αυτό το ΠΑΣΟΚ μπορεί να νικήσει στις εκλογές του 2000.

    [04] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΘΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Το θέμα των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης των υπουργών Περιβάλλοντος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, στο Λουξεμβούργο.

    Η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλία για το θέμα, ενώ ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θεόδωρος Κολιοπάνος θα προτείνει να ισχύσει μορατόριουμ δύο ετών για τις πειραματικές καλλιέργειες, ώστε να αναθεωρηθεί η σχετική νομοθεσία. Ο κ. Κολιοπάνος γνωστοποίησε ότι στην πρότασή του ανταποκρίθηκαν ήδη θετικά η Δανία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Στην Ελλάδα έχει ανασταλεί η εξέταση των αιτήσεων για τις πειραματικές καλλιέργειες.

    [05] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Νέο κεφάλαιο στις οικονομικές, διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις των 11 χωρών του ΟΣΕΠ ανοίγει με τη λειτουργία της Παρευξείνιας Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε το πρωί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, εγκαινιάζοντας την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου (ΤΑΕΠ), που έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία ήδη από την 1η του μηνός.

    Η Ελλάδα πρωτοστατεί στο άνοιγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς Ανατολάς, υπογράμμισε ο κ.Παπαντωνίου, διευκρινίζοντας ότι ο ρόλος της Θεσσαλονίκης προς αυτή την κατεύθυνση είναι καθοριστικός. «Στόχος μας είναι να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη κέντρο των Βαλκανίων», επεσήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ, η Βόρεια Ελλάδα θα απολαύσει σημαντική μερίδα των κοινοτικών κονδυλίων, αυξημένη έως και 50% συγκριτικά με τα ποσά που διατέθηκαν από το «Πακέτο Ντελόρ». Αναφερόμενος στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα για την οικονομική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, ο κ.Παπαντωνίου τόνισε:

    «Είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τους λαούς της περιοχής να ορθοποδήσουν, ιδιαίτερα μετά την ειρηνική επίλυση της διένεξης στα Βαλκάνια. Πάντως η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής των Βαλκανίων και του Ευξείνου Πόντου πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα στο πλαίσιο της σταδιακής ενσωμάτωσης τους στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο». Από την πλευρά του ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιάννης Μαγκριώτης, απευθύνοντας χαιρετισμό κατά την τελετή των εγκαινίων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΤΑΕΠ θα λειτουργήσει ως όχημα για την γρηγορότερη ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας στην περιοχή.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΣΕΠ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΤΗΣ Ε.Ε ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Κοινή συνάντηση της ηγεσίας του ΟΣΕΠ με την τρόικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου. Στόχος της συνάντησης θα είναι να ξεκαθαρίσει το «τοπίο» γύρω από την επιδιωκόμενη θεσμική διασύνδεση των δυο οργανισμών.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γρηγόρης Νιώτης, κατά την τελετή εγκαινίων της Παρευξείνιας Τράπεζας (ΤΕΑΕΠ), στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, η Ελλάδα, που θα βρίσκεται στο «τιμόνι» του Οργανισμού για το εξάμηνο Μαΐου-Οκτωβρίου 1999, επεξεργάζεται σχέδιο δράσης για την συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΟΣΕΠ, με ιδιαίτερη αναφορά στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας των τηλεπικοινωνιών, του εμπορίου, της προστασίας των ξένων επενδύσεων, του περιβάλλοντος και των εσωτερικών υποθέσεων.

    «Στα εγκαίνια της Παρευξείνιας Τράπεζας» συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος των προσδοκιών μας για τη μελλοντική πορεία όχι μόνο της ΤΕΑΕΠ, αλλά και του ΟΣΕΠ. Οι δύο αυτοί μηχανισμοί πρέπει να αντιμετωπιστούν με κάθε σοβαρότητα και ευθύνη από τα 11 κράτη μέλη τους, αλλά και από την ιδιωτική πρωτοβουλία», υπογράμμισε ο κ. Νιώτης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας, Ερσόι Βολκαν, τόνισε πως με αφορμή τη βαλκανική συγκυρία διαπιστώνεται ότι η ΤΕΑΕΠ μπορεί να διαδραματίσει ρόλο ηγετικής οικονομικής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτό γιατί τα πρόσφατα γεγονότα της Βαλκανικής κατέδειξαν ότι οι διεθνείς χρηματοδοτικοί οργανισμοί δεν μπορούν πάντα να βοηθήσουν, οπότε απαιτείται η ίδρυση περιφερειακών οργάνων. Βασικός στόχος τη ΤΕΑΕΠ, που ήδη από τα «σπάργανα» επικεντρώνει τις προσπάθειές της στους τομείς του εμπορίου και της ανάπτυξης είναι η σύνδεση των κρατώ -μελών της με τους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς. «Η περιοχή μας είναι πράγματι μία περιοχή υψηλού κινδύνου, αλλά παρουσιάζει και πολλές δυνατότητες. Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιώξουμε να προσελκύσουμε ξένα κεφάλαια, αλλά και να μειώσουμε τις ρευστοποιήσεις των ήδη υπαρχόντων», υπογράμμισε ο κ.Βολκαν. Κατά την πορεία εδραίωσης του ρόλου της Παρευξείνιας θα υπάρξουν ασφαλώς δυσκολίες, δεδομένου ότι η ΤΕΑΕΠ αποτελεί προς το παρόν άγνωστο παίκτη στη διεθνή αρένα, παραδέχτηκε ο κ. Βολκαν εκφράζοντας ωστόσο την πεοίθηση ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν γρήγορα. Το παρόν στην τελετή εγκαινίων έδωσαν ακόμη ο γενικός γραμματέας του ΟΣΕΠ, Β.Πάιτσεφ και ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου διοικητών της ΤΕΑΕΠ, Β Γιουστσένκο.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΚ

    Συμφωνία για τον αφοπλισμό των ανδρών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου υπέγραψαν τα ξημερώματα, στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στα περίχωρα της Πρίστινα, ο στρατηγός του ΝΑΤΟ Μάικ Τζάκσον και ο ηγέτης του Απελευθερωτικού Στρατού Χακίμ Θάτσι. Η sulvym_a προβλέπει την άμεση αποστρατικοποίηση των ανταρτών και τον σταδιακό αφοπλισμό της οργάνωσης. Στο μεταξύ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα επισήμανε ότι ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των σερβικών στρατευμάτων από το Κοσσυφοπέδιο. Αμέσως μετά κήρυξε και επίσημα το τέλος του πολέμου. Στο μεταξύ εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο επιστρέφουν στα σπίτια τους, ενώ Αλβανόφωνοι λεηλατούν και καταστρέφουν οτιδήποτε ανήκει στους Σέρβους.

    [08] ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Το θέμα της ανοικοδόμησης των Βαλκανίων βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλιντον με τον Γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, στη Βόννη.

    Οι κ.κ. Κλίντον και Σρέντερ γνωστοποίησαν ότι τον Ιούλιο θα πραγματοποιηθεί στο Σεράγεβο η διάσκεψη για το σχέδιο ανοικοδόμησης των Βαλκανίων, στο πλαίσιο του συμφώνου σταθερότητας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Το σύμφωνο προβλέπει την ανοικοδόμηση του Κοσσυφοπεδίου, αλλά όχι όλης της Γιουγκοσλαβίας. Το κόστος θα το αναλάβει η Ευρώπη, ενώ μικρότερη θα είναι η συμμετοχή των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Γιουγκοσλαβίας, όσο κυβερνά ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    [09] Η Ε.Ε ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Oι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποστήριξαν ότι βρίσκονται σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουν την έξοδο του σερβικού πληθυσμού από το Κοσσυφοπέδιο και κάλεσαν τους Σέρβους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Κατά τη διάρκεια της συνόδου του στο Λουξεμβούργο, το συμβούλιο υπουργών υπογράμμισε ότι αναμένει από τους πολίτες της περιοχής να συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός δημοκρατικού και πολυεθνικού Κοσσυφοπεδίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού, περίπου 50.000 Σέρβοι έχουν εγκαταλείψει το Κοσσυφοπέδιο όταν οι σερβικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την περιοχή.

    Οι 15 τονίζουν ότι η επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους και η ασφάλεια όλων των ανθρώπων στο Κοσσυφοπέδιο όπως και η παραπομπή σε δίκη όλων αυτών που διέπραξαν αγριότητες αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για τη διεθνή κοινότητα. Στο μεταξύ, το συμβούλιο καλεί το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να διορίσει έναν ειδικό αντιπρόσωπο της Ε.Ε στην Πρίστινα «ως αναγνώριση της σημαντικής συνεισφοράς της Ενωσης στη σταθεροποίηση της περιοχής του Κοσσυφοπεδίου». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 15 προσανατολίζονται να προτείνουν στο γενικό γραμματέα το διορισμό του πρώην επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών της Βρετανίας Πάντι Ασντάουν. Λ.Μ

    [10] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ:ΝΕΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΕΡΒΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Μικρή ομάδα Σέρβων προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο συγκεντρώθηκε σε πλατεία του Βελιγραδίου και σήμερα, ζητώντας ακρόαση από το Γιουγκοσλάβο προεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Οι αστυνομικές αρχές εμπόδισαν τα περίπου 50 άτομα, πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο και συγκεκριμένα από τις πόλεις Πρίζρεν, Τζακόβιτσα, Πετς και Σουβα Ρέκα, να διαδηλώσουν μπροστά στο κτίριο του ομοσπονδιακου κοινοβουλίου και συνέλαβαν έναν από τους οργανωτές της διαδήλωσης. Οι πρόσφυγες δημιούργησαν επιτροπή των Σέρβων που έχουν εκδιωχθεί από το Κοσσυφοπέδιο, ζητώντας συνάντηση με τον Μιλόσεβιτς καθώς και παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «προκειμένου να εμποδίσει τις βάρβαρες ενέργειες των Αλβανών τρομοκρατών στην επαρχία και τη δίωξη του σερβικού λαού». Ε.Ρ.

    [11] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

    Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από το κοινοβούλιο να άρει το καθεστώς πολέμου, που είχε κηρύξει στις 24 Μαρτίου, όταν άρχισαν οι αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ κατά της χώρας, όπως μετέδωσε το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

    Η κίνηση αυτή ακολούθησε την επίσημη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ για λήξη των βομβαρδισμών, οι οποίοι σταμάτησαν στις 10 Ιουνίου. Στην ανακοίνωση που μετέδωσε το Tanjug, η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση αναφέρει ότι οι απαραίτητες συνθήκες για την άρση του καθεστώτος πολέμου εκπληρώθηκαν, όταν το ΝΑΤΟ «ανέστειλε τις επιθέσεις» κατά της Γιουγκοσλαβίας και προσθέτει ότι «οι ειρηνευτικές δυνάμεις της συμμαχίας ανέλαβαν την ευθύνη για την ασφάλεια όλων των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου». Ωστόσο, δεν γίνεται σαφές πότε θα συνεδριάσει το κοινοβουλιο για να εξετάσει την πρόταση της κυβέρνησης, ενώ γίνεται γνωστό, ότι το Βελιγράδι θα δρομολογήσει σειρά προτάσεων που έχουν στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας ανοικοδόμησης της χώρας. Ε.Ρ.

    [12] Η ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΞΙΝΕΣ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε σήμερα αγωγή κατά του Βελγίου για το σκάνδαλο με τις διοξίνες στα τρόφιμα, με την κατηγορία, ότι παραβίασε κανόνες της Ε.Ε. για την προστασία και πληροφόρηση των καταναλωτών, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της Γκέρι Κέλι.

    Ο κ.Κέλι δήλωσε ότι οι βελγικές αρχές απέτυχαν να ενημερώσουν άμεσα την Επιτροπή και τις χώρες-μέλη για το γεγονός ότι εντοπίστηκαν ίχνη διοξίνης σε ανθρώπινες και ζωικές τροφές. Παράλληλα, το Βέλγιο δεν κατάφερε να ανταποκριθεί πλήρως στους περιορισμούς που αποφάσισε η Επιτροπή στις 11 Ιουνίου, για την πώληση και διανομή βοδινού κρέατος, χοιρινού και γαλακτοκομικών προϊόντων. Η Επιτροπή έστειλε στο Βέλγιο προειδοποιητική επιστολή, στην οποία ζητά απάντηση μέσα σε δέκα μέρες, ενώ οποιαδήποτε ενέργεια στο Euqypazj| Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο θα ακολουθήσει μετά από αυτή. Το Βέλγιο, το οποίο αντιπροσωπεύεται από το νέο υπουργό Δημόσιας Υγείας Λουκ βαν ντε Μποσέ, παραδέχτηκε δημόσια ότι απέτυχε να πληροφορήσει την Επιτροπή σύντομα, μόλις δηλαδή εντοπίστηκαν τα πρώτα ίχνη διοξίνης σε πουλερικά και αβγά. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η λίστα περιορισμών της Ε.Ε. για τα βελγικά προϊόντα είναι πολύ μεγάλη. Ε.Ρ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 21 June 1999 - 20:38:12 UTC