Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-06-24

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 24 Ιουνίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΑΠΑΡΗΓΑ
  • [02] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΖΗΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
  • [03] Γ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
  • [04] ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ
  • [05] ΔΡΥΣ: ΜΕΛΕΤΑΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΑΥΤΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ
  • [06] ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΔΙΟΞΙΝΩΝ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [08] ΣΟΛΑΝΑ ΚΑΙ ΚΛΑΡΚ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΚ - ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [10] Ο ΣΡΕΝΤΕΡ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ ΩΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [11] Η GREENPEACE ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΝΕΤΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • [12] ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟI ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΣΧΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣEΡBIA
  • [13] ΡΩΣΙΑ:ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΑΠΑΡΗΓΑ

    Χρήσιμη και ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στο πλαίσιο της πολιτικής του για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών πάνω στις εξελίξεις των εθνικών θεμάτων. Οπως είπε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή, μόλις επιστρέψει απο το ταξίδι του το Ρίο Ντε Τζανέιρο, συζήτησαν με την κ. Παπαρήγα όλο το φάσμα της εξωτερικής πολιτικής. Κόσοβο, Βαλκάνια, τρομοκρατία και ελληνοτουρκικά βρέθηκαν για δύο ώρες στο επίκεντρο των συζητήσεών τους. Η κ. Παπαρήγα ανέφερε από την πλευρά της ότι μπορεί να υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνεται amtakkac^ απόψεων. Τις διαφωνίες αυτές του κόμματός της μετέφερε και προσωπικά στον κ. Παπανδρέου. «Αυτό που απασχολεί εμάς είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει στις προσπάθειες κυρίως του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να μετατρέψουν με το πρόσχημα της ειρηνευτικής δύναμης σε διεθνές προτεκτοράτο τη Γιουγκοσλαβία» είπε η κ. Παπαρήγα. «Η εφαρμογή ενός άδικου διεθνούς δικαίου δεν αφορά μόνο τη Γιουγκοσλαβία. Ο πόλεμος είναι κραυγαλέος. Δεν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια σε αυτόν αύριο θα στραφεί και σε άλλες χώρες.» Η κ. Παπαρήγα εξέφρασε ακόμη την αντίθεσή της για την εμπλοκή της Ομάδας των 8 στο Κυπριακό τονίζοντας ότι υπάρχουν αποφάσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ και επεσήμανε ότι τώρα αυξάνονται οι κίνδυνοι για νομιμοποίηση διπλού κράτους στην Κύπρο. Τέλος χαρακτήρισε περίεργο το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την τρομοκρατία και υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να υπογράψει και την πιο αθώα συμφωνία γιατί αυτό είνια καθαρά θέμα της Ελλάδας.

    [02] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΖΗΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Υπέρ της πολιτικής λύσης στο Κουρδικό πρόβλημα τάσσεται η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο. « Η ελληνική θέση είναι ταυτισμένη με τη θέση της Ε.Ε. ότι χρειάζεται να υπάρξει πολιτική λύση και πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία για την Τουρκία πράγματι, όπως όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν, να αξιοποιήσει τη στιγμή, αυτή την ιστορική στιγμή η Τουρκία να λύσει με έναν δημοκρατικό και ορθολογικό τρόπο το Κουρδικό πρόβλημα», είπε ο υπουργός και σημείωσε πως δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι αντιδράσεις εντός της Τουρκίας σε περίπτωση θανατικής καταδίκης του Α. Οτσαλάν. Απαντώντας σε ερώτηση για το αμερικανικό σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, που δημοσίευσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τόνισε ότι δεν έχει καμιά επίσημη ενημέρωση περί αυτού και αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Για τη συνάντηση με τον κ. Κωνσταντόπουλο επισήμανε ότι χρειάζεται να υπάρξει στενή συνεργασία με τα κόμματα και πως τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και γενικότερα στα Βαλκάνια, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την απαντητική επιστολή που θα στείλει στον Τούρκο ομόλογο του Ισμαήλ Τζεμ.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επανέλαβε την πρόταση για συγκρότηση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, υπογράμμισε ότι είχε μια ουσιαστική ενημέρωση από τον υπουργό και πρόσθεσε:»Εκείνο που ενδιαφέρει είναι να υπάρξει πραγματική ειρήνη στα Βαλκάνια, τα πραγματικά συμφέροντα της Ελλάδας δεν συμβιβάζονται με αυτόν τον πόλεμο. Εχουν αφεθεί ως κατάλοιπα μόνιμες εστίες αποσταθεροποίησης, ο UCK, οι πρόσφυγες η δημιουργία ζώνης ρευστότητας στις βαλκανικές περιοχές που δεν συμβιβάζεται με την επιδίωξη σταθερότητας, ειρήνης, συνεργασίας και ανόρθωσης oijomolij^r και κοινωνικής όλων των βαλκανικών χωρών».

    [03] Γ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

    Δεν ευσταθούν όσα λέγονται για διαδικασίες αδιαφάνειας στην Ολυμπιακή Αεροπορία, δήλωσε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννης Νικολάου. Οι διαδικασίες είναι τόσο διαφανείς ώστε κανείς να μην μπορεί να τις αμφισβητήσει, η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την επιτυχία στην προσπάθεια εξυγίανσης της εταιρίας και καλεί όλους να συμβάλουν σ αυτή την προσπάθεια.

    [04] ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

    Με τον Ολλανδό ομόλογό του θα συναντηθεί στην Αθήνα στις 11 Ιουλίου ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και την επόμενη μέρα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και το Σύμφωνο Σταθερότητας στην περιοχή. Το πρώτο διήμερο του Ιουλίου τα θέματα αυτά θα συζητήσουν και οι υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης με τον Ρώσο ομόλογό του κ. Αντνέγιεφ. Ο τελευταίος θα επισκεφθεί την Ελλάδα μετά από σχετική πρόσκληση του κ. Κρανιδιώτη και θα συνοδεύεται από τον ειδικό εκπρόσωπο για τα Βαλκάνια κ. Μαγιόφσκι. Στο μεταξύ η Ελλάδα συνεχίζει να δραστηριοποιείται έντονα στον τομέα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, μέσω του προγράμματος FOCUS, σε όλη την Γιουγκοσλαβία. Παράλληλα, εξακολουθεί να διεκδικεί την έδρα της υπηρεσίας ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Για το λόγο αυτό, ο Γ. Παπανδρέου υπέβαλε ενισχυτικό υπόμνημα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης. Στο υπόμνημα αναπτύσσει τα πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής προτείνοντας τη δημιουργία παραρτημάτων σε Σκόπια και Πρίστινα και τονίζοντας ότι μπορεί να υπάρχει συνντονισμός δράσεων. Η τελευταία επισήμανση είναι και μία απάντηση στη διεκδίκηση τόσο από Σκόπια όσο και από άλλες χώρες της έδρας.

    Σε ότι αφορά πάντως τη διαβαλκανική διάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι στις 30 Ιουνίου, με θέμα το Σύμφωνο Σταθερότητας, η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να υποστηρίζει και τη συμμετοχή της Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ρουμανία επιφυλάσσεται να στείλει σχετική πρόσκληση στη γιουγκοσλαβική πλευρά, μετά την αντίδραση της Αλβανίας. Η Ελλάδα, ωστόσο, επισημαίνει ότι η προώθηση της διαβαλκανικής συνεργασίας δεν μπορεί να γίνει με τον αποκλεισμό της Γιουγκοσλαβίας. Θέση που υποστηρίζουν, επίσης, τόσο η Τουρκία, όσο και η ΠΓΔΜ.

    [05] ΔΡΥΣ: ΜΕΛΕΤΑΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΑΥΤΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ

    Τη μέθοδο του αυτοϋπολογισμού του φόρου, από τους ίδιους τους πολίτες, σκοπεύει να εφαρμόσει στην Ελλάδα το Υπουργείο Oijomolij~m. Στη δήλωση αυτή προέβη ο αρμόδιος υφυπουργός, Γεώργιος Δρυς, από το Λονδίνο όπου βρίσκεται, πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη για να μελετήσει την εφαρμογή της εν λόγω μεθόδου στη Βρετανία.

    «Η ενσωμάτωση και η προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα της μεθόδου αυτοϋπολογισμού των φόρων, θα συμβάλει στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, ενώ θα έχει και άλλα σημαντικά πλεονεκτήματα», διευκρίνισε ο κ.Δρυς στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Λονδίνο. Μεταξύ των «ατού» της νέας μεθόδου περιλαμβάνεται η μείωση του φόρτου απασχόλησης των ελληνικών φορολογικών αρχών, αφού ο φόρος θα υπολογίζεται από τους ίδιους τους πολίτες. «Επομένως, ένα πολύ μεγάλο μέρος των ανθρωπο-ωρών, οι οποίες δαπανώνται αυτή τη στιγμή για τον έλεγχο και την καταγραφή των φορολογικών δηλώσεων, θα απελευθερωθεί από τις φορολογικές αρχές και θα στραφούμε προς πιο υγιείς πηγές εξεύρεσης εσόδων», δήλωσε ο κ. Δρυς. Η μέθοδος του αυτοϋπολογισμού, εάν τελικά εφαρμοστεί, θα καταστήσει δυνατές και επιπλέον φορολογικές ελαφρύνσεις στο πλαίσιο των εξαγγελιών της κυβέρνησης. Ο κ. Δρυς, πάντως, αρνήθηκε ότι οι σχετικές εξαγγελίες έχουν προεκλογικό χαρακτήρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Αλίμονο αν μια κυβέρνηση θέλει να κάνει μια φορολογική μεταρρύθμιση ενόψει των εκλογών, αλλά παρόλα αυτά περιμένει να ολοκληρωθούν για να την επιχειρήσει». Ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε προηγμένο στάδιο όσον αφορά τη διαδικασία μετάβασης στο ευρώ, ενώ απέκλεισε την επιβολή νέων φόρων το 2000. «Το 2000 δεν θα υπάρχει ούτε ένα φορολογικό μέτρο, το οποίο θα επιβάλει νέα βάρη στους πολίτες ή στις επιχειρήσεις», κατέληξε ο κ. Δρυς.

    [06] ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΔΙΟΞΙΝΩΝ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

    Με σημαντικά ταχύτερους ρυθμούς θα ελέγχεται στο άμεσο μέλλον η παρουσία διοξινών στα τρόφιμα, αφού εντός των ημερών αρχίζει στα βελγικά εργαστήρια η εφαρμογή νέας μέθοδου, που εγγυάται γρηγορότερα αποτελέσματα. Η εν λόγω μέθοδος, που στηρίζεται στην ανίχνευση «πολυχλωριωμένων διφαινυλίων», αναμένεται να λάβει το «πράσινο φως» από την 24η γενική διεύθυνση της Κομισιόν εντός της εβδομάδας. Με τη νέα μέθοδο, τα βελγικά εργαστήρια θα μπορούν να αναλύουν περί τα 1.000-2.000 δείγματα τροφίμων την εβδομάδα, έναντι μόλις 10 δειγμάτων που ελέγχονται σήμερα, με την παραδοσιακή μέθοδο ανίχνευσης διοξινών (και αυτό γιατί τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια εντοπίζονται πολύ πιο γρήγορα από ό, τι οι διοξίνες). Με αυτό τον τρόπο θα αποδεσμεύονται πιο γρήγορα οι «αθώες» παρτίδων τροφίμων, ιδίως γάλακτος και γαλακτοκομικών, στα οποία - πλην του βουτύρου- ανιχνεύονται χαμηλές τιμές «ύποπτων» ουσιών. Αυτά ανακοίνωσαν σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, οι καθηγητές Δ.Μπόσκου, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Τροφίμων της Κομισιόν και Γ.Μπλέκας, υπεύθυνος της Επιτροπής τροφίμων, καταναλωτικών αγαθών και διασφάλισης ποιότητας του Περιφερειακού Τμήματος. Πάντως, τα άτομα που κατανάλωσαν μολυσμένα βελγικά τρόφιμα έχουν ήδη λάβει σημαντικές ποσότητες διοξίνης. «'Οποιος έφαγε έστω και ]ma αβγό ή μία μερίδα κοτόπουλο μολυσμένα με διοξίνη σε τιμές τόσο υψηλές όσο αυτές που ανιχνεύτηκαν, έχει ήδη καταναλώσει τις διοξίνες της χρονιάς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπόσκου. Σημειώνεται ότι το 95% των διοξινών που απορροφώνται στον ανθρώπινο οργανισμό προέρχεται από τις τροφές και μόνο 5% διεισδύει στο λιπώδη ιστό και το αίμα κατά τη διαδικασία της αναπνοής.

    Όσον αφορά την καταστροφή των μολυσμένων τροφίμων, η καύση σε ειδικούς αποτεφρωτήρες υψηλής τεχνολογίας, σε θερμοκρασία άνω των 200 βαθμών Κελσίου, παρουσιάζεται ως η αποτελεσματικότερη μέθοδος. Ομως, τέτοιοι καυστήρες δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, όπως, άλλωστε, δεν λειτουργούν ούτε τα κατάλληλα εργαστήρια ελέγχου.

    «Είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός εργαστηρίου, αρχικής επένδυσης 600 εκατ-1 δισ. δρχ, με εξοπλισμό κόστους επιπλέον 150 εκατ.», επεσήμανε ο κ.Μπλέκας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται μέχρι στιγμής «πολύ πίσω» στην ιεράρχηση των παραγόντων μόλυνσης του περιβάλλοντος.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Η Ομοσπονδιακή Βουλή της Γιουγκοσλαβίας στη διάρκεια της σημερινής της συνεδρίασης, που έληξε το βράδυ, ήρε την κατάσταση πολέμου στη χώρα. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τα δύο σώματα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου: το Συμβούλιο Δημοκρατιών και το Συμβούλιο Πολιτών. Η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή από μεθαύριο 26 Ιουνίου.

    Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας είχε κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση πολέμου στις 24 Μαρτίου με την έναρξη της επίθεσης του ΝΑΤΟ εναντίον της, η οποία διήρκησε 78 ολόκληρες ημέρες και σημάδεψε τη μεταπολεμική ιστορία της Γιουγκοσλαβίας με τεράστιες συνέπειες σε όλους τους τομείς. Ο Γιουγκοσλάβος Πρωθυπουργός Μόμιρ Μπουλάτοβιτς μιλώντας στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Βουλής ανέφερε ότι η Γιουγκοσλαβία είναι αναμφισβήτητα ο ηθικός νικητής της σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ και υποστήριξε ότι με την ειρηνευτική συμφωνία επιβεβαιώνεται η εδαφική κυριαρχία της Γιουγκοσλαβίας στο Κοσσυφοπέδιο. Αντίθετα οι βουλευτές του εθνικιστικού (Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος) του Βόισλαβ Σέσελι εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν η ειρηνευτική συμφωνία εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της Γιουγκοσλαβίας. Η Βουλή της Γιουγκοσλαβίας ακύρωσε σήμερα και 31 συνολικά διαστάξεις που είχε επιβάλει η κυβέρνηση στη διάρκεια των τελευταίων 3 μηνών για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της χώρας στη διάρκεια του πολέμου.

    [08] ΣΟΛΑΝΑ ΚΑΙ ΚΛΑΡΚ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Ο γενικός γραμματεάς του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα και ο ανώτατος διοικητής των δυνάμεων της συμμαχίας Γουέσλεϊ Κλαρκ έφτασαν στο Κοσσυφοπέδιο και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα της επαρχίας Πρίστινα με ελικόπτερο Puma για να επιθεωρήσουν την ειρηνευτική apostok^ της συμμαχίας μετά την εγκατάσταση των δυνάμεων στην περιοχή. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν με το διοικητή της KFOR Μάικλ Τζάκσον για να ενημερωθούν για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι συμμαχικές δυνάμεις μετά την απόσυρση της σερβικής αστυνομίας και του στρατού. Κατά την άφιξή του στην Πρίστινα μαζί με τον κ.Σολάνα, ο διοικητής Κλαρκ δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ έπρεπε να ενεργήσει όπως ενήργησε καθώς τα στοιχεία για μαζικούς τάφους αποτελούν επιβεβαίωση τρομακτικά λανθασμένων πράξεων που συνέβησαν εδώ». Ε.Ρ.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΚ - ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος από χθες βράδυ βρίσκεται στην ΠΓΔΜ επισκέφθηκε σήμερα τον καταυλισμό των προσφύγων «Στένκοβατς» και στη συνέχεια είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Γκεοργκίεφσκι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι οι σχέσεις με τη Βρετανία αναπτύσσονται συνεχώς και ευχαρίστησε τον κ. Κουκ για τη συμπαράσταση της χώρας του στην ΠΓΔΜ στο θέμα της σύνδεσής της με την ΕΕ.

    Ο κ. Κουκ είπε ότι για τρίτη φορά βρίσκεται στα Σκόπια, αναφέρθηκε στη βοήθεια που παρείχε η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και για το μεγάλο αριθμό προσφύγων που φιλοξένησε. «Ολα αυτά», είπε, «τα εκτιμούμε ιδιαίτερα και θα βοηθήσουμε, ώστε η χώρα σας να προσεγγίσει την ΕΕ».

    [10] Ο ΣΡΕΝΤΕΡ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ ΩΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Ο Γερμανός κεγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ πρότεινε τον σύμβουλό του Μπόντο Χόμπατς ως συντονιστή του Συμφώνου Στεθερότητας για τα Βαλκάνια, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ούβε Κάρστεν Χέιγε. Ο Γερμανός εκπρόσωπος αναφέρει σε ανακοινωθέν ότι ο κ.Σρέντερ υπέβαλε το όνομα του συμβούλου του στους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της οποίας πιθανώς να αποφασίσουν στο θέμα αυτό κατά τη διάρκεια της συνόδου Ε.Ε.-Λατινικής Αμερικής που θα διεξαχθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο στις 28 και 29 Ιουνίου. Ε.Ρ.

    [11] Η GREENPEACE ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΝΕΤΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

    Ακτιβιστές της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace ντυμένοι με κοστούμια πεταλούδας πραγματοποίησαν διαδήλωση έξω από τη σύσκεψη των υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα γεννετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα. Περίπου οι μισοί από τους 30 διαδηλωτές φορούσαν κεραίες και πολύχρωμα φτερά και έφεραν πανώ που έγραφε: «Δώστε μία ευκαιρία stir πεταλούδες» ενώ διένειμαν φυλλάδια με τα οποία ζητούν μορατόριουμ στις δοκιμές γεννετικά μεταλλαγμένων τροφίμων. Η Greenpeace ισχυρίζεται ότι σύμφωνα με επιστημονική έρευνα στις ΗΠΑ, η γύρη του γεννετικά μεταλλαγμένου καλαμποκιού είναι τοξική σε συγκεκριμένα είδη πεταλούδας. Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ε.Ε. συζητούν την τροποποίηση της οδηγίας του 1992 στα γεννετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα. Ε.Ρ.

    [12] ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟI ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΣΧΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣEΡBIA

    Ομάδα 74 πανεπιστημιακών από το Μαυροβούνιο ζήτησε να αποχωρήσει η χώρα από τη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Pobjeda. Στην επιστολή τους, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα, υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ισότιμο Ευρωπαϊκό Μαυροβούνιο, όπου οι άνθρωποι θα ευημερούν χωρίς την πλήρη και διεθνώς αναγνωρισμένη εδαφική του ακεραιότητα και ανεξαρτησία ενώ παράλληλα, εκτιμούν ότι μόνο έτσι οι τετεμένες σχέσεις μεταξύ Μαυροβουνίου και Γιουγκοσλαβίας θα βελτιωθούν. Πρόκειται για τη πρώτη δημόσια ξεκάθαρη και ανοιχτή έκφραση του αίτηματος από διανοούμενους της μικρότερης των δύο γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών. Λ.Μ.

    [13] ΡΩΣΙΑ:ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Η επιτροπή εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας δεν κατέληξε ακόμη σε απόφαση αν θα επιτρέψει την αποστολή νέων ρωσικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο.

    Η απόφαση δεν αναμένεται να εκδοθεί πριν τις 10 το βράδυ σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, Κιρσαν Ιλιουμζίνοφ. Να σημειωθεί ότι ούτε η επιτροπή προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου κατέληξε σε απόφαση για τον τρόπο χρηματοδότησης της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο. Ο πρόεδρος της επιτροπής, Κονσταντίν Τίτοφ δήλωσε ότι οι βασικές αντιρρήσεις της επιτροπής είναι η οικονομική πλευρά του θέματος, καθώς το κόστος της αποστολής είναι εξοντωτικό για την κατεστραμμένη ρωσική οικονομία. Σ.Α.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 24 June 1999 - 20:54:53 UTC