Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-07-20

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 20 Ιουλίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
  • [03] ΡΕΠΠΑΣ: ΣΤΙΣ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
  • [04] Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΙΑΙΑ ΛΥΚΕΙΑ
  • [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [06] ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [07] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ - ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ Σ΄ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [09] Ο ΕΤΣΕΒΙΤ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [10] ΝΕΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ Η ΓΑΛΛΙΔΑ ΝΙΚΟΛ ΦΟΝΤΕΝ
  • [11] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΟΗΕ ΟΤΙ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [12] Ο ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ KFOR ΓΙΑ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ
  • [13] Ο ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ ΣΤΙΣ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Μαύρη επέτειος σήμερα για την Κύπρο. Στις ελεύθερες περιοχές της Μεγαλονήσου κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης για την 25η επέτειο της εισβολής του Αττίλα. Με μηνύματά τους οι εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας Ελλάδας και Κύπρου καταδικάζουν την τουρκική εισβολή.

    Ημέρα οδύνης για τον απανταχού Ελληνισμό χαρακτηρίζει τη σημερινή ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης υπογραμμίζει ότι Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Στίγμα για τη διεθνή κοινότητα χαρακτηρίζει το Κυπριακό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Το ΚΚΕ ζητά ανεξάρτητη ομόσπονδη Κύπρο ενώ ο Συνασπισμός τονίζει ότι προτεραιότητα είναι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Την αποχώρηση όλων των Τούρκων στρατιωτών από τη Μεγαλόνησο ζητά το ΔΗΚΚΙ. Στο ψευδοκράτος βρίσκεται σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός, Lpouk]mt Ετσεβίτ, ο οποίος δήλωσε χθες προκλητικά ότι το Κυπριακό έχει λυθεί το 1974.

    [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Η Θεσσαλονίκη θα είναι η έδρα των κεντρικών υπηρεσιών του Οργανισμού Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, μετά από πρόταση της Κομισιόν και της φινλανδικής προεδρίας, την οποία υιοθέτησαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. Στην πόλη θα εγκατασταθούν οι οικονομικές, διοικητικές και νομικές υπηρεσίες του νέου οργανισμού, ενώ το κατ' εξοχήν έργο της ανασυγκρότησης θα αναλάβει το κέντρο επιχειρήσεων της Πρίστινας.

    Ιστορική για την Ελλάδα χαρακτήρισε την εν λόγω απόφαση ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του στο BBC, καθώς όπως επεσήμανε, η Θεσσαλονίκη γίνεται πόλος έλξης αφενός των πολιτικών διεργασιών της περιοχής και αφετέρου των σημαντικών οικονομικών δραστηριοτήτων επιχειρηματιών, των οποίων η πρώτη επιλογή θα είναι η εγκατάσταση των εδρών τους στην περιοχή της Θεσσαλονίκης προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στις γειτονικές χώρες, (Αλβανία, FYROM, Βουλγαρία, Ρουμανία, Βελιγράδι, Μαυροβούνιο και Τουρκία) Ο κ. Παπανδρέου τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα καλείται τώρα να δοκιμάσει στην πράξη την βαλκανική της πολιτική.

    «Είναι μια σημαντική πρόκληση η Ελλάδα να ψηφίσει αυτή την απόφαση για τη διαμόρφωση μιας βαλκανικής πολιτικής, να τραβήξει τις γειτονικές χώρες στην ευρωπαϊκή της προοπτική, το οποίο σημαίνει για μας σταθερότητα, δημοκρατία και ανάπτυξη για ολόκληρη την περιοχή και βεβαίως για τους Ελληνες».

    [03] ΡΕΠΠΑΣ: ΣΤΙΣ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

    Τη Δευτέρα 26 Ιουλίου θα αρχίσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος, σε επίπεδο διπλωματών, σε υλοποίηση της απόφασης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, τον περασμένο μήνα, στη Νέα Υόρκη. Οπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρης Ρέππας, η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα και θα συζητηθούν θέματα συνεργασίας στον τουρισμό και στο εμπόριο. Η δεύτερη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

    [04] Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΙΑΙΑ ΛΥΚΕΙΑ

    Δεν υπάρχει θέμα αλλαγών ή διορθωτικών παρεμβάσεων στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί όπως προβλέπεται, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, σε συνέντευξη τύπου που εδόθη λίγη ώρα πριν από την προγραμματισμένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία συμμετείχαν επίσης στελέχη του κόμματος και εκπρόσωποι της ΠΑΣΚ καθηγητών. Ο κ. Γεράσιμος Αρσένης παρουσίασε στους δημοσιογράφους τον γενικό προγραμματισμό για τα Ενιαία Λύκεια, και ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές. Ως προς τη σύσκεψη στο μέγαρο Lan_lou, ο κ. Αρσένης είπε ότι αποσκοπεί στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ υπουργείου και εκπαιδευτικών, καθώς και στην ενεργό υποστήριξη της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης από τις τοπικές κοινωνίες. Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επεκταθεί το πρόγραμμα στα Γυμνάσια και τα Δημοτικά. Η κυβέρνηση, που έχει ήδη υποσχεθεί να δώσει μεγάλο βάρος σε θέματα όπως η Παιδεία και έχει ήδη εξαγγείλει και 6.000 προσλήψεις καθηγητών για να υποστηριχθεί η εφαρμογή της μεταρρύθμισης, θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο άλλον ένα Σεπτέμβρη όπως ο περυσινός, με κενά σε θέσεις διδασκόντων στα σχολεία και χωρίς βιβλία στην έναρξη του σχολικού έτους.

    Μία από τις αλλαγές που έχουν συζητηθεί ως δυνατότητες επέκτασης του νέου συστήματος αφορά την ενοποίηση των εξετάσεων και στην Α' Λυκείου, όχι με την μορφή των πανελλαδικών της Δευτέρας, αλλά με κάποια μέθοδο που θα προωθεί την εξέταση των μαθητών στα ίδια ή ανάλογα θέματα, ώστε η απόδοσή τους να είναι ευθέως συγκρίσιμη, ενώ υπό συζήτηση φαίνεται να είναι και το (επίμαχο πέρυσι) θέμα της συμμετοχής του προφορικού βαθμού στη διαμόρφωση των τελικών όρων βαθμολογίας, που λαμβάνονται υπ όψιν για την επιλογή πανεπιστημιακής σχολής - αφού η επαγγελία του νέου συστήματος είναι ακριβώς ότι από φέτος όσοι το επιθυμούν θα εισάγονται στο σύνολό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Την ίδια ώρα, νέα στοιχεία που προέρχονται από την Ανατολική Αττική για τις εξετάσεις της Β' Λυκείου φέρνει την Τρίτη στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και σύμφωνα με αυτά στο σύνολο σχεδόν των σχολείων της περιοχής πάνω από το 30% των μαθητών καλείται να επαναλάβει τη χρονιά (μετά την κατάργηση της μετεξέτασης του Σεπτεμβρίου). Πάντως, να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά έχουν περιφερειακό και ενδεικτικό χαρακτήρα και ότι οι υπεύθυνοι του υπουργείου Παιδείας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου έχουν εκφράσει επανειλημμένα τη βεβαιότητα ότι μετά τη συγκέντρωση των στοιχείων από όλη την επικράτεια, ο αριθμός των μαθητών που δεν θα προαχθεί θα είναι ανάλογος ή ελαφρά μόνον αυξημένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Στο μεταξύ, ένταση επικράτησε το πρωί στην πλατεία Συντάγματος, όταν συγκεντρωμένοι φοιτητές που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της Γιουγκοσλαβίας επιχείρησαν να περάσουν από τον αστυνομικό κλοιό και να διαμαρτυρηθούν στο υπουργείο Παιδείας για την απόρριψη του αιτήματος μεταγραφής σε ελληνικά πανεπιστήμια. Η ένταση αποκλιμακώθηκε εντούτοις η κυκλοφορία στο κέντρο της πρωτεύουσας διεξάγονταν με προβλήματα καθώς οι διαδηλωτές παρέμεναν έξω από τη Βουλή, όπου το απόγευμα επρόκειτο να συζητηθεί στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων το αίτημά τους. Ερωτηθείς για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ευνοϊκής μεταχείρισης θα τύχουν μόνον οι φοιτητές της Πρίστινας.

    [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Τη θέση της κυβέρνησης ότι δεν μπορούν να γίνουν οι μεταγραφές σε ελληνικά πανεπιστήμια των Ελλήνων φοιτητών που spoud\foum σε πανεπιστήμια της Γιουγκοσλαβίας επανέλαβε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου τόνισε ότι θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις μόνο για τους φοιτητές που προέρχονται από το πανεπιστήμιο της Πρίστινα.

    Όπως είπε ο κ. Ρέππας οι Ελληνες φοιτητές στη Γιουγκοσλαβία είναι περίπου 1500, ενώ από αυτούς οι 1200 φοιτούν σε ιατρικές και οδοντιατρικές σχολές. Σε συνδυασμό με το γεγονός, ότι στην Ελλάδα εισάγονται 1000 φοιτητές κάθε χρόνο σε ιατρικές σχολές, η μεταγραφή των φοιτητών από τη Γιουγκοσλαβία θα δημιουργούσε ένα μεγάλο πρόβλημα υποβάθμισης των σπουδών των Ελλήνων φοιτητών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, ότι οι φοιτητές θα πρέπει να δεχτούν να επιστρέψουν στα πανεπιστήμιά τους, που τους καλούν για πρόσθετα μαθήματα.

    [06] ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Το θέμα της εγκληματικότητας κυριάρχησε στη συνάντηση, που είχαν το μεσημέρι στα Ιωάννινα, οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης, Ελλάδας και Αλβανίας. Οι δύο υπουργοί δήλωσαν αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν και να χτυπήσουν το οργανωμένο έγκλημα στη ρίζα του. Αποφάσισαν δε να υπάρχει συνεχής επικοινωνία, μεταξύ των δύο υπουργείων, για την ανταλλαγή πληροφοριών και να συναντώνται κάθε εβδομάδα Ελληνες και Αλβανοί αξιωματικοί της αστυνομίας από τις παραμεθόριες περιοχές των δύο χωρών. Επίσης, από το ελληνικό υπουργείο θα ιδρυθεί κέντρο επιχειρήσεων στην αστυνομία Αργυροκάστρου. Σε δηλώσεις του ο κ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις απέλασης λαθρομεταναστών έχουν στόχο μόνο τους Αλβανούς, που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας και δεν ενέχουν το στοιχείο της συλλογικής ενοχοποίησης των οικονομικών μεταναστών. Από την πλευρά του, ο Αλβανός υπουργός επανέλαβε το συνεχές ενδιαφέρον της κυβέρνησης της χώρας του, για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.

    [07] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ - ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι στη συμβολή της λεωφόρου Βασ.Σοφίας με την Ηρώδου Αττικού στην Αθήνα μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και φοιτητών που σπουδάζουν στα γιουγκοσλαβικά πανεπιστήμια.

    Οι φοιτητές μαζί με τους γονείς τους προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να κατευθυνθούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων, ενώ μεταφέρθηκαν δύο φοιτητές σε νοσοκομείο της Αθήνας. Οι διαδηλωτές ζητούν να δοθεί δυνατότητα μετεγγραφής των φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη Γιουγκοσλαβία μετά τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς. Οπως επισημαίνουν οι φοιτητές τα γιουγκοσλαβικά πανεπιστήμια έχουν θέσει προθεσμία μέχρι και σήμερα για να συνεχίσουν στις σπουδές τους στη χώρα. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να γίνει καθώς το περιβάλλον στη Γιουγκοσλαβία μετά τους βομβαρδισμούς είναι μολυσμένο, ενώ και η πολιτική κατάσταση στη χώρα είναι τεταμένη.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ Σ΄ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Παρακλήσεις για την απελευθέρωση της Κύπρου, δεήσεις και μνημόσυνα πεσόντων και εκδηλώσεις για τους αγνοούμενους πραγματοποιούνται σήμερα, σ΄ολόκληρη την Κύπρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων καταδίκης της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

    Το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, εψάλη παράκληση, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για την απελευθέρωση της Κύπρου, την επιστροφή των προσφύγων και την ανεύρεση των αγνοουμένων. Στην παράκληση παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στη συνέχεια τελέστηκε το μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή. Ομιλητής ήταν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Στις 7.30 απόψε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τελέσει τα αποκαλυπτήρια πλάκας αγνοουμένων στο Δήμο Αγίου Δομετίου.

    Την ίδια ώρα στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, Σύνδεσμοι Αγωνιστών Εφέδρων Αξιωματικών, γυναικείες και άλλες οργανώσεις θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση για να αποτίσουν φόρο τιμής στους πεσόντες αξιωματικούς και στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ και της Εθνικής Φρουράς.

    [09] Ο ΕΤΣΕΒΙΤ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Εφτασε σήμερα το πρωί στα κατεχόμενα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ για να παραστεί στους «εορτασμούς» του ψευδοκράτους, για την 25η επέτειο της τουρκικής εισβολής.

    Στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, όπου προσγειώθηκε το αεροπλάνο του Ετζεβίτ, συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου κρατώντας σημαίες τόσο της Τουρκίας όσο και του ψευδοκράτους. Τον Ετζεβίτ υποδέχθηκε ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του, αναφέρθηκε στην αποστολή από τον Ετζεβίτ του τουρκικού στρατού στην Κύπρο το 1974, «για να σώσει τους Τουρκοκύπριους από τη γενοκτονία», κατά την έκφρασή του. Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας για την απόφασή του να στείλει τον τουρκικό στρατό στην Κύπρο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και ο Ετζεβίτ θα θεωρεί υπερήφανο τον εαυτό του, όταν δει την πρόοδο του τουρκοκυπριακού «λαού», κατά την έκφρασή του. Ο Ντενκτάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό. Από την πλευρά του ο Ετζεβίτ εξέφρασε τη χαρά του που θα «γιορτάσει» με τους Τουρκοκύπριους την 25η επέτειο από την εισβολή και αναφερόμενος στο παρελθόν, ισχυρίστηκε ότι άσχετα αν το ψευδοκράτος ιδρύθηκε το 1983, στην ουσία αυτό υπάρχει από το 1963.

    Επανέλαβε ότι η ασφάλεια της Τουρκίας εξαρτάται από το ψευδοκράτος και μίλησε για «δύο ανεξάρτητα κράτη», προσθέτοντας ότι όση σημασία δίνει η Τουρκία στην ανεξαρτησία της, άλλη τόση δίνει και στην «ανεξαρτησία» του ψευδοκράτους, όπως είπε. Ο Ετζεβίτ είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Ντενκτάς και στη συνέχεια παρακολούθησε την «παρέλαση» σε λεωφόρο της κατεχόμενης Λευκωσίας. Στις 3 το απόγευμα θα δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ντενκτάς και στην Αγκυρα θα επιστρέψει το βράδυ. Τον Ετζεβίτ συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας και Ενέργειας. Για να παραστούν στις εκδηλώσεις έφθασαν επίσης στα κατεχόμενα ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, οι αντιπρόεδροι της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο σύμβουλος της Προεδρίας, και εκπρόσωποι των τριών όπλων. Στα κατεχόμενα έφθασαν και οι αρχηγοί του Ισλαμικού Κόμματος της Αρετής Ρετζάι Κουτάν και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Αλκάν Εϊμέ.

    [10] ΝΕΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ Η ΓΑΛΛΙΔΑ ΝΙΚΟΛ ΦΟΝΤΕΝ

    Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εξέλεξε σήμερα τη 57χρονη Γαλλίδα κεντρώα Νικόλ Φοντέν, ως πρόεδρό του.

    Υπέρ της εκλογής της Φοντέν στην προεδρία του ευρωκοινοβουλίου ψήφισαν 306 από τους 555 παρόντες ευρωβουλευτές, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της συνταγματικής σύσκεψης Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο. 'λλοι συνυποψήφιοι ήταν ο Μάριο Σοάρες, ο οποίος συγκέντρωσε 200 ψήφους, και η Χάιντι Οτάλα με 49 ψήφους. Η κ.Φοντέν εκλέχθηκε για να υπηρετήσει στη θέση αυτή για τη μισή θητεία του κοινοβουλίου, ενώ μετά από δυόμισι χρόνια θα αναδειχθεί άλλος πρόεδρος. Είναι η δεύτερη γυναίκα που θα προεδρεύει στο ευρωκοινοβούλιο μετά τη Σιμόν Βέιλ, επίσης από τη Γαλλία. Ε.Ρ.

    [11] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΟΗΕ ΟΤΙ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Οι γιουγκοσλαβικές αρχές κατηγόρησαν την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο ότι ξεπέρασε τις αρμοδιότητές της, παραβιάζοντας την κυριαρχία της χώρας και μεταχειριζόμενη τους Σέρβους, ως μειονότητα «στην ίδια τους την πατρίδα», όπως μετέδωσε το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug. Σε επιστολή του προς το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο Γιουγκοσλάβος πρωθυπουργός Μομίρ Μπουλάτοβιτς ζήτησε επίσης «την άμεση επιστροφή του γιουγκοσλαβικού στρατού και των αστυνομικών δυνάμεων» στις συνοριακές θέσεις του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Όπως επεσήμανε, η αποστολή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο και η ειρηνευτική δύναμη KFOR, «δεν επαρκούν για την εγγύηση της πλήρους asv\keiar των γιουγκοσλαβικών συνόρων, του πληθυσμού και της περιουσίας στο Κοσσυφοπέδιο». Σύμφωνα με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκατοντάδες αξιωματούχοι του γιουγκοσλαβικού στρατού και της αστυνομίας θα επιτραπεί να επιστρέψουν στις συνοριακές θέσεις, μετά την απόσυρση των δυνάμεων της χώρας από τη σερβική επαρχία τον προηγούμενο μήνα.

    Ο Γιουγκοσλάβος πρωθυπουργός άσκησε κριτική σε έκθεση που παρουσίασε ο κ.Ανάν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στις 12 Ιουλίου, για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και συγκεκριμένα κατηγόρησε την αποστολή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο ότι «παραβιάζει σοβαρά τις αρμοδιότητές της» που καθορίζονται από την απόφαση 1244. «Είναι απαράδεκτο να μεταχειρίζονται τους Σέρβους, ως μειονότητα στην ίδια τους τη χώρα, όπως επίσης και η προσπάθεια να διορίσουν από την πλευρά τους προσωπικότητες και πολιτικά κόμματα που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, προσπερνώντας τους νόμιμους αντιπροσώπους» τονίζεται στην επιστολή. Ο κ.Μπουλάτοβιτς αναφερόταν στο Μεταβατικό Συμβούλιο του Κοσσυφοπεδίου, που σχηματίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, στο οποίο ο επίσκοπος Πρίζρεν Αρτέμιος και ο επικεφαλής της Σερβικής Κίνησης Αντίστασης Μόμτσιλο Τράικοβιτς, αντίθετοι στην επίσημη πολιτική του Βελιγραδίου, αντιπροσωπεύουν τη σερβική πλευρά. Ε.Ρ.

    [12] Ο ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ KFOR ΓΙΑ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ

    Ο ηγέτης της σερβικής αντιπολίτευσης Βουκ Ντράσκοβιτς κατηγόρησε την ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο KFOR, ότι καλύπτει την εθνοκάθαρση και τη γενοκτονία των Σέρβων στην περιοχή.

    O ηγέτης του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι η KFOR, κατά κάποιο τρόπο, «λειτουργεί ως ομπρέλα για το μεγαλύτερο έγκλημα, την εθνοκάθαρση και τη γενοκτονία των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο». Παράλληλα, τόνισε ότι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ καλούν την ειρηνευτική δύναμη να παράσχει ασφάλεια, στα σύνορα Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου, για να εμποδίσει τους Αλβανούς πολεμιστές να εισέλθουν στο Κοσσυφοπέδιο. «Ο αλβανικός στρατός και οι αστυνομικές δυνάμεις μαζί με αυτούς που πραγματοποιούν λεηλασίες εισέρχονται στη Σερβία ανενόχλητοι , σκοτώνοντας, κλέβοντας βάζοντας φωτιά στη σερβική περιουσία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράσκοβιτς. Στο μεταξύ, τόνισε ότι οι δυνάμεις της ΚFOR έχουν υποχρέωση να παράσχουν εγγυήσεις για την προσωπική, υλική και εθνική ασφάλεια στο Κοσσυφοπέδιο, ωστόσο φάινεται, όπως είπε, ότι στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα το σχέδιο για τη μεγάλη Αλβανία ή την αλβανική αυτονομία. Λ.Μ

    [13] Ο ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ ΣΤΙΣ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, ανακοίνωσε ότι θα παραστεί στη διεθνή σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στο Σεράγεβο, στις 30 Ιουλίου με σκοπό τη συγκρότηση του Βαλκανικού Συμφώνου Σταθερότητας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, οι ηγέτες που θα συγκεντρωθούν στο Σεράγεβο θα εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί η ειρήνη, η σταθερότητα και η δημοκρατία, και να προωθηθούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Στη σύνοδο κορυφής θα πάρουν μέρους ηγέτες 30 περίπου χωρών και επικεφαλής διεθνών οργανισμών που συνυπέγραψαν στις 10 Ιουνίου το Σύμφωνο Σταθερότητας για την ανασυγκρότηση της περιοχής, υπό την προεδρία του Φιλανδού Προέδρου, Μάρτι Αχτισάαρι.

    Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου υπογραμμίζει πως στη σύνοδο θα παραστούν όλοι οι ηγέτες των Βαλκανικών χωρών, εκτός του Γιουγκοσλάβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και επαναλαμβάνει τη δέσμευση των ΗΠΑ ότι θα βοηθήσουν τη Γιουγκοσλαβία να ενταχθεί στις ευρωπαϊκές δομές, μόνο εφόσον η χώρα κινηθεί προς τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή συνεργασία. Σ.Α.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 20 July 1999 - 21:13:11 UTC