Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-09-07

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 7 Σεπτεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] 5,9 ΡΙΧΤΕΡ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [02] ΠΑΝΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [03] ΑΝΔΡΕΣ ΤΗΣ ΕΜΑΚ ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕΤΕΒΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ
  • [04] ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΙΚΟΣΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [05] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟ 70 ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΡΙΚΟΜΕΞ»
  • [06] ΣΤΟΥΣ 27 Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [07] ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ
  • [08] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΝΤΕΜΙΡΕΛ - ΕΤΖΕΒΙΤ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
  • [09] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΖΕΜ ΚΑΙ ΑΚΜΠΟΥΛΟΥΤ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ 1,5 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ
  • [11] Η ΡΩΣΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ
  • [12] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΕΞΗΡΕ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [13] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] 5,9 ΡΙΧΤΕΡ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    5,9 Ρίχτερ ήταν η ένταση του σεισμού που σημειώθηκε στις 3 το μεσημέρι στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον σεισμολόγο του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλη Σκορδίλη, το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται είκοσι χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας κοντά στην Πάρνηθα.

    Εξάλλου, σύμφωνα και με ανακοίνωση του Αστεροσκοπείου Αθηνών η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 14:56 το μεσημέρι ήταν έντασης 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και πανικό στους κατοίκους, ενώ έντονα ήταν τα κυκλοφοριακά προβλήματα, πολλά άτομα εγκλωβίστηκαν σε ασανσέρ και το ρεύμα διακόπηκε σε πολλές περιοχές. Συναγερμός σήμανε στο κέντρο της πυροσβεστικής, που δέχτηκε τηλεφωνήματα για κατάρρευση ενός σπιτιού στον πλατεία Κουμουνδούρου και ζημιές σε πολυκατοικία στη Μεταμόρφωση Αττικής, σε ένα διόροφο σπίτι και σε ένα παλιό sp_ti στην περιοχή του Παγκρατίου.

    [02] ΠΑΝΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Πανικό και κυκλοφοριακή συμφόρηση προκάλεσε η σεισμική δόνηση 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Αθήνα. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, φοβούμενοι για την σωματική τους ακεραιότητα, ενώ συνεχώς οι ραδιοφωνικοί σταθμοί απευθύνουν εκκλήσεις στους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Δύο παλιά σπίτια κατέρρευσαν εντελώς, ενώ πολλές τζαμαρίες έσπασαν. Σημειώνεται ότι η πυροσβεστική υπηρεσία δέχεται διαρκώς κλήσεις για απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ.

    [03] ΑΝΔΡΕΣ ΤΗΣ ΕΜΑΚ ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕΤΕΒΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ

    Πενήντα άνδρες της ΕΜΑΚ και τριάντα πυροσβέστες, αναχώρησαν στις 19:30 το απόγευμα για την Αθήνα με έκτακτη πτήση από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ και οι πυροσβέστες, εφοδιασμένοι με τον κατάλληλο εξοπλισμό μεταβαίνουν στην Αθήνα για να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους στο δύσκολο έργο του εντοπισμού και απεγκλωβισμού επιζώντων που έχουν παγιδευθεί σε ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν από τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ.

    [04] ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΙΚΟΣΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Ξεπέρασε τους 20 ο αριθμός των θυμάτων από τον σεισμό στην Αθήνα. Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας ο αριθμός των νεκρών φθάνει τους 20, αλλά εξακριβωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι άλλοι δύο βαριά τραυματισμένοι υπέκυψαν στα τραύματά τους κατά τη μεταφορά τους σε νοσοκομείο. Στο μεταξύ, ο αριθμός των τραυματιών δεν είναι ακριβής, ενώ πληροφορίες μιλάνε για εκατοντάδες. Πάντως, οι κάτοικοι της Αθήνας έχουν τρομοκρατηθεί και σπεύδουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται αυξημένη κίνηση προς Κόρινθο και Λαμία.

    [05] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟ 70 ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΡΙΚΟΜΕΞ»

    Μάχη με τα λεπτά δίνουν οι άνδρες της ΕΜΑΚ, οι πυροσβέστες και οι πολίτες για τον εντοπισμό και τον απεγκλωβισμό των 70 εγκλωβισμένων στο εργοστάσιο Ρικομέξ στο Μενίδι. Από τύχη, 15 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο όταν σημειώθηκε η σεισμική δόνηση των 5,9 Ρίχτερ είχαν βγει έξω από το εργοστάσιο και τώρα βρίσκονται στα ερείπια του εργοστασίου και δίνουν οδηγίες για τη διάταξη των εγκαταστάσεων, προκειμένου να συμβάλλουν στο έργο των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό των συναδέλφων τους.

    Το εργοστάσιο έχει μετατραπεί σε ένα όγκο από τσιμέντο και σίδερα και οι άνδρες της ΕΜΑΚ πολύ συχνά σταματούν τη λειτουργία των ειδικών μηχανημάτων που διαθέτουν για να μπορέσουν να δουν αν |mtyr έχουν επαφή με τους εγκλωβισμένους.

    [06] ΣΤΟΥΣ 27 Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από το σεισμό στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου, οι νεκροί είναι 27, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από 36 σημεία επιχειρήσεων στην Αττική. Ειδικότερα, τα ονόματα των νεκρών που έχουν διασταυρωθεί είναι: Ευάγγελος Φυντάς 2,5 ετών στο Μενίδι, Τζουρινούρ Αμνπτί 25 ετών στο Μενίδι, Θωμάς Σπυράκος 15 ετών στα Νέα Λιόσια, Φρόσω Μπιασάκου 26 ετών, Γιώργος Σκούμπας 65 ετών, Μαρία Θανάση 17 ετών, Γιάννης Βρεττός 40 ετών, Ελένη Καβαλίτη 6 ετών, Εύα Φαρματζή 12 ετών, Γιώργος Βετζελόπουλος 65 ετών, Δέσποινα Καβαλίδου 5 ετών, Πολυξένη Γούτα 14 ετών, Αθανασία Κατσαρού 2 ετών, Μαχμουτ Αρι 6 ετών αγνώστων λοιπών στοιχείων, Χρήστος Μπάκας 5,5 ετών, Δέσποινα Καϊσάρογλου 70 ετών, Δημήτρης Φιλιμίγκας, Σπύρος Χονδράκης, Γιώργος Περδέκος, Ευάγγελος Μιχαηλίδης 19 ετών, Βασιλική Ψωμού, Ιωάννης Τασούλης 63 ετών, Δημήτρης Κόπανος 75 ετών. Ακόμη ένας άνδρας αγνώστων στοιχείων στο Μενίδι, μια γυναίκα άγνωστης ταυτότητας.

    [07] ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ

    Νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη πρόκειται να αρχίσει σε λίγο με τη συμμετοχή των υπουργών Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου, Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου, Ανάπτυξης Ευάγγελου Βενιζέλου και ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη, προκεμένου να συζητηθούν μέτρα για τον καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών απεγκλωβισμού των ατόμων που έχουν παγιδευθεί στα κτίρια που κατέρρευσαν. Εν τω μεταξύ, οι πρωθυπουργοί τεσσάρων χωρών της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Τσεχίας και της Τουρκίας επικοινώνησαν με Κ. Σημίτη και εξέφρασαν την συμπάθειά τους για τα θύματα του σεισμού και δήλωσαν την ετοιμότητα να αποστείλουν βοήθεια, αλλά και σωστικά συνεργεία. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η κυβέρνηση σκέφτεται να αποδεχθεί την πρόταση για την αποστολή συνεργείων διάσωσης από τις χώρες αυτές προκειμένου να επισπευσθεί το έργο απεγκλωβισμού όσων έχουν παγιδευτεί στα ερείπια πολυκατοικιών.

    [08] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΝΤΕΜΙΡΕΛ - ΕΤΖΕΒΙΤ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

    Τη βαθιά λύπη που αισθάνεται ο τουρκικός λαός για το σεισμό που έπληξε σήμερα την Ελλάδα εκφράζει σε μήνυμά του ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. «Μοιραζόμαστε τον πόνο που έχετε νοιώσει από την απώλεια ζωών και περιουσιών λόγω του σημερινού σεισμού, γιατί και εμείς έχουμε πολύ πρόσφατη εμπειρία από τον καταστροφικό σεισμό», επισημαίνει ο πρόεδρος της Τουρκίας. Σημειώνεται ότι και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ νωρίτερα απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    [09] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΖΕΜ ΚΑΙ ΑΚΜΠΟΥΛΟΥΤ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ελληνα ομόλογο του Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος εκείνη τη στιγμή ταξίδευε εκφράζοντας τα βαθύτατα συλλυπητήρια του για το σεισμό που έπληξε την Αθήνα ενώ εμφανίστηκε πρόθυμος να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια κριθεί απαραίτητη. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης έλαβε τα συλληπητήρια από τον Τούρκο ομόλογο του Γιλντιρίμ Ακμπουλούτ. «Μιλώντας εκ μέρους των μελών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης θα ήθελα να σας εκφράσω τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και νας επισημάνω ότι το τουρκικό έθνος συμπαρίσταται το ελληνικό», επισημαίνει ο κ. Ακμπουλούτ. Λ.Μ.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ 1,5 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ

    Η Παγκόσμια Τράπεζα προετοιμάζει πακέτο βοήθειας για την Τουρκία ύψους μεγαλύτερου από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση ανοικοδόμησης μετά το σεισμό του προηγούμενου μήνα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Τζέημς Γουόλφενσον. Το πακέτο αποτελείται από 300 εκατομμύρια δολάρια σε ανακατανομή των υπαρχόντων δανείων στην Τουρκία και από περισσότερα από 750 εκατομμύρια σε νέα μακροπρόθεσμα δάνεια που θα διατεθούν τους επόμενους τρεις μήνες. «Γνωρίζουμε ότι το συνολικό κόστος ανοικοδόμησης θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τη χρηματοδότησή μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή και προσθέτει ότι «η Τράπεζα συνεργάζεται με άλλους διεθνείς οργανισμούς και χώρες για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του υπόλοιπου κόστους». Ε.Ρ.

    [11] Η ΡΩΣΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θα ενισχυθούν οι κυβερνητικές δυνάμεις που μάχονται για να κατανικήσουν τους Ισλαμιστές αντάρτες, οι οποίοι κατέλαβαν περιοχές στο Νταγκεστάν. Μετά από σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ.Πούτιν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει «όσο χρειάζεται» τις ομοσπονδιακές δυνάμεις που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους αντάρτες. «Δεχόμαστε επίθεση και εάν δε λάβουμε ριζοσπαστικά μέτρα, οι αντάρτες μπορούν να εισβάλουν και σε τρίτη περιοχή στο Νταγκεστάν» πρόσθεσε ο Ρώσος πρωθυπουργός και εξήγησε ότι η Ρωσία δεν έχει το δικαίωμα να χάνει χρόνο όταν πρόκειται να καταστρέψει τους αντάρτες».

    «Πρέπει να απαλλαχτούμε από το σύνδρομο των περασμένων ετών, αυτό του ένοχου» είπε ο κ.Πούτιν, αναφερόμενος στον πόλεμο με την Τσετσενία το 1994-96. Ε.Ρ.

    [12] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΕΞΗΡΕ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Στο πλαίσιο της μονοήμερης επίσκεψής του στο Κοσσυφοπέδιο χθες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα εξήρε τη δραστηριότητα των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων σε συνεργασία με την KFOR. Σε συνέντευξή του στην Πρίστινα, ο κ.Σολάνα δήλωσε ότι οι Ρώσοι και ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες εκπληρώνουν την αποστολή τους και συνεργάζονται στενά όπως τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Βοσνία και πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι εκτελούν τις υποχρεώσεις τους τόσο επαγγελματικά όσο και οι στρατιώτες της KFOR από άλλες χώρες. Ο κ.Σολάνα συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Αλβανικού πληθυσμού στο Οράχοβατς με τον οποίο συζήτησε την επίλυση της διαμάχης για την εγκατάσταση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, για την οποία υποστήριξε ότι πρέπει και μπορεί να επιλυθεί. Ακόμη συζήτησε το θέμα για το μέλλον του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου με τον επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στην επαρχία Μπερνάρ Κουσνέρ και με ηγέτες των Αλβανών. Ε.Ρ.

    [13] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Τα επίσημα Σκόπια θα υποβάλλουν υπόμνημα διαμαρτυρίας στο Βελιγράδι, διότι στον προκριματικό ποδοσφαιρικό αγώνα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στην γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα, την περασμένη Κυριακή, μεταξύ των δύο χωρών, η ποδοσφαιρική ομάδα της γειτονικής χώρας παρουσιάσθηκε με την ονομασία «εθνική ομάδα της ΠΓΔΜ».

    Όπως δήλωσε στη σημερινή εφημερίδα του Βελιγραδίου «ΝΤΑΝΑΣ» ο β' γραμματέας της σκοπιανής πρεσβείας στο Βελιγράδι, Ντράγκολιουμπ Πόποβιτς, η Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, με τη συμφωνία του Απριλίου του 1996 έχει αναγνωρίσει το κράτος των Σκοπίων με την ονομασία «Μακεδονία» και από τότε στις διμερείς σχέσεις χρησιμοποιείται το όνομα αυτό, χωρίς το προσθετικό ΠΓΔ.

    Όπως ανέφερε ο ίδιος, για την ακρίβεια δεν είναι λάθος η χρησιμοποίηση του προσθετικού ΠΓΔ, αλλά ο αμοιβαίος σεβασμός ανάμεσα στις δύο χώρες προϋποθέτει τον σεβασμό των συνταγμάτων τους και της συμφωνίας που έχουν υπογράψει για το θέμα του ονόματος.

    Ο κ. Πόποβιτς πρόσθεσε ότι αν επικρατήσει το «γινάτι», τότε στον επόμενο αγώνα μεταξύ των δύο χωρών που θα διεξαχθεί αύριο στα Σκόπια, η ποδοσφαιρική ομάδα της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας θα μπορούσε να παρουσιασθεί από τους διοργανωτές ως «εθνική ομάδα Σερβίας- Μαυροβουνίου». Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 1996 οι τότε υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Μίλαν Μιλουτίνοβιτς και Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι είχαν υπογράψει συμφωνία στο Βελιγράδι, με την οποία η Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας αναγνώρισε το κράτος των Σκοπίων με το όνομα «Μακεδονία». (Χ.Σ.)


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 7 September 1999 - 19:59:38 UTC