Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-09-13

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 13 Σεπτεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: «ΘΑ ΠΑΤΑΧΘΕΙ ΚΑΘΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ»
  • [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΘΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΟΥΝ ΟΙ ΡΥΘΜΟΪ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ
  • [03] ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΣΩΣΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΑΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [04] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ
  • [05] ΣΤΟΥΣ 122 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
  • [06] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΑΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΙΣΧΥΡΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ 6,8 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ
  • [08] ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [09] ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΣΥΝΙΣΤΑ Ο ΕΤΖΕΒΙΤ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [10] ΜΟΣΧΑ: 30 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΝΕΑ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ
  • [11] ΡΩΣΙΑ: 55 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [12] Ο ΓΕΛΤΣΙΝ ΔΙΕΤΑΞΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: «ΘΑ ΠΑΤΑΧΘΕΙ ΚΑΘΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ»

    Θα παταχθεί κάθε φαινόμενο εκμετάλλευσης των σεισμοπλήκτων, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο Κώστας Σημίτης επεσήμανε ότι απαιτείται κοινή πρωτοβουλία κυβέρνησης, κομμάτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας και προανήγγειλε το άνοιγμα ειδικού τραπεζικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση προς τους ιδιώτες για να συμβάλλουν στην προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών. «Υπάρχουν πολλές ανάγκες για αγορά προκατασκευασμένων σπιτιών, σκηνές, χορήγηση βοήθειας. Η συγκέντρωση των χρημάτων θα δείξει ότι είμαστε μία κοινωνία αλληλεγγύης. Καλώ όλους τους Ελληνες να sumeisv]qoum όσο μπορούν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα»

    Ο λογαριασμός στον οποίο μπορούν οι ιδιώτες να καταθέτουν τη συνεισφορά τους είναι 234365/5 στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο πρωθυπουργός πάντως επεσήμανε στις δηλώσεις του ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε ταχύτερα από τις άλλες φορές, παραδέχθηκε όμως τις δυσκολίες υποσχόμενος ότι θα ξεπεραστούν.

    Είχε προηγηθεί η κριτική που διατύπωσε ο Κώστας Καραμανλής στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού. Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε επίσης ότι έδωσε στοιχεία στον πρωθυπουργό για παρανομίες στα κτίρια που κατέρρευσαν, ενώ ζήτησε την εκπόνηση ενός ευρύτατου σχεδίου για την αποσαφήνιση ρόλων και αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων.

    [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΘΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΟΥΝ ΟΙ ΡΥΘΜΟΪ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ

    Πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί με τους οποίους διανέμονται οι επιταγές στους σεισμόπληκτους της Αττικής, προβλήματα υπάρχουν και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι για να ξεπεραστούν, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Επισήμανε την ανάγκη να επιδείξουν όλοι ψυχραιμία, δεν χρειάζεται η εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη αυστηρότητα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Αυτοί που δηλώνουν άστεγοι ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες. Για κάποιο χρονικό διάστημα θα μείνουν στους καταυλισμούς γι αυτό γίνονται ενέργειες για να αντιμετωπιστούν προβλήματα υγείας, ύδρευσης και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

    Μέχρι τώρα έχουν διανεμηθεί περισσότερες από 20.000 σκηνές. Τις ζημιές στα κτίρια καταγράφουν 1.400 μηχανικοί. Ελέγχθηκαν 55.000 κτίρια και βρέθηκαν 5.500 επικίνδυνα «κόκκινα», 20.000 που θέλουν επισκευή «κίτρινα» και 26.000 κατοικήσιμα «πράσινα». Σε ένα σημείο συνεχίζονται οι έρευνες στη «Ρικομεξ» για την ανεύρεση 18 αγνοουμένων. Μέχρι τώρα οι νεκροί ανέρχονται σε 122. Τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν 85 ζωντανούς και 98 νεκρούς από τα ερείπια.

    Σε ερώτηση για το άρθρο του πρώην υπουργού Θεόδωρου Πάγκαλου στην εφημερίδα «Τα Νέα» με το οποίο ασκεί κριτική στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ο κ. Ρέππας απάντησε ότι δεν δημιουργείται πολιτικό πρόβλημα. Ο πρωθυπουργός παρακολουθεί από κοντά την προσπαθεια που γίνεται η οποία εξελίσσεται ικανοποιητικά. Ολοι οι υπουργοί κάνουν το καλύτερο δυνατό. Τα προβλήματα που υπάρχουν θα ξεπεραστούν σύντομα. Δεν είναι ώρα για αντιδικίες και αψιμαχίες οι οποίες είναι επιζήμιες. Υπάρχουν σίγουρα προβλήματα, όμως αντιμετωπίζονται.

    [03] ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΣΩΣΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΑΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Τα μέλη των ελληνικών και των ξένων σωστικών συνεργείων που μετείχαν στο έργο του εντοπισμού και της διάσωσης εγκλωβισμένων δέχτηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Στη συνάντηση αυτή παρέστησαν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου. «Η ανθρωπιά δεν έχει σύνορα» είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος βράβευσε ta ελληνικά και ξένα συνεργεία. Χαρακτήρισε πρωτοφανές το κατόρθωμά τους να σώσουν 85 ανθρώπους και πρόσθεσε ότι η συνεργασία των λαών είναι απαραίτητη. Τα μέλη του τουρκικού συνεργείου παρέδωσαν συμβολικά στον πρωθυπουργό μια στολή τους.

    Νωρίτερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος ευχαρίστησε τα σωστικά συνεργεία για το έργο τους. Απευθυνόμενος στα μέλη του τουρκικού συνεργείου ο κ. Στεφανόπουλος τους είπε ότι ενίσχυσαν με τον καλύτερο τρόπο τη φιλία μεταξύ των δύο λαών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε ακόμη τα συνεργεία από το Ισραήλ, τη Γαλλία, την Κύπρο και τη Ρωσία.

    [04] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ

    Οικονομικές παροχές αλλά και διευκολύνσεις στην εξόφληση οφειλών προς τα ταμεία, περιλαμβάνονται στη σημαντική δέσμη μέτρων για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων, που ανακοίνωσε το μεσημέρι η κυβέρνηση δια του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου. Συγκεκριμένα, οι οικογένειες που είχαν νεκρό από τον καταστροφικό σεισμό θα αποζημιωθούν, συνολικά, πέντε εκατομμύρια δραχμές έκαστη. Επίσης, επιδοτούνται τα ενοίκια κατοικιών για δύο χρόνια. Μία τριμελής ή τετραμελής οικογένεια, θα ενισχυθεί με 80.000 δρχ. μηνιαίως και μία πενταμελής οικογένεια με 120.000 δραχμές. Οι σεισμόπληκτοι που υπέστησαν ζημιές, θα λάβουν 130.000 δραχμές ανά τετραγωνικό μέτρο για τα «κόκκινα» σπίτια, ενώ τα «κίτρινα» θα επιδοτηθούν με τα μισά χρήματα ανά τετραγωνικό μέτρο. Η επιδότηση χορηγείται μέχρι τα 120 τετραγωνικά μέτρα. Επίσης, θα ενισχυθούν οι οργανωμένοι καταυλισμοί και παρέχεται στέγη για τη στέγαση των σεισμοπαθών σε ξενοδοχεία και κρουαζιερόπλοια.

    Ανεργοι και συνταξιούχοι θα λάβουν έκτακτο επίδομα 120.000 δραχμών μηνιαίως μέχρι το τέλος του χρόνου. Κάθε επιχείρηση που έχει υποστεί ζημιές θα λαμβάνει 200.000 μηνιαίως μέχρι το τέλος του χρόνου. Επίσης θα απολαμβάνει αναστολή πληρωμών χρεών προς το δημόσιο μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ τα χρέη θα ρυθμιστούν σε 48 δόσεις. Οι βιοτεχνίες θα λάβουν 100% επιδότηση επιτοκίου δανείου για ποσό μέχρι 1 εκατ. δραχμών. Επίσης αναστέλλεται κάθε πληρωμή βιοτεχνικού δανείου για δύο χρόνια. ΟΤΕ και ΔΕΗ δεν θα στείλουν λογαριασμούς στις σεισμόπληκτες περιοχές μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Στο μεταξύ, μέτρα παράτασης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις τράπεζες για καταναλωτικά, προσωπικά και επιχειρηματικά δάνεια ανακοίνωσε η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωσης, παρατείνονται για έξι μήνες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για καταναλωτικά και προσωπικά δάνεια, όπως και οι οφειλές που λήγουν από 7 Σεπτεμβρίου ως 31 Δεκεμβρίου. Ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν και για τις επιχειρήσεις.

    Επίσης, μειώνονται τα επιτόκια των νέων δανείων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, ρύθμιση που θα ισχύει ως τις 31 Δεκεμβρίου.

    [05] ΣΤΟΥΣ 122 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

    Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων από τον καταστροφικό σεισμό. Οι νεκροί έφτασαν τους 122, ενώ 23 άνθρωποι βρίσκονται για έκτη μέρα κάτω από τα ερείπια των κτιρίων.

    Μέχρι τώρα ένα στα δύο κτίρια που είδαν οι μηχανικοί κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλο για στέγαση ή κατεδαφιστέο. Οι σεισμοπαθείς καταγγέλλουν ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διανομή των σκηνών, ενώ η αστυνόμευση παρά τους 8.000 αστυνομικούς που διατέθηκαν δεν επαρκεί και πληθαίνουν τα κρούσματα λεηλασιών σε κατεστραμμένα σπίτια.

    [06] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΑΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαζάχος, δήλωσε ότι ο σεισμός που έπληξε σήμερα την Τουρκία είναι ένας ισχυρός μετασεισμός.

    Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Επειδή δημιουργήθηκε σύγχυση με το θέμα αυτό, θέλω να πω ότι με την πάροδο του χρόνου ελαττώνεται η συχνότητα των σεισμών. Τα μεγέθη διατηρούνται κατά μέσο όρο σταθερά. Αρα λοιπόν η γέννηση του σεισμού αυτού των 6,8 Ρίχτερ, μετά από τόσο καιρό από τον σεισμό της 17ης Αυγούστου που έπληξε την Τουρκία δεν είναι κάτι περίεργο. Δηλαδή είναι ένας ισχυρός μετασεισμός που πολλές φορές γίνεται μετά από ένα μήνα ή μετά και από δύο μήνες». Ομως, επεσήμανε ότι η πιθανότητα για έναν ισχυρό μετασεισμό στην Τουρκία μετά από δύο μήνες είναι πολύ μικρή, αλλά δεν την απέκλεισε. Ο κ. Παπαζάχος υπογράμμισε ότι ο σεισμός της Τουρκίας δεν μπορεί να έχει καμία επίδραση ως προς το σεισμικό καθεστώς της Ελλάδας και για αυτό δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία. «Τα καινούρια στοιχεία τα οποία συλλέξαμε και επεξεργαστήκαμε, δείχνουν ότι η ανακοίνωση που βγάλαμε οι επιστήμονες μια μέρα μετά το σεισμό της Αθήνας στο ΥΠΕΧΩΔΕ ισχύει απόλυτα. Δηλαδή η σεισμική δράση περιορίζεται σε ένα ρήγμα 15 χλμ. Στο συγκεκριμένο ρήγμα δεν έχουμε εξάπλωση σε άλλα ρήγματα άρα εκείνος ο σεισμός ήταν ο κύριος σεισμός και η δική μας η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά. Το γεγονός ότι κάθε τόσο έχουμε ένα σεισμό 4 ή 4,5 Ρίχτερ δεν πρέπει να μας ανησυχεί», επεσήμανε ο κ. Παπαζάχος.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΙΣΧΥΡΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ 6,8 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14:55 ώρα Ελλάδας στο ρήγμα της βόρειας Ανατολίας, στην ευρύτερη περιοχή της Νικομήδειας, σκορπίζοντας και πάλι ανησυχία και πανικό στους κατοίκους που βρίσκονται ως γνωστό, εδώ και εβδομάδες, σε καταυλισμούς, λόγω του προηγούμενου φονικού σεισμού της 17ης Αυγούστου.

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιασάρ Οκουγιάν δήλωσε στην κρατική τουρκική τηλεόραση ότι δεν σημειώθηκαν ανθρώπινα θύματα και ζημιές, πέρα από εκείνες σε κτίρια τα οποία ήταν έτοιμα να καταρρεύσουν. Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι η δόνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της μετασεισμικής ακολουθίας.

    [08] ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Διαφωνίες ενέσκυψαν ως προς το μέγεθος του σημερινού σεισμού στην Τουρκία. Συγκεκριμένα ενώ το τουρκικό σεισμολογικό κέντρο Καντίλι κάνει λόγο για ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 14:55 σήμερα το μεσημέρι με επίκεντρο τη Νικομήδεια, το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υποστηρίζει ότι η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 6,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και προσδιορίζει το επίκεντρό της ‘'στο ρήγμα της βόρειας Ανατόλιας''.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV αναφέρει ότι ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη, την Προύσα, τη Σακάρια και την περιοχή του Κοτσαελι, η οποία επλήγη από το σεισμό της 17ης Αυγούστου που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 15.000 άτομα. Το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή μεταδίδει ότι οι επικοινωνίες με τη Νικομήδεια έχουν διακοπεί ενώ δεν είναι γνωστό ακόμη εάν ο σεισμός έχει προκαλέσει θανάτους ή ζημιές.

    Ανεπιβεβαιώτες πληροπορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν 12 εγκλωβισμένοι σε κτίριο πιυ κατέρρευσε.

    [09] ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΣΥΝΙΣΤΑ Ο ΕΤΖΕΒΙΤ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και 239 τραυματίστηκαν από τον ισχυρό μετασεισμό που έπληξε τη βορειοδυτική Τουρκία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Ο κ. Ετζεβίτ δήλωσε ότι περισσότερες απώλειες σημειώθηκαν στην περιοχή Κοτσαέλι της Νικομήδειας όπου ήταν και το επίκεντρο του σεισμού που έπληξε σήμερα το μεσημέρι την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών να επιδείξουν ψυχραιμία και να αποφύγουν τον πανικό επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι από τους τραυματίες είναι αυτοί που πανικοβλήθηκαν και πήδηξαν έξω από τα κτίρια. Το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή αναφέρει ότι 20 περίπου άτομα είναι εγκλωβισμένα κάτω από τα ερείπια στα οποία περιλαμβάνονται τρεις ή τέσσερις κυβερνητικοί αξιωματούχοι οι οποίοι όταν έγινε ο σεισμός εκτιμούσαν το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσε ο προηγούμενος σεισμός. Λ.Μ.

    [10] ΜΟΣΧΑ: 30 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΝΕΑ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ

    Νέα ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε κατά την διάρκεια της νύχτας σε πολυκατοικία στην συνοικία Κασίρσκογιε Σόσε, στην Μόσχα, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 30 άνθρωποι και να τραυματιστούν εννιά. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες για ανεύρεση τυχόν επιζώντων, αν και εκτιμούν, ότι οι πιθανότητες είναι ελάχιστες. Στην πολυκατοικία ζούσαν περισσότεροι από 120 άνθρωποι. Ο Αλεξάντερ Ζντανοβιτς, εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Asvake_ar δήλωσε ότι η έκρηξη ήταν τρομοκρατική πράξη, ενώ ο πρωθυπουργός Βλάντιμιρ Πούτιν ανέφερε ότι πρέπει να βρεθούν οι ένοχοι και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Ο πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν συγκάλεσε τους αρχηγούς ασφαλείας και τον δήμαρχο της Μόσχας σε έκτακτη συνεδρίαση για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και να πάρουν νέα μέτρα ασφαλείας.

    Η ρωσική αστυνομία βρίσκεται στα ίχνη ενός τρίτου υπόπτου για την έκρηξη, που σημειώθηκε σε κτίριο της Μόσχας, που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 92 άτομα. Η αστυνομία αναζητά έναν άνδρα γνωστό, ως Λαϊτάνοφ ή Λαϊπάνοφ, 35 ετών που διέμενε στην πολυκατοικία όπου έγινε η έκρηξη και φέρεται να είναι αναμειγμένος στην οργάνωση αυτής μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΝΤV. Αξίζει να σημειωθεί, πως η σημερινή μέρα κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους για τα θύματα της έκρηξης στην πολυκατοικία και για δύο ακόμη βομβαρδισμούς στο Νταγκεστάν και σε εμπορικό κατάστημα στη Μόσχα, καθώς οι νεκροί έφτασαν τους 150 μέσα σε δέκα ημέρες. Ο.Κ.

    [11] ΡΩΣΙΑ: 55 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη βόμβας σε πολυκατοικία της Μόσχας έφτασε τους 55, ανάμεσά τους και 6 παιδιά, σύμφωνα με νέο απολογισμό που ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Περιστατικών. Μέχρι στιγμής, τέσσερα άτομα, από τα οποία τα δύο είναι παιδιά, ανασύρθηκαν ζωντανά από τα ερείπια της οικοδομής, στην οποία ανακοινώθηκε επίσημα ότι ζούσαν 120 άτομα. Αξιωματούχοι των ομάδων διάσωσης εξέφρασαν ελάχιστες ελπίδες να βρουν περισσότερους επιζώντες. Περίπου 13 άτομα, κυρίως από τις γειτονικές πολυκατοικίες, μεταφέρθηκαν με τραυματισμούς στο νοσοκομείο. Ε.Ρ.

    [12] Ο ΓΕΛΤΣΙΝ ΔΙΕΤΑΞΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

    Ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν διέταξε να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την Ρωσία, μετά την ισχυρή έκρηξη, που σημειώθηκε την νύχτα σε πολυκατοικία στην Μόσχα και στοίχισε την ζωή σε 40 άτομα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιnterfax. Ο κ. Γέλτσιν τόνισε ότι ισχυρότερα μέτρα ασφαλείας πρέπει να ληφθούν για τους πυρηνικούς σταθμούς, τους χώρους αποθήκευσης καυσίμων, τους αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου και άλλες εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας. Ο κ. Γέλτσιν ανέθεσε στον υπουργό Εσωτερικών Βλαντιμίρ Ρουσάιλο να δημιουργήσει μια ομάδα ελέγχου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, που μαστίζει την Ρωσία. Ο.Κ.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 13 September 1999 - 19:51:39 UTC