Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-09-30

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 30 Σεπτεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΗ Ν. ΥΟΡΚΗ
  • [02] ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΔΙΑΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
  • [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [04] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΟΕ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [05] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ «ΑΘΗΝΑ 2004»
  • [06] ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - ΑΝΟΔΟΣ 1,26% ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΙΑΠΩΝΙΑ:ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΕ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ
  • [08] ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 7,4 ΡΙΧΤΕΡ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ
  • [09] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [10] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΚΟΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
  • [11] ΣΤΟΝ ΓΚΙΝΤΕΡ ΓΚΡΑΣ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 1999

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΗ Ν. ΥΟΡΚΗ

    Σύσκεψη με τις ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ενόψει της συνόδου στο Ταμπερε που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Οκτωβρίου. Εκεί θα συζητηθεί το θέμα της διεύρυνσης αλλά και η αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο μεταξύ, ικανοποιημένος εμφανίζεται ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου από τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στη Νέα Υόρκη, τόσο με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ, όσο και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ.

    Η συνάντηση Παπανδρέου - Τζεμ εγγράφεται - όπως σημείωναν κύκλοι του ΥΠΕΞ - στο πλαίσιο του καλού κλίματος που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά jai στις σχέσεις των δύο ανδρών. Οι δύο υπουργοί έκαναν έναν απολογισμό των δύο γύρων συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Αγκυρα μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων των ΥΠΕΞ. Η κοινή εκτίμησή τους ήταν ότι υπάρχει ανάγκη να εξευρεθούν τρόποι ώστε να διευρυνθεί αυτός ο ελληνοτουρκικός διάλογος, ενώ συμφώνησαν να προστεθούν και τα θέματα της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία για την αποτροπή φυσικών καταστροφών.

    Επίσης, συμφωνήθηκε να διευρυνθούν οι συζητήσεις στις δύο επιτροπές σε θέματα όπως Βαλκάνια, Σύμφωνο Σταθερότητας, εξελίξεις στην περιοχή, Μέση Ανατολή και άλλα και δεν αποκλείεται να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν επίσης ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να ακολουθήσουν ένα διάλογο σε επίπεδο κοινωνιών με συμμετοχή διασημοτήτων και επιστημόνων. Μια «κουλτούρα ειρήνης» όπως την ονόμασαν η οποία θα ενισχύσει το καλό κλίμα.

    Σε ότι αφορά το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές διαφορές η κάθε πλευρά επέμεινε στις γνωστές θέσεις της. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από σχετική πρόταση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών κ. Ολμπράιτ, Παπανδρέου και Τζεμ συμφώνησαν οι δύο χώρες να προχωρήσουν σε αμοιβαία μείωση ασκήσεων στο Αιγαίο. Ετσι σε πρώτη φάση αποφάσισαν τη μείωση κατά 25% των στρατιωτικών ασκήσεων. Στη συνάντηση που είχε ο κ. Παπανδρέου συζητήθηκε ακόμα - σύμφωνα με πληροφορίες - και το θέμα της τρομοκρατίας. Από πλευράς των ΗΠΑ εκφράστηκε η ικανοποίηση για την πολύ καλή συνεργασία των υπουργείων Δημόσιας Τάξης των δύο χωρών και συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθεί. Για τα ευρωτουρκικά οι ΗΠΑ επανέλαβαν τις θέσεις τους για ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

    Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε για άλλη μια φορά τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που έχει η Τουρκία για την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Σε ότι αφορά το θέμα αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την πρόταση της Σουηδίας για συζήτηση «road map» ενός «χάρτη διαδρομής» της Τουρκίας, με τις υποχρεώσεις της για την ένταξή της στην ΕΕ, πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι τον Δεκέμβριο. Είναι μια πρόταση αυτή της Γερμανίας την οποία υποστηρίζει ένας πυρήνας χωρών, όπως η Ελλάδα, η Φινλανδία, ενώ θετικά διάκεινται και Βρετανία, Αυστρία, Ολλανδία. Επίσης υπάρχει και η σκέψη να συζητηθεί ο «χάρτης διαδρομής» ταυτόχρονα με την Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι.

    Πάντως - σημείωναν κύκλοι του ΥΠΕΞ - όπως και να έχει το θέμα κανείς από τους εταίρους δεν έχει ζητήσει να δοθεί στη Τουρκία λευκό χαρτί στην υποψηφιότητά της στην ΕΕ.

    [02] ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΔΙΑΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ

    Η προετοιμασία των ελληνικών θέσεων για την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα πραγματοποιηθεί στη Φιλανδία, στις 15 Οκτωβρίου, ήταν το θέμα κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης. Στη σύνοδο κορυφής της Φιλανδίας θα εξεταστούν θέματα ασφάλειας των πολιτών, μετανάστευσης και ενιαίου w~qou δικαίου. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών φύλαξης των συνόρων, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας ανοιχτής δημοκρατικής μεταναστευτικής πολιτικής που θα προστατεύει τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των μεταναστών.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε αναμενόμενες τις δηλώσεις αυτές και επισήμανε ότι οι θέσεις του δεν εκπλήσσουν την κυβέρνηση αλλά και η ίδια δεν το βάζει κάτω.

    [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Η θεσμική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και η υπόθεση της διεύρυνσης, η οποία περιλαμβάνει και το μεγάλο και ευαίσθητο θέμα της Κύπρου, αποτέλεσαν κυρίαρχα ζητήματα που έθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής στους συνομιλητές του, κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε στις Βρυξέλλες.

    Οπως επεσήμανε σε δηλώσεις του, η θεσμική μεταρρύθμιση είναι αναγκαία «με την έννοια να είναι αποτελεσματικοί οι μηχανισμοί της Ενωσης». Από την άλλη πλευρά όμως, είπε, «θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια, ώστε αυτή η θεσμική μεταρρύθμιση να μη καταλήξει σε περικοπές ή ακόμα και σε αποκλεισμούς στα δικαιώματα και τη συμμετοχή των πληθυσμιακά μικρότερων χωρών». Αναφερόμενος στο ζήτημα της διεύρυνσης - που όπως είπε - περιλαμβάνει και το θέμα της Κύπρου, υπογράμμισε: «Προσπάθειά μας είναι να πείσουμε ότι σε κάθε περίπτωση η προοπτική της ένταξης της Κύπρου δεν διασυνδέεται - και πάντως όχι ως εξαρτώμενη - με την εξεύρεση ή μη πολιτικής λύσης. Θέλω - και νομίζω ότι το μπορώ - να πω ότι αρκετοί εκ των συνομιλητών έδειξαν να το καταλαβαίνουν καλά αυτό».

    Οσον αφορά την πιθανότητα αναγόρευσης της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρα, στα τέλη της της χρονιάς που διερχόμαστε, ο κ. Καραμανλής τόνισε: «Δεν νοείται μια χώρα να γίνει υποψήφια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ή να επικαλείται την απειλή της χρήσης βίας, ή να εγείρει διεκδικήσεις σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας άλλης χώρας. Κατά συνέπεια, αν κάτι δεν αλλάξει σε αυτή την κατεύθυνση, είμαστε αντίθετοι στο status της υποψήφιας χώρας».

    [04] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΟΕ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ συναντήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» και της Διυπουργικής Επιτροπής.

    Νωρίτερα, ο κ.Σάμαρανκ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου με τον οποίο συζήτησαν την πορεία των έργων για την Ολυμπιάδα του 2004.

    [05] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ «ΑΘΗΝΑ 2004»

    Το έμβλημα των Ολυμπιακών αγώνων «Αθήνα 2004» παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Πρόκειται για ένα στεφάνι από κλαδί ελιάς, άσπρο σε μπλε φόντο, ένα αρκετά λιτό σήμα, που όμως συνδέεται άμεσα με την αρχαία Ελλάδα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για το έμβλημα συνεργάστηκαν ελληνική και αγγλική εταιρία, ενώ ο αρχικός αριθμός των εταιριών που δήλωσαν συμμετοχή στο διαγωνισμό ήταν 242 από 14 χώρες και ο συνολικός αριθμός των προτάσεων ήταν 690.

    Το έμβλημα αυτό θα αντικαταστήσει εκείνο της διεκδίκησης και θα συνοδεύει όλες τις αναφορές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Στην τελετή που παρουσίασε η ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Αντόνιο Σάμαρανκ, μέλη της ΔΟΕ, μέλη της ΕΟΑ, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, ολυμπιονίκες και επίσημοι. Στην εκδήλωση μίλησαν η υπουργός Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη, ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων κ. Νικολάου και ο κ. Σάμαρανκ και ακολούθησε μουσικό μέρος με την επιμέλεια του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

    [06] ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - ΑΝΟΔΟΣ 1,26% ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ

    Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση - τελευταία αυτού του μήνα - στη Σοφοκλέους. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 1,26% και διαμορφώθηκε στις 5.667,60 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 322,4 δισ. δραχμές

    Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 24.700 δρχ., της Ιονικής στις 17.360 δρχ., της Εμπορικής στις 28.500 δρχ., της Εργασίας στις 29.300 δρχ. και της Πίστεως στις 24.750 δραχμές.

    Στο βιομηχανικό τομέα, η κοινή μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ έκλεισε στις 10.550 δρχ., της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 6.690 δρχ., του ΟΤΕ στις 7.200 δρχ., η Inform ΛΥΚΟΣ στις 11.980 δρχ. (limit up), της ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 11.900 δρχ. και η κοινή μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ έκλεισε στις 35.990 δραχμές.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΙΑΠΩΝΙΑ:ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΕ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

    Σε μεγάλη ποσότητα ραδιενέργειας εκτέθηκαν τρεις γιαπωνέζοι εργάτες όταν εκδηλώθηκε φωτιά σε εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην επιστημονική περιοχή Τοκαϊμούρα, βόρεια του Τόκιο. Οι τρεις εργάτες μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο με ελικόπτερο και ένας από αυτούς είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Η επιστημονική και τεχνολογική διοίκηση της Ιαπωνίας δήλωσε ότι το ποσοστό ραδιενέργειας στη γύρω από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου περιοχή είναι τώρα είκοσι φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο, αλλά η διοίκηση επιμένει ότι δεν είναι επιβλαβές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι τοπικές αρχές ωστόσο διέταξαν την απομάκρυνση των κατοίκων τριών σπιτιών που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στο εργοστάσιο και οριοθέτησαν μια ζώνη έξι χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο. Σ.Π.

    [08] ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 7,4 ΡΙΧΤΕΡ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,4 της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε στις 7.35 ώρα Ελλάδας το Μεξικό. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην περιοχή Οασάκα, σε παραθάλασσιο θέρετρο, σε απόσταση 350χλμ από την πόλη του Μεξικού. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για θύματα ή καταστροφές. Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι στην εμπορική συνοικία της πρωτεύουσας έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, ενώ η δόνηση έγινε αισθητή σε απόσταση 220 χιλιομέτρων νότια της πόλης του Μεξικού. Ο σεισμός διήρκεσε 1 λεπτό και έγινε αισθητός και στην επαρχία Τσιάπας, η οποία απέχει από το επίκεντρο 800 χλμ.

    Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας του Μεξικό βγήκαν έντρομοι στην κεντρική λεωφόρο της πόλης και έβλεπαν κομμάτια από ουρανοξύστες και τζάμια να πέφτουν στο δρόμο. Το Εθνικό Κέντρο Καταστροφών του Μεξικό επισημαίνει προς το παρόν ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 7,4 Ρίχτερ, ενώ το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Κολοράντο εκτιμά ότι ο σεισμός ήταν μέγεθος 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Είναι η δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο χρόνο που η πρωτεύουσα του Μεξικό συγκλονίζεται από ισχυρό σεισμό. Τον περασμένο Ιούνιο 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε σεισμική δόνηση των 6,7 Ρίχτερ με επίκεντρο την πόλη Πουέμπλα.

    [09] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Πέντε Σέρβοι αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στο Βελιγράδι, όταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας γκλόμπς, δακρυγόνα και αντλίες νερού επιχείρησαν να διαλύσουν τη διαδήλωση που πραγματοποιούσαν περίπου 20.000 οπαδοί της σερβικής αντιπολίτευσης ζητώντας την παραίτηση του Γιουγκοσλάβου πρόεδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας του Βελιγραδίου, τα επεισόδια άρχισαν όταν οι συγκεντρωμένοι στην κεντρική πλατεία διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την προεδρική κατοικία του Μιλόσεβιτς στη συνοικία Ντέντινιε, εκτοξεύοντας πέτρες και τούβλα εναντίον των αστυνομικών της τροχαίας, που ρύθμιζαν την κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

    Στην επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται ότι συνελήφθησαν 11 διαδηλωτές, σύμφωνα, ωστόσο, με τα μέσα ενημέρωσης στο Βελιγράδι, τα οποία επικαλούνται πηγές του Δημοκρατικού J|llator της Σερβίας, στα αστυνομικά τμήματα έχουν οδηγηθεί δεκάδες διαδηλωτές, ενώ κατά την επέμβαση των αστυνομικών, τραυματίστηκαν 60 διαδηλωτές, από τους οποίους οι 4 σοβαρά. Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν χθες και σε άλλες πόλεις της Σερβίας. Στη Νις διαδήλωσαν 20.000 άτομα, στο Κραγκούγεβατς 5.000, στο Κρούσεβατς 4.000 , στο Βάλιεβο 2.000, στο Τσάτσακ 1.500, ενώ πορείες οπαδών της αντιπολίτευσης πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Σόμορ, Σάμπατς, Μπορ, Ζάγιετσαρ και το Πίροτ. Ε.Π.

    [10] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΚΟΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Σε συμφωνία για επείγουσες και άμεσες ενέργειες όλων των αντιπολιτευόμενων ενεργειών στη Σερβία κατέληξαν οι αντίπαλοι του γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βελιγράδι. «Η σοβαρή πολιτική οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας όπως και η θέση της σε διεθνές επίπεδο επιβάλει επείγουσες και συγκεκριμένες δράσεςι από όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν. Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης συμμετείχαν το κόμμα Συμμαχία για Αλλαγή με επικεφαλής τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Τζίντζιτς, το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης του Βουκ Ντράσκοβιτς και αρκετά άλλα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση συμφώνησαν ότι οι αλλαγές πρέπει να πραγματοποιηθούν με ειρηνικά και δημοκρατικά μέσα γεγονός που σημαίνει παραιτήσεις ή νομιμες αντικαταστάσεις του υπάρχοντος καθαστώτος της χώρας. Παράλληλα απηύθυναν έκκληση για πρόωωρες εκλογές προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας. Ο Ιβάν Κοβάσεβιτς εκπρόσωπος του κόμματος του Ντράσκοβιτς εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της συζήτησης. Λ.Μ.

    [11] ΣΤΟΝ ΓΚΙΝΤΕΡ ΓΚΡΑΣ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 1999

    Στο γερμανό μυθιστοριογράφο Γκίντερ Γκρας, απονεμήθηκε τελικά το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 1999, σύμφωνα με ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας. Η Σουηδική Ακαδημία αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι απένειμε το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Γκρας καθώς το έργο του απεικονίζει το ξεχασμένο πρόσωπο της ιστορίας. Ο Γκρας έγινε διάσημος το 1959 δίνοντας νέα πνοή στη λογοτεχνία της Γερμανίας μετά από δεκαετίες γλωσσολογικής και ηθικής κατάπτωσης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Σουηδική Ακαδημία. Ο Γκίντερ Γκρας γεννήθηκε στο Ντάντζιγκ της Γερμανίας από γερμανο- πολωνικής καταγωγής γονείς και είναι ένας από τους σπουδαιότερους εν ζωή γερμανούς λογοτέχνες ενώ με το βιβλίο του «Μια μακρινή περιοχή» (ελεύθερη μετάφραση) προκάλεσε αντιδράσεις στη χώρα του καθώς η ιστορία του εξελίσσεται στην πρώην Ανατολική Γερμανία, την εποχή της πτώσης του τείχους του Βερολίνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ετήσιο Νόμπελ Λογοτεχνίας θεωρείται η ανώτατη διάκριση για έναν συγγραφέα, η οποία συνοδεύεται και από το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων (περίπου 320 εκατ.δρχ). Σ.Π.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 30 September 1999 - 20:29:30 UTC