Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-10-04

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 4 Οκτωβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] 7 ΦΙΛΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΝΕΚΡΟΙ - 30 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
  • [02] ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ Γ.ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ 7 ΦΙΛΑΘΛΩΝ
  • [03] ΕΞΙ ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΣΡΕΝΤΕΡ
  • [05] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [06] ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΛΥΨΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
  • [07] ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [08] ΜΕ ΟΡΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟ 0,40% ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΧΑΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ: ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ
  • [10] ΒΙΑΙΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΡΩΣΩΝ-ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΓΚΡΟΖΝΙ
  • [11] ΕΠΕΙΓΟΝ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
  • [12] H ΙΤΑΛΙΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΑΣΥΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ «ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ»

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] 7 ΦΙΛΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΝΕΚΡΟΙ - 30 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

    Σε τραγωδία κατέληξε η εκδρομή στην Αθήνα φιλάθλων του ΠΑΟΚ που παρακολούθησαν χθες τον αγώνα της ομάδας τους με τον Παναθηναϊκό. Στις 4.50 τα ξημερώματα λεωφορείο που μετέφερε τουλάχιστον 75 άτομα, συγκρούστηκε με νταλίκα στην κοιλάδα των Τεμπών ένα χιλιόμετρο πριν από τα διόδια και έπεσε σε χαράδρα δέκα μέτρων.

    Μέχρι τώρα έχουν ανασυρθεί εφτά νεκροί ενώ τέσσερις άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια του λεωφορείου. Τριάντα φίλαθλοι τραυματίστηκαν εκ των οποίων οι εφτά σοβαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες οι φίλαθλοι είναι από το Κορδελιό. Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται από την τροχαία Λάρισας. Eij\fetai ωστόσο ότι το δυστύχημα οφείλεται στην κόπωση του οδηγού του λεωφορείου. Η κυκλοφορία στο σημείο του δυστυχήματος έχει διακοπεί και η κίνηση των αυτοκινήτων διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων.

    [02] ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ Γ.ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ 7 ΦΙΛΑΘΛΩΝ

    Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Γιώργος Μπατατούδης, με δήλωση του εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για το θάνατο των φιλάθλων και τα συλλυπητήρια του προς τις οικογένειες τους, υπογραμμίζοντας πως κανείς δεν θα τους ξεχάσει. Χαρακτηριστικά η δήλωση του κ.Μπατατούδη έχει ως εξής: «Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος από την τραγωδία που έπληξε την οικογένεια του ΠΑΟΚ. Τέτοιες ώρες, η οδύνη είναι μεγάλη και κοινή για όλους μας-από τον πρόεδρο, ως τον κάθε απλό φίλαθλο. Τέτοιες ώρες, τα λόγια αποδεικνύονται ανίκανα να περιγράψουν τα συναισθήματα- και είναι, συνεπώς περιττά. Θα ήθελα μόνο να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων και να τις διαβεβαιώσω ότι δεν θα ξεχάσουμε τα αδικοχαμένα παιδιά μας. Η μνήμη τους θα είναι πάντα παρούσα - οδηγός στην προσπάθεια μας να κάνουμε τον ΠΑΟΚ, ακόμη πιο μεγάλο, ακόμη πιο δυνατό. Οπως εκείνοι τον ήθελαν».

    [03] ΕΞΙ ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Βαριά τραυματισμένος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης ο -αγνώστων στοιχείων μέχρι στιγμής- οδηγός του φορτηγού αυτοκινήτου που μετέφερε στη Θεσσαλονίκη περίπου 45 λαθρομετανάστες. Στο τροχαίο ατύχημα, που σημειώθηκε όταν το φορτηγό αυτοκίνητο ανατράπηκε στη διάρκεια καταδίωξης από περιπολικά της αστυνομίας- τραυματίστηκαν ελαφρά πέντε τουλάχιστον λαθρομετανάστες οι οποίοι νοσηλεύονται στο ίδιο νοσοκομείο.

    Σύμφωνα με την αστυνομία ο άγνωστος οδηγός του φορτηγού παρέλαβε τους 45 λαθρομετανάστες -από το Ιράκ και το Αφγανιστάν- για να τους μεταφέρει στο εσωτερικό της χώρας, αλλά έξω από την Καβάλα έγινε αντιληπτός από αστυνομικούς. Δεκάδες περιπολικά και μοτοσικλέτες της αστυνομίας άρχισαν να καταδιώκουν το φορτηγό, ενώ ο οδηγός έπεσε με το φορτηγό σε μπλόκο που είχαν στήσει οι αστυνομικοί στη βορειοανατολική είσοδο της πόλης -στην περιοχή Δερβένι- προκαλώντας υλικές ζημιές σε σταθμευμένα περιπολικά αυτοκίνητα. Το φορτηγό με τους λαθρομετανάστες πέρασε με ιλιγγιώδη ταχύτητα μέσα από κατοικημένες περιοχές -στη Νεάπολη και στην Πολίχνη- αλλά στην περιφερειακή οδό (στη διασταύρωση Ασβεστοχωρίου) ανατράπηκε.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΣΡΕΝΤΕΡ

    Συζήτηση εφ' όλης της ύλης είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαντ Σρέντερ το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Σρέντερ πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα με την ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνο- Ceqlamijo} Επιμελητηρίου. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εξαίρετες τις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία στον οικονομικό τομέα, αλλά και σε άλλους τομείς , όπως αυτός των εξοπλισμών. «Θέλουμε επέκταση της Ελληνο-Γερμανικής συνεργασίας και πέραν των ελληνικών συνόρων σε όλη την περιοχή», επεσήμανε ο κ. Σημίτης. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στη συζήτηση που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο επισημάνθηκαν οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, καθώς και η ανάγκη να προωθηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας. «Τα Βαλκάνια είναι περιοχή, όπου υπάρχει πάντα αναταραχή και πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή την αναταραχή. Το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι το μέσο για αυτό και πρέπει να υπάρξει πίεση, ώστε όποιες αποφάσεις έχουν παρθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να εφαρμοστούν», υπογράμμισε. Ο κ. Σημίτης είπε ότι σε σχέση με αυτό το θέμα με τον κ. Σρέντερ συζήτησαν για τη Σύνοδο Κορυφής του Τάμπερε επαναλαμβάνοντας ότι η Σύνοδος αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, γιατί η χώρα μας συναντά το μεγάλο πρόβλημα της λαθρομετάναστευσης, μεγάλο πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει και επίσης τα προβλήματα που προέρχονται από τη μαζική μετανάστευση από τις χώρες των Βαλκανίων.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μία συνολική αντίληψη για το πως θα αντιμετωπιστούν τα θέματα αυτά. Πρόσθεσε ακόμη ότι με τον κ. Σρέντερ αναφέρθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο Ελσίνκι στην οποία θα εξεταστεί το θέμα της διεύρυνσης, αν θα επεκταθούν οι διαπραγματεύσεις και στις χώρες του δευτέρου κύματος. «Εμείς είμαστε της άποψης ότι θα πρέπει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τις χώρες του κύματος, εάν θα υπάρξει μία νέα σχέση με την Τουρκία», τόνισε. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι εξέθεσε στο Γερμανό καγκελάριο τη γνωστή ελληνική θέση ότι θα πρέπει να υπάρξουν από πλευράς της Τουρκίας κάποιες κινήσεις σε αυτό το θέμα, προσθέτοντας ότι αυτά τα θέματα βρίσκονται σε συζήτηση και σε εξέλιξη. Τέλος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με το Γερμανό καγκελάριο συζήτησαν θέματα που αφορούν την αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα οποία προέκυψαν μετά τη Σύνοδο και το Συμβούλιο Κορυφής του Αμστερνταμ.

    [05] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Σε θετικό κλίμα και με διάθεση να συνεχιστεί η προσπάθεια προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη. Ο κ. Παπανδρέου παρεκάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Τούρκος ομόλογός του Ισμαήλ Τζεμ και συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι. «Νομίζω ότι έχουμε ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας, ας μη το κλείσουμε και θα μπορούσα να πω ότι το να περιμένουμε άμεσα αποτελέσματα είναι και ένα τρόπος να κλείσει αυτό το παράθυρο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντησή με τον Τούρκο ομολόγό του προσθέτοντας ότι χρειάζεται επιμονή και upolom^. Τα προβλήματα Ελλάδας - Τουρκίας δε λύθηκαν μετά τη δίωρη συνάντηση - γεύμα στο κτίριο του ΟΣΕΠ των κ. Παπανδρέου και Τζεμ, όμως κοινή εκτίμηση των δύο υπουργών ήταν ότι έχει ανοίξει μία πόρτα συνεργασίας και κατανόησης των θεμάτων που αν κανείς περιμένει άμεσα αποτελέσματα είναι σα να επιδιώκει το κλείσιμό της. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι έθειξε χθες με τον πιο εύγλωτο τρόπο το θέμα της Κύπρου δημοσίως σε ολόκληρη την τουρκική κοινή γνώμη, κάτι που όπως είπε θα συμβάλει ουσιαστικά στην πρόοδο σε αυτή την υπόθεση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εμφανίστηκε προβληματισμένος ως προς τα επιχειρήματα που πρέπει να αναπτύξει τώρα η Τουρκία ενόψει της Συνόδου των «15» της Ε.Ε. στο Ελσίνκι.

    Ο κ. Τζεμ αναγνώρισε μιλώντας σε δημοσιογράφους την ειλικρινή προσπάθεια που καταβάλει η Ελλάδα, ώστε να σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία.

    [06] ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΛΥΨΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

    Πλήρη κάλυψη στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, απέναντι στις κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον του ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος, στη χτεσινή συνέντευξη του στην εφημερίδα ‘Το Βήμα». Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι ο κ. Παπανδρέου ασκεί τα καθήκοντα του βάσει της κυβερνητικής πολιτικής που έχει αποφασιστεί από τα αρμόδια όργανα και πρόσθεσε: Εχει την εμπιστοσύνη και την πλήρη κάλυψη των υπολοίπων κυβερνητικών στελεχών. Η εξωτερική πολιτική είναι δεδομένη , αυτή ασκεί και ο υπουργός Εξωτερικών. Δεν έχει τεθεί θέμα άσκησης της εξωτερικής πολιτικής. Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την πολιτική που ασκεί ο κ. Παπανδρέου, απάντησε: Ασφαλώς, έχει θετικά αποτελέσματα και έχει ενισχυθεί η χώρα μας διεθνώς. Σε άλλη ερώτηση για την προειδοποίηση Πάγκαλου ότι θα ισοδυναμεί με εθνική ήττα μια υποχώρηση της Ελλάδας, στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι, στο θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, ήταν κατηγορηματικός: Δεν πρόκειται να υπάρξει εθνική ήττα. Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Για τον κ. Πάγκαλο σχολίασε πως είναι ένα προβεβλημένο στέλεχος και πάντοτε οι απόψεις του ακούγονται με ενδιαφέρον.

    [07] ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Στον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ν.Δ. αναφέρεται ο Κώστας Καραμανλής σε μήνυμα του με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος. Συγκεκριμένα ο κ. Καραμανλής υπογραμμίζει:»25 χρόνια Δημοκρατίας. 25 χρόνια Νέας Δημοκρατίας. Οσα έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, ιδρύοντας σαν σήμερα τη μεγάλη αυτή παράταξη επιβεβαιώθησαν:»Η Νέα Δημοκρατία πρόκειται να diadqalat_sei πρωτεύοντα ρόλο στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδος για πολλά χρόνια». Η φιλελεύθερη ιδεολογία επικράτησε παγκοσμίως και η πρακτική της οικονομίας της αγοράς, αποτελεί τη μόνη εγγύηση για την ανάπτυξη των κρατών και την ευημερία των λαών. Η Νέα Δημοκρατία σήμερα, ανανεωμένη σε ιδέες και πρόσωπα είναι η μόνη πολιτική δύναμη που εγγυάται την ασφαλή πορεία της χώρας στην τρίτη χιλιετία που έρχεται. Είναι το ασφαλές εφαλτήριο για το αναγκαίο αναπτυξιακό άλμα, για την ουσιαστική σύγκλιση, για το μέλλον της Ελλάδος. Και το μέλλον της Ελλάδος είναι η παιδεία και ο Πολιτισμός της. Είμαι βέβαιος ότι με την κυρίαρχη απόφαση όλων των πολιτών η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση θα οδηγήσει στο δρόμο που αξίζουν οι Ελληνίδες και οι Ελληνες».

    [08] ΜΕ ΟΡΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟ 0,40% ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΧΑΑ

    Mε οριακή άνοδο, της τάξης του 0,40%, ξεκίνησε την εβδομάδα ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, που έκλεισε στις 5.654,65 μονάδες. Ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 230 δισ.δρχ, έναντι 477,7 δισ. στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ενώ συνεχίστηκε και σήμερα η στροφή του επενδυτικού κοινού προς μετοχές μικρής και μέσης κεφαλαιοποίησης.

    Ειδικότερα, στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 23.980 δραχμές, της Εμπορικής στις 27.495 δρχ, της Ιονικής στις 17.300 δρχ, της Εργασίας στις 24.100 δρχ, της Eurobank στις 13.800 δρχ και της Alpha Πίστεως στις 23.600 δρχ. Στο βιομηχανικό τομέα, η μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ τερμάτισε τη συνεδρίαση στις 11.840 δρχ, της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στις 6.280 δρχ, της Ελληνικής Εταιρίας Εμφιάλωσης (3Ε) στις 7.500 δρχ και του ΟΤΕ στις 7.035 δρχ. Περαιτέρω, η τιμή της μετοχής της PANAFON διαμορφώθηκε στις 8.055 δρχ, της ΙΝΤΡΑΚΟΜ στις 27.500 δρχ και της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στις 37.000 δρχ.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ: ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ

    Ο πρόεδρος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης Βουκ Ντρασκοβιτς δήλωσε ότι το τροχαίο δυστύχημα που έγινε χθες το μεσημέρι και στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τέσσερα άτομα και επέζησε μόνο ο ίδιος, ήταν απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Ο Ντρασκοβιτς δήλωσε ότι μαζί με τους τρεις άντρες της προσωπικής του φρουράς και τον αδελφό της συζύγου του, ξεκίνησαν με δύο αυτοκίνητα από το Βελιγράδι για την περιοχή Ραβνα Γκορα , σε μια διασταύρωση κοντά στο Λαζάρεβατς, ένα φορτηγό τους έκλεισε το δρόμο σε απόσταση πέντε μέτρων και από θαύμα σώθηκε μόνο ο ίδιος.

    [10] ΒΙΑΙΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΡΩΣΩΝ-ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΓΚΡΟΖΝΙ

    Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των ρωσικών ομοσπονδιακών δυνάμεων και τσετσένων ανταρτών ξέσπασαν κοντά στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι, σύμφωνα με τσετσένους αξιωματούχους.

    Οι δύο πλευρές αντιμάχονται για τον έλεγχο του χωριού Tseqbek]macia, που βρίσκεται είκοσι χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Γκρόζνι κλιμακώνοντας έτσι την ένταση στην περιοχή. Σύμφωνα με τσετσένο αξιωματούχο, οι ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις εισέβαλαν στο χωριό Τσερβελέναγια με την υποστήριξη αρμάτων μάχης ενώ οι τσετσενικές δυνάμεις έστειλαν ενισχύσεις στην περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή τραυματίες ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος των ρωσικών στρατευμάτων στο χωριό Τσερβελέναγια αποτελεί το κοντινότερο σημείο στο Γκρόζνι που προχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις από την έναρξη των εχθροπραξιών. Σ.Π.

    [11] ΕΠΕΙΓΟΝ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να αποφανθεί οριστικά αύριο για την ίδρυση Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, μετά από επείγον αίτημα των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να ρυθμιστεί το θέμα το συντομότερο.

    Ενώ η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου είχε υιοθετήσει στις 16 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, συμβιβασμό για δημιουργία γραφείου με διαχειριστική αυτονομία στην Πρίστινα για την ανοικοδόμηση του Κοσσυφοπεδίου και έδρα της διεύθυνσης στη Θεσσαλονίκη για την Υπηρεσία Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, είχε όμως αναβάλλει την τελική ψηφοφορία για οριστική υιοθέτηση στη δεύτερη ολομέλεια στα τέλη Οκτωβρίου. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στο αίτημά τους τονίζουν ότι κάθε καθυστέρηση κινδύνευε να προξενήσει προβλήματα στην ανάγκη ταχείας εγκατάστασης, οργάνωσης και λειτουργίας του οργανισμού στην περιοχή και για αυτό θα έπρεπε να αποφανθεί οριστικά το Ευρωκοινοβούλιο, όπως επεσήμανε η πρόεδρός του Νικόλ Φοντέν.

    Τελικά, μετά από ψηφοφορία η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών δέχθηκε να αλλάξει η ημερήσια διάταξη της εβδομάδας, ώστε περιληφθεί αμέσως το θέμα της οριστικής διευθέτησης, σύμφωνα με την έκθεση Νόρις Πακ.

    [12] H ΙΤΑΛΙΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΑΣΥΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ «ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ»

    Η Ιταλία σήμερα παραχώρησε άσυλο στον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος κρατείται και καταδικάστηκε σε θανατική ποινή στην Τουρκία, ένδεκα μήνες αφότου ο ίδιος το είχε ζητήσει, υποστήριξε ένας από τους δικηγόρους του.

    Οι δικηγόροι του Οτζαλάν είχαν υποστηρίξει ότι μία δικαστική απόφαση για πολιτικό άσυλο θα στήριζε τις προσπάθειες της ιταλικής κυβέρνησης να πείσουν την Αγκυρα να απαλλάξει τον Οτζαλάν ο οποίος έχει καταδικαστεί για προδοσία και για καθοδήγηση αποσχιστικού πολέμου κατά της Τουρκίας. «Φυσικά και θα ήταν καλύτερα εάν η απόφαση αυτή είχε παρθεί όταν ο Οτζαλάν ήταν σε ιταλικό έδαφος, ωστόσο νομίζω ότι είναι πολύ σημαντική απόφαση από νομικής άποψης», υπογράμμισε ο δικηγόρος του Οτζαλάν Τζουλιάνο Πιζαπία. «Σημαίνει ότι ένα ανεξάρτητο ιταλικό δικαστήριο αποφαίνεται ότι τα δικαιώματα των Κούρδων δεν εξασφαλίζονται στην Τουρκία η οποία, δεδομένης της θανατικής καταδίκης, είναι μία πολύ σημαντική ap|vasg», τόνισε ο κ. Πιζαπία. Η σημερινή δικαστική απόφαση στη Ρώμη με ικανοποιεί όχι μόνο ως δικηγόρο αλλά και ως πολίτη, δήλωσε ένας ακόμη δικηγόρος του Οτζαλάν ο κ. Λουίτζι Σαρατσένι επισημαίνοντας ότι το γεγονός αυτό τονίζει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Λ.Μ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 4 October 1999 - 20:03:34 UTC