Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-10-06

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 6 Οκτωβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΠΑΦΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΙΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ
  • [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΒΕΝΤΡΙΝ: Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [03] ΕΠΑΦΕΣ ΝΙΩΤΗ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ
  • [04] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
  • [05] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε.
  • [06] ΝΕΑ ΑΝΟΔΟΣ 1,01% ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΟΛΑΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΔΙΑΣ
  • [08] ΕΝΑΣ ΣΕΡΒΟΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΚΑΙ 20 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ KFOR ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [09] ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΛΕΞΙΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΕ
  • [10] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 120.000 ΤΣΕΤΣΕΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΤΟΥ Β.ΚΑΥΚΑΣΟΥ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΠΑΦΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΙΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ

    Με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Ροκόφυλλο συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Στο επίκεντρο της συνάντησης αυτής βρέθηκαν οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το θέμα της υποψηφιότητας της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Κυπριακό, ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης το Δεκέμβριο στο Ελσίνκι και της συνόδου του ΟΑΣΕ που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Ακολούθησε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στην Κύπρο και για την εξέλιξη των κοινών ασκήσεων Ελλάδας και Κύπρου «Τοξότης» και «Νικηφόρος».

    [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΒΕΝΤΡΙΝ: Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Την ουσιαστική βούληση εκ μέρους της Τουρκίας για το Κυπριακό και τις σχέσεις με την Ελλάδα ζήτησε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με το Γάλλο ομόλογό του Υμπέρ Βεντρίν, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του ελληνογαλλικού σεμιναρίου για «τον εκδημοκρατισμό, την ανάπτυξη και τις διαδικασίες ολοκλήρωσης στη νοτιοανατολική ευρώπη» που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι έχει σημειωθεί νέα δυναμική στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα, αλλά αυτό δε σημαίνει αλλαγή της πολιτικής, για την οποία απαιτούνται επιμονή, δημιουργικότητα και μακροχρόνιοι στόχοι. Όπως υποστήριξε η Ελλάδα δε ζητά απλά μία χειρονομία καλής θέλησης, αλλά ουσιαστικά βήματα. Για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση επεσήμανε ότι ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν πρέπει να είναι «εικονική», αντίθετα, πρέπει να υπάρξουν ευθύνες, δεσμεύσεις και υποχρεώσεις από την πλευρά της, όπως επίσης και δικαιώματα. Ο κ. Βεντρίν από την πλευρά του δήλωσε ότι η Γαλλία υπήρξε ειλικρινής τόσο απέναντι στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία και χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη την προσέγγιση των δύο χωρών, εξαίρωντας τις προσπάθειες του Έλληνα ομολόγου του προς την κατεύθυνση αυτή.

    Για την πολιτική κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία εξέφρασαν τον προβληματισμό τους όσον αφορά στη δημοκρατία, αλλά έστειλαν μήνυμα υποστήριξης σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις και τους πολίτες της Σερβίας που αναζητούν τη δημοκρατία. Όσον αφορά στις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά του Βελιγραδίου οι δύο υπουργοί υποστήριξαν την ανθρωπιστική βοήθεια και κυρίως την παροχή ενέργειας για να ξεπεραστούν τα προβλήματα του χειμώνα, αν και όπως διευκρίνισαν, θα πρέπει να έχουν στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών και της κοινωνίας και όχι του καθεστώτος. Ο Γάλλος υπουργός τάχθηκε υπέρ της διεθνούς νομοθεσίας και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κυριαρχία της Γιουγκοσλαβίας στο Κοσσυφοπέδιο και χαρακτήρισε τους υπόλοιπους ισχυρισμούς και ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου ως εικασίες. Για τα προβλήματα της διέλευσης στο Δούναβη ζήτησε να αποκατασταθεί η ελεύθερη κυκλοφορία, θέση την οποία υποστήριξε και ο κ. Παπανδρέου. Οι κύριοι Παπανδρέου και Βεντρίν εξέφρασαν ενδιαφέρον όσον αφορά στις προτάσεις που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, καθώς όπως δήλωσαν μπορούν να έχουν πρακτική εφαρμογή για την ασφάλεια των συνόρων, τον εκδημοκρατισμό, την ανεκτικότητα, την ανάπτυξη και το συντονισμό ανάμεσα στις Βαλκανικές χώρες. Ε.Ρ.

    [03] ΕΠΑΦΕΣ ΝΙΩΤΗ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ

    Σημαντικές συνομιλίες με τον νέο ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό Αλ Μόουζες, αλλά και τον αναπληρωτή εθνικό σύμβουλο ασφάλειας των ΗΠΑ κ. Στάινμπεγκ είχε χθες στην Ουάσιγκτον ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για h]lata Απόδημου Ελληνισμού, Γρηγόρης Νιώτης. Ο κ. Νιώτης στις συναντήσεις του εξέτασε θέματα τα οποία συνδέονται με την εξέλιξη της αμερικανικής διαμεσολάβησης για το Κυπριακό, αλλά και για την αναμενόμενη εντός του Νοεμβρίου επίσκεψη του προέδρου Μπιλ Κλίντον στην Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και την Ιταλία. Σε ότι αφορά στο Κυπριακό ο κ. Νιώτης επανέλαβε στον κ. Μόουζες ότι η Ελλάδα πιστεύει ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί πρόσκληση των δύο πλευρών από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για συνομιλίες στη Νέα Υόρκη στις αρχές Νοεμβρίου και απέδωσε τα προβλήματα τα οποία έχει αυτή τη στιγμή η προσπάθεια αυτή στην αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς.

    Ο κ. Νιώτης ζήτησε από τους Αμερικανούς συνομιλητές του να πιέσουν περισσότερο την τουρκική πλευρά έτσι ώστε να καμφθεί η αδιαλλαξία, η οποία από την πλευρά της Ουάσιγκτον, αποδίδεται κυρίως στους Τουρκοκυπρίους. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί το ταξίδι του προέδρου Κλίντον στην Ελλάδα να δώσει νέα ώθηση στις ελληνοαμερικανικές οικονομικές σχέσεις και θα ήθελε ο κ. Κλίντον να συνοδεύεται από ομάδα επιχειρηματιών Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών. Θα επιθυμούσε η ελληνική πλευρά ο κ. Κλίντον να επισκεφθεί και τη Θεσσαλονίκη έτσι ώστε να αναδειχθεί ιδιαιτέρως ο ρόλος της Ελλάδας ως πύλη της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ για τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Τα θέματα αυτά έχουν τεθεί ήδη στην αμερικανική πλευρά. Ο κ. Νιώτης μάλιστα απευθυνόμενος στους ομογενείς χαρακτήρισε σημαντική στιγμή την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα.

    [04] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Σημαντικές επαφές έχει από σήμερα στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος αναμένεται να εξετάσει θέματα της αρμοδιότητάς του με κορυφαίους Αμερικανούς παράγοντες, περίπου ενάμισι μήνα πριν από την επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Ο κ. Χρυσοχοϊδης τις απογευματινές ώρες (Ελλάδας) συναντάται με τον διευθυντή του FBI Λούις Φριτς, ενώ αργότερα θα συναντηθεί και με άλλους αξιωματούχους της αμερικανικής αστυνομικής υπηρεσίας. Στη συνέχεια θα υπάρξει και ένα γεύμα το οποίο θα έχει με τον ελληνικής καταγωγής γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη. Αύριο ο κ. Χρυσοχοϊδης θα έχει το πρωί συνάντηση με τον διευθυντή της CIA Τζορτζ Τένετ, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα υπουργό Δικαιοσύνης Τζάνετ Ρένον. Στη συνέχεια προβλέπονται συναντήσεις του με τον υφυπουργό Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις Τόμας Πίκερινγκ και τον συντονιστή για θέματα τρομοκρατίας Μάικλ Σίχεν.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης συνοδεύεται στην Ουάσιγκτον από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγο Ιωάννη Γεωργακόπουλο και θα αναχωρήσει από την αμερικανική πρωτεύουσα την Παρασκευή.

    [05] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε.

    Η υποψηφιότητα της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση e_mai απόφαση της Ε.Ε. και δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε ανάκληση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, όταν του ζήτησαν οι δημοσιογράφοι να σχολιάσει το γεγονός ότι ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν αναφέρθηκε στην υποψηφιότητα της Κύπρου κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα. Ολες οι χώρες, είπε, συμφωνούν με την υποψηφιότητα της Κύπρου και μόνο κάποιοι αξιωματούχοι της Κοινότητας θέτουν θέμα που έχει να κάνει με το καθεστώς κατοχής. Η Κύπρος πληροί όλες τις προυποθέσεις για ένταξη στην Ε.Ε. και κανένας δεν μπορεί να υπονομεύσει αυτή τη διαδικασία.

    [06] ΝΕΑ ΑΝΟΔΟΣ 1,01% ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αισθητή άνοδο, της τάξης του 1,01%, σημείωσε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, που έκλεισε στις 5.884,05 μονάδες, έχοντας διαγράψει από την αρχή της συνεδρίασης ανοδική πορεία. Ο όγκος των συναλλαγών αυξήθηκε στα 438,76 δισ.δρχ, από 371,71 χτες, ενώ συνεχίστηκε και σήμερα η προτίμηση του επενδυτικού κοινού στις μετοχές της «περιφέρειας», αν και στην αρχή της συνεδρίασης υπήρξε ικανοποιητική ζήτηση για blue chips. Ειδικότερα, στην αρχή της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης έδειξε έντονα ανοδικές τάσεις, φτάνοντας μέχρι και στο +3%, αλλά μετά τις 12 παρατηρήθηκαν σημάδια κόπωσης, εξαιτίας των εκτεταμένων ρευστοποιήσεων. Για αρκετή ώρα ο δείκτης ταλαντεύτηκε μεταξύ 0,8% έως 1%, για να καταλήξει στο 1.01%. Περαιτέρω, αν και στη διάρκεια της συνεδρίασης πολλές μετοχές φάνηκε να οδεύουν προς νέα limit up, στη συνέχεια έδειξαν πιο «μετριοπαθή» στάση. Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε στις 23.900 δρχ (πτώση 0,4%), ενώ της Εργασίας παρέμεινε στα χτεσινά επίπεδα, κλείνοντας στις 29.100 δρχ. Την κατιούσα ακολούθησε η μετοχή της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης που τερμάτισε τη συνεδρίαση στις 8.895 δρχ, υποχωρώντας κατά 0,61%, ενώ οριακή μείωση σημείωσε η τιμή της Eurobank, που έκλεισε στις 13.995 δρχ (-0,04%). Η μετοχή της Alpha Πίστεως κατέγραψε κέρδη 1,87%, κλείνοντας στις 25.210 δρχ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν τα «χαρτιά» της Εμπορικής (28.400 δρχ /+0,19%) και της Ιονικής (17.350 δρχ /+0,29%).

    Στις τηλεπικοινωνίες, η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ διαμορφώθηκε στις 7.080 δρχ, υποχωρώντας κατά 0,1%, ενώ σημαντική πτώση σημείωσε η μετοχή της PANAFON, που έκλεισε στις 8.195 δρχ (- 2,44%). Η τιμή της μετοχή της ΙΝΤΡΑΚΟΜ διαμορφώθηκε στις 29.300 δρχ, ενώ η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) «κλείδωσε» στο limit up, όταν έφτασε στις 7.324 δρχ. Περαιτέρω, η μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ «κέρδισε» σήμερα 515 δρχ, κλείνοντας στις 12.795 δρχ, ενώ ανοδικά κινήθηκε η Ελληνική Εταιρία Εμφιάλωσης (3Ε), που τερμάτισε τη συνεδρίαση στις 7.630 δρχ (+1,6%). Πτώση της τάξης του 1,87% σημείωσε η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ ΑΕ), που έκλεισε στις 5.870 δρχ, αλλά και η μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής, που διαμορφώθηκε στις 14.445 δρχ, έχοντας απολέσει 230 δρχ. Αντίθετα, ενισχυμένη κατά 650 δρχ τερμάτισε τη συνεδρίαση η μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, που έκλεισε στις 39.400 δρχ. Α.Γ

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΟΛΑΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΔΙΑΣ

    O απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα θα ξεκινήσει τα νέα του καθήκοντα του ως αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης με συνομιλίες που θα έχει μεθαύριο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μάρτι ‘Αχτισααρι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου της Φιλανδίας του οποίου η χώρα έχει την προεδρία της Ε.Ε ο κ. Σολάνα θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό της χώρας Πάαβο Λίπονεν όπως και με την υπουργό Εξωτερικών Τάρια Χάλονεν. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Σολάνα είχε παίξει σημαντικό ρόλο στα γεγονότα της Βοσνίας και του Κοσσυφοπεδίου ενώ όπως περιέγραψε ο ίδιος τον εαυτό του «είμαι Σκανδιναβός το πρωί και Ισπανός το βράδυ». Λ.Μ.

    [08] ΕΝΑΣ ΣΕΡΒΟΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΚΑΙ 20 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ KFOR ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Ενας Κοσοβάρος Σέρβος σκοτώθηκε και είκοσι συνολικά στρατιώτες των γαλλικών και ρωσικών δυνάμεων της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων Σέρβων και Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, στην πόλη Κόσοφσκα-Μίτροβιτσα. Η διαμάχη ξέσπασε όταν περίπου 5.000 Κοσοβάροι Αλβανοί, οι οποίοι επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά από την τελετή ταφής πτωμάτων που είχαν προηγουμένως εκταφεί από ομαδικούς τάφους, επιτέθηκαν σε διερχόμενο κονβόι σερβικών φορτηγών που συνοδεύονταν από ένα ρωσικό στρατιωτικό όχημα. Οι Κοσοβάροι Αλβανοί πέταξαν διάφορα μπουκάλια με εκρηκτική ύλη κατά των οχημάτων, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να τυλιχθούν στις φλόγες, ενώ ακολούθησαν βίαιες συγκρούσεις που, σύμφωνα με εκπρόσωπο της KFOR, διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες.

    Στον τόπο των συγκρούσεων έφθασαν Γάλλοι στρατιώτες της KFOR προκειμένου να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης και σύμφωνα με εκπρόσωπο των γαλλικών δυνάμεων της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, η κατάσταση στην περιοχή έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, αλλά υπάρχει ακόμη ένταση. Δέκα Κοσοβάροι Σέρβοι και δέκα από τους στρατιώτες που τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις μεταφέρθηκαν σε στρατιωτικό νοσοκομείο της περιοχής. Σ.Π.

    [09] ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΛΕΞΙΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΕ

    Με οριακή διαφορά τεσσάρων μόνο ψήφων μέσα από 531 Ευρωβουλευτές που συμμετείχαν, το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου κρίνει πως η Τουρκία είναι «επιλέξιμη για να γίνει μέλος της Ε.Ε.» sto μέλλον, εφόσον βεβαίως εκπληρώσει, όπως απαιτείται από κάθε υποψήφιο, τα κριτήρια της Κοπεγχάγης για δημοκρατικό πολίτευμα, ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, σεβασμό διεθνούς δικαίου και οικονομία ικανή να αντισταθεί σε ανταγωνιστική πίεση της Ε.Ε. Η φράση αυτή προστέθηκε την τελευταία στιγμή στο κείμενο που είχε ετοιμαστεί από χθες και έλαβε 235 ψήφους υπέρ, 231 κατά, ενώ 65 απείχαν, μετά από μακρά συζήτηση που συνεχίζεται ακόμα με εξηγήσεις ψήφων κ.ά. Απερίφθη όμως σαφώς, με μεγάλη πλειοψηφία 347 κατά και 135 υπέρ, άλλη τροπολογία που ζητούσε να δοθεί στην 'γκυρα «σαφή προοπτική ένταξης στην ΕΕ καλώντας το Συμβούλιο της Κοινότητας να δώσει ένα τέτοιο μήνυμα στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι».

    Μόλις τρεις Ευρωβουλευτές βρέθηκαν εξάλλου μεταξύ των 527 που ψήφισαν, για να περάσει η έκφραση που κρίνει πως αν η 'γκυρα γίνει κάποτε μέλος της Ε.Ε., αυτό θα είναι «σημαντική συμβολή στη μελλοντική ανάπτυξη της ΕΕ και στην ειρήνη και σταθερότητα στην Ευρώπη»: 221 υπέρ, 218 κατά και 88 αποχές. Αμφισβητήθηκαν επιπλέον έντονα τα σημεία που μιλούν για «περισσότερη ενσωμάτωση της Τουρκίας σε δομές της ΕΕ για ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας» με σημασία και για σχέσεις με ασιαστικές χώρες, εφόσον δεν πέρασαν παρά μόνο με λιγότερο από δέκα ψήφους: 233 υπέρ, 224 κατά,75 αποχές, ή για δήθεν «προσπάθειες που καταβάλει η τουρκική κυβέρνηση για να βρει λύση στο Κουρδικό», κάτι που «θα είχε μεγάλες επιπτώσεις φέρνοντας την 'γκυρα πιο κοντά στην εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης» για ένταξη (248 υπέρ, 207 κατά, 73 αποχές). Αναμφισβήτητη όμως πλειοψηφία δέχθηκε να προστεθεί έκκληση στην 'γκυρα για σεβασμό των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών στην παράγραφο που μιλά για εξελίξεις στις ελληνο- τουρκικές σχέσεις.

    Παραδόξως όμως, τα δύο άλλα καίρια σημεία, που εισάγουν πραγματικά και ξεκάθαρα καινοτομίες ή και αλλαγές στην μέχρι τώρα πολιτική του Ευρωκοινοβουλίου: H έκκληση για αποδεσμεύσεις χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία, και για πλήρη εμπλοκή της 'γκυρας στο Σύμφωνο Σταθερότητας για τα Βαλκάνια, δεν προκάλεσαν διόλου έντονη συζήτηση μέσα στην Ολομέλεια..., εφόσον το τελικό, συνολικό ψήφισμα υιοθετήθηκε με 252 υπερ, 187 κατά και 84 αποχές. Υπενθυμίζεται, ότι τα υπόλοιπα σημεία του κοινού ψηφίσματος για τις εξελίξεις στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχουν ως εξής, σε γενικές γραμμές: ΄Οσον αφορά την προοπτική ένταξης της 'γκυρας στην Εε, υποστηρίζει μεν ότι η προσχώρησή της θα συνέβαλε σε «μελλοντική ανάπτυξη της ευρωπαϊκής» κοινότητας, και σε ειρήνη και ασφάλεια στην ήπειρο, αλλά διαπιστώνει ταυτόχρονα πως σήμερα η Τουρκία «βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά απ' την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης», που οφείλουν να τηρούν «όλες οι υποψήφιες χώρες», όσον αφορά τους δημοκρατικούς θεσμούς, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σεβασμό των μειονοτήτων και την οικονομία ικανή να αντισταθεί με επιτυχία στην ανταγωνιστική πίεση μέσα στην ΕΕ. Παράλληλα, παρατηρεί πως μια μεγαλύτερη ενσωμάτωση της Τουρκίας σε δομές της ΕΕ θα συνέβαλε επίσης σε μεγαλύτερη σταθερότητα και σε όλη την ήπειρο, έχοντας σημασία και για τις σχέσεις της Ευρώπης με χώρες της κεντρικής Ασίας. Έτσι, καλωσορίζει την πρόσφατη βελτίωση tou διαλόγου μεταξύ ΕΕ και 'γκυρας για το μέλλον των σχέσεών του, και διαπιστώνει «ανάγκη να αναπτυχθούν αμέσως κατάλληλοι μηχανισμοί για να ενθαρύνει η ΕΕ την Τουρκία σε οικονομικές και θεσμικές αλλαγές, για να ανταποκριθεί και προάγει ολοένα στενότερες σχέσεις». Κάτι που προωθεί το Ευρωκοινοβούλιο να προτείνει και να ιδρυθεί ένα «Φόρουμ» για το μέλλον» ΕΕ-Τουρκίας με «πολυφωνικό διάλογο μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία και την ΕΕ, με τακτικές συναντήσεις, πάνω σε θέματα όπως δημοκρατία-ανθρώπινα ή μειονοτικά δικαιώματα, οικονομικο- κοινωνικές δομές, διεθνή πολιτική και ασφάλεια».

    Εξάλλου, η πλειοψηφία εκφράζει την πρόθεση «να εργαστεί σύντομα» πάνω στις σημερινές προτάσεις που έγιναν (απ' την Επιτροπή της ΕΕ) στα πλαίσια της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την χώρα (ιδίως δύο σχέδια Κανονισμών για 15 και 135 εκ. ΕΥΡΩ, σε σχέση με την τελωνειακή ένωση ή και την ανάπτυξη της χώρας, αντίστοιχα, που μόλις κατατέθηκαν για έγκριση απ' το Ευρωκοινοβούλιο «ως και για δημοσιονομική ενίσχυση που συμπληρώνει την Τελωνειακή Ένωση» (δηλ. το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο), καλώντας το Συμβούλιο των Υπουργών να τα υποστηρίξει και τα δύο. Κάτι που εκ πρώτης όψεως ξαφνιάζει κάπως, εφόσον μέχρι τώρα ήταν ανοικτό μυστικό, πως οι προτάσεις για τους δύο πιο πάνω κανονισμούς, αμφιβόλου νομικής βάσης, είχαν ακριβώς γίνει στην πραγματικότητα για να ξεπεράσουν το βέτο της Ελλάδας στο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο, και όχι για να προστεθούν σ' αυτό. Πάντως, το Ψήφισμα καλεί τις Αρχές της 'γκυρας να προχωρήσουν σε «σθεναρή πολιτική οικονομικής μεταρρύθμισης και εγκαθίδρυσης μιας πλήρους δημοκρατίας και σεβασμού ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων», στο εσωτερικό, με στήριξη της ΕΕ. Ενώ παράλληλα στις εξωτερικές σχέσεις ζητά «πλήρη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση σε προσπάθειές της να ιδρύσει σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών», και σεβασμό των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών. Σ' αυτό ακριβώς το σημείο, προτείνεται «πλήρη συμμετοχή της Τουρκίας στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας για την Ν/Α Ευρώπη».

    Για την Κύπρο, το Ευρωκοινοβούλιο «καλεί πάλι» την 'γκυρα να συμβάλει ενεργά στην ανεύρεση πολιτικής λύσης στη βάση της εφαρμογής των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ (δηλ. χωρίς την απαίτηση Ντενκτάς και Ετζεβίτ για «αναγνώριση» του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα). Ενώ τονίζει και ότι αυτό πρέπει να γίνει «ανεξάρτητα απ' την αδιάκοπη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για ένταξη (της Λευκωσίας) στην ΕΕ», αποκλείοντας κάθε τυχόν σύνδεση της ενταξιακής πορείας με το Κυπριακό. Πάνω στο Κουρδικό πρόβλημα, παρατηρεί πως «προσπάθειες» της τουρκικής κυβέρνησης να βρει λύση, θα συνέβαλαν σημαντικά για δημοκρατία, ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα μέσα στη χώρα, φέρνοντάς την πολύ πιο κοντά στην εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης (δηλ. στην προοπτική της ένταξης στην ΕΕ). Σ' αυτό το πλαίσιο, επαναλαμβάνει δε έκκληση να μην εκτελεστεί ο Α.Οτζαλάν και να μετατραπεί το πάγωμα των εκτελέσεων σε οριστική κατάργηση της θανατικής ποινής, καλωσορίζει «αναστολή» φυλάκισης Ακίν Μπιρντάλ, ζητώντας να μετατραπεί σε οριστική απελευθέρωση, όπως και όλων των άλλων φυλακισμένων για απλές δηλώσεις πολιτικού peqiewol]mou, σαν την Λεηλά Ζάνα. Σε «κάθε περαιτέρω βήμα στη διαδικασία της μεγαλύτερης συμμετοχής της Τουρκίας σε δομές της ΕΕ» (όπως π.χ. και προγράμματα Εκπαίδευσης ή Πολιτισμού) ως και στην εφαρμογή των Τελωνειακής Ένωσης (δηλ. κυρίως την αποδέσμευση του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου), το Συμβούλιο των Υπουργών και η Επιτροπή της ΕΕ θα πρέπει «να ενημερώνουν και να συμβουλεύονται πλήρως το Ευρωκοινοβούλιο», καταλήγει το ψήφισμα απ' το κοινοτικό όργανο που έχει εξουσίες συναπόφασης κυρίως σε θέματα ένταξης, προγραμμάτων ΕΕ και προϋπολογισμού.

    [10] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 120.000 ΤΣΕΤΣΕΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΤΟΥ Β.ΚΑΥΚΑΣΟΥ

    Ξεπέρασαν τους 120.000 οι Τσετσένοι πρόσφυγες, που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους υπό τον φόβο των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στην περιοχή, σύμφωνα με το υπουργείο εκτάκτων περιστατικών της Ρωσίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των Τσετσένων προσφύγων βρίσκεται στην Ινγκουσετία ενώ μικρότερες ομάδες προσφύγων έχουν βρει καταφύγιο σε διάφορες δημοκρατίες του Καυκάσου. Το ρωσικό υπουργείο εκτάκτων περιστατικών ανακοίνωσε σήμερα ότι το αεροπλάνο που μεταφέρει φορτίο με τροφή και ιατροφαρμακευτικό υλικό στη Βόρεια Οσετία δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη πτήση του, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που επικρατούν . Μόλις φθάσει το φορτίο στη Βόρεια Οσετία θα μεταφερθεί οδικώς στην Ινγκουσετία, όπου βρίσκονται οι 112.000 από τους συνολικά 124.560 Τσετσένους πρόσφυγες, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται στο Νταγκεστάν, τη Βόρεια Οσετία και την περιοχή της Σταυρούπολης. Σ.Π.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Wednesday, 6 October 1999 - 19:46:15 UTC