Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-10-11

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 11 Οκτωβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ Η ΣΕ ΛΥΟΜΕΝΑ
  • [02] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
  • [03] ΝΔ:» ΟΠΟΤΕΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΝ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΑΠΟΤΟΛΜΗΣΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΤΙΣ ΧΑΣΕΙ»
  • [04] Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [05] ΣΧΟΛΙΑ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [06] ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
  • [07] Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΕ- ΟΣΕΠ
  • [08] ΑΝΑΣΥΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΑΠΑΓΩΓΕΑ ΦΛΑΜΟΥΡ ΠΙΣΛΙ
  • [09] ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΑ ΚΟΜΙΣΤΡΑ ΤΩΝ ΤΑΞΙ
  • [10] ΜΕ ΑΝΟΔΟ 0,79% ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΝΕΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [12] Ο ΓΕΛΤΣΙΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ Β.ΚΑΥΚΑΣΟ
  • [13] ΣΤΟΥΣ 155.000 ΑΝΗΛΘΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [14] ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΗΕ, ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
  • [15] ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ» Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
  • [16] Η Ε.Ε. ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΠΑΡΟΧΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΕ 2 ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
  • [17] Φ. ΝΑΝΟ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΑΙΡΕΙ ΤΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ Η ΣΕ ΛΥΟΜΕΝΑ

    Εκκληση στους σεισμοπαθείς να προβούν σε χρήση των επιδομάτων ενοικίασης ή συγκατοίκησης απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε δηλώσεις του από το δημαρχείο Μεταμόρφωσης.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι προτεραιότητα των προσπαθειών της κυβέρνησης είναι να μεταφερθούν σε σπίτια ή λυόμενα όλοι οι seislopahe_r μέχρι τον Νοέμβριο, ώστε να μην υπάρχουν πλέον σκηνές. Υπογράμμισε όμως ότι δεν είναι δυνατόν να βρεθούν τόσα λυόμενα, τροχόσπιτα ή άλλης μορφής σπίτια, γι' αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα επιδόματα ενοικίασης ή συγκατοίκησης.

    Ο πρωθυπουργός άκουσε με προσοχή τα προβλήματα των σεισμοπαθών, τόνισε ότι απαιτείται η συνεργασία όλων για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, χαρακτήρισε πρωτοφανή τη μέχρι στιγμής κινητοποίηση και το κλίμα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

    [02] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

    Το πλαίσιο δραστηριοτήτων της οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ στην πορεία ανασύνταξης της παρουσίασε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Κώστας Μαμέλης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι. Στις 8 απόψε θα συνεδριάσει η Επιτροπή Ανασύνταξης η οποία θα συζητήσει: Για τη συγκρότηση κλιμακίων, το πρόγραμμα διαδικασιών της οργάνωσης, το θεματολόγιο κύκλων διαδικασιών και το πρόγραμμα δράσεων. Τα κλιμάκια θα συγκροτηθούν με βάση γεωγραφικά χαρακτηριστικά, τους κοινωνικούς χώρους και τις θεματικές οργανώσεις. Από αύριο ξεκινάει ο πρώτος κύκλος ολομελειών που θα ολοκληρωθεί στις 24 Οκτωβρίου ενώ ο δεύτερος κύκλος θα ξεκινήσει στις 25/10 και θα ολοκληρωθεί στις 7 Νοεμβρίου. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν αρκετές συσκέψεις κομματικών στελεχών και εκδηλώσεις, με κυριότερες αυτές για το ρόλο της Θεσσαλονίκης, την ανεργία, τον πολιτισμό, τον υγειονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης, τα αγροτικά προβλήματα, τα οργανωτικά ζητήματα του Κινήματος και τα 25 χρόνια του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Μαμέλης απηύθυνε πρόσκληση προς όλα τα στελέχη που έχουν φύγει ή αδρανοποιηθεί να πάρουν μέρος στη διαδικασία ανασύνταξης και σημείωσε ότι θα συγκροτηθεί και ειδική ομάδα επαναπροσέγγισης στελεχών η οποία θα ασχοληθεί με αυτά τα στελέχη και τους ανεξάρτητους Αριστερούς. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συμμετοχής του Σπύρου Βούγια στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ο Κ. Μαμέλης απάντησε πως η Ν.Ε. θα πει την γνώμη της αν και όποτε τεθεί τέτοιο θέμα. Είπε ότι πρέπει να υπάρξει ανανέωση του ψηφοδελτίου του κόμματος στη Θεσσαλονίκη και γι τον εαυτό του σημείωσε ότι υπάρχει ασυμβίβαστο που δεν επιτρέπει στους γραμματείς των Ν.Ε. να είναι και υποψήφιοι βουλευτές. Για το θέμα των εσωκομματικών εκλογών (αν θα γίνουν ή όχι), τόνισε ότι είναι ζήτημα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα κερδίσει τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές.

    Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν οι βουλευτές Νίκος Ακριτίδης, Κυριάκος Σπυριούνης, ο δημοτικός σύμβουλος Μπάμπης Μπαρμπουνάκης και τα μέλη της Γραμματείας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Κοντόπουλος, Γιώργος Χαλβατζόγλου και Σπύρος Βασιλειάδης.

    [03] ΝΔ:» ΟΠΟΤΕΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΝ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΑΠΟΤΟΛΜΗΣΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΤΙΣ ΧΑΣΕΙ»

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής ζήτησε από όλους τους τομεάρχες να βρίσκονται σε απόλυτη εγρήγορση, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αρης Σπηλιωτόπουλος, μετά τη σύσκεψη των επικεφαλής των τομέων Κοινοβουλευτικού Εργου, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του κ. Καραμανλή. Οπως είπε ο κ .Σπηλιωτόπουλος ο κ. Καραμανλής αλλά και το κόμμα έχουν υπόψη τους στοιχεία από έρευνα , η οποία όπως είπε, «είναι μεγάλης εταιρίας αξιόπιστη έρευνα» και από αυτήν προκύπτει ότι η ΝΔ είναι αυτή τη στιγμή πρώτη δύναμη. «Και επειδή η ΝΔ είναι πρώτη δύναμη και αν είχαμε σήμερα εκλογές ήταν βέβαιο ότι θα κέρδιζε αυτές τις εκλογές, οι Τομεάρχες θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν ακόμη περισσότερο ώστε: Οποτεδήποτε γίνουν οι εκλογές η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη. Και από την άλλη πλευρά οι ίδιοι να συστηματοποιήσουν την παρουσία τους και την εργασία τους ανά τομέα, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι - και πολύ σύντομα από ό,τι φαίνεται - να δώσουμε τις απαιτούμενες λύσεις που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία στα μεγάλα σύγχρονα και πολυποίκιλα προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ότι «αντιμετωπίζει την πολιτική με όρους χαρτοπαιξίας», πιστεύοντας, δηλαδή ότι έχει άσσο στο μανίκι και ανά πάσα στιγμή, μπορεί να αιφνιδιάζει την κοινή γνώμη και να παίζει με τους θεσμούς». «Οποτεδήποτε και αν ο κ. Σημίτης αποτολμήσει εκλογές θα τις χάσει. Και φυσικά για τη Νέα Δημοκρατία, οι εκλογές είναι καλοδεχούμενες», είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο - το οποίο απασχόλησε τη σύσκεψη - ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας το χαρακτήρισε ψευδεπίγραφο, διότι όπως είπε, «αφενός μεν δεν προβλέπει τη δημοσιονομική εξυγίανση, από την άλλη πλευρά δεν συνιστά ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση».

    Σημείωσε δε, ότι «κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών της κυβέρνησης Σημίτη έχουν ψηφιστεί 15 διαφορετικοί φορολογικοί νόμοι», προσθέτοντας ότι «με αυτές τις φορολογικές επιθέσεις, έχουν επιβληθεί 85 διαφορετικές επιβαρύνσεις, που πλήττουν, κατά κύριο λόγο, τα μεσαία και κατώτερα εισοδηματικά στρώματα. Και, βεβαίως, πλήττουν δυσανάλογα το παραγωγικό δυναμικό της χώρας. Δηλαδή, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, εργαζόμενους και συνταξιούχους».

    [04] Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας διέψευσε και σήμερα τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και ότι η κυβέρνηση επιθυμεί εξάντληση της τετραετίας.

    Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Ρέππας αν ο πρωθυπουργός συζητά με συνεργάτες του το ενδεχόμενο επίσπευσης εκλογών απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι ο κ.Σημίτης δεν έχει συζητήσει με κανέναν επίσπευση εκλογών.

    [05] ΣΧΟΛΙΑ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ερωτηθείς για το ταξίδι του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στις ΗΠΑ επεσήμανε ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών ότι μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας.

    Οπως είπε ο κ. Ρέππας υπάρχει η αναγνώριση από τις ΗΠΑ για την προσπάθεια που κάνουμε και τα αποτελέσματα που έχουμε. Βεβαίως όμως, πρόσθεσε, ότι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα.

    [06] ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

    Τετραήμερη επίσκεψη στο Ιράν πραγματοποιεί από αύριο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Τον κ.Στεφανόπουλο θα συνοδεύουν στην Τεχεράνη οι υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου και Γεωργίας, Γιώργος Ανωμερίτης.

    Ο κ. Στεφανόπουλος την Τετάρτη θα επισκεφτεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Ιράν όπου θα κηρύξει την έναρξη του ελληνο-ιρανικού Φόρουμ. Την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μοχάμεντ Χατάμι, ενώ την Παρασκευή θα επισκεφτεί πόλεις του Ιράν.

    [07] Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΕ- ΟΣΕΠ

    Κοινά πεδία επιχειρηματικής δράσης, μεταξύ των 15 κρατών- μελών της Ε.Ε και των 11 χωρών του ΟΣΕΠ, θα αναζητηθούν αύριο και μεθαύριο, στην Αθήνα, στη διάρκεια συνεδρίου για την «Οικονομική συνεργασία Ευξείνου Πόντου-Ευρωπαϊκής Ένωσης». Την έναρξη του συνεδρίου, που διοργανώνει το ελληνικό επιχειρηματικό συμβούλιο του ΟΣΕΠ, θα κηρύξει ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Παράλληλα, το «παρών» στη διοργάνωση θα δώσουν υπουργικά στελέχη από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς επίσης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Καραμανλής. Στη διάρκεια του συνεδρίου, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), θα προωθηθούν συγκεκριμένα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ενίσχυση των ξένων επενδύσεων και του εμπορίου και την αναβάθμιση των υποδομών. Επιπλέον, θα μπουν στα «σκαριά» συντονισμένες δράσεις Ε.Ε-ΟΣΕΠ, στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

    Η Ελλάδα μπορεί να δράσει ως «καταλύτης» για την προσέγγιση επιχειρηματιών των δύο περιοχών, δεδομένου ότι είναι το μόνο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποτελεί ταυτόχρονα μέλος του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ). Επιδίωξη των διοργανωτών του συνεδρίου είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της Ευρώπης και των χωρών του Ευξείνου Πόντου. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα υποβοηθηθεί η ανάπτυξη της περιοχής και θα επιταχυνθεί η διαδικασία ενσωμάτωσης των κρατών της Μαύρης Θάλασσας στο διεθνές οικονομικό σύστημα.

    Πέραν όμως, των οφελών που θα απολαύσουν τα παρευξείνια κράτη, από την ενίσχυση της συνεργασίας θα μπορούσαν να αποκομίσουν κέρδη και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα 11 κράτη του ΟΣΕΠ αποτελούν μια αγορά 300 εκατ. ανθρώπων, που pqosv]qei μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες, δεδομένου ότι οι χώρες του Ευξείνου Πόντου διαθέτουν πλούσιους φυσικούς πόρους - πετρέλαιο και ορυκτά- αλλά και μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό. Ειδικότερα, μετά την έναρξη των εργασιών από τον πρωθυπουργό, θα ακολουθήσουν -κατά σειρά- οι ομιλίες του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, του Υπουργού Εξωτερικών, Γεώργιου Παπανδρέου και των κοινοτικών επιτρόπων Viviane Reding και Αννας Διαμαντοπούλου. Στη συνέχεια τη «σκυτάλη» θα παραλάβουν ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Φιλανδίας, Errki Tuomioja και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας της Αρμενίας, Armen Darbidian.

    Μετά τους πολιτικούς, το λόγο θα πάρουν οι επιχειρηματίες, αφού στη διάρκεια της δεύτερης συνεδρίας θα τοποθετηθούν επί του θέματος οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών και παρευξείνιων επιμελητηρίων. Ειδικότερα, θα μιλήσουν οι πρόεδροι του ΕΒΕ Παρισίων, Μichel Frank, του ΕΒΕ Φραγκφούρτης, Frank Niethammer και του ΕΒΕΑ, Γιάννης Παπαθανασίου. Τις απόψεις τους για την οικονομική συνεργασία Ε.Ε-ΟΣΕΠ θα παρουσιάσουν επίσης ο πρόεδρος του ιδρύματος ανάπτυξης τουρκικής οικονομίας, Meral Gezgin Eris και ο επικεφαλής της ελληνικής επιτροπής του ΟΣΕΠ, Σπυρίδων Μπάκας. Ακολούθως, θα μιλήσει ο βουλευτής Θεόδωρος Κασσίμης, μέλος της οικονομικής, τεχνολογικής και περιβαλλοντολογικής επιτροπής κοινοβουλευτικής συνεργασίας του ΟΣΕΠ. Τις δύο τελευταίες εισηγήσεις της δεύτερης συνεδρίασης θα πραγματοποιήσουν ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Ευξείνου Πόντου, Γιάννης Παπανικολάου και ο Τούρκος πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας, Ερσόι Βόλκαν. Στη συνέχεια θα παρατεθεί γεύμα με επίσημο καλεσμένο και ομιλητή τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου.

    Θα ακολουθήσει διάλογος μεταξύ των κυβερνητικών και επιχειρηματικών εκπροσώπων, με συντονιστή τον Mustafa Aksin, γενικό γραμματέα του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου. Οι εργασίες της πρώτης ημέρας θα κλείσουν με δεξίωση. Την Τετάρτη, δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, θα τεθεί επί τάπητος η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ). Για το θέμα θα μιλήσουν κατά σειρά ο Έλληνας υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Ζαφειρόπουλος, ο Βούλγαρος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Βιομηχανίας, Αlexander Bozhkov και oι πρόεδροι του ΕΒΕ Λισαβόνας, Joao Lencastre Mendes de Almeida, του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Ιάσων Στράτος και του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος. Τις προτάσεις του για τον εκσυχρονισμό των ΜΜΕ θα καταθέσουν ακόμη οι πρόεδροι των Ιδρύματων Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων της Τουρκίας, Isin Celebi και της Ρωσίας, Victor Emakov, καθώς επίσης και o επικεφαλής του Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών Στελεχών Επιχειρήσεων, Νικόλαος Εμπέογλου.

    Στο δίπτυχο περιβάλλον-ενέργεια θα επικεντρωθούν οι εργασίες της επόμενης συνεδρίας, με πρώτο ομιλητή τον Έλληνα υφυπουργό Περιβάλλοντος, φυσικού σχεδιασμού και δημοσίων έργων, Θεόδωρο Κολιοπάνο. Θα ακολουθήσει εισήγηση της κυρίας Karen Galustyan, υφυπουργού Ενέργειας της Αρμενίας, ενώ στη συνέχεια το λόγο θα πάρει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της γενικής διεύθυνσης ΧΙ tgr Κομισιόν, Jean-Francois Verstrynge. Για το ίδιο θέμα θα μιλήσουν ο Adit Husseinov, πρόεδρος του ΕΒΕ Αζερμπαϊτζάν, ο Anatoli Chubais, επικεφαλής του ρωσικού Οργανισμού Ενσωματωμένων Ενεργειακών Συστημάτων, ο Sami Aksemsettinoglou, γενικός διευθυντής της τουρκικής εταιρίας Transbalkan Construction Industries, η Μάρθα Σημαντώνη, πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο Nihat Gokyigit, μέλος ΔΣ του τουρκικού επιχειρηματικού συμβουλίου ΟΣΕΠ και ο Victor Yanukovich, περιφερειακός διοικητής του Ντουνιέσκ στην Ουκρανία.

    Οι ξένες επενδύσεις αποτελούν το θέμα της επόμενης συνεδρίας, την οποία θα συντονίσει ο Αναστάσιος Αλεξανδρίδης, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ). Τις απόψεις και την εμπειρία τους επί του θέματος θα παρουσιάσουν κατά σειρά η Ελληνίδα υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Ροδούλα Ζήση, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας του Αζερμπαϊτζάν, Namig Nasrullayen, το στέλεχος της γενικής διεύθυνσης ΧΙ της Κομισιόν, Γεώργιος Στρογγύλης, οι πρόεδροι του ΣΒΒΕ, Βασίλης Τακάς και του ΟΤΕ, Βασίλειος Ράπανος και ο Sarik Tara, μέλος του συμβουλίου εξωτερικών οικονομικών σχέσεων της Τουρκίας. Σε αυτή την ενότητα συμμετέχουν επίσης ο πρόεδρος του Οργανισμού Ξένων Επενδύσεων της Βουλγαρίας, Ilian Vassiliev, o διευθυντής του αλβανικού Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Ιδιωτικοποιήσεων, Bujar Leka και ο Mikhail Ionov, μέλος του ρωσικού επιχειρηματικού συμβουλίου ΟΣΕΠ. Η ενότητα θα κλείσει με γεύμα, όπου κύριος ομιλητής θα είναι ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο τραπεζικός τομέας θα βρεθεί στο επίκεντρο της τελευταίας συνεδρίας της διοργάνωσης. Στη συνεδρία αυτή θα μιλήσουν ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Νικόλαος Γκαργκάνας, ο πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Γεωργουτσάκος, ο γενικός διευθυντής της EFG Eurobank, Νικόλαος Καραμούζης, ο διευθυντής της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Αντώνιος Φώσκολος και η γενική διευθύντρια της Bayerische Hypo und Vereinsbank, Αννα Πουσκούρη-Reiche. Oι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν με τις εισηγήσεις του προέδρου του ΕΒΕ Ρώμης, Andrea Montello, του μέλους ΔΣ της τουρκικής τράπεζας Demirbank, Αli Ayanlar και του Γεώργιου Φλώρου, διοικητικού στελέχους της γενικής διεύθυνσης ΙΙ της Κομισιόν.

    [08] ΑΝΑΣΥΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΑΠΑΓΩΓΕΑ ΦΛΑΜΟΥΡ ΠΙΣΛΙ

    Ανασύρεται από το αρχείο ο φάκελος της υπόθεσης της πρώτης αιματηρής απαγωγής των επιβατών του λεωφορείου του ΚΤΕΛ που είχε ως τραγικό θύμα τον 28χρονο Γιώργο Κουλούρη. Με παραγγελία που έδωσε ο εισαγγελέας εφετών Θεσσαλονίκης Αργύρης Τσίχλας ζήτησε να ανασυρθεί από το αρχείο το πόρισμα της δικαστικής έρευνας, που διενεργήθηκε μετά την τραγωδία στο Ελμπασάν, για να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες σε βάρος αστυνομικών που είχαν χειριστεί την υπόθεση. Αφορμή για την ανάσυρση και επανεξέταση της υπόθεσης στάθηκε μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο πατέρας του επιβάτη Γιώργου Κολούρη, ο οποίος επιρρίπτει ευθύνες στις ελληνικές αστυνομικές αρχές. Ο μηνυτής επισκέφθηκε πρόσφατα και τον υπουργό Δικαιοσύνης Eu\cceko Γιαννόπουλο, ο οποίος - σύμφωνα με πληροφορίες - του υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει προσωπικά το θέμα.

    Η απαγωγή των επιβατών του λεωφορείου του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης σημειώθηκε τον περασμένο Μάιο από τον Αλβανό λαθρομετανάστη Φλαμούρ Πίσλι. Νεκροί από τα πυρά των Αλβανών αστυνομικών έπεσαν ο άτυχος επιβάτης και ο απαγωγέας, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι δύο επιβάτες στη διάρκεια της αποτυχημένης επέμβασης που έγινε σε αλβανικό έδαφος.

    [09] ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΑ ΚΟΜΙΣΤΡΑ ΤΩΝ ΤΑΞΙ

    Ακριβότερα θα στοιχίζουν από την Παρασκευή τα κόμιστρα των ταξί, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Από τις 66 δρχ. που τιμάται η χιλιομετρική αποζημίωση, θα αυξηθεί στις 72 δρχ., καθώς το τιμολόγιο της μονής ταρίφας αυξάνεται κατά περίπου 8%. Επίσης, αυξάνεται κατά 4,5% το τιμολόγιο της ωριαίας αναμονής. Για κάθε μία ώρα αναμονής οι οδηγοί θα εισπράττουν 2.400 δρχ., αντί για 2.200 δρχ. που ισχύει σήμερα.

    [10] ΜΕ ΑΝΟΔΟ 0,79% ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Mε ελαφρά άνοδο, της τάξης του 0,79%, ξεκίνησε την εβδομάδα ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, κατορθώνοντας να ανακτήσει το έδαφος που έχασε προσωρινά στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

    Ειδικότερα, ο δείκτης κατέγραψε προς στιγμήν σημαντικές απώλειες που έφτασαν μέχρι και στο -1,5%, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε, για να κλείσει στις 5.972,75 μονάδες. Ο όγκος των συναλλαγών μειώθηκε στα 407 δισ.δρχ, έναντι 420 δισ. δρχ στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Περαιτέρω, η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας εξελίχθηκε υπό τη σκιά της απόφασης της ιταλικής Calcemento να εκχωρήσει την εισηγμένη τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στη βρετανική Blue Circle και όχι στην κοινοπραξία που συγκρότησαν οι εταιρίες Ακτωρ, Ελληνική Τεχνοδομική, ΤΕΒ, ΓΕΚ, ΑΕΓΕΚ και Ιντρακόμ Κατασκευές, ο όμιλος Μπακατσέλου και η Τράπεζα Πειραιώς. Eιδικότερα, στον τραπεζικό τομέα η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε στις 23.900 δρχ από 24.350 δρχ κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, ενώ απώλειες κατέγραψε και εκείνη της Εμπορικής, που έκλεισε στις 27.500 δρχ από 28.200 δρχ. Πτωτική πορεία ακολούθησε επίσης η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, που τερμάτισε τη συνεδρίαση στις 8.240 δρχ από 8.460 δρχ, ενώ εκείνη της Ιονικής έκλεισε στις 17.200 δρχ και της Εργασίας ενισχύθηκε στις 28.740 δρχ από 28.600 δρχ. Περαιτέρω, η τιμή της μετοχής της Alpha Τράπεζας Πίστεως διαμορφώθηκε στις 24.000 δρχ και της Eurobank στις 13.300 δρχ.

    Στο βιομηχανικό τομέα, η κοινή μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΕΛΤΑ» έκλεισε στις 14.472 δρχ και της Ελληνικής Εταιρίας Εμφιάλωσης (3Ε) στις 7.310 δρχ, ενώ εκείνη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) εξακολούθησε την ανοδική της πορεία, φτάνοντας στις 7.992 δρχ από 7.800 δρχ την Παρασκευή. Στις τηλεπικοινωνίες, η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ διαμορφώθηκε στις 7.140 δρχ και της PANAFON στις 8.050 δρχ. Η ΙΝΤΡΑΚΟΜ έκλεισε στις 33.300 δρχ, ενώ στον κλάδο των τσιμεντοβιομηχανιών, η μετοχή της ΤΙΤΑΝ διαμορφώθηκε στις 38.900 δρχ. Η μετοχή της ΑΓΕΤ Ηρακλής κατέγραψε μεγάλες απώλειες, πέφτοντας στις 14.720 δρχ από τις 16.000 δρχ στις οποίες είχε «σκαρφαλώσει» την Παρασκευή, όταν η έκβαση της αναμέτρησης για την απόκτηση της δεν είχε ακόμη κριθεί.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΝΕΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Δέκα αεροπορικές επιδρομές, από τις οποίες οι επτά συνοδεύτηκαν και από τη ρίψη βομβών, εξαπέλυσαν οι ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας. Oι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν βάσεις ανταρτών και ορεινές διόδους μετακίνησης των ανταρτών που δρουν στην περιοχή ενώ συνεχίζουν να ενισχύουν τη ζώνη ασφαλείας γιατί, όπως υποστηρίζουν, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος διείσδυσης ανταρτών στη δημοκρατία του Νταγκεστάν.

    Εν τω μεταξύ, ο αντιστράτηγος της ανατολικής μοίρας των ρωσικών δυνάμεων, Γενάδι Τρόσεφ και ο αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής Σελκόφσκι της Τσετσενίας συναντήθηκαν προκειμένου να επεξεργαστούν τους τρόπους αποκατάστασης της τάξης και τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή. Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν μεταξύ άλλων και την εξασφάλιση τροφής, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αλλά και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους κατοίκους της περιοχής. Σ.Π.

    [12] Ο ΓΕΛΤΣΙΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ Β.ΚΑΥΚΑΣΟ

    Την πλήρη υποστήριξή του ρώσου Προέδρου, Μπόρις Γέλτσιν, στην τακτική και τη στρατηγική που ακολουθούν οι ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις στο Βόρειο Καύκασο, εμπνευστής των οποίων είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, επιβεβαίωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κρεμλίνου. Ο ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι θέσεις του ρώσου Προέδρου και του Πρωθυπουργού της χώρας όσον αφορά στην κατάσταση στο Βόρειο Καύκασο ταυτίζονται πλήρως και επισήμανε ότι ο Μπόρις Γέλτσιν υποστηρίζει πλήρως τις θέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, ο Πρόεδρος Γέλτσιν ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση στο Βόρειο Καύκασο απευθείας από το ρώσο Πρωθυπουργό αλλά και από τους επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων. Σ.Π.

    [13] ΣΤΟΥΣ 155.000 ΑΝΗΛΘΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Στους 155.000 ανέρχονται οι πρόσφυγες από την Τσετσενία που έχουν βρει καταφύγιο σε διάφορες δημοκρατίες του Β.Καυκάσου και ειδικότερα στην Ινγκουσετία, η οποία και σηκώνει το μεγαλύτερο b\qor του προσφυγικού κύματος, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εκτάκτων Περιστατικών της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, περίπου 140.000 τσετσένοι πρόσφυγες βρίσκονται στην Ινγκουσετία, 3.400 στη Βόρεια Οσετία και 1.800 στην περιοχή της Σταυρούπολης ενώ από τους περίπου 17.000 πρόσφυγες που φιλοξενεί το Νταγκεστάν, οι 2.700 είναι Τσετσένοι. Η μεταναστευτική υπηρεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπολογίζει ότι μόνο στη δημοκρατία της Ινγκουσετίας ο αριθμός των προσφύγων από την Τσετσενία, οι οποίοι εγκαταλείπουν μαζικά τις εστίες τους λόγω της έντασης που επικρατεί στην περιοχή, θα ανέλθει στις 300.000 .

    Μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί έξι σκηνουπόλεις για τους πρόσφυγες στην Ινγκουσετία, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να στεγάσουν μόλις 2.724 πρόσφυγες ενώ έχει στηθεί ένα υπαίθριο νοσοκομείο που έχει τη δυνατότητα να δέχεται για εξετάσεις περίπου 400 άτομα την ημέρα. Σ.Π.

    [14] ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΗΕ, ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Ο Πρόεδρος της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μιλώντας σήμερα σε συγκέντρωση οπαδών του στην πόλη Λέσκοβατς (νότια Σερβία) με την ευκαιρία του εορτασμού της «ημέρας απελευθέρωσης» της πόλης αυτής και των εγκαινίων του νέου σιδηροδρομικού σταθμού, ανέφερε ότι πολύ σύντομα τα όργανα της Σερβίας (στρατού και αστυνομίας) θα επιστρέψουν στο Κοσσυφοπέδιο.

    «Δεν ξέρω πότε ακριβώς, αλλά μπορώ να σας εγγυηθώ ότι οι μέρες που τα όργανα του κράτους και οι Σέρβοι πολίτες που θα επιστρέψουν στο Κόσοβο είναι μετρημένες», δήλωσε κατηγορηματικά ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος. Ο κ. Μιλόσεβιτς κατηγόρησε την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο (UNIMIK) ότι δεν εφαρμόζει σωστά το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κοσσυφοπέδιο και πρόσθεσε πως αυτή αδυνατεί να εφαρμόσει στην πράξη το ψήφισμα αυτό. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε και την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή, αναφέροντας ότι οι στρατιώτες των χωρών της Β.Α. Συμμαχίας στο Κοσσυφοπέδιο, με τη βοήθεια «των Αλβανών τρομοκρατών, εγκληματιών και ναρκοεμπόρων προβαίνουν σε συστηματική εθνοκάθαρση του σερβική και μη αλβανικού πληθυσμού της περιοχής».

    Ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος υπεραμύνθηκε της «ηρωικής» όπως ανέφερε «αντίστασης του σερβικού λαού στην εισβολή του ΝΑΤΟ εναντίον της χώρας» και εξέφρασε την άποψη ότι η Β.Α. Συμμαχία χρησιμοποίησε στην επίθεσής της αυτή κανούργια οπλικά συστήματα και μάλιστα για πρώτη φορά.

    Ο κ. Μιλόσεβιτς υποσχέθηκε ακόμη, γρήγορη ανάπτυξη της χώρας και αποτελεσματικότητα στα έργα ανασυγκρότησης. Ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος χαρακτήρισε την αντιπολίτευση που διαδηλώνει καθημερινά εναντίον του τις τελευταίες 20 ημέρες, ως «δειλούς, εκβιαστές και ευτελείς κόλακες» και πρόσθεσε ότι οι ηγέτες της αποτελούν συνεργάτες των «φονιάδων του ΝΑΤΟ, με σκοπό να μετατραπεί η χώρα σε αποικία».

    [15] ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ» Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

    Χωρίς τη συμμετοχή του συνασπισμού των κομμάτων της σερβικής αντιπολίτευσης «Συμμαχία για την αλλαγή» θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λουξεμβούργο η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τους ηγέτες των δημοκρατικών δυνάμεων της Σερβίας, στην οποία θα εξεταστεί το σχέδιο «Ενέργεια για τη δημοκρατία» το οποίο προβλέπει την άμεση χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στους ελεγχόμενους από την αντιπολίτευση δήμους της Σερβίας. Όπως ανακοίνωσε το πρωί ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικό Κόμματος Σερβίας, Ζόραν Ζίβκοβιτς, μετά από τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου, πριν από την αναχώρηση της πτήσης για το Λουξεμβούργο, ο συνασπισμός «Συμμαχία για την αλλαγή» δεν θα αποστείλει εκπροσώπους του στη συνάντηση.

    Ο Βουκ Ομπράντοβιτς, ένας από τους ηγέτες της συμμαχίας και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σερβίας, ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο, θα εκπροσωπήσει ωστόσο μόνο το κόμμα του και όχι τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης. Ε.Π.

    [16] Η Ε.Ε. ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΠΑΡΟΧΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΕ 2 ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα την προμήθεια πετρελαϊκών προϊόντων σε δύο σερβικές πόλεις που έλεγχονται από την αντιπολίτευση, τη Νις και το Πιρότ, παρά το εμπάργκο κατά της χώρας, σύμφωνα με πηγές της Ε.Ε.

    Το σχέδιο «Ενέργεια για Δημοκρατία» προβλέπει την παροχή 25.000 τόνων καυσίμων θέρμανσης, που θα φτάσουν σε έξι εβδομάδες, καθώς και 1.000 τόνων πετρελαίου κίνησης στις δύο πόλεις, ενώ η επιχείρηση θα κοστίσει στην Ε.Ε. περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ (5,3 εκατομμύρια δολάρια) και εάν έχει επιτυχία θα εφαρμοστεί και σε άλλες πόλεις με το ίδιο καθεστώς. Εταιρείες της Ε.Ε. θα μεταφέρουν το πετρέλαιο στα σύνορα της Σερβίας με τη Βουλγαρία, κοντά στα οποία βρίσκονται οι δύο πόλεις και θα το παραδόσουν στις τοπικές αρχές που θα είναι υπεύθυνες για τη διανομή του μέσα στη Σερβία. «Είμαστε πεποισμένοι ότι οι σερβικές αρχές δεν θα εμποδίσουν τη μεταφορά» δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση διατρέχει κινδύνους.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών ήραν επίσης εμπάργκο στις αεροπορικές μεταφορές στο Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο, ενώ απόφαση για την άρση του εμπάργκο στη Σερβία και στους περιορισμούς βίζας αναβλήθηκε. Το συμβούλιο των υπουργών υποστήριξε ότι είναι σημαντικό για την περιοχή να επαναλειτουργήσει η κυκλοφορία στο Δούναβη και επιβεβαιώθηκε η δέσμευση για δημοκρατία στη χώρα, χωρίς το καθεστώς Μιλόσεβιτς. Σε ανακοίνωσή τους οι υπουργοί κήρυξαν ότι «οποιαδήποτε βελτίωση στις σχέσεις Ε.Ε.-Γιουγκοσλαβίας εξαρτάται από τα αποφασιστικά βήματα εκ μέρους του Βελιγραδίου προς τη δημοκρατία και την πλήρη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης». Παράλληλα, καταδικάστηκε η πολιτική βίας κα΄τα των ειρηνικών διαδηλωτών της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι, πρόσφατα, και η συνέχιση των εθνικών sucjoq}seym στο Κοσσυφοπέδιο. Ε.Ρ.

    [17] Φ. ΝΑΝΟ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΑΙΡΕΙ ΤΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στο νέο πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φατός Νάνο χιλιάδες υποστηρικτές του, που τον περίμεναν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Σε δηλώσεις του ο κ. Νάνο επεσήμανε ότι δεν «είναι θέμα της ημερήσιας διάταξης η παραίτηση του πρωθυπουργού Παντελί Μάικο. Η κυβέρνηση είναι νόμιμη και χαίρει της υποστήριξης του Σοσιαλιστικού Κόμματος». Ο κ. Νάνο προέβη σε αυτή τη δήλωση απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, για το αν προτίθεται να ζητήσει την παραίτηση του Αλβανού πρωθυπουργού, τη στιγμή που ο ίδιος ο κ. Μάικο είχε δηλώσει ότι εάν δεν εκλεγεί στη θέση του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, θα παραιτηθεί από το αξίωμά του.

    Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος υπογράμμισε ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις και αλλαγές στην κυβέρνηση, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι νέα στελέχη του κόμματος θα λάβουν κυβερνητικές θέσεις. Σε ερώτηση για το αν θα «ανοίξει» δίαυλο επικοινωνίας με τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα, ο κ. Νάνο τόνισε ότι ένας τέτοιος ενδεχόμενος διάλογος εξαρτάται πρωτίστως από τη στάση που θα τηρήσει ο Μπερίσα ως προς τους δημοκρατικούς θεσμούς του κράτους. Από το «αντίπαλο στρατόπεδο» αυτό του Δημοκρατικού Κόμματος, η πρώτη αντίδραση για την εκλογή του Φατός Νάνο στην προεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ήρθε από τον αρχηγό του Σαλί Μπερίσα. Ο κ. Μπερίσα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε είπε ότι η εκλογή του Φατός Νάνο «μεταφράζεται» σε «απόφαση του Σοσιαλιστικού Κόμματος να φέρουν στην εξουσία τους κομμουνιστές και τις συμμορίες», ενώ διατυπωσε την εκτίμηση ότι η μόνη λύση για τη χώρα είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ο κ. Μπερίσα πρότεινε τη δημιουργία μιας κυβέρνησης ευρείας βάσης, η οποία θα έχει ως μέλημα τον καθορισμό των πρόωρων εκλογών.

    Το σκεπτικισμό του για την εκλογή του Φατός Νάνο στην προεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος εξέφρασε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Φατμίρ Μέντιου, ο οποίος σε δηλώσεις του στο ΜΠΕ, τόνισε ότι η εκλογή Νάνο στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού κόμματος «είναι μια προσπάθεια να ελέγξει όλο το κόμμα και θα έχει αρνητικές συνέπειες». Επίσης ο πρώην αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Γκεντς Πόλο, μιλώντας στο ΜΠΕ τόνισε ότι η εκλογή του Φ. Νάνο στην προεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι μια αρνητική εξέλιξη στην αλβανική πολιτική σκηνή, λέγοντας ότι «είναι μια προσπάθεια για να επιστρέψει η Αλβανία στα τραγικά επεισόδια του 1997».

    Πάντως, θετική ήταν η αντίδραση του προέδρου της «Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» Βασίλ Μέλο, ο οποίος δήλωσε ότι ανεξάρτητα από το ποιος τίθεται επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα συνεχίσει να λειτουργεί με το σημερινό σχήμα.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 11 October 1999 - 18:27:48 UTC