Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-11-02

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 2 Νοεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΚΟΙΝΗ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
  • [02] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [03] ΧΟΜΠΑΧ: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ
  • [04] 10 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ SUPER FAST FERRY-3
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [05] ΘΕΡΜΟΤΑΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [06] ΠΕΤΚΟΦΣΚΙ ΚΑΙ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [07] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗΝ ΙΝΓΚΟΥΣΕΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
  • [08] NΕΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΜΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΚΟΙΝΗ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Την αποδοχή από όλες τις χώρες της περιοχής του ελληνικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων ανακοίνωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας Φατός Νάνο, ως εκπρόσωπο της αλβανικής κυβέρνησης, τους υπουργούς Οικονομικών και Εμπορίου και Τουρισμού κ.κ. Μουραβέι Ράντεφ, Βαλεντίν Βασίλιεφ εκ μέρους της Βουλγαρίας, τον πρεσβευτή της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Αρσόφσκι, ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας της Ρουμανίας Ντέτσεμπαλ Τράιαν Ρέμες.

    Ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε τις παρατηρήσεις που έκαναν στο αρχικό σχέδιο οι άλλες χώρες, στις οποίες είχε κοινοποιηθεί από το καλοκαίρι, και αυτό το σχέδιο θα αρχίσει ουσιαστικά να υλοποιείται από τον Ιανουάριο του 2000. Ο κ. Παπαντωνίου όμως διευκρίνισε ότι ουσιαστική εφαρμογή του σχεδίου και η ροή των κονδυλίων θα αρχίσουν το 2001.

    Πρόκειται για ένα σχέδιο πενταετούς διάρκειας, το οποίο αφορά 180 δισ. δρχ., δηλαδή 30 δισ. το χρόνο, τα οποία θα διατεθούν από wq^lata του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και από ιδιώτες επενδυτές.

    Σε ότι αφορά στους ιδιώτες επενδυτές ο κ. Παπαντωνίου διαβεβαίωσε ότι θα έχουν την εξασφάλιση του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων και τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου για να μπορέσουν να κάνουν τις επενδύσεις τους στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο κ. Παπαντωνίου είπε επίσης ότι με το σχέδιο αυτό η Ελλάδα εκτός από λόγο στα ζητήματα αυτά, όπως είχε παλιότερα όταν έκανε συστάσεις, τώρα αποκτά και ρόλο, εξέλιξη την οποία απέδωσε στη βελτίωση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Παπαντωνίου εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης από την αποδοχή του σχεδίου και διαβεβαίωσε ότι θα εφαρμοσθεί με τρόπο έτσι ώστε να εξασφαλίζονται και τα ελληνικά συμφέροντα, να εντείνεται ο ελληνικός ρόλος στην περιοχή, αλλά και να βοηθούνται οι χώρες, οι οποίες έχουν τόσο ανάγκη τη βοήθεια αυτή.

    [02] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Για έλλειμμα ενημέρωσης της επιτροπής Εξωτερικών και 'μυνας από τον υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Παπανδρέου για θέματα της αρμοδιότητάς του, ενόψει μάλιστα σημαντικών εξελίξεων που δρομολογούνται για τα εθνικά θέματα, έκαναν λόγο σήμερα βουλευτές, όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και του κυβερνώντος κόμματος. Πρώτος έθεσε το θέμα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Θόδωρος Πάγκαλος, λίγο πριν αρχίσει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση για την κύρωση της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών-μελών της. Ο κ. Πάγκαλος έθεσε θέμα λειτουργίας της επιτροπής τη στιγμή -όπως είπε-κατά την οποία διερχόμαστε αξιοσημείωτα γεγονότα ενόψει της επίσκεψης Κλίντον και της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι, αλλά και τη διαπίστωση, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ότι υπάρχει πρόβλημα μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου - Ελλάδας. Και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Επιτροπής, του ζήτησε να καλέσει τον ΥΠΕΞ να έρθει να ενημερώσει τα μέλη της, αποδίδοντάς της έτσι και την απαιτούμενη τιμή.

    «Νομίζω -πρόσθεσε- ότι αυτό είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να ζητήσει κάποιος από μια κυβέρνηση. Εξάλλου, μέσα από το διάλογο θα μπορέσουμε και εμείς να βοηθήσουμε το κυβερνητικό έργο». Με την άποψη του κ. Πάγκαλου συντάχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Λευτέρης Βερυβάκης, Γιάννης Καψής και Στέλιος Παπαθεμελής, καθώς και ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Βασίλης Μαγγίνας και η βουλευτής του ΣΥΝ, Μαρία Δαμανάκη. Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η έλλειψη ενημέρωσης που υπάρχει στην παρούσα φάση δεν υπήρξε ποτέ τα τελευταία χρόνια, ενώ σημείωσε ότι ο κ. Πάγκαλος ως ΥΠΕΞ ήταν πάντα πρόθυμος να ενημερώσει την επιτροπή. Υπέρ της πρότασης του κ. Πάγκαλου τάχθηκε στη συνέχεια ο κ. Βερυβάκης, τονίζοντας ότι τουλάχιστον πρέπει να ενημερώνεται η επιτροπή για τους τομείς τους οποίους εποπτεύει και που είναι των υπουργείων Εξωτερικών, 'μυνας, Βορείου Ελλάδος και Αιγαίου και αν tuw|m πράγματι υπάρχει δυστροπία από τους υπουργούς να τους τονισθεί ότι αξιώνεται από το σύνολο των μελών της.

    «Πρέπει όχι μόνο αυτή η επιτροπή αλλά όλες, να σταθούν αυστηρές απέναντι στους υπουργούς, οι οποίοι δεν δικαιούνται με διάφορα προσχήματα να αρνούνται ενημέρωση σε θέματα τα οποία είναι ζωτικού εθνικού ενδιαφέροντος», τόνισε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο κ. Καψής επισήμανε «ότι δεν μπορούμε να πληροφορούμεθα από τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας κ. Τζεμ σωστά ή διαστρεβλωμένα τις εξελίξεις της εξωτερικής μας πολιτικής». «Διότι -συμπλήρωσε- αν ισχύει η προχθεσινή δήλωσή του ότι η Ελλάδα δεν εγείρει κανένα πρόσκομα στο χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως εντάξιμης στην Ε.Ε. είναι θέμα συζήτησης». Και ο κ. Καψής πρόσθεσε: «Δεν είμαστε επιτροπή του τουρκικού κοινοβουλίου. Συνεπώς και ιδιαίτερα στην περίοδο που περνάμε και μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου πρέπει να υπάρχει συνεχής ενημέρωση της επιτροπής μας». Ακόμα, ο κ. Καψής ζήτησε να ενημερωθεί η Επιτροπή, πριν υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, για το τεράστιο θέμα της αμυντικής βιομηχανίας, διότι για πρώτη φορά η χώρα μας έρχεται να αλλάξει πορεία κατά 180 μοίρες. Κατακερματίζοντας την έτσι, όπως είπε, ιδιαίτερα σε ζωτικούς κλάδους όπως το ηλεκρονικό της Τμήμα, με την ίδρυση ελληνοτουρκικής πολυεθνικής εταιρίας που θα έχει τον έλεγχο των ηλεκτρονικών της άμυνάς μας.

    Την ταχύτερη ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής ζήτησαν επίσης, ενόψει σοβαρότατων και κατεπείγοντων εθνικών θεμάτων που βρίσκοντααι σε εξέλιξη, ο κ. Παπαθεμελής και η κα Δαμανάκη. Από την πλευρά του ο παριστάμενος ΑΝΥΠΕΞ, Χρ. Ροκόφυλλος απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες που ακούστηκαν για έλλειψη συνέπειας ως προς την ενημέρωση από τον ΥΠΕΞ, ο οποίος έχει εκφράσει την επιθυμία να ενημερώσει εκ νέου την επιτροπή. Όπως υπογράμμισε ο κ. Ροκόφυλλος, πριν 15 μέρες ο κ. Παπανδρέου παρέθεσε γεύμα προς τα μέλη της επιτροπής στα οποία έκανε εκτενέστατη και αναλυτικότατη ενημέρωση επί των πάντων. Και απέδωσε τους βαρύτατους χαρακτηριστμούς -όπως τους είπε- από τους βουλευτές, στην έλλειψη ενημέρωσής τους από τους συναδέλφους τους. (Χ.Σ.)

    [03] ΧΟΜΠΑΧ: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Η ανάπτυξη της Ελλάδας τα τελευταία 25 χρόνια πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τις χώρες της περιοχής στην πορεία τους προς μια αναπτυγμένη οικονομία τόνισε σήμερα στην ομιλία του στο συνέδριο για την ανοικοδόμηση των Βαλκανίων ο συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας Μπόντο Χομπαχ. Ο κ. Χομπαχ επεσήμανε τις προσπάθειες τις οποίες έκανε η Διεθνής Κοινότητα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου. «Με κοινές προσπάθειες αντιμετωπίσαμε την κρίση και τις συγκρούσεις και σημειώσαμε μία μεγάλη πολιτική επιτυχία», είπε ο κ. Χόμπαχ, σημειώνοντας ότι υπάρχει ετοιμότητα και αποφασιστικότητα για την περιφερειακή συνεργασία στην περιοχή. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι η ep|lemg σύνοδος του Περιφερειακού Συμβουλίου του ανωτάτου οργάνου του Συμφώνου Σταθερότητας θα γίνει τον Μάρτιο του 2000 στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Χόμπαχ αναφέρθηκε στις τρεις διαστάσεις του Συμφώνου Σταθερότητας, δηλαδή την πολιτική διάσταση με την αλλαγή των νοοτροπιών, την προστασία των μειονοτήτων και την επιστροφή των προσφύγων, την οικονομική διάσταση με τη συνεχή ανάπτυξη, τα ξένα κεφάλαια και τις αλλαγές για μακροοικονομικές προϋποθέσεις και την ασφάλεια η οποία είναι αναγκαία για την δημοκρατία και την ανάπτυξη οι οποίες θα επιβιώσουν όταν οι άνθρωποι νιώθουν ασφαλείς.

    Σε ότι αφορά στο Μαυροβούνιο ο κ. Χόμπαχ είπε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι παρών και επιθυμεί να συμβάλλει στην πρόληψη των κρίσεων. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τους αρμόδιους επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διατεθεί στο Μαυροβούνιο ένα μέρος των κονδυλίων που προβλέπονται για το Κοσσυφοπέδιο

    Σε ότι αφορά στο εσωτερικό της Γιουγκοσλαβίας κατέστησε σαφές ότι «με τον Μιλόσεβιτς στην εξουσία δεν γίνεται τίποτε», επανέλαβε ότι έχει συχνές επαφές με την αντιπολίτευση και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάει στη Γιουγκοσλαβία τα Χριστούγεννα εάν τον καλέσει η γιουγκοσλαβική Εκκλησία. Είπε επίσης ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας στηρίζει τα ελεύθερα και ανεξάρτητα από τον κ. Μιλόσεβιτς Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, διότι μεγάλο μέρος της επιρροής του κ. Μιλόσεβιτς στηρίζεται στα δικά του ΜΜΕ. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Μιλόσεβιτς «έχει βαμμένα τα χέρια του στο αίμα και κανένας δεν τον εμπιστεύεται» και επικαλούμενος το παράδειγμα της Γερμανίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απολυταρχικά άτομα σαν τον Μιλόσεβιτς να κερδίσουν εκλογές. «Ετσι εξελέγη και ο Χίτλερ», είπε χαρακτηριστικά. Πάντως δεν θέλησε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση στο κατά πόσο το Σύμφωνο Σταθερότητας θα συνεργαστεί με τον κ. Μιλόσεβιτς σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές. «Εχω πολιτικές καταβολές και δεν δίνω ξεκάθαρες απαντήσεις» είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι από τις πληροφορίες που έχει του δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι ο κ. Μιλόσεβιτς δεν έχει πλέον επιρροή.

    Ο κ. Χόμπαχ σημείωσε επίσης ότι η Σύνοδος των δωρητών του Συμφώνου Σταθερότητας πρέπει να γίνει όταν έχει διασφαλιστεί η επιτυχία της ακόμη κι αν χρειαστεί να καθυστερήσει για ορισμένους μήνες. Σημείωσε ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον 400 προγράμματα συνεργασίας για επενδύσεις στο Κοσυφοπέδιο έχουνε υποβληθεί στο Σύμφωνο Σταθερότητας από τα οποία 30 έχουν κριθεί βιώσιμα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όπως ανακοίνωσε ο Ελληνας αντιπρόεδρος της Τράπεζας κ. Παναγιώτης Γεννηματάς. Ο κ. Χόμπαχ ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή συλλέγει δεσμεύσεις από τις χώρες μέλη του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά και από άλλα κράτη, έτσι ώστε να μπορέσει να έχει μία καλή βάση για τη σύνοδο των δωρητών. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα πάει και στην Ιαπωνία, όπου επίσης έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Χόμπαχ ανακοίνωσε ότι στην Κωνσταντινούπολη, στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της δουλειάς του Συμφώνου Σταθερότητας μέχρι τώρα και tqeir χάρτες. Ένα χάρτη των ΜΜΕ, ένα χάρτη των στρατιωτικών προϋπολογισμών και ένα χάρτη των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην περιοχή. Επικαλούμενος τον Φιλανδό προεδρεύοντα της ΕΕ, τον πρόεδρο Μ. Αχτισάαρι ο οποίος χαρακτήρισε τη σταθεροποίηση στα Βαλκάνια «μαραθώνιο», είπε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας έχει ένα μακροχρόνιο μέλλον και οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. θα βοηθήσουνε να εγκαθιδρυθεί αυτή η νέα μορφή περιφερειακής συνεργασίας που μέχρι τώρα δεν υπήρξε ποτέ.

    [04] 10 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ SUPER FAST FERRY-3

    Σε τραγωδία εξελίσσεται η χθεσινή πυρκαγιά στο Super Fast Ferry-3. Τους δέκα έχουν φθάσει οι νεκροί, όλοι Κούρδοι λαθρομετανάστες. Ο θάνατος τους αποδίδεται σε ασφυξία, καθώς είχαν κρυφτεί στο γκαράζ του πλοίου. Οι νεκροί είναι οκτώ άνδρες και δύο γυναίκες.

    Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο χώρο στάθμευσης σε φορτηγό που μετέφερε πολτοποιημένο χαρτί και ενώ το πλοίο έπλεε 15 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Πάτρας με προορισμό την Ιταλία.

    Τραυματίστηκαν ελαφρά οι επιβάτες Χρήστος Λιβανός, Ευθύμιος Ντανισκας και Ειρήνη Κατώνη καθώς και ο ναύτης Χρήστος Μπούζιος, οι οποίοι μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Ρίο. Δεν αποκλείεται τα θύματα να είναι περισσότερα καθώς οι πυροσβέστες δεν έχουν ακόμη ερευνήσει το μηχανοστάσιο και το πρώτο επίπεδο του γκαράζ.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [05] ΘΕΡΜΟΤΑΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Στα Τίρανα πραγματοποιεί επίσκεψη από σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Προκαθήμενου της Ορθόδοξίας στην Αλβανία κατά την οποία θα έχει συναντήσεις με τη θρησκευτική και πολιτική ηγεσία της

    χώρας και θα χοροστατήσει σε λειτουργίες ορθόδοξων εκκλησιών. Τον Πατριάρχη υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο των Τιράνων ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ο ιεράρχης που από το 1992 έως σήμερα ανασυγκρότησε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και κατάφερε να απολαμβάνει της εκτίμησης ολόκληρης της κοινωνίας της Αλβανίας. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξήρε το έργο του Αρχιεπίσκοπου Αναστάσιου, ο οποίος, όπως είπε, «δεν εργάζεται ακούραστα μόνο για το ποίμνιό του, αλλά και για όλους τους Αλβανούς ανεξάρτητως δόγματος, θρησκευμάτος, πίστεως και αυτό τον καταξιώνει ακόμη περισσότερο στη συνείδηση όλων μας».

    Αξιοσημείωτο είναι ότι ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη του Πατριάρχη στην Αλβανία απέδωσε η κυβέρνηση της χώρας και ο σεβασμός προς την Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς μαζί με τον κ. Αναστάσιο στο αεροδρόμιο των Τιράνων υποδέχθηκε τον Πατριάρχη η μισή κυβέρνηση. Τον κ. Βαρθολομαίο υποδέχθηκαν οι αντιπρόεδροι της αλβανικής jub]qmgsgr, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό, οι υπουργοί Οικονομικών, Πολιτισμού, Υγείας και αρκετοί βουλευτές. Το απόγευμα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι, με τον πρόεδρο της Βουλής Σκεντέρ Γκινούσι και με τον πρωθυπουργό Ιλίρ Μέτα.

    [06] ΠΕΤΚΟΦΣΚΙ ΚΑΙ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Ο υποψήφιος της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, Τίτο Πετκόφσκι και ο υποψήφιος του κυβερνώντος VMRO-DPMNE Μπόρις Τράικοφσκι θα διεκδικήσουν, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ανεπίσημα αποτελέσματα της προχθεσινής ψηφοφορίας, την προεδρία της ΠΓΔΜ στο δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 14 Νοεμβρίου. Πολιτική αναλυτές εκτιμούν ότι στο δεύτερο γύρο αναμένεται να γίνει σκληρή αναμέτρηση μεταξύ των δύο υποψηφίων, καθώς σε περίπτωση που οι κυβερνητικοί εταίροι του VMRO, το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών και η Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση, αποφασίσουν να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Τράικοφσκι, δεν αποκλείεται η εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα.

    Η ρηξη στις σχέσεις του VMRO με την Δημοκρατική Εναλλακτική Λύση, γεννά πολλά ερωτηματικά για το ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει το κόμμα του Τουπουρκόφσκι. Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Εναλλακτικής Λύσης δήλωσε χθες ότι το κόμμα θα εξετάσει τα προγράμματα και των δύο υποψηφίων που εισέρχονται στο δεύτερο γύρο και θα πράξει ανάλογα. Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, πρόεδρος της χώρας θα αναδειχθεί ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει το 50%+1 των ψήφων των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων, δηλαδή 805.200 ψήφους.

    Βάσει των τελευταίων, ωστόσο, ανεπίσημων αποτελεσμάτων, όπως προκύπτουν από την καταμέτρηση των ψήφων σε 84 από τις 85 εκλογικές περιφέρειες, την Κυριακή στις κάλπες προσήλθε το 65,31% των ψηφοφόρων, γεγονός που σημαίνει ότι στο δεύτερο γύρο ένας από τους δύο υποψήφιους θα πρέπει να προηγηθεί με μεγάλη διαφορά, ώστε να κερδίσει τις εκλογές. Ε.Π.

    [07] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗΝ ΙΝΓΚΟΥΣΕΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

    Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών θα αναχωρήσει εντός της εβδομάδας για την Ινγκουσετία και το Νταγκεστάν, που συνορεύουν με τη Τσετσενία, για να επιθεωρήσει τις ζημιές από τις ρωσικές επιχειρήσεις και να οργανώσει προγράμματα βοήθειας για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με τις ανάγκες τους, ανακοίνωσε πηγή στο ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Περιστατικών.

    Η πηγή είπε ότι από την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων στη περιοχή περίπου 195.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τη Τσετσενία και από αυτούς οι 170.000 βρίσκονται στη γειτονική δημοκρατία της Ινγκουσετίας και 12.000 έχουν ζητήσει καταφύγιο σε πόλεις της κεντρικής Ρωσίας. Ο.Κ.

    [08] NΕΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΜΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ

    Τραγική κατάληξη είχε το όνειρο για μια καλύτερη ζωή, πέντε λαθρομεταναστών, όταν το ταχύπλοο που επέβαιναν με προορισμό την Ιταλία, προσέκρουσε σε ύφαλο. Το ταχύπλοο, με 25 λαθρομετανάστες, Αλβανούς, Κούρδους και Μολδαβούς, απέπλευσε χθες το απόγευμα από την Αυλώνα με προορισμό την Ιταλία, όμως κοντά στις ακτές του Πρίντεζι προσέκρουσε σε ύφαλο και βυθίστηκε.

    Δέκα από τους ναυαγούς περισυνέλεξαν παραπλέοντα πλοία, ενώ μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί οι σοροί πέντε λαθρομεταναστών και δέκα αγνοούνται. Οι ιταλικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 2 November 1999 - 22:15:49 UTC