Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-11-04

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 4 Νοεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΡΟΥΜΠΙΝ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [02] ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΡΙΜΕΡΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΕΛΛΑΔΑΣ- ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
  • [03] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΟΑΣΕ
  • [04] ΑΛΛΟΙ 3 ΝΕΚΡΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ SUPER FAST-3
  • [05] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ : ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
  • [06] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ «Ι. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ» ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΕΠΙ ΘΥΡΑΙΣ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [08] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ:ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΛΗ
  • [09] Ε.Ε: Η ΒΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΠΕΡΙΠΛΕΚΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΡΟΥΜΠΙΝ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Ικανοποιημένη φέρεται η ελληνική κυβέρνηση μετά και τη δεύτερη δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Τζεϊμς Ρούμπιν σχολιάζοντας δημοσίευμα του δημοσιογράφου της «Ουάσιγκτον Ποστ» Τζεφρεϋ Σμιθ για το θέμα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα.

    Όπως επεσήμαναν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών η ελληνική κυβέρνηση επεδίωξε και κατάφερε, να υπάρξει επίσημα, σαφής διάψευση της αμερικανικής διοίκησης ότι αξιωματούχοι ή μέλη της κυβέρνησης έχουν οποιαδήποτε ανάμειξη σε τρομοκρατική ενέργεια και ότι δεν υιοθετεί τις σχετικές απόψεις που φέρθηκαν ότι έχουν κάνει στην εφημερίδα Αμερικανοί αξιωματούχοι.

    Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο δημοσιογράφος της Ουάσιγκτον Ποστ πριν γράψει το δημοσίευμά του, είχε επισκεφθεί για δέκα μέρες την Ελλάδα. Κατά τη δεκαήμερη παραμονή του εδώ είχε συναντήσεις τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών όσο και με άλλους υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες ενώ συμμετείχε και στην ελληνοτουρκική συνάντηση της Αθήνας με επιχειρηματίες διπλωμάτες και ajadglazjo}r. Μάλιστα ο κ. Σμιθ είχε πάρει και συνέντευξη από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί και όπως διαβεβαίωναν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών ούτε πριν ούτε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τέθηκε ερώτηση περί τρομοκρατίας στη χώρα μας.

    Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν εξάλλου ότι τέτοια δημοσιεύματα έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας και ότι καθένας μπορεί να κάνει διαφορετική αξιολόγηση. «Οι θέσεις μας είναι γνωστές για το θέμα της τρομοκρατίας και εναπόκεινται σ' αυτούς που τα γράφουν να τα αποδείξουν» έλεγαν χαρακτηριστικά. Πάντως το θέμα της τρομοκρατίας θα συζητηθεί και κατά την επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα του Αμερικανού Προέδρου.

    Επίσημα κανείς δεν το επιβεβαιώνει. Ωστόσο ανεπίσημα επισημαίνεται το γεγονός ότι η ατζέντα της ημερήσιας διάταξης για τα θέματα που θα συζητηθούν δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και βεβαίως οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την επιθυμία να συμπεριληφθεί και το θέμα αυτό. Διπλωματικοί κύκλοι διευκρίνιζαν πάντως ότι ποτέ από αμερικανικής πλευράς δεν έχει τεθεί θέμα διαμόρφωσης θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Αλλά επισημαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα ενδυνάμωσης της αποτελεσματικής αντιμετώπισής της.

    Υπάρχει ωστόσο διάσταση απόψεων μεταξύ ελληνικής και αμερικανικής πλευράς σχετικά με τη συμφωνία. Η μεν ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι πρέπει να είναι μια διακρατική συμφωνία η οποία θα περάσει προς επικύρωση από τη Βουλή. Η δε αμερικανική πλευρά ζητά να υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας για δικούς τους συνταγματικούς λόγους. Κατά τα άλλα σε ότι αφορά τις σχέσεις του υπουργείου Εξωτερικών με την αμερικανική πρεσβεία και ιδιαίτερα με τον Νίκολα Μπερνς, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι η συνεργασία είναι ικανοποιητική και υπαγορεύεται από τις ανάγκες τις επικείμενης επίσκεψης Κλίντον στην Αθήνα και ότι «από ελληνικής πλευράς δεν υπάρχει πρόβλημα». Συμπλήρωναν δε ότι επανειλημμένα η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να της δίνουν αν έχουν οποιαδήποτε στοιχεία και ονόματα έχουν που εμπλέκονται σε θέματα τρομοκρατίας ώστε να γίνει κάτι τέτοιο. Τέλος σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψη του κ. Κλίντον θα συζητηθούν πέραν των άλλων, ελληνοτουρκικά και κυπριακό, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και η ανασυγκρότησή τους καθώς και το θέμα των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξητικές τάσεις.

    [02] ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΡΙΜΕΡΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΕΛΛΑΔΑΣ- ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Την πεποίθηση ότι το μέλλον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έγκειται στην ένταξη της στις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές πολιτικές και οικονομικές δομές εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης όπως επίσης και οι πρόεδροι της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ jai της Ρουμανίας Εμίλ Κονσταντινέσκου σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν από το χειμερινό θέρετρο Μπόροβετς της Βουλγαρίας.

    Στη δεύτερη τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επαίνεσε τις προσπάθειες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας για να ανταποκριθούν στα κριτήρια για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης και επιβεβαίωσε τη στήριξη της χώρας στην απόφαση που θα ληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση στη σύνοδο κορυφής στο Ελσίνκι.

    Οι τρεις ηγέτες καλωσόρισαν την επικείμενη διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και την υιοθέτηση Σχεδίου Δράσης Ενταξης από το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Σημίτης επισήμανε τη θετική στάση της Ελλάδας υπέρ των προσπαθειών Βουλγαρίας και Ρουμανίας στο να γίνουν πλήρη μέλη της Συμμαχίας. Παράλληλα, οι πρόεδροι Πέταρ Στογιάνοφ και Εμίλ Κοσταντινέσκου δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στις προσπάθειες να εξασφαλίσουν την ειρήνη και την σταθερότητα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι τρεις ηγέτες χαρακτήρισαν σημαντική τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ καθώς θα συνεισφέρει στην εδραίωση του ΝΑΤΟ στα νότια και θα βελτιώσει τη δυνατότητα για επαρκή και πρόωρη πρόληψη και διαχείριση κρίσεων που ενδέχεται να προκύψουν στις περιοχές στα δυτικά Βαλκάνια. Παράλληλα υπογράμμισαν την ικανοποίηση τους για την εγκαθίδρυση Πολυεθνικής Ειρηνευτικής Δύναμης και χαρακτήρισαν το επίσημο άνοιγμα επιτελείου στο Πλόντιβ της Βουλγαρίας ως σημαντική συνεισφορά στη διαδικασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης και περιφερειακής ασφάλειας.

    Την ανάγκη να επιτευχθεί μακροχρόνια σταθερότητα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη υπογράμμισαν οι τρεις άνδρες τονίζοντας την ανάγκη για στήριξη του Συμφώνου Σταθερότητας και υλοποίησης των προτεραιοτήτων του Συμφώνου. Όσον αφορά την μακροχρόνια σταθερότητα στην Νοτιοανατολικά Ευρώπη υποστήριξαν ότι μπορεί να επιτευχθεί μέσω άμεσης οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης στην οποία περιλαμβάνεται η σύχρονη δόμηση στο πεδίο των μεταφορών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών ως τμήμα του Πανευρωπαϊκού δομικού δικτύου. Για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο αντήλλαξαν απόψεις εκφράζοντας την αναγκαιότητα για στήριξη των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή απευθύνοντας έκκληση σε όλες τις κοινότητες του Κοσσυφοπεδίου να σεβαστούν τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Οι τρεις ηγέτες επαναβεβαίωσαν ότι κατανοούν την ανάγκη για να επιτευχθεί ευρεία αυτονομία και αυτοδιοίκηση στο Κοσσυφοπέδιο μέσα ωστόσο στο πλαίσιο των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας η οποία θα διατηρήσει έτσι την εδαφική της ακεραιότητα. Ακόμη επανέλαβαν ότι την εθνοκάθαρση δεν πρέπει να την ακολουθήσει εθνική εκδίκηση και βία τονίζοντας ότι το μίσος και η μισαλλοδοξία ανάμεσα στις διαφορετικές εθνικές κοινότητες στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να καταδικαστεί καθώς θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της περιοχής. Τέλος συμφώνησαν να συνεχίσουν τις τριμερείς συνόδους κορυφής σε τακτική βάση ανακοινώνοντας ότι η επόμενη σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία το προσεχές έτος.

    Αξίζει να σημειωθεί πως η σημερινή σύνοδος αποτελεί συνέχεια της πρώτης που έγινε με ελληνική πρωτοβουλία τον Οκτώβριο του 1998 στους Δελφούς.

    [03] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΟΑΣΕ

    Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στο περιθώριο της συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι που θα πραγματοποιηθεί από 8-11 Νοεμβρίου. Ο κ. Παπανδρέουθα έχει συνάντηση με το Γάλλο ομόλογό του Ιμπέρ Βεντρίν, καθώς και γεύμα εργασίας με τον υπουργό αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά θέματα Πιερ Μοσκοβισί. Επίσης θα επιδιώξει επαφές με άλλους ομολόγους του, ενώ θα έχει διαβουλεύσεις και με τον ειδικό Αμερικανό απεσταλμένο Αλφρεντ Μόουζες, ο οποίος θα βρεθεί στη γαλλική πρωτεύουσα το τριήμερο αυτό στο πλαίσιο νέου γύρου επισκέψεών του για την επίλυση του Κυπριακού. Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών πάντως, αναφερόμενοι σε δημοσιεύματα που αποτυπώνουν σχέσεις έντασης και διαφωνιών Αθήνας - Λευκωσίας σχετικά με το Κυπριακό ενόψει της Συνόδου του Ελσίνκι, υπογράμμιζαν ότι «η συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων είναι καθημερινή, έντονη και ειλικρινής. Συνεχώς γίνονται διαβουλεύσεις για την καλύτερη προώθηση των διαπραγματευτικών μας απόψεων, τόνιζαν και συμπλήρωναν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει διαφορετική ανάγνωση των εξελίξεων. Πάντως οι ίδιοι κύκλοι διέψευδαν ότι είχε προγραμματίσει ο κ. Παπανδρέου επίσκεψη το Σαββατοκύριακο στην Κύπρο. Ωστόσο υπογράμμιζαν ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα πάει στην Κύπρο - όπως άλλωστε το είχε στο πρόγραμμά του - μέσα στο Νοέμβριο και πιθανότατα αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη από 18-19 του μήνα.

    [04] ΑΛΛΟΙ 3 ΝΕΚΡΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ SUPER FAST-3

    Μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων στο Super Fast Ferry -3. Αλλοι τρεις νεκροί Κούρδοι βρέθηκαν στο τρίτο γκαράζ του πλοίου, ανεβάζοντας έτσι το σύνολο των θυμάτων από την πυρκαγιά στους 14.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρίας η πυρκαγιά ενδεχομένως να εκδηλώθηκε σε εμπόρευμα φορτηγού. Το σκάφος αναμένεται να καταπλεύσει το απόγευμα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά όπου θα ξεφορτωθούν τα οχήματα και θα υποβληθεί στις απαραίτητες επισκευές.

    [05] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ : ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

    Tην ανάγκη επέκτασης της τουριστικής περιόδου πέρα των καλοκαιρικών μηνών τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στα εγκαίνια της 15ης Philoxenia, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελίδης».

    Στόχο αποτελεί η τουριστική ανάπτυξη που αξιοποιεί το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας και επιτρέπει την επέκταση της τουριστικής περιόδου και η προώθηση του θεματικού τουρισμού, όπως o θρησκευτικός τουρισμός και ο τουρισμός των ορεινών περιοχών.

    Πρόσθεσε ότι το 1999 έδωσε τη δυνατότητα στον ελληνικό τουρισμό να αποδείξει την αυθεντικότητα και το δυναμισμό του, μια και αυτό το χρόνο όλοι οι κρίσιμοι ποσοτικοί δείκτες εμφανίζονται βελτιωσμένοι. Η αρνητική συγκυρία του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας αντιμετωπίστηκε χάρη στην άμεση αντίδραση και την άψογη συνεργασία της κυβέρνησης, του ΕΟΤ και των παραγόντων της τουριστικής αγοράς , υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος. Ορόσημο για την παραπέρα τουριστική ανάπτυξη της χώρας αποτελεί το έτος 2000 με την αρχή της νέας χιλιετίας, η περίοδος 2000-2004 με την διεξαγωγή της πολιτιστικής Ολυμπιάδας, οι ίδιοι η Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 και η διεκδίκηση της οργάνωσης από τη Θεσσαλονίκη της διεθνούς έκθεσης ΕXPO το 2007.

    Τρεις εξελίξεις λειτουργούν, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο ως οιωνοί για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού: Πρώτον η εντυπωσιακή αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται στον τομέα του ελληνικού τουρισμού στο Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Δεύτερον, ο έγκαιρος προγραμματισμός του σχεδίου προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος διεθνώς. Και, τρίτον, η στενή και αποδοτική συνεργασία με τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα προβολής των επιμέρους περιοχών της χώρας, η κάθε μία από τις οποίες έχει το δικό της τουριστικό πλούτο και συγκριτικά πλεονεκτήματά της.

    [06] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ «Ι. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ» ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

    Μεγαλομέτοχοι της εταιρίας «Ι. Μπουτάρης» προσέφυγαν στα πολιτκά δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ζητώντας την αναστολή της απόφασης της γενικής συνέλευσης για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

    Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων έξι μεγαλομετόχων, που συζητήθηκε στο πρωτοδικείο, αναφέρεται ότι η απόφαση της γενικής συνέλευσης της 12ης Ιουλίου 1999, είναι άκυρη επειδή -όπως υποστηρίζουν- μποορούν να συμβάλλουν οι ίδιοι στον εντοπισμό επενδυτών που θα ενισχύσουν την εταιρία με ευνοϊκότερους όρους. Πρόκειται για τις εταιρίες «Mitika Limited», «Ολυμπος Ζευς» και τους ιδιώτες Α. Βασιλειάδη, Ν. Ρεμαντά, Γ. Καραμπατζιά και Γ. Κότσικα, οι οποίοι -όπως ισχυρίζονται- διαθέτουν συνολικά 992.030 μετοχές, που αντιστοιχούν στο ποσοστό 64,42% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρίας. Γ.Χ.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΕΠΙ ΘΥΡΑΙΣ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Πλήθος αλλαγών φέρεται να προωθεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι στο νέο κυβερνητικό σχήμα, που όπως όλα δείχνουν αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα.

    Η αναγγελία για επικείμενο ανασχηματισμό έγινε αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α' γύρου των προεδρικών εκλογών, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος VMRO- DPMNE, Λιούμπε Παούνοφσκι σε δηλώσεις του, παραδέχθηκε ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι ικανοποιημένος από ορισμένους υπουργούς του και θα προχωρήσει στην αντικατάστασή τους, για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη του λαού στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ντνέβνικ» έχει αποφασιστεί να «φύγουν» από την κυβέρνηση όσα στελέχη έχουν κατηγορηθεί για «φιλοβουλγαρική πολιτική», όπως ο υπουργός Πολιτισμού, Ντιμίταρ Ντιμιτρόφ και ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού, Γκιόργκι Μπόεφ. Επίσης θα αντικατασταθεί ο διεθυντής της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου Σκοπίων, ο οποίος δημόσια δηλώνει ότι «είναι Βούλγαρος και ότι ο λαός της ΠΓΔΜ έχει βουλγαρικές ρίζες». Κατά την εφημερίδα «Ουτρίνσκι Βέσνικ» από την κυβέρνηση φεύγουν επίσης οι υπουργοί του VMRO, Εθνικής Οικονομίας, Μπόρις Στοϊμένωφ, Παιδείας, Νέναντ Νόβκοβσκι και Μετανάστευσης, Μάρτιν Τρένεφσκι.

    Η εφημερίδα δεν αποκλείει ακόμη και την αντικατάσταση των υπουργών Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντιμιτρόφ και Συγκοινωνιών, Μπόμπις Σπίροφσκι, της Δημοκρατικής Εναλλακτικής Λύσης (DA). Ωστόσο η απομάκρυνση των δυο υπουργών, που θεωρούνται άνθρωποι εμπιστοσύνης του Βασίλ Τοπούρκοφσκι, ηγέτη του DA, θα κλιμακώσει την ένταση που, ήδη, υπάρχει στις σχέσεις των δυο εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού και δεν αποκλείεται να οδηγήσει στη διάλυσή του, σημειώνει η εφημερίδα.

    [08] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ:ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΛΗ

    Τα ρωσικά ομοσπονδιακά στρατεύματα ελέγχουν πλήρως την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Τσετσενίας το Γκουντέρμες και αναμένεται να εισέλθουν σύντομα στην πόλη ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του ρωσικού στρατού. Σε συνάντηση των αξιωματούχων των ρωσικών στρατευμάτων με τις αρχές της πόλης αποφασίστηκε να προσπαθήσουν να απομακρύνουν τους Ουαχαμπίτες και τους αντάρτες έξω από την πόλη ώστε να μην υπάρξουν καταστροφές στην πόλη από τις συγκρούσεις και απώλειες σε άμαχο πληθυσμό. Σποραδικές συγκρούσεις υπήρξαν σε δρόμους της πόλης ανάμεσα στους κατοίκους και στους τσετσένους αντάρτες. Ο.Κ.

    [09] Ε.Ε: Η ΒΙΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΠΕΡΙΠΛΕΚΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗΣ

    Η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ανοικοδόμηση του Κοσσυφοπεδίου θα γίνει περίπλοκη εάν οι Αλβανοί συνεχίσουν να επιτίθενται στους Σέρβους, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης . Σε ανακοίνωση της καταδικάζει τους πυροβολισμούς της Κυριακής και τον τραυματισμό του ηγέτη των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου Μόμτσιλο Τράικοβιτς και την επίθεση στις 27 Οκτωβρίου σε σερβική φάλαγγα στην πόλη Πετς. Παράλληλα αναφέρεται ότι η συνεχιζόμενη βία μπορεί μόνο να περιπλέξει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση μιας σταθερής κοινωνίας στο Κοσσυφοπέδιο. «Ολες οι βίαιες ενέργειες από όποια πλευρά και αν προέρχονται πρέπει να σταματήσουν», τονίζεται στην ανακοίνωση της προεδρίας της Ε.Ε την οποία έχει η Φιλανδία. Λ.Μ.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 4 November 1999 - 22:17:54 UTC