Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-11-19

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 19 Νοεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΦΙΞΗ ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [02] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣE ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [03] ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [04] ΚΛΙΝΤΟΝ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [05] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ - ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΜΕ ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [06] ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [07] ΔΗΛΩΣΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [08] ΔΗΚΚΙ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΕ «ΘΑΛΑΜΟ ΑΕΡΙΩΝ»
  • [09] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [11] IKAΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΟΛΑΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΟΑΣΕ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΑΝΑΝ
  • [13] ΡΩΣΙΑ: ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ ΚΟΣΟΒΟ ΜΕ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΦΙΞΗ ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Θερμή υποδοχή επιφυλάχθηκε από την ελληνική Πολιτεία στον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Το αεροσκάφος «Air Force 1» που μεταφέρει τον πρόεδρο των ΗΠΑ προσγειώθηκε στις 16:50 ώρα Ελλάδος στον αεροδιάδρομο 13 του Ελληνικού, ενώ προηγουμένως είχαν προσγειωθεί μέλη της συνοδείας του κ. Κλίντον και η πολυπληθής ομάδα των Αμερικανών δημοσιογράφων που καλύπτει την περιοδεία του στα Βαλκάνια.

    Στη σκάλα του αεροσκάφους τον Αμερικανό πρόεδρο υποδέχθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Ροκόφυλλος και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, η διοίκηση του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου και αντιπροσωπεία των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Χίλαρι και την κόρη του Τσέλσι και την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Oklpq\it, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό προς τους πολίτες, κυρίως Ελληνοαμερικανούς, που είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο για να τον υποδεχθούν.

    [02] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣE ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας λίγη ώρα πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ελληνικού το αεροσκάφος που μεταφέρει τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος και να κατευθυνθεί προς την αμερικανική πρεσβεία.

    Οι αστυνομικοί εμπόδισαν τους διαδηλωτές να περάσουν και όταν ορισμένοι από αυτούς άρχισαν να πετούν πέτρες κατά των δυνάμεων της τάξης τότε έκαναν χρήση δακρυγόνων και τους απώθησαν με συνέπεια να σημειωθούν εκτεταμένα επεισόδια, ενώ αναρχικοί με κουκούλες έκαψαν την αμερικανική σημαία στα Προπύλαια και έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμάτων.

    Στη Θεσσαλονίκη ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να σπάσει την είσοδο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με πρόθεση να κατευθυνθούν προς τις αποθήκες του λιμανιού, που νοικιάζονται στο ΝΑΤΟ για τις ανάγκες των δυνάμεων της KFOR.

    [03] ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Σοβαρά επεισόδια προκλήθηκαν στην κεντρική είσοδο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, όταν ομάδα διαδηλωτών κατά της επίσκεψης Κλίντον έσπασε την καγκελόπορτα στην κεντρική πύλη και απαίτησε να κατέβει από το κτίριο διοίκησης του ΟΛΘ η σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι διαδηλωτές κραυγάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα πέτυχαν το στόχο τους και η σημαία αποκαθηλώθηκε. Μία ομάδα της πορείας αποσπάστηκε και κατευθύνθηκε προς το Λευκό Πύργο, ενώ ο κύριος όγκος των διαδηλωτών παρέμεινε για αρκετή ώρα στην είσοδο του λιμανιού και σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει και νέα πορεία προς το Αμερικανικό Προξενείο στην οδό Τσιμισκή.

    Στο χώρο του λιμανιού αντιπροσωπεία των διαδηλωτών μπήκε στο χώρο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου διέκοψε την προβολή και απαίτησε από τους θεατές να εγκαταλείψουν την αίθουσα και να συνταχθούν με τους διαδηλωτές.

    [04] ΚΛΙΝΤΟΝ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Με θετικά λόγια για την Ελλαδα εκφράστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον στην ομιλία που απηύθυνε αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελληνικό», σήμερα το απόγευμα. Η ομιλία του έχει ως εξής: «Ηρθα εδώ ως φιλέλληνας, ως φίλος της Ελλάδας και προσβλέπω προς την εμπειρία της υπέροχης ελληνικής φιλοξενίας, που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Με αυτή την επίσκεψη θέλω ο Αμερικανικός λαός να δει το πρόσωπο της Ελλάδος που αλλάζει, το ισχυρό προπύργιο της νοτιοανατολικής Ευρώπης με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, μία αναπτυσσόμενη αγορά που εντάσσεται στην ενιαία νομισματική αγορά tgr Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα μοντέλο για τις νέες δημοκρατίες της Βαλκανικής που δίνει μία διέξοδο στις δικές τους αγορές προς το δυτικό κόσμο για να τις φέρει στην Ευρώπη. Προσβλέπουμε στην αρχαία Ελλάδα για έμπνευση, αλλά προσβλέπουμε στη σύγχρονη Ελλάδα για ηγεσία και εταιρική σχέση. Αύριο θέλω να μιλήσω με το λαό της Ελλάδας για το τι μπορούμε να κάνουμε μαζί για να δομήσουμε μία ενιαία, δημοκρατική και ειρηνική Ευρώπη- για πρώτη φορά στην ιστορία- και για το πως μπορούμε μαζί να υπερπηδήσουμε τις εναπομείνασες προκλήσεις στο όραμα αυτό, για σταθεροποίηση των Βαλκανίων, επίτευξη μιας διαρκούς συμφιλίωσης Ελλάδας και Τουρκίας και με επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του κυπριακού. Τα έθνη μας έχουν τόσα πολλά κοινά σημεία, είμαστε σύμμαχοι με δεδομένη δέσμευση για την ασφάλεια και την ειρήνη. Οι δημοκρατίες είναι παλιά παράδοση με πάθος για την πολιτική συζήτηση και ζητήματα που έχουν σχέση με τη ζωή και τις πεποιθήσεις μας. Πάνω από όλα είμαστε και τα δύο έθνη υπερήφανα για το παρελθόν μας αλλά που στοχεύουμε στο μέλλον. Προσβλέπω πραγματικά στο μέλλον αυτό και στην εταιρική σχέση. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη και ελπίδες σε αυτήν και πραγματικά την προσβλέπω στην επίσκεψή μου εδώ». Ε.Ρ.

    [05] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ - ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΜΕ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας δεν θα παραστεί στο επίσημο δείπνο που θα παρατεθεί προς τιμήν του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος σε δηλώσεις του χαρακτήρισε θλιβερά τα επεισόδια και όπως είπε, υπογραμμίζουν την τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης». «Και εμείς, ο ΣΥΝ, πήγαμε ειρηνικά στο ενωτικό συλλαλητήριο των πολιτικών νεολαιών από την πλατεία Κάνιγγος μέχρι τη Βουλή. Διαδηλώσαμε με απόλυτο ειρηνικό τρόπο, περιφρουρήσαμε την πορεία μας, διαδηλώσαμε την αντίθεσή μας στην αμερικανική πολιτική, αλλά και στις αυταρχικές κυβερνητικές απαγορεύσεις και γυρίσαμε στην πλατεία Κάνιγγος με τον ίδιο ειρηνικό και συντεταγμένο τρόπο», ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος. Οπως είπε, «είναι φανερό ότι εκείνο που τούτη την ώρα κυριαρχεί ως ένα κρεσέντο βίας και αυταρχισμού στο κέντρο της Αθήνας μπορούσε να έχει αποφευχθεί, έπρεπε να έχει αποφευχθεί. Η κυβέρνηση έχασε και την ψυχραιμία της, με μεγάλη ευκολία υιοθέτησε απαγορευτικούς μεθόδους και έτσι «έριξε λάδι στη φωτιά» και τροφοδότησε αυτό το κλίμα στο οποίο έδρασαν και ανεξέλεγκτες ομάδες». «Συζητήσαμε με τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, ζητήσαμε να μας επιτραπεί η πορεία. Μας δήλωσαν ότι έχουν εντολή απαγορευτική. Καταγγείλλαμε αυτή την απαγόρευση ως αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική και με τον ίδιο οργανωμένο, συντεταγμένο και ειρηνικό τρόπο γυρίσαμε προς τα πίσω μέχρι ξανά την πλατεία Κάνιγγος όπου και διαλυθήκαμε», είπε, συμπληρώνοντας ότι τα γραφεία του ΣΥΝ δέχθηκαν επιθέσεις «από περίεργες ομάδες».

    [06] ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Τουλάχιστον 15 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές. Τα άτομα αυτά τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων, καθώς και κατά τη διάρκεια των συμπλοκών μεταξύ διαδηλωτών του ΚΚΕ και κουκουλοφόρων στα στενά των Εξαρχείων. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί από την αστυνομία προσαγωγές, ενώ την ίδια ώρα οι άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας κατάφεραν να σβήσουν τις περισσότερες εστίες φωτιάς στο κέντρο της Αθήνας.

    Χαρακτηριστικό των σοβαρών ζημιών που έχουν υποστεί τα εμπορικά καταστήματα στην περιοχή γύρω από την πλατεία Συντάγματος, όπως και υποκαταστήματα τραπεζών, είναι το γεγονός ότι μόνο στην οδό Σταδίου 28 εμπορικά καταστήματα υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

    [07] ΔΗΛΩΣΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, 'ρης Σπηλιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά τα θλιβερά επεισόδια που διαδραματίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας κατά και μετά την άφιξη του Αμερικανού προέδρου στην ελληνική πρωτεύουσα: «Δεν είναι εθνικά επωφελές αν αυτή τη στιγμή αναδεικνύαμε τις αυταπόδεικτες και αυτονόητες κυβερνητικές ευθύνες για τη διάλυση της Αθήνας, τις καταστροφές και τις λεηλασίες σε περιουσίες πολιτών. Αυτό θα γίνει την κατάλληλη στιγμή. Όμως, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι από την πρώτη στιγμή με ξεκάθαρο τρόπο καταδικάσαμε τις ακραίες αντιδράσεις και τις ανεξέλεγκτες κινητοποιήσεις και προειδοποιήσαμε την Κυβέρνηση για τις αρνητικές συνέπειες αυτών, για τα εθνικά μας θέματα. ΄Εστω και την ύστατη αυτή στιγμή πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και αυτοπεριορισμός. Έχουμε χρέος όλοι, πολίτες και πολιτικοί, να προστατεύσουμε τη διεθνή εικόνα της χώρας μας από περαιτέρω ζημία.

    Η Ελλαδα είναι πάνω και πέρα από σκοπιμότητες και μικροκομματικούς υπολογισμούς». (Χ.Σ.)

    [08] ΔΗΚΚΙ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΕ «ΘΑΛΑΜΟ ΑΕΡΙΩΝ»

    «Η κυβέρνηση με το άλλοθι της δράσης των «γνωστών - αγνώστων» προβακατόρων, μετέτρεψε σήμερα την Αθήνα σε θάλαμο αερίων», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΔΗΚΚΙ με αφορμή τα όσα συνέβησαν σήμερα το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας. «Προφανείς στόχοι», τονίζεται στην ανακοίνωση, «ήταν να αμαυρώσει τον ειρηνικό χαρακτήρα της σημερινής πορείας διαμαρτυρίας, για την παρουσία στη χώρα μας, του επικεφαλής της βάρβαρης «Νέας Τάξης Πραγμάτων», καθώς επίσης να μην ακουστούν τα πολιτικά μηνύματα του λαού, ενάντια στην πολιτική του πλανητάρχη, αλλά και να δημιουργήσει μία ψεύτικη αιτιολογική βάση, για να στηρίξει την αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική αστυνομική απαγόρευση των διαδηλώσεων».

    Το ΔΗΚΚΙ καταγγέλλει την αδιάκριτη και απρόκλητη μαζική ρήψη asvunioc|mym εναντίον πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά στην πλατεία Συντάγματος και επισημαίνει ότι «αυτή αποκαλύπτει το αντιδημοκρατικό και αυταρχικό πρόσωπο μίας κυβέρνησης υποτελών - υπαλλήλων, άκρως επικίνδυνης, που μόνο κακά μπορεί να σωρεύσει για τον ελληνικό λαό και τον Ελληνισμό».

    [09] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ένα καινούργιο χαρακτηριστικό στην θητεία της, το χαρακτηριστικό του προβοκάτορα. Προκειμένου να δώσει εξετάσεις στον Μπιλ Κλίντον και να συκοφαντήσει τις ριζοσπαστικές ιδέες του περήφανου και ανυπότακτου λαού μας, προτίμησε να αρνηθεί την ειρηνική και πειθαρχημένη διαδήλωση και να δώσει πράσινο φως σε 150-200 επαγγελματίες προβοκάτορες να κυριαρχήσουν καταστρέφοντας και πυρπολώντας το κέντρο της Αθήνας. Χθες και προχθές η κυβέρνηση δεν τους χρειάσθηκε, τους φύλαξε για σήμερα προκειμένου να δείξει ότι διαθέτει την ίδια πυγμή που έδειξαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στο Κόσοβο».

    Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην πορεία διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα. «Αν οι διαδηλωτές δεν ήταν πειθαρχημένοι», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, και με ισχυρή περιφρούρηση, θα ήταν εκτεθειμένοι σε πιθανά σχέδια να υπάρχουν και ως νεκροί. Απόδειξη για αυτό είναι ότι χτυπούσαν τους διαδηλωτές ενώ είχαν δηλώσει ότι θα κάνουν καθιστική διαμαρτυρία και στη συνέχεια σε περιοχές πολύ μακριά από το δακτύλιο απαγόρευσης».

    Οπως εξάλλου τονίζει, «είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα γεγονότα προκειμένου να προχωρήσει στην άμεση υπογραφή συμφωνίας για την καταπολέμηση της δήθεν τρομοκρατίας». «Αποδείχθηκε ότι ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί η φιλειρηνική πορεία και ταυτόχρονα να εξελιχθεί αδιατάραχτα το πρόγραμμα υποδοχής του Μπιλ Κλίντον στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Μαξίμου. Μέχρι την τελευταία στιγμή οι οργανωτές της πορείας και επώνυμοι άνθρωποι της πολιτικής και κοινωνικής ζωής έδιναν όλες τις εγγυήσεις στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και αυτός προφανώς εκτελώντας κυβερνητικές οδηγίες προτίμησε να δώσει εντολή να κτυπηθούν οι διαδηλωτές για να δικαιολογηθεί η χρησιμοποίηση των προβοκατόρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Καταλήγοντας, το ΚΚΕ επισημαίνει: «Οι αγώνες και οι απεργίες, οι διαδηλώσεις και οι πορείες δεν θα καταργηθούν γιατί η κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση θα απειλεί με τους μηχανισμούς της προβοκάτσιας που η ίδια στήνει».

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Υπογράφτηκε τελικά ο Χάρτης Ασφαλείας της Ευρώπης στο πλαίσιο της συνόδου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που ολοκληρώθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Ο Χάρτης Asv\keiar της Ευρώπης προβλέπει τον περιορισμό των συμβατικών εξοπλισμών. Περιλαμβάνει ακόμη κοινή πρόσκληση για την εδραίωση της ειρήνης και τη δημιουργία κοινών βάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, και σχόλια για την ανθρώπινη, την πολιτική, τη στρατιωτική, την οικονομική και την περιβαλλοντική διάσταση της ανάπτυξης. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, λίγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας κάλεσε τη Ρωσία να την εφαρμόσει.

    [11] IKAΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΟΛΑΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΟΑΣΕ

    Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέρ Σολάνα εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής του ΟΑΣΕ στην Κωσταντινούπολη. Σε συνέντευξη του στο Κρατικό Ραδιόφωνο της Ισπανίας υποστήριξε ότι το πιο σημαντικό επίτευγμα είναι ότι αποστολή του ΟΑΣΕ κατάφερε να επισκεφτεί την Τσετσενία με ανθρωπιστικές και πολιτικές αποστολές. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας θα επισκεφτεί το Βόρειο Καύκασο προκειμένου να προσπαθήσει να βρει μία κοινά αποδεκτή λύση και για τις δύο πλευρές. Λ.Μ.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΑΝΑΝ

    Εικοσάλεπτη συνάντηση είχε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, όπου επιβεβαιώθηκε η πρόθεση του τελευταίου να διεξάγει εκ του σύνεγγυς συνομιλίες επί της ουσίας.

    Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Μιχάλης Παπαπέτρου, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο χώρο των εργασιών του συνεδρίου του ΟΑΣΕ. Στη συνάντηση συζητήθηκαν και θέματα ουσίας τα οποία προτίθεται ο ΓΓ να συζητήσει με τα δύο μέρη στη Νέα Υόρκη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο ΓΓ ξεκαθάρισε κάποια τεχνικά θέματα αναφορικά με τις συνομιλίες.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα και πληροφορίες για συνάντηση των κυρίων Ανάν, Κληρίδη και Ντενκτάς, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι «δεν υπάρχει καμιά τέτοια σκέψη και κανένας τέτοιος προγραμματισμός.» Ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι ο κ. Ανάν αναμένει να ανταποκριθούν και οι δύο πλευρές θετικά στην πρόσκλησή του για ουσιαστικές συνομιλίες. Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλβάρο ντε Σότο, ο οποίος αναχωρεί αύριο για τη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση συζητήθηκαν τα τέσσερα σημεία που ο ΓΓ είχε εγείρει στην τελευταία του έκθεση, δηλαδή, ασφάλεια, εδαφικό, διαχωρισμός εξουσιών και περιουσία.

    [13] ΡΩΣΙΑ: ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ ΚΟΣΟΒΟ ΜΕ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

    Την κατηγορηματική αντίθεση της Ρωσίας στη δημιουργία ενός μονοεθνικού Κοσσυφοπεδίου, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της w~qar, Ιγκόρ Ιβάνοφ μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο ORT. Ο κ.Ιβάνοφ τόνισε ότι πεποίθηση της Ρωσίας αποτελεί το γεγονός ότι το συμφέρον όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτα από την εθνικότητα ή τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, πρέπει να γίνεται σεβαστό και θα πρέπει όλοι να έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν στο Κοσσυφοπέδιο και να ζήσουν εκεί αρμονικά.

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι στα έγγραφα της συνόδου του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη τονίζεται η ανάγκη του πλήρους σεβασμού και της προσήλωσης στο ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο αναφέρει ρητά ότι το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Γιουγκοσλαβίας. Σ.Π.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 19 November 1999 - 22:22:56 UTC