Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-12-13

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 13 Δεκεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ
  • [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ - ΑΝΕΥΘΥΝΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
  • [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ
  • [04] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΔΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΗΡΑΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΜΠΛΕΡ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [06] ΤΡΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΓΕΣΑΣΕ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ
  • [07] ΔΙΑΘΕΣΗ 775 ΕΚΑΤ. ΔΡΧ. ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ
  • [08] ΜΕ ΑΝΟΔΟ 3,81% ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΧΑΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΕΤΖΕΒΙΤ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ
  • [10] ΡΩΣΙΑ: Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΗ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [11] TO ΣτΕ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
  • [12] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΕΞΙ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΡΑΝΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ

    Την εκτίμηση ότι η απόφαση της συνόδου κορυφής του Ελσίνκι για την υποψηφιότητα της Τουρκίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σταθερότητα στην περιοχή εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για τις συζητήσεις που έγιναν και τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο. «Η απόφαση για τη διεύρυνση και για την υποψηφιότητα της Τουρκίας, που εντάσσεται μέσα στην πολιτική της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σταθερότητα στην περιοχή, για την ανάπτυξη ειρηνικών σχέσεων και για τη δημιουργία καλύτερων προϋποθέσεων οικονομικής συνεργασίας», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «κάθε τέτοια απόφαση είναι ένα πλαίσιο και εξαρτάται από την περαιτέρω πορεία πόσο θετικά θα είναι τα αποτελέσματα». Waqajt^qise πάντως ευνοϊκό και ικανοποιητικό το πλαίσιο αυτό και επισήμανε ότι «μπορούμε να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία και να κινηθούμε με αισιοδοξία για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες».

    Νωρίτερα στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε την ελπίδα το πλαίσιο που διαμορφώθηκε στο Ελσίνκι να είναι ωφέλιμο για τις εθνικές υποθέσεις καθώς και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Από την πλευρά του κ. Σημίτης επισήμανε ότι διαμορφώθηκε ένα πολύ καλό πλαίσιο που δημιουργεί νέες δυνατότητες, τις οποίες, όπως τόνισε η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να εγκαταλείψει το παρελθόν των αντιπαλοτήτων και των εντάσεων. «Τώρα της ανοίγεται ένας νέος δρόμος ο οποίος θα είναι ωφέλιμος αν η Αγκυρα δει την παρουσία της στις ενταξιακές διαδικασίες ως μία παρουσία που ωφελεί και την ανάπτυξή της και την ειρήνη στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Σημίτης.

    [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ - ΑΝΕΥΘΥΝΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    H ελληνική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την απόφαση του Ευρωπαικού Συμβουλίου στο Ελσίνκι, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Η απόφαση μας υπερκαλύπτει είπε και κατηγόρησε τμήμα της αντιπολίτευσης που αντιδρά για ανευθυνότητα. Η δεν γνωρίζουν τι ακριβώς συνέβη ή γνωρίζουν την αλήθεια και την παραποιούν για λόγους σκοπιμότητας, είπε χαρακτηριστικά.

    Η μόνη διαφορά με την Τουρκία που αναγνωρίζει η Ελλάδα είναι η υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και αν η Αγκυρα κρίνει ότι υπάρχουν κι άλλες διαφορές και θέλει να τις παραπέμψει στη Χάγη, η Αθήνα δεν πρόκειται να συναινέσει. Το νέο πλαίσιο των σχέσεων Ε.Ε. -Τουρκίας υποχρεώνει την Αγκυρα να προσεγγίσει ειρηνικά τα θέματα των διαφορών. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. Σχετικά με τον προβληματισμό που εξέφρασε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιος Πεπονής ο κ. Ρέππας σχολίασε πως ο καθένας μπορεί να έχει τις δικές του απόψεις, αλά δεν ανταποκρίνονται στα πράγματα αυτές οι απόψεις.

    [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

    Την άποψη ότι οι αποφάσεις της συνόδου του Ελσίνκι ευνοούν την κοινή προοπτική και το κοινό όραμα όλων των Βαλκανικών λαών, μέσα από την συμμετοχή τους στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, διατύπωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο υπουργός επισήμανε ότι ο σεβασμός βασικών κανόνων που διασφαλίζουν την ειρήνη, την δημοκρατία και τη μη χρήση βίας ανοίγει το δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας των λαών. Είπε ακόμη ότι το παραπάνω πλαίσιο διαμορφώθηκε με πρωτοβουλίες της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι η χώρα μας θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τα στοιχεία αυτά ώστε να μιλάμε για μια διαφορετική εποχή στη νέα χιλιετία.

    [04] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΔΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΗΡΑΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ

    «Δώσαμε πολλά και δεν πήραμε τίποτε», σχολίασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής για την απόφαση της Ε.Ε. στο Ελσίνκι που αναβάθμισε την Τουρκία σε υποψήφια προς ένταξη χώρα.

    Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Χίλτον» ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε «όχι επιτυχές» το αποτέλεσμα στο Ελσίνκι και ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του προέδρου της Δημοκρατίας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε πάγιες ελληνικές θέςσεις έτσι όπως είχαν διατυπωθεί από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ανοιξε η πόρτα της Ευρώπης στην Τουρκία ενή η γειτονική χώρα μιλάει για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο και απειλή την Ελλάδα με χρήση βίας. Με την απόφαση στο Ελσίνκι αναγνωρίζονται οι συνοριακές διαφορές και οδηγείται η Ελλάδα σε απευθείας πολιτικό διάλογο εφόλης της ύλης με την Τουρκία. Η Αγκυρα δεν ανέλαβε καμιά δέσμευση ως προς το Κυπριακό και πήραμε μόνο μια κατ αρχή θετική δήλωση για την Κύπρο που επιδέχεται διάφορες ερμηνείες. Παρατήρησε πως μπορεί να αλλάξουν αρνητικά για την Ελλάδα τα δεδομένα της συμφωνίας στο Ελσίνκι. Σε ερώτηση για τις δημόσιες διαφοροποιήσεις στελεχών της Ν.Δ. απάντησε ότι δεν τον ενοχλούν, γνωρίζει ότι υπάρχουν ή μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και αποχρώσεις απόψεων, αλλά ο ίδιος παρουσιάζει την επίσημη θέση του κόμματος και επιμένει σ αυτήν.

    Σχετικά με το θέμα εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι η Ν.Δ. θα ανακοινώσει τη θέση της στον κατάλληλο χρόνο.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΜΠΛΕΡ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί στο Λονδίνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ, στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψής του, δήλωσε ότι συζητήθηκε σειρά θεμάτων που αφορούν στη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι, στα κοινά οικονομικά ενδιαφέροντα, στις πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων.

    Ο κ. Μπλερ εκτίμησε ιδιαιτέρως το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως γέφυρα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, ενώ αναφέρθηκε με επαινετικό τρόπο στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Για το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι δεν έγινε στις συνομιλίες καμία αναφορά σχετικά με το δημοσίευμα της Guardian, αν και ο Βρετανός πρωθυπουργός άκουσε με ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις του. Στο σημείο αυτό δήλωσε ότι οι ελληνοβρετανικές σχέσεις κινούνται σε πολύ καλό επίπεδο.

    Όσον αφορά στην οικονομική παρουσία της Βρετανίας στην Ελλάδα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι εντοπίζεται σε πολλούς τομείς, όπως στην τραπεζική οικονομία, στην παροχή συμβουλών για επενδυτικά προγράμματα, στην εισαγωγή στο Χρηματιστήριο και στην παραγωγή. Για το ενδιαφέρον της εταιρείας Βικερς για την αγορά της ΕΛΒΟ, υποστήριξε ότι θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που έχουν καθοριστεί με απόφαση της επιτροπής αποκρατικοποιήσεων και ότι επιδιώκεται από την Ελλάδα η διεθνής παρουσία, συμπεριλαμβανομένης jai αυτής της Βρετανίας, που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην εισαγωγή της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο και σε άλλα θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Για τη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι, ο κ. Μπλερ αναφέρθηκε με κολακευτικό τρόπο στη στάση του Κώστα Σημίτη και χαρακτήρισε την εξέλιξη πολύ σημαντική για την ευρύτερη περιοχή, ενώ για κυπριακό ότι θα επηρεαστούν θετικά οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Βενιζέλος θα έχει συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες στη Βρετανία, όπως της Ένωσης Βρετανικού Ηλεκτρισμού, της Μπρίτις Αίροσπεϊς και BP-Amoco, του υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας, της Ένωσης Βρετανών Βιομηχάνων, κ.α.

    [06] ΤΡΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΓΕΣΑΣΕ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ

    Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στις 9.30 το πρωί στο 175ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, στα Καμμένα Βούρλα. Νεκροί είναι οι δήμαρχοι Σελάνων Καρδίτσας, Βασίλης Κωστόπουλος, Κάμπου, Δημήτρης Παπαγεωργίου και Μουζακίου Αντώνης Βασιλείου καθώς και ο εκπρόσωπος της ΓΕΣΑΣΕ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγροτικής Τράπεζας Βασίλης Ζαρκινός. Σύμφωνα με πληροφορίες νεκρή είναι μία ακόμη γυναίκα, όμως αυτή η πληροφορία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

    Οι τρεις δήμαρχοι και ο εκπρόσωπος της ΓΕΣΑΣΕ επέβαιναν σε τζιπ που είχε ξεκινήσει από την Καρδίτσα για την Αθήνα, από όπου θα αναχωρούσαν για τις Βρυξέλλες προκειμένου να μετέχουν στο Αγροτικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το τζιπ βγήκε από το δρόμο, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με νταλίκα. Το τζιπ πήρε φωτιά και όλοι οι επιβαίνοντες σε αυτό απανθρακώθηκαν. Ο οδηγός της νταλίκας Δημήτρης Μάνιος δεν έπαθε τίποτα.

    [07] ΔΙΑΘΕΣΗ 775 ΕΚΑΤ. ΔΡΧ. ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

    Ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης υπέγραψε σήμερα την απόφαση για τη διάθεση στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων του ποσού των 755 εκατομμυρίων για την κατασκευή ή επισκευή σχολικών κτιρίων στους Δήμους του Νομού Αττικής που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Βουλής, διατίθεται κατά 50% από την παρακράτηση της βουλευτικής αποζημίωσης ενός μηνός από κάθε βουλευτή και κατά 50% από τον προϋπολογισμό. Ε.Ρ.

    [08] ΜΕ ΑΝΟΔΟ 3,81% ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΧΑΑ

    Με σημαντικά κέρδη, της τάξης του 3,81%, ξεκίνησε τη χρηματιστηριακή εβδομάδα ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, επιταχύνοντας τους ρυθμούς που τον οδήγησαν σε άνοδο 2,44% την Παρασκευή.

    Εχοντας δεχτεί ώθηση και από τις αποφάσεις που ελήφθησαν την Παρασκευή, στο Ελσκίνκι, ο γενικός δείκτης ακολούθησε εξαρχής την amio}sa, για να κλείσει τελικά στις 5.624,55 μονάδες. Πάντως, προβληματισμό εξακολουθεί να δημιουργεί ο χαμηλός όγκος των συναλλαγών, που παρέμεινε συρρικνωμένος στα 230 δισ. δρχ, συνεπεία του γεγονότος ότι τα κεφάλαια στη Σοφοκλέους δεν ανανεώνονται, παρά ανακυκλώνονται. Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκαν οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες. Ειδικότερα, με βάση την τελευταία πράξη που έγινε για κάθε μετοχή -και όχι το μέσο όρο του τελευταίου ημιώρου διαπραγμάτευσης- οι τιμές στους επιμέρους κλάδους διαμορφώθηκαν ως εξής: Στον τραπεζικό κλάδο, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 24.100 δρχ., της Εμπορικής στις 23.890 δρχ., της Ιονικής στις 17.010 δρχ., της Apha Τράπεζας Πίστεως στις 26.550 δρχ., της Πειραιώς στις 7.870 δρχ και της Eurobank στις 14.235 δρχ. Στον τομέα των εταιριών τροφίμων, η κοινή μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ διαμορφώθηκε στις 12.850 δρχ, ενώ εκείνη της ΕΒΖ έκλεισε στις 9150 δρχ και της Ελληνικής Εταιρίας Εμφιαλώσεως (3Ε) στις 7.720 δρχ.

    Στις τηλεπικοινωνίες, η μετοχή του ΟΤΕ σημείωσε άνοδο, κλείνοντας στις 7.025 δρχ, έναντι 6.615 δρχ στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Κέρδη κατέγραψε και η μετοχή της PANAFON, που διαμορφώθηκε στις 3.970 δρχ., ενώ αντίστοιχη πορεία ακολούθησε η μετοχή της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, τερματίζοντας στις 13.500 δρχ από 13.000 δρχ. Η μετοχή της εταιρίας πληροφορικής INTRASOFT έκλεισε με μεγάλα κέρδη στις 23.210 δρχ. Τέλος, στον τομέα των τσιμεντοβιομηχανιών, η κοινή μετοχή της ΤΙΤΑΝ έκλεισε ενισχυμένη στις 39.900 δρχ., ενώ εκείνη της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ τερμάτισε επίσης υψηλότερα, στις 10.995 δρχ από 10.605 δρχ την Παρασκευή.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΕΤΖΕΒΙΤ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ επέκρινε την τουρκοκυπριακή ηγεσία για τις αντιδράσεις της μετά τις αποφάσεις του Ελσίνκι, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο πρώτο κανάλι της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης, όπου επεσήμανε ότι ήδη ορισμένοι έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια εναντίον μου. «Εγώ είμαι δυσαρεστημένος με όσους σκέφτονται ότι μπορώ να κάνω παραχωρήσεις» είπε ο κ.Ετζεβίτ και συμπλήρωσε ότι όσο υπάρχει τουρκική δημοκρατία δεν πρόκεται να υπάρξει θέμα κινδύνου για τη βόρεια Κύπρο. Οι δηλώσεις αυτές αποτέλεσαν απάντηση σε αυτές του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς από τη Νέα Υόρκη ότι «στο εξής δεν πρόκειται να συνομιλήσουμε ούτε άμεσα ούτε έμμεσα με τους Ελληνοκύπριους».

    [10] ΡΩΣΙΑ: Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΗ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Τα ρωσικά στρατεύματα θα μείνουν στη Τσετσενία μόνιμα δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Ιγκόρ Σεργκέγιεφ και πρόσθεσε ότι για αυτό το σκοπό ο πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν έχει υπογράψει διάταγμα για ανάπτυξη των δυνάμεων σε όλη την επικράτεια της δημοκρατίας s}lvyma με όσα ορίζει η Συνθήκη Συμβατικών Δυνάμεων στην Ευρώπη. Ο κ. Σεργκέγιεφ είπε ότι ο στρατός δεν θα πραγματοποιήσει ευρείας κλίμακας χερσαίες επιθέσεις και βομβαρδισμούς στο Γκρόζνι όπως είχε κάνει στον προηγούμενο πόλεμο με τη Τσετσενία και τόνισε ότι η πόλη θα καταληφθεί σύντομα αλλά με άλλες στρατιωτικές τακτικές. Ο υπουργός Αμυνας πρόσθεσε ότι αύριο θα αρχίσει στη πόλη Σαλι επιχείρηση εκκαθάρισης των ανταρτών και σύντομα θα λήξει η τρίτη φάση των ρωσικών επιχειρήσεων στη Τσετσενία. Ο.Κ.

    [11] TO ΣτΕ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

    Το γραφείο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης απείλησε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να θέσει σε διαθεσιμότητα τη ρωσική αποστολή που συμμετέχει στις εργασίες της συνέλευσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης γενικότερα, εάν η χώρα συνεχίσει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τσετσενία. Παράλληλα στην ανακοίνωση που προσυπογράφει το σώμα που αποτελείται από 41 χώρες επισημαίνεται ότι το τελεσίγραφο που εξέδωσε η Ρωσία για τους κατοίκους του Γκρόζνι είναι απαράδεκτο.

    Στο μεταξύ καταδικάζεται η συνεχής χρήση βίας κατά του πληθυσμού της Τσετσενίας και απευθύνεται έκκληση να σταματήσει αμέσως ενώ τονίζεται ότι ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ρωσία έχει υποχρέωση να σεβαστεί τη σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο έδαφος της στο οποίο περιλαμβάνεται και η Τσετσενία. Ακόμη καλεί τους Τσετσένους αντάρτες να απελευθερώσουν αμέσως τους ομήρους. Λ.Μ.

    [12] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΕΞΙ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΡΑΝΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕ

    Εξι μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Ρουμανίας υπέβαλαν την παραίτηση τους στην προσπάθεια τους να αναγκάσουν σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Ράντου Βασίλε, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι. Ο κ. Βασίλε αναμενόταν να υποβάλει την παραίτηση του σήμερα, μετά την αυστηρή κριτική που δέχθηκε από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα στο οποίο ανήκει και από την αντιπολίτευση σχετικά με την αργή πορεία των μεταρρυθμίσεων, που ακολουθεί η κυβέρνηση του, ωστόσο δεν υπήρξε μέχρι στιγμής πληροφορία για το αν προέβη σε αυτήν την κίνηση. «Ολα τα κόμματα που συγκεντρώνουν την πλειοψηφία συμφώνησαν ότι πρέπει να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί», τόνισε ο αξιωματούχος.

    Η κυβερνητική πηγή υποστήριξε ότι οι υπουργοί που έχουν ήδη υποβάλει την παραίτηση τους είναι ο υπουργός Εσωτερικών Κοσταντίν Ντούτου Ιονέσκο, ο υπουργός Γεωργίας Ιοάν Μουρεσάν, η υπουργός Περιβάλλοντος Ρομίκα Τομέσκου, ο υπουργός Δημοσίων Εργων Κοσταντίν Νόικα και ο υπουργός για την Ένταξη στην Ε.Ε Αλεξάνδρου Αλέα. Ο υπουργός Επικρατείας της Περιφερειακής Διοίκησης Ιοαν Ρόσκα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έχει υποβάλει την παραίτηση του. Λ.Μ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 13 December 1999 - 19:33:13 UTC