Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-12-27

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 27 Δεκεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Γ. ΝΙΩΤΗΣ
  • [03] ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΕΣ ΧΩΡΕΣ
  • [04] Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [05] 7 ΣΤΟΥΣ 10 ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΕ ΦΩΣ, ΝΕΡΟ, ΤΗΛΕΦΩΝΟ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] ΕΞΑΚΡΙΒΩΘΗΚΕ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΩΝ
  • [07] ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΣΤΗΝ Κ.ΕΥΡΩΠΗ
  • [08] ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΡΩΣΙΚΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΚΡΟΖΝΙ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Γ. ΝΙΩΤΗΣ

    Τους άξονες του Νομοσχεδίου για τους Παλιννοστούντες Ομογενείς παρουσίασε σήμερα αναλυτικά ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη.

    Ο κ. Νιώτης τόνισε ότι με το νομοσχέδιο προωθείται ένα πακέτο ειδικών παροχών στους χιλιάδες παλιννοστούντες, με το οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την απόκτηση ιθαγένειας, για τη στεγαστική αποκατάσταση, τη δυνατότητα παραχώρησης δημοσίων εκτάσεων και τη χορήγηση δανείων για τη ιδιοκατοίκηση. Το νομοσχέδιο δίνει ακόμη απάντηση στα φλέγοντα ζητήματα της επαγγελματικής αποκατάστασης και της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα.

    Προβλέπεται η δυνατότητα απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας σε ομογενείς που έχουν την ιθαγένεια μίας εκ των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και κατοικούσαν ή κατοικούν τουλάχιστον για δέκα χρόνια σε μία από τις χώρες αυτές, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Οι ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση που διαμένουν στην Ελλάδα και έχουν βίζα παλιννόστησης στο διαβατήριό τους θα μπορούν να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια με απόφαση του νομάρχη του τόπου διαμονής, μετά από αίτημά τους.

    Επίσης προβλέπεται η χορήγηση ειδικού δελτίου ταυτότητας σε oloceme_r, οι οποίοι έχουν δυσκολίες στην απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας. Οι αλλογενείς σύζυγοι ομογενών θα αποκτούν αυτοδικαίως άδεια παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα για όσο διάστημα ισχύει ο γάμος, ενώ τα ανήλικα παιδιά του ομογενούς, ο οποίος αποκτά ελληνική ιθαγένεια, θα αποκτούν αυτοδικαίως την ελληνική ιθαγένεια.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η πολιτεία θα μεριμνά για τη δωρεάν παροχή οικοπέδων, την ατελή έκδοση οικοδομικής άδειας και τη χορήγηση επιδοτούμενων δανείων. Για την επαγγελματική αποκατάσταση των ομογενών ο κ. Νιώτης είπε ότι προβλέπονται ειδικά μέτρα, όπως η επέκταση των ευνοϊκών διατάξεων για τη γεωργική και κτηνοτροφική τους απασχόληση με την αύξηση του ορίου ηλικίας του νεοεισερχόμενου αγρότη στο 45ο έτος.

    Παρέχεται επίσης η δυνατότητα πρόσληψής τους ως εθελοντές πενταετούς υπηρεσίας στις ένοπλες δυνάμεις. Στο νομοσχέδιο προβλέπονται ακόμη μέτρα για την ενίσχυση της εκπαίδευσης των ομογενών, επεκτείνονται οι διατάξεις για τις μεταγραφές σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας, ενώ παράλληλα υπάρχει διάταξη για τη διδασκαλία της ελληνικής στους ομογενείς ανεξάρτητης ηλικίας.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών έκανε εκτενή αναφορά και στα υλοποιούμενα στεγαστικά προγράμματα, υπογραμμίζοντας ότι η στεγαστική αποκατάσταση των παλιννοστούντων προχωρά πλέον με ταχύτερους ρυθμούς, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον της πολιτείας για την ουσιαστική επίλυση αυτού του πολύ σοβαρού ζητήματος, που αποτελούσε χρόνιο αίτημα των παλιννοστούντων. Συγκεκριμένα, ο κ. Νιώτης διευκρίνισε ότι πριν ακόμη από την ψήφιση του Νομοσχεδίου, έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΘΟ η χορήγηση 4.000 στεγαστικών δανείων για τους ομογενείς που κατοικούν στις περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και του Βορείου Αιγαίου. Τα δάνεια που ξεκινούν από έντεκα εκατομμύρια δραχμές, θα εξοφληθούν άτοκα σε 15 χρόνια, ενώ το 30% του ποσού αποτελεί δωρεάν επιδότηση από την πολιτεία. Ταυτόχρονα ο κ. Νιώτης ενημέρωσε τους φορείς των παλιννοστούντων ότι το ΕΙΥΑΠΟΕ βρίσκεται στη διαδικασία παραχώρησης οικοπέδων σε 1200 οικογένειες στη Θράκη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Παλιννοστούντων του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης Χρήστος Καμενίδης, ο Νομάρχης Εβρου Γιώργος Ντόλιος, ο βουλευτής Εβρου Θεοφάνης Δημοσχάκης, ο αντιπρόεδρος του ΕΙΥΑΠΟΕ Θεόδωρος Στολτίδης, οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης Τραϊανός Αρβανιτίδης, Ορεστιάδας Αγ. Παπαϊωάννου, Βύσσας Απ. Καραμπαγλίδης, Τυχερού Χρ. Χατζόπουλος, Φερών Νικ. Μανούσης, ο διευθυντής Ενταξης και Αποκατάστασης του ΕΙΥΑΠΟΕ Θ. Παπαδόπουλος, τοπικοί φορείς και εκπρόσωποι των παλιννοστούντων. Στη συνέχεια ο υφυπουργός παραβρέθηκε στην κλήρωση οικοπέδων που παραχώρησε το ΕΙΥΑΠΟΕ σε 305 οικογένειες ομογενών, στον Οικισμό της Παλαγίας Αλεξανδρούπολης.

    Η περιοδεία του υφυπουργού Εξωτερικών στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη θα ολοκληρωθεί αύριο με επισκέψεις στους Νομούς Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας, όπου θα προεδρεύσει σε ανάλογες συσκέψεις με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και εκπροσώπων των παλιννοστούντων.

    [03] ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Το Αμερικανικό Συμβούλιο Ελλάδας και Βαλκανίων ίδρυσε στις Βρυξέλλες τον διεθνή οργανισμό για τη Συνεργασία στα Βαλκάνια και τις Παρευξείνιες Χώρες με την επωνυμία ORCOS (Organization for the Cooperation of the Balkan and Black Sea Countries).

    Ο διεθνής αυτός οργανισμός, ο οποίος έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες, συστάθηκε με πρωτοβουλία και χορηγία του Αμερικανικού Συμβουίου Ελλάδας και Βαλκανίων, σε συνεργασία με άλλους φορείς και οργανισμούς της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ. Ο ORCOS είναι ένας διεθνής οργανισμός του είδους International Associations, που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Σκοπός του είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη των βαλκανικών και παρευξείνιων χωρών, με δραστηριότητες που στηρίζονται τόσο στη συνεργασία των χωρών αυτών μεταξύ τους, όσο και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, ο διεθνής αυτός οργανισμός στοχεύει στην υποστήριξη προγραμμάτων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην εκπροσώπησή τους σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ, καθώς και στην πρόσβαση των χωρών αυτών στα ευρωπαϊκά οικονομικά και χρηματοδοτικά κέντρα.

    Ο ORCOS εκπροσωπεί πέντε βαλκανικές χώρες, 16 οργανισμούς και φορείς των χωρών αυτών και περίπου 15.000 ιδρύματα. Πρόεδρος του οργανισμού είναι ο Αλέξανδρος Αθανασίου, ο οποίος είναι και γενικός διευθυντής του Αμερικανικού Συμβουλίου Ελλάδας και Βαλκανίων.

    Την επίσημη έναρξη των εργασιών του Οργανισμού ευλόγησε ο Μητροπολίτης Βελγίου και Εξαρχος Ολλανδίας και Λουξεμβούργου, Σεβασμιότατος κ. Παντελεήμων, παρουσία πολλών προσκεκλημένων, επιχειρηματιών, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών. Επίσης, ο Σεβασμιότατος τέλεσε αγιασμό στα γραφεία του ORCOS στις Βρυξέλλες.

    [04] Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο θα ερμηνεύσουν βορειοελλαδίτες κυρίως καλλιτέχνες, ανοίγει τις πύλες του στις 2 Ιανουαρίου το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια του Μεγάρου θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Στην τελετή θα παραστεί η υπουργός Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη, οι ομόλογοί της από όλες σχεδόν τις βαλκανικές χώρες, καθώς και πλήθος εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου. Το Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης, χωρητικότητας 1476 θέσεων, θα φιλοξενεί μουσικές εκδηλώσεις και παραστάσεις όπερας, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί και ως συνεδριακό κέντρο. Το πρόγραμμα των εγκαινίων παρουσιάζεται με τη βοήθεια του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ενώ από το Μάιο του 2000 το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα έχει τη δυνατότητα να κάνει δικές του παραγωγές. Το πρόγραμμα της 2ας Ιανουαρίου περιλαμβάνει ένα τρίπτυχο με δείγματα από τη βυζαντινή, τη μεταβυζαντινή και τη νεοελληνική λαϊκή μουσική παράδοση καθώς επίσης κλασική και έντεχνη ελληνική lousij^. Στις 3 Ιανουαρίου, η Ορχήστρα των Χρωμάτων και η Δόμνα Ευνουχίδου θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με μουσική Christoph Willibald Gluck, Wolfgang Amadeus Mozart και Μάνου Χατζηδάκι.

    Το πρώτο μέρος του προγράμματος της πρώτης ημέρας περιλαμβάνει Απολυτίκια από τη Βυζαντινή Χορωδία της Μακεδονίας και τον Χαρίλαο Ταλιαδώρο, τελετουργική πομπή Καππαδοκίας για τον 'γιο Βασίλειο, κομμάτια από την μουσική παράδοσης της Ηπείρους, της Θράκης, της Πόλης, της Μακεδονίας αλλά και από τα Βαλκάνια, ενώ η Δήμητρα Γαλάνη θα ερμηνεύσει τέσσερα τραγούδια του Τσιτσάνη. Στο δεύτερο μέρος η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, με σολίστ το Γιάννη Βακαρέλη, θα παρουσιάσει έργα Camille Saint-Saens. Στη συνέχεια, ο Γιάννης Βακαρέλης και η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου θα ερμηνεύσουν έργα Μάνου Χατζηδάκη, ενώ το πρόγραμμα θα κλείσει με την ΚΟΘ και έργα του Μανώλη Καλομοίρη.

    [05] 7 ΣΤΟΥΣ 10 ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΕ ΦΩΣ, ΝΕΡΟ, ΤΗΛΕΦΩΝΟ

    Εφτά στους δέκα Ελληνες φοβούνται ότι την Πρωτοχρονιά θα υπάρξουν διακοπές στο φως, στο νερό και το τηλέφωνο λόγω του ιού του 2000. Η τελευταία έρευνα της ομάδας δράσης για το 2000 που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα τα «Νέα» δείχνει ότι το 73% των ερωτηθέντων φοβάται μπλακ-άουτ στις δημόσιες υπηρεσίες. Το 36% εκφράζει φόβους και για τις μετακινήσεις με αεροπλάνο, τρένο ή πλοίο την πρωτοχρονιά και ποσοστό 12% δηλώνει ότι θα αποσύρει τα χρήματα του από τις τράπεζες πριν την 1η Ιανουαρίου.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] ΕΞΑΚΡΙΒΩΘΗΚΕ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΩΝ

    Ινδοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι κατόρθωσαν να εξακριβώσουν την ταυτότητα των αεροπειρατών, που κρατούν υπό τον έλεγχο τους το ινδικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο του Κανταχάρ στο Νότιο Αφγανιστάν, μετέδωσε το δίκτυο Cnn. Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για τέσσερις Πακιστανούς, έναν Αφγανό και ένα κάτοικο του Νεπάλ.

    Στο μεταξύ, η κατάσταση στο αεροδρόμιο του Κανταχάρ είναι ιδιαίτερα τεταμένη, καθώς ένοπλοι στρατιώτες Ταλεμπάν περικύκλωσαν το αεροσκάφος, λίγα λεπτά πριν από την εκπνοή της προθεσμίας που είχαν δώσει οι ισλαμιστές αεροπειρατές. Ινδός διπλωμάτης άρχισε ήδη να διαπραγματεύεται με τους αεροπειρατές, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των Ταλεμπάν, του ισλαμικού κινήματος που ελέγχει το Αφγανιστάν. Οι ισλαμιστές Ταλεμπάν προειδοποίησαν με τη σειρά τους, τους αεροπειρατές να παραδοθούν ή να εγκαταλείψουν τη χώρα, όπως μετέδωσε το ισλαμικό πρακτορείο στο Αφγανιστάν.

    [07] ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΣΤΗΝ Κ.ΕΥΡΩΠΗ

    Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός της σφοδρής κακοκαιρίας που σαρώνει την Κεντρική Ευρώπη. Στη Γαλλία 31 άτομα έχασαν μέχρι στιγμής τη ζωή τους και 200 tqaulat_stgjam, ενώ θυελλώδεις άνεμοι «έτρεχαν» με 180 χιλιόμετρα την ώρα, με αποτέλεσμα να παραλύσει το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Στην Ελβετία 11 άτομα πέθαναν εξαιτίας της κακοκαιρίας, 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν. Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί στην Αυστρία, το Βέλγιο και τη Βόρεια Ιταλία, όπου δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν.

    [08] ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΡΩΣΙΚΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΚΡΟΖΝΙ

    Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εντείνει τον βομβαρδισμό της πρωτεύουσας της Τσετσενίας, Γκρόζνι, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν σταματήσει να σφυροκοπούν την τσετσενική πρωτεύουσα, στην οποία βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 40.000 πολίτες. Οι Τσετσένοι αντάρτες, σύμφωνα με το Interfax, έχουν ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις τους και έχουν ανακαλύψει κάποια «αδύνατα» σημεία των ρωσικών στρατευμάτων και ετοιμάζονται να ανταποδώσουν τα χτυπήματα. Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μεγάλης κλίμακας επίθεση, από τέσσερα διαφορετικά μέτωπα, κατά του Γκρόζνι. Στην επίθεση κατά των τσετσενικών δυνάμεων πρωτοστάτησαν οι παραστρατιωτικές δυνάμεις του προσκείμενου στη Μόσχα πρώην δημάρχου της τσετσενικής πρωτεύουσας, Μπισλάν Γκανταμίροφ, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τη δομή της πόλης. Σ.Π.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 27 December 1999 - 20:33:58 UTC