Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-01-10

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 10 Ιανουαρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [02] ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΞΕΤΑΣΕ Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [03] ΡΕΠΠΑΣ:ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [04] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΤΑΛΙΑΣ
  • [05] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
  • [06] ΑΚΙΝΔΥΝΕΣ ΟΙ ΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΛΕΝΕ ΕΙΔΙΚΟΙ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΕΞΑΡΣΗ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [08] ΕΠΑΙΝΟΙ ΠΡΟΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
  • [09] ΔΩΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩTΩΝ ΜΕ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ PKK
  • [10] ΣΕΡΒΙΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΣΤΟ ΝΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΙΡΟΤ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Ζητήματα εξωτερικής πολιτικής συζητήθηκαν στη σύσκεψη που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

    Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκαν οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, η επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στην Τουρκία, στις 20 και 21 Ιανουαρίου, το θέμα της επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό στο τέλος του μήνα και η σύνοδος κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου στην Πορτογαλία, παράλληλα με την κατάθεση της αίτησης ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Παπανδρέου αναχωρεί αύριο για τη Λευκωσία, ενώ κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία θα υπογράψει το πρώτο τμήμα των ελληνοτουρκικών συμφωνιών για ζητήματα οικονομίας, ναυτιλίας και τουρισμού. Το δεύτερο μέρος των συμφωνιών θα υπογραφεί στην Αθήνα από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Tfel.

    Εξερχόμενος από τη σύσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Απάντησε ότι οι εκλογές θα γίνουν εντός του 2000. Το πρωί ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    [02] ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΞΕΤΑΣΕ Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Ζητήματα οργάνωσης του έκτακτου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, που πραγματοποιήθηκε υπό τον Κώστα Καραμανλή. Η Εκτελεστική Επιτροπή εξουσιοδότησε τον κ. Καραμανλή να καθορίσει τα θέματα που θα συζητηθούν στο συνέδριο.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, τόνισε ότι το συνέδριο θα γίνει οπωσδήποτε ανεξάρτητα από τον χρόνο των εκλογών.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος αναφερόμενος στα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη σημερινή συζήτηση υπογράμμισε ότι η χρονιά που διανύουμε χωρίς αμφιβολία είναι χρονιά εκλογών και ότι η θέση της Ν.Δ. είναι ότι ζητά ξεκάθαρα εκλογές, οι οποίες θα δώσουν ένα δυναμικό ξεκίνημα για τον 21ο αιώνα.

    Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει πολιτική και ηθική υποχρέωση να αποσαφηνίσει το πότε θα γίνουν εκλογές.

    "Από τη δική μας πλευρά, δεν πρόκειται, ούτε στο δεύτερο αυτό θεσμικό του κατήφορο να τον παρακολουθήσουμε. Και λέμε θεσμικό κατήφορο, γιατί, μη ξεχνάτε ότι ο πρώτος θεσμικός κατήφορος ήταν η άχαρη και πρόωρη προεδρολογία, όταν κρύφτηκε πίσω από τους θεσμούς για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Τώρα κρύβεται πίσω από την ασάφεια των όρων του παιχνιδιού. Συμπεριφέρεται με πρακτικές του παρελθόντος. Ως πολιτικός, δηλαδή, περασμένων δεκαετιών, που προσπαθεί να ανακαλύψει άσσους στο μανίκι", είπε.

    Κατά τη σημερινή Εκτελεστική Επιτροπή, πρόσθεσε, επισημάνθηκε από όλους ότι η Ν.Δ. έχει κλείσει έναν επιτυχή κύκλο για 26 χρόνια, δεν έχει πια κανέναν απολύτως λόγο να φοβάται ούτες τις καινούριες προτάσεις, ούτε τις τολμηρές θέσεις.

    "Θέλουμε την αμφίδρομη επικοινωνία με την κοινωνία και με όλους τους πολίτες. Αρα και τις καινούριες προτάσεις και τις ρηξικέλευθες θέσεις και τις τολμηρές προγραμματικές απόψεις. Και θα επιδιώξουμε να κινητροδομήσουμε, με όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών, αυτόν το μεγάλο διάλογο που θα ξεκινήσει, βεβαίως, με το Προσυνεδριακό και θα καταλήξει στις 31 Μαρτίου, 1 και 2 Απριλίου με το Συνέδριο των Αθηνών", υπογράμμισε.

    Οπως είπε το κεντρικό θέμα που θα απασχολήσει τον προσυνεδριακό διάλογο είναι οι σχέσεις εμπιστοσύνης που θα πρέπει να αποκατασταθούν μεταξύ πολιτικής, πολιτικών και πολιτών. Διευκρίνισε ότι τα δύο θέματα τα οποία θα αποτελέσουν κεντρικούς στόχους κατά τον προσυνεδριακό διάλογο είναι το θέμα της συναίνεσης, στα μείζοντα και σημαντικά θέματα και το θέμα της δημιουργικής σύνθεσης.

    Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. τόνισε ότι στην Εκτελεστική Επιτροπή συζητήθηκε και το θέμα των ελληνοποιήσεων και η στάση που θα έχει to κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί τις δύο επόμενες ημέρες.

    Η Ν.Δ., τόνισε, θεωρεί ότι το νομοσχέδιο είναι εξαιρετικά πρόχειρο και ότι το γεγονός ότι την τελευταία στιγμή και συγκεκριμένα κατά το τελευταίο 24ωρο η κυβέρνηση επιχείρησε μία υπαναχώρηση σε όλα τα επίπεδα δείχνει ότι θέλει κάτι να κρύψει.

    Αυτό, σημείωσε, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκαν συγκεκριμένες παρανομίες και το γεγονός ότι από την αποκάλυψη αυτή προκύπτει η ανάγκη πολιτικού, αλλά και δικαστικού ελέγχου πολλών παράνομων ελληνοποιήσεων μας δίνει τη δυνατότητα να πούμε ότι θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις με πολύ σοβαρότητα και με πολύ μεγάλη προσοχή να αντιμετωπίουμε το θέμα αυτό.

    Η Ν.Δ., επεσήμανε, θα ζητήσει από την κυβέρνηση να αποσύρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει μεγαλύτερη επεξεργασία με τη συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων, στο αμέσως προσεχές διάστημα.

    Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνάντησης του κ. Καραμανλή με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος επισήμανε ότι η συνάντηση αυτή θα γίνει τη στιγμή που θα θεωρηθεί κατάλληλη.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε ακόμη ότι δεν υπήρχε συνάντηση του κ. Καραμανλή με την κ. Μπακογιάννη.

    Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι όσο το γρηγορότερο γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερα θα είναι για τον τόπο.

    Σημειώνεται ότι με απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. συγκροτήθηκε η Οργανωτική Επιτροπή του Εκτάκτου Συνεδρίου Αρχών και Θέσεων.

    Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο Β. Μεϊμαράκης βουλευτής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής (Ε.Ε.), η Μ. Γιαννάκου Ευρωβουλευτής - μέλος της Ε.Ε., ο Β. Μιχαλολιάκος βουλευτής - μέλος της Ε.Ε., ο Κ. Σημαιοφορίδης βουλευτής - πρόεδρος Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα (ΚΕΕΑ), ο Μ. Τζίμας Δήμαρχος Δράμας - μέλος της Ε.Ε., ο Ι. Τουσιάκης Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής - αντιπρόεδρος ΚΕΕΑ και ο Ι. Οικονόμου πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ - μέλος της Ε.Ε..

    Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Εκτακτου Συνεδρίου Αρχών και Θέσεων ορίσθηκε ο Β. Μεϊμαράκης.

    [03] ΡΕΠΠΑΣ:ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ

    «Από την εκλογολογία έχουμε πάει στην κλειδολογία» δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας τονίζοντας ότι το θέμα της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ έχει ιδιαίτερο βάρος και έχουμε την υποχρέωση να διασφαλίσουμε αυτό το επίτευγμα.

    Ο κ. Ρέππας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πολιτική με τεχνάσματα, δεν κάνει κερδοσκοπική πολιτική και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να θέσει σε κίνδυνο το επίτευγμα αυτό. Επανέλαβε ότι η αίτηση ένταξης της χώρας μας θα κατατεθεί στις αρχές Μαρτίου και θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

    Ερωτηθείς για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο κ. Ρέππας επανέλαβε ότι το θέμα των εκλογών δεν απασχολεί την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους συζητήσεις δεν έχουν υπόστρωμα πραγματικότητας.

    [04] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΤΑΛΙΑΣ

    Με τον υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας, Εντζο Μπιάνκο, συναντήθηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρώμη, συνοδευόμενος από την αρχηγό της ελληνικής αστυνομιας, αντιστράτηγο Ιωάννη Γεωργακόπουλο, τον πρεσβευτή της Ελλ΄δας στα Τίρανα, Αλέξανδρο Μαλλιά και το διευθυντή της διεύθυνσης διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, Νίκο Τασσιόπουλο.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους υπογράφηκε συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, με στόχο την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και των οργανωμένων μορφών της.

    Ιδιαίτερη μέριμνα λήφθηκε για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, της διακίνησης κλεμμένων οχημάτων, του λαθρεμπορίου όπλων, πυρινικών, ραδιενεργών και άλλων υλικών του οικονομικού εγκλήματος.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε, επίσης, τριμερής συνάντηση ανάμεσα στον κ. Χρυσοχοϊδη, τον Αλβανό ομόλογό του, Σπάρτακ Πότσι και του κ. Μπιάνκο, στην οποία συζητήθηκε αναλυτικά η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την εγκληματική δραστηριότητα των Αλβανών κακοποιών που δρουν στην Ελλάδα και την Ιταλία

    [05] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Εκτός πραγματικότητας είναι όσα λέγονται για παράνομες ελληνοποιήσεις αλλοδαπών, τονίζει στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας Παλιννοστούντων του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Καμμενίδης.

    Είναι υπερβολικά, διογκωμένα τα νούμερα που εμφανίζονται, αν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα θα είναι σε πολύ μικρό ποσοστό και όσοι διαθέτουν συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία ας τα καταθέσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος, σημειώνει ο κ. Καμμενίδης και υπογραμμίζει πως σε καμιά περίπτωση δεν αφορούν αυτές οι περιπτώσεις τις χορηγήσεις ιθαγένειας που δίνονται από τα πέντε κλιμάκια που λειτουργούν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    Οπως είπε, γίνεται έρευνα σε βάθος και τα ονόματα των ενδιαφερομένων δημοσιεύονται στον Τύπο ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Το κάθε κλιμάκιο αποτελείται από τρία μέλη. Εναν υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών, έναν υπάλληλο της υποδιεύθυνσης Αλλοδαπών κι έναν υπάλληλο που προέρχεται από τους παλιννοστούντες. Πρόταση του κ. Καμμενίδη είναι να αυξηθούν σε πέντε τα μέλη του κλιμακίου.

    Από τον Ιανουάριο του 1998 που εφαρμόζεται αυτή η διαδικασία το πρώτο κλιμάκιο εξέτασε 13.966 αιτήσεις μέσα στο 1998. Την ιθαγένεια πήραν 8.973, για 4.346 αποφασίστηκε επανεξέταση και 449 απορρίφθηκαν. Το 1999 εξέτασε 8.919 αιτήσεις, πήραν ιθαγένεια 4.762, αποφασίστηκε επανεξέταση για 3.801 και απορρίφθηκαν 231. Το δεύτερο κλιμάκιο άρχισε να λειτουργεί στις 9 Ιουλίου 1999 και εξέτασε 4.396 αιτήσεις, αποφάνθηκε θετικά για 2.160, αποφάσισε epamen]tasg για 2.234 και απέρριψε 2. Το τρίτο κλιμάκιο άρχισε να λειτουργεί στις 4 Οκτωβρίου 1999, εξέτασε 1.384 αιτήσεις , αποφάνθηκε θετικά για 568, αποφάσισε επανεξέταση για 798 και απέρριψε 16. Την ίδια ημερομηνία άρχισε τη λειτουργία το τέταρτο κλιμάκιο, το οποίο εξέτασε 1.893 αιτήσεις, αποφάνθηκε θετικά για 696, αποφάσισε επανεξέταση για 1.160 και απέρριψε 37. Το πέμπτο κλιμάκιο λειτουργεί μόνο δυο μήνες και δεν υπάρχουν ακόμη αναλυτικά στοιχεία.

    [06] ΑΚΙΝΔΥΝΕΣ ΟΙ ΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΛΕΝΕ ΕΙΔΙΚΟΙ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΕΞΑΡΣΗ

    Επιστήμονες προβλέπουν έξαρση στο τέλος του μήνα, των κρουσμάτων της ίωσης που ταλαιπωρεί χιλιάδες Έλληνες αυτή την περίοδο, και συνιστούν προσοχή. Θυμίζουν εξάλλου ότι οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί για τους τύπους Α και Β της γρίπης που είναι και οι πιο επικίνδυνοι.

    Σε ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας, παρ' όλο που μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για εμφάνιση της γρίπης στην Ελλάδα, αντίθετα με ότι συμβαίνει στις γειτονικές χώρες και στη Βρετανία. Οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας επισημαίνουν ότι οι ιώσεις είναι αυτές που ταλαιπωρούν το τελευταίο 20ήμερο τους Έλληνες, ανεξάρτητα από ηλικία και φύλλο, και ότι το εμβόλιο που έγινε στις ευπαθείς ομάδες στις αρχές του φθινοπώρου καλύπτει και τους δύο τύπους του ιού της γρίπης. Τις επόμενες μέρες θα δοθούν από τη Βρετανία τα αποτελέσματα του Β τύπου του ιού της γρίπης, δείγμα που εντοπίστηκε στο ΑΠΘ. Πάντως, ειδικοί αναφέρουν ότι τα βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν τα συμπτώματα της γρίπης να διαφέρουν από αυτά των κοινών ιώσεων είναι η μεγάλη τους διάρκεια και ο πυρετός πάνω από τους 39 βαθμούς που επιμένει.

    Για την αντιμετώπιση της γρίπης οι γιατροί συστείνουν διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα και ιδιαίτερα εσπεριδοειδή που περιέχουν βιταμίνη C. Σε αυτούς που ήδη ταλαιπωρούνται από γρίπη, οι γιατροί συμβουλεύουν τη λήψη μόνο αντιπυρετικών φαρμάκων και όχι αντιβίωσης, πολλά υγρά και ξεκούραση.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Τις αεροπορικές επιθέσεις κατά του Γκρόζνι επαναλαμβάνουν οι ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις, σε μια προσπάθεια να καταλάβουν την τσετσενική πρωτεύουσα. Οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν ωστόσο να αντιμετωπίσουν τη σθεναρή αντίσταση των ανταρτών, οι οποίοι έχουν ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις τους και κατόρθωσαν να πετύχουν καίρια χτυπήματα κατά των ρωσικών δυνάμεων.

    Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 26 Ρώσοι στρατιώτες και περίπου 30 τραυματίστηκαν σε μάχες στην τσετσενική επικράτεια. Αξίζει να σημειωθεί, ότι πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες που up]stgsam ποτέ οι ρωσικές δυνάμεις σε μία μόνο ημέρα συμπλοκών. Αξιωματούχος του ρωσικού στρατού παραδέχθηκε μεν, ότι οι Τσετσένοι αντάρτες μάχονται με σθένος στο Αργκούν, το Γκούντερμες και γειτονικές περιοχές και έχουν δυσκολέψει τα πράγματα για τα ρωσικά στρατεύματα, αλλά έσπευσε να επισημάνει, ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο . Εν τω μεταξύ, έντονες είναι οι φήμες για προετοιμασία μιας νέας ολομέτωπης επίθεσης των ρωσικών στρατευμάτων κατά του Γκρόζνι, η κατάληψη του οποίου θα σημάνει και τη νίκη της Μόσχας στην Τσετσενία, κάτι που θα αντισταθμίσει τη βαρειά ήττα του πολέμου του 1994-96.

    [08] ΕΠΑΙΝΟΙ ΠΡΟΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι χαιρέτησε σήμερα την συνεργασία με την Πορτογαλία την χώρα που ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την 1η Ιανουαρίου του 2000.

    Ο κ. Πρόντι σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτέρες συζήτησε θέματα όπως τις αλλαγές στην ΕΕ για να υποδεχθεί τα νέα κράτη μέλη, τα σχέδια της Πορτογαλίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ανάγκη να υπάρξουν ισχυρότερες σχέσεις της ΕΕ με χώρες της Μεσογείου. Ο κ. Πρόντι τόνισε ότι τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή για να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργία από την ΕΕ καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία γνωρίζει άνθιση. Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο στην Λισαβόνα θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη των χωρών μελών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ωστόσο η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Πορτογαλία είναι να προείνει ένα καταστατικό για δομικές μεταρρυθμίσεις εν όψει της ένταξης 13 νέων κρατών στην ΕΕ τα προσεχή έτη.

    Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των μελών της ΕΕ και να αλλά και συνεργασία με κράτη που επιθυμούν την ένταξη και είναι εκτός της Ευρωζώνης.

    [09] ΔΩΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩTΩΝ ΜΕ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ PKK

    Εξι τούρκοι στρατιώτες και έξι μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ΡΚΚ έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις στην νοτιοδυτική επαρχία Τουντσελί της Τουρκίας μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ‘'Ανατολή''. Οι αρχές στο Ντιγιαρμπακίρ ανακοίνωσαν ότι οι μαχητές άνοιξαν πρώτοι πυρ και σκότωσαν έξι τούρκους στρατιώτες και μετά ακολούθησαν συγκρούσεις στις οποίες σκοτώθηκαν και έξι κούρδοι.

    Σημειώνεται ότι το ΡΚΚ ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι οι μικρές ομάδες της οργάνωσης αρνούνται να σταματήσουν τον αγώνα κατά του τουρκικού κράτους και να εγκαταλείψουν τη Τουρκία και τόνισε ότι το Κόμμα δεν φέρει πλέον καμία ευθύνη για αυτές τις ομάδες, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση μαζί του.

    [10] ΣΕΡΒΙΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΣΤΟ ΝΙΣ JAI ΣΤΟ ΠΙΡΟΤ

    Δεκαοχτώ φορτηγά που μεταφέρουν πετρέλαιο θέρμανσης αναχώρησαν σήμερα από τα Σκόπια με προορισμό δυο σερβικές πόλεις το Νις και το Πιρότ στο πλαίσιο προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για παροχή πετρελαίου σε πόλεις που στηρίζουν την αντιπολίτευση της χώρας. Δεκαπέντε φορτηγά θα κατευθυνθούν στην πόλη Νις και τρία στο Πιρότ ενώ αύριο θα αναχωρήσουν για το Πιρότ ακόμη τέσσερα φορτηγά.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση μελετά να βοηθήσει και άλλες σερβικές πόλεις που μάχονται να ανατρέψουν το καθεστώς του Γιουγκοσλάβου πρόεδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 10 January 2000 - 20:29:53 UTC