Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-01-25

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 25 Ιανουαρίου 2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΕ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ
  • [03] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΜΕΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΝΔ
  • [04] Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ 12ΜΗΝΗ ΘΗΤΕΙΑ
  • [05] ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
  • [07] ΚΑΤΕΣΤΑΛΗ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΜΕΤΡΙΣ
  • [08] Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΕ

    Ολα βαίνουν κατ ευχή στην υπόθεση της ΟΝΕ, είναι η κοινή εκτίμηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, όπως διατυπώθηκε στη συνάντηση που είχαν το πρωί στο προεδρικό μέγαρο.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η έγκριση του αναθεωρημένου προγράμματος σύγκλισης από τη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ένα ακόμη θετικό βήμα για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας συζήτησαν για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία, την οικονομία και όλα τα εσωτερικά θέματα. Τα πράγματα προχωρούν καλά, δήλωσε. Θα συνεχίσουμε την πορεία όπως την έχουμε καθορίσει με σταθερά βήματα και σταθερό χέρι, παρατήρησε και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει.

    Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον πρωθυπουργό πότε θα «κλειδώσει» η ΟΝΕ, ώστε να βγάλουν συμπεράσματα και για τον πιθανό χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, αλλά ο κ. Σημίτης αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση και σχολίασε πως αυτό που προέχει είναι να δούμε τη δουλειά μας και πως θα την εξυπηρετήσουμε καλύτερα.

    Ο κ. Σημίτης χάρισε στον κ. Στεφανόπουλο ένα βιβλίο για το Αγιον Ορος, του Τάκη Παπατσώνη, με τον τίτλο «Ασκηση στον Αθω», το opo_o είχε χαρίσει ο συγγραφέας στην οικογένεια του πρωθυπουργού.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ

    «Μπαλοθιές στον αέρα» χαρακτήρισε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, τις προτάσεις του κ. Καραμανλή στο προσυνέδριο της Ν.Δ., με δηλώσεις του εξερχόμενος του Μέγαρου Μαξίμου μετά από συνεργασία που είχε με τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη.

    Ο κ. Σκανδαλίδης κατηγόρησε τη Ν.Δ. για ανευθυνότητα και έλλειψη σοβαρότητας, λέγοντας ότι «είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε θετική πρόταση, αλλά πιστεύω ότι οι προτάσεις που ακούσαμε σε μια ατμόσφαιρα με «glamour» και λέιζερ, στη διαδικασία της Ν.Δ., στερούνται σοβαρότητας και υπευθυνότητας.

    Σχετικά με τις προτάσεις του κ. Καραμανλή για την αλλαγή της μορφής του πολιτεύματος, ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι έτσι προτείνει μονοπρόσωπη, ουσιαστικά, εκτελεστική εξουσία, προεδρική δημοκρατία που είναι ξένη με τις παραδόσεις του κοινοβουλευτισμού. «Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι δεν είναι παρά μια κίνηση αντιπερισπασμού με προτάσεις που παραπέμπουν αορίστως στο μέλλον. Προτάσεις που στερούνται γνώσης και ουσιαστικής τεκμηρίωσης''.

    Όσον αφορά τη συνεργασία που είχε με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι τον ενημέρωσε για τη λειτουργία των επιτροπών του ΠΑΣΟΚ που ασχολούνται με την προετοιμασία των εκλογών.

    Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκανδαλίδης, την Τρίτη (1 Φεβρουαρίου) θα συνέλθει στις 7 το απόγευμα το Ε.Γ. για την τελική προετοιμασία της Συνδιάσκεψης Θέσεων που θα γίνει στο ΟΑΚΑ, το Σάββατο και Κυριακή (5-6 Φεβρουαρίου), ενώ στις 18 και 19 Φεβρουαρίου θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή.

    [03] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΜΕΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΝΔ

    Σύσκεψη των επικεφαλής των τομέων κοινοβουλευτικού έργου της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον Κώστα Καραμανλή, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην οποία μετείχαν ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, Σταύρος Δήμας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Σιούφας και ο εκπρόσωπος τύπου, Άρης Σπηλιωτόπουλος.

    Σύμφωνα με τον κ. Σπηλιωτόπουλο, η σύσκεψη ξεκίνησε με πολιτική εισήγηση του προέδρου του κόμματος, που αποτίμησε το σημερινό σκηνικό, έτσι όπως επιχειρείται να στηθεί από την κυβέρνηση του κ. Σημίτη. Δηλαδή επισημάνθηκαν οι αντιφάσεις στην ουσία και το χρόνο των εκλογών, τονίζοντας ότι η σημερινή ασάφεια δημιουργεί παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και πλήττεται η σταθερότητα της χώρας και η οικονομία. Ακόμη, προέτρεψε τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη να τοποθετηθεί ευθέως στο θέμα του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών. Για τη ΝΔ, είπε, οι εκλογές είναι καλοδεχούμενες, καθώς το κόμμα είναι έτοιμο και βέβαιο ότι θα τις κερδίσει.

    Ένα δεύτερο θέμα που συζητήθηκε στη σύσκεψη ήταν τα πανωτόκια, για τα οποία τονίστηκε ότι η τροπολογία που κατατέθηκε χθες, αλλά αποσύρθηκε, δεν είχε καμία αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη, αλλά και ότι η κυβέρνηση δεν τολμά να ρυθμίσει ένα teq\stio οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα. Αμέσως μετά συζητήθηκε το αγροτικό για το οποίο αναφέρθηκε ότι απαιτείται ολοκληρωμένη πολιτική και όχι προεκλογικές εξαγγελίες.

    Για την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου ζητήθηκε η ισότιμη και δίκαιη κατανομή ώστε να διασφαλίζονται οι δημοκρατικοί θεσμοί και η δυνατότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων να μπορούν να έχουν θέση και άποψη στα ΜΜΕ, κυρίως κατά την προεκλογική περίοδο. Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε ότι στην προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών έγινε κατασπατάληση χρημάτων από την κυβέρνηση, κατάχρηση στα διαφημιστικά έξοδα που δημιούργησε ερωτηματικά για την προέλευση των χρημάτων.

    Όσον αφορά στο μετρό, τονίστηκε ότι ξεκίνησε από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά η υλοποίηση έγινε με μεγάλη καθυστέρηση, παραδίδοντας μόνο το ένα κομμάτι του έργου και με υπερβολικά έξοδα.

    Για τη δίωξη που ασκήθηκε κατά του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας εξαιτίας της υπόθεσης της οδού Νιόβης, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να παραμένει στη θέση αυτή, τη στιγμή που εκκρεμεί εις βάρος του δίωξη.

    [04] Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ 12ΜΗΝΗ ΘΗΤΕΙΑ

    Εκτός πραγματικότητας, χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης, την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για 12μηνη στρατιωτική θητεία. Η θητεία μπορεί να μειωθεί κατά κάποιους μήνες, αλλά δεν μπορεί να φθάσει στους 12 μήνες με τις σημερινές συνθήκες, είπε ο υφυπουργός και παρατήρησε πως αν η Νέα Δημοκρατία ήταν στην κυβέρνηση, δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει αυτή την πρόταση, η οποία έχει αντιπολιτευτικό χαρακτήρα και μόνο.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε απόψε στη Λέσχη Φρουράς Θεσσαλονίκης, ο κ. Αποστολάκης είπε ότι είναι δυνατόν στο απώτερο μέλλον να μειωθούν οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί εφ' όσον μειωθεί η ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Σε ερώτηση για την ελληνική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο, είπε ότι λειτουργεί άψογα, γίνονται κάποιες συζητήσεις για αύξηση του προσωπικού της, αλλά δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις. Σ' ότι αφορά την προμήθεια των αεροσκαφών «Γιουροφάιτερ» («Eurofighter») είπε ότι οι σχεδιασμοί προβλέπουν να πάρει η χώρα μας σε πρώτη φάση 60 έως 90 αεροσκάφη. Ο αριθμός αυτός αναλογεί στο 8 έως 11% της συνολικής παραγωγής αυτών των αεροσκαφών και η Ελλάδα επιδιώκει να έχει ανάλογη συμμετοχή στην συμπαραγωγή των αεροσκαφών. Οι συζητήσεις επί του θέματος συνεχίζονται και δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι οριστικές αποφάσεις.

    Αύριο το πρωί ο κ. Αποστολάκης θα μιλήσει στους σπουδαστές της Ανώτατης Σχολής Πολέμου Θεσσαλονίκης.

    [05] ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

    Ανεπαρκείς γνώσεις έχουν οι μαθητές δημοτικού στη Βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με συμπεράσματα έρευνας του τμήματος ψυχολογίας του ΑΠΘ. Από την έρευνα προκύπτει ότι οι μαθητές των δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας αντιμετωπίσουν pq|bkgla στην κατανόηση κειμένων, δεν μπορούν να εκφραστούν σωστά και κάνουν πολλά λάθη στην γραμματική και τη σύνταξη και έχουν περιορισμένο λεξιλόγιο.

    Σύμφωνα με τη έρευνα οι μαθητές των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού κάνουν λάθη γεγονός που αποδίδεται στο γρήγορο ρυθμό διδασκαλίας της ανάγνωσης που έχει ως αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να αφομοιώσουν τα γράμματα. Ακόμη οι μαθητές δεν μπορούν να κατανοήσουν νοηματικά δύσκολα κείμενα ούτε και να δώσουν τα αντίθετα των λέξεων.

    Τα προβλήματα των μαθητών αποδίδονται στις ελλείψεις του αναλυτικού προγράμματος, και των σχολικών εγχειριδίων , στη μέθοδο διδασκαλίας του μαθήματος της γλώσσας και στην απουσία κινήτρων για υψηλότερες επιδόσεις.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

    Ο προσωρινός πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξελέγη από τις 11 χώρες μέλη της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών ( ΚΑΚ), πρόεδρος του οργανισμού. Η θέση του προέδρου της ΚΑΚ, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τον κ. Πούτιν στην προεκλογική εκστρατεία του ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στη Ρωσία στις 26 Μαρτίου.

    Η ΚΑΚ ιδρύθηκε το 1991 για να προάγει την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης αλλά απέτυχε στους στόχους της, καθώς οι προσπάθειες για μεγαλύτερη συνεργασία πέφτουν στο κενό εξαιτίας τεράστιων οικονομικών διαφορών και φόβων ότι η Ρωσία θα θελήσει να κυριαρχήσει στην ομάδα και να δημιουργήσει ξανά την σοβιετική αυτοκρατορία.

    [07] ΚΑΤΕΣΤΑΛΗ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΜΕΤΡΙΣ

    Δέκα φυλακισμένοι τραυματίστηκαν καθώς δυνάμεις της τουρκικής χωροφυλακής επανέκτησαν τον έλεγχο της φυλακής Μετρίς στην Κωνσταντινούπολη, όπου μέλη της οργάνωσης των Μαχητών του Ισλαμικού Μετώπου της Μεγάλης Ανατολίας (IBDA-C) είχαν ξεσηκωθεί, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χικμέτ Σαμί Τουρκ.

    Ο κ. Τουρκ είπε ότι τα πράγματα στη φυλακή είναι ήρεμα και οι αρχές κάνουν έρευνες στα κελιά των κρατούμενων.

    Οι φυλακισμένοι στασίασαν για να εμποδίσουν τους δεσμοφύλακες να πάρουν από το κελί του, τον ηγέτη του IBDA-C, Σαλίχ Μιρζαμπέγιογλου, ο οποίος δικάζεται αύριο με τη κατηγορία κατάλυσης του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, αλλά ο ίδιος αρνείται να παραστεί στην δίκη λέγοντας, ότι δεν αναγνωρίζει την εξουσία του κράτους.

    [08] Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Η σερβική αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα στη συνέχιση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Γιουγκοσλαβίας. Το Σερβικό J_mgla Ανανέωσης του Βουκ Ντράσκοβιτς, ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις ευνοούν το καθεστώς του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς που κάνει προπαγάνδα κατά της ΕΕ. Το καθεστώς Μιλόσεβιτς ισχυρίζεται ότι η Ευρώπη θέλει να καταστρέψει τον σερβικό λαό.

    Εκπρόσωπος του κόμματος του Ντράσκοβιτς επισήμανε ότι το Βελιγράδι προτιμάει τη συνέχιση των κυρώσεων και την απομόνωση της χώρας γιατί μπορεί να ασκεί με αυτό τον τρόπο τη τρομοκρατία και την αναρχία.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Τζίντζιτς είπε ότι οι κυρώσεις ωφελούν μόνο τον Μιλόσεβιτς και ο λαός είναι θύμα αυτών και πρόσθεσε ότι πρέπει η ΕΕ να άρει τις κυρώσεις.

    Σημειώνεται ότι η ΕΕ αποφάσισε χθες τη συνέχιση των κυρώσεων εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και ενέκρινε μόνο τη χορήγηση καυσίμων για ορισμένες σερβικές πόλεις.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 25 January 2000 - 22:11:45 UTC