Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (01/03/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (1/03/1996)

Συγκεχυμένη παραμένει η κατάσταση στις φυλακές Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της επιτροπής των φυλακισμένων και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργου Παυλέα για τον τερματισμό της εξέγερσης. Το πρωί οι κρατούμενοι απελευθέρωσαν πέντε σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τον διευθυντή των φυλακών. Στις φυλακές της Κέρκυρας η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη καθώς οι στασιαστές κρατούν ομήρους δύο αρχιφύλακες και πέντε σωφρονιστικούς υπαλλήλους ενώ έβαλαν φωτιά στα μαγειρεία και σε άλλους χώρους. Στη Χαλκίδα εκδηλώθηκε εξέγερση των κρατουμένων μετά τη συμπλοκή δύο εξ αυτών και τον τραυματισμό του ενός. Σε επιφυλακή βρίσκονται και οι αστυνομικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη για το φόβο τυχόν επεισοδίων και στις φυλακές των Διαβατών.

Προχωρά το πρόγραμμα δημιουργίας νέων φυλακών με πρώτες τις φυλακές Ριτσώνας και Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια συζήτησης στη βουλή για το θέμα των εξεγέρσεων των κρατουμένων. Το θέμα έθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γεράσιμος Αραβανής ενώ ο κ. Βενιζέλος απέδωσε την κατάσταση που δημιουργήθηκε στους δύο χιλιάδες κρατούμενους του Κορυδαλλού οι οποίοι κρατούνται προσωρινά σε διάφορες φυλακές της χώρας και δημιουργούν, όπως είπε, μια αξεπέραστη συμφόρηση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος στο πρόβλημα αυτό δήλωσε ότι οι κρατούμενοι θα μεταφερθούν όλοι σε δικαστικές φυλακές όπου θα κρατούνται μόνο υπόδικοι.

Με θέμα την πορεία της εθνικής οικονομίας συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο γίνεται σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα. Στη συνέχεια ο κ. Σολάνα θα έχει επαφές με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδη Εβερτ ενώ στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την πρόσφατη κρίση στις βραχονησίδες Ιμια.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει αυτή την ώρα ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς. Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς θα ενημερωθεί σχετικά με τα εθνικά μας θέματα από τον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο ενώ το Σαββατοκύριακο θα περιοδεύσει σε δήμους και κοινότητες της Φθιώτιδας.

Έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της βουλής έχει προκαλέσει απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία κρίνει ως αντισυνταγματικό το νόμο περί απαλλοτρίωσης της βασιλικής περιουσίας. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για σκάνδαλο και ενώ προτείνουν να διερευνηθεί λεπτομερέστερα το θέμα. Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΚΕ αντιδρώντας στην απόφαση του Αρείου Πάγου. Στην ανακοίνωση η απόφαση αυτή χαρακτηρίζεται ως "πρόκληση" ενώ το ΚΚΕ τονίζει ότι "Ο Γλύξμπουργκ και η ξενόφερτη δυναστεία του είναι αμετάκλητα καταδικασμένοι στη συνείδηση του Ελληνικού λαού". "Ο "τέως" ούτε είχε, ούτε έχει κανένα δικαίωμα να diejdije_ οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία", καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Συνάντηση με τον διοικητή του ΙΚΑ είχε σήμερα αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ. Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα των φαρμάκων και ο τρόπος αντίδρασης της ΓΣΕΕ.

Στην Ελλάδα επέρριψε την αποκλειστική ευθύνη για την πρόσφατη κρίση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων στο Αιγαίο ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ομερ Ακμπέλ. Ο Τούρκος εκπρόσωπος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΒΒC, κατηγόρησε την Ελλάδα για εχθρική στάση έναντι της Τουρκίας και υπεραμύνθηκε της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι "ήταν πάντα τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς τους άλλους γείτονές της, μια πολιτική καλής γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας. Ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία έτεινε πάντα "χείρα φιλίας και βοηθείας" και διαμήνυε συνεχώς προς την Ελλάδα ότι "ενδιαφερόμαστε για την εκδήλωση καλής θελήσεως και διαλόγου προς όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις".

Ένας νεκρός και ένας τραυματίας είναι ο τραγικός απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος που συνέβη το πρωί στο 8ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Κιλκίς όταν ΙΧ φορτηγό που οδηγούσε η Κυριακή Κυριακίδου, 36 ετών μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε με άλλο ΙΧ αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Λάζαρος Καλιανίδης 45 ετών. Από τη σύγκρουση, αιτία της οποίας ήταν η ολισθηρότητα του δρόμου από παγετό, έχασε τη ζωή του ο Καλιανίδης και τραυματίστηκε βαριά η Κυριακίδου που μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Η ηλιοφάνεια είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι πνέουν μέτριοι ενώ η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν θα ξεπεράσει τους 13 βαθμούς Κελσίου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Friday, 1 March 1996 - 9:03:19