Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (12/03/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (12.3.1996)

Την ενδυνάμωση του ρόλου της Ελλάδας τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των Βαλκανικών χωρών έθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας το πρωί στο συνέδριο "Ελλάδα και Βαλκάνια - Επιχειρηματική συνεργασία" Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός προϋπόθεση είναι να λειτουργούν σωστά και συμπληρωματικά η εξωτερική, η αμυντική και η οικονομική πολιτική. Ο υπουργός κατήγγειλε εξάλλου τον τουρκικό επεκτατισμό και επανέλαβε ότι το Κυπριακό είναι μια από τις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Πρόσθεσε δε ότι οι ελληνοσκοπιανές σχέσεις μπήκαν σε νέα φάση με την ενδιάμεση συμφωνία, αλλά η Ελλάδα εμμένει σε όλες τις θέσεις της και στο θέμα του ονόματος.

Στη Θεσσαλονίκη φτάνει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος θα εγκαινιάσει το Χρηματιστήριο Αξιών της πόλης και θα εκφωνήσει ομιλία στο συνέδριο "Ελλάδα και Βαλκάνια" κλείνοντας τις εργασίες του.Νωρίς το απόγευμα ο κ. Σημίτης θα έχει συναντήσεις με τοπικές κομματικές στελέχη και βουλευτές ενώ στις 7 το βράδυ θα εγκαινιάσει το Χρηματιστήριο Αξιών και στις 9 θα μιλήσει στη διάρκεια δείπνου που θα παραθέσουν οι διοργανωτές του συνεδρίου. Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναμένεται να χαράξει τις κατευθυντήριες γραμμές της κυβερνητικής πολιτικής σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, οικονομίας και σχέσεων με τα γειτονικά κράτη.

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο είχε το πρωί ο πρόεδρος της Κυπριακής βουλής Αλέξης Γαλανός ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα. Οι κ. Πάγκαλος και Γαλανός συζήτησαν για τις πρωτοβουλίες των κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου στο θέμα των αγνοουμένων αλλά και τις θέσεις της ελληνικής ομογένειας και της αμερικανικής κυβέρνησης στο θέμα της Ιμιας. Σε δηλώσεις του ο κ. Γαλανός τόνισε ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια υποχωρήσεων από Κυπριακής πλευράς ενώ ουδέποτε υπήρξε πολιτική βούληση ή κάποια πρόταση από την Τουρκία για τη λύση του Κυπριακού. Εξέφρασε δε την επιφυλακτικότητά του σε ότι αφορά την αμερικανική πρωτοβουλία για την επίλυση του θέματος.

Κλειστά παραμένουν σήμερα και αύριο τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας λόγω της διήμερης αναστολής της λειτουργίας τους που αποφάσισε η σύνοδος των προέδρων τους. Ανοιχτές θα είναι μόνον οι σχολές των ΤΕΙ Πάτρας. Οι καθηγητές ζητούν την προώθηση ρυθμίσεων για την απορρόφηση κονδυλίων από το Β Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και την άμεση επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους. Αύριο αναστέλλουν τη λειτουργία τους και οι διοικητικές υπηρεσίες των Πανεπιστημίων, ωστόσο τα μαθήματα στα ΑΕΙ θα διεξαχθούν κανονικά.

Έληξε το μεσημέρι η κατάληψη των γραφείων του υπουργού Αιγαίου στη Μυτιλήνη μετά την αποχώρηση των κτηνοτρόφων από το Υπουργείο. Το μέγεθος των ζημιών που υπέστη το κτίριο δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό το Σάββατο πρόκειται ma συνεδριάσουν οι εκπρόσωποι των αγροτοκτηνοτροφικών οργανώσεων της Λέσβου.

Ασύλληπτοι παραμένουν 28 δραπέτες των φυλακών Κέρκυρας παρά το συνεχιζόμενο ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας. Οι υπόλοιποι 16 που συνελήφθησαν καταδικάστηκαν σε πρόσθετη ποινή φυλάκισης ενός έτους. Δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τις αποδράσεις εκτιμά η κυβέρνηση ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν.

Στο Παρίσι μεταβαίνει σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο των αρχηγών των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ένωσης. Στα πλαίσια της επίσκεψής του ο κ. Εβερτ θα παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο γάλλος πρωθυπουργός Αλαίν Ζυπέ.

Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία ενώ από σήμερα αρχίζουν απεργία και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ.

Συγκέντρωση για τη συγκρότηση τοπικής επιτροπής που θα αναλάβει να προωθήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συνθήκη του Μάαστριχτ διοργανώνει την Τετάρτη στο αμφιθέατρο του παλαιού Χημείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η Επιτροπή Πρωτοβουλίας που έχει συσταθεί για την προώθηση του θέματος.

Ψήφο εμπιστοσύνης από την τουρκική βουλή έλαβε σήμερα η κυβέρνηση συνασπισμού του Μεσούτ Γιλμάζ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει στη Μόσχα στις 14-16 Μαρτίου ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ζαν Βίντενωφ μετά από πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου Μπόρις Γιέλτσιν.

Η πτώση της θερμοκρασίας και οι μέτριοι έως ισχυροί άνεμοι είναι το κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού καιρού. Στη Θεσσαλονίκη πέφτει χιονόνερο, οι άνεμοι πνέουν μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Tuesday, 12 March 1996 - 8:30:04