Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (13/03/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (13.3.1996)

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο έγινε το μεσημέρι ο επικεφαλής του γραφείου Συνδέσμου της ΠΓΔΜ στην Αθήνα Λιούπτσο Αρσόφσκι. Η εθιμοτυπική αυτή συνάντηση διήρκεσε 20 λεπτά περίπου ενώ μετά το πέρας της δεν έγιναν δηλώσεις.

Συνεδριάζει αυτή την ώρα η κυβερνητική επιτροπή με θέμα τον καθορισμό της τιμής των μετοχών του ΟΤΕ που θα διατεθούν στο χρηματιστήριο.

Συναντήσεις με τον πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνη Σαμαρά, τη Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο θα έχει αύριο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Οι επαφές αυτές του πρωθυπουργού εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας εξασφάλισης ευρύτερης συναίνεσης στο θέμα της ελληνικής στάσης για την ονομασία των Σκοπίων.

Την αισιοδοξία του για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Ντόντσο Κονακτσίεφ μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο του συνεδρίου για επιχειρηματική συνεργασία στα Βαλκάνια που ολοκληρώθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Κονακτσίεφ εξέφρασε τη θετική εκτίμηση της βουλγαρικής κυβέρνησης για την τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στις 16 και 17 Μαρτίου στην βουλγαρική πόλη Βάρνα. Αναφερόμενος δε στο αντικείμενό της είπε ότι πρόκειται να εξεταστεί η κατάσταση στα Βαλκάνια καθώς και θέματα που αφορούν στην πολιτική σταθερότητα, στην οικονομική συνεργασία, στη φιλελευθεροποίηση του εμπορίου και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην περιοχή.

Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου ο οποίος θα έχει επαφές με τον Υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Χριστόδουλο Χριστοδούλου. Η επίσκεψη αυτή του κ. Παπαντωνίου εντάσσεται στο πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών ενώ θα τεθούν ακόμη θέματα χρηματιστηρίου, νομισματοπιστωτικής πολιτικής και επιχειρηματικών επεκτάσεων σε νέες αγορές.

Τις ελπίδες της αλβανικής κυβέρνησης ότι η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου στα Τίρανα θα αποτελέσει σταθμό για τη συνεργασία των δύο χωρών τόνισε σε συνέντευξή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Εργασίας και Μετανάστευσης της Αλβανίας Εϊντζέλ Ντάκλι ο οποίος επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη για να μετάσχει στις εργασίες του τρίτου διεθνούς συνεδρίου για τη Διαβαλκανική επιχειρηματική συνεργασία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Στεφανόπουλου η αλβανική κυβέρνηση αναμένει να υπογραφεί "σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας" το οποίο θα θέσει τις βάσεις για μια μόνιμη συνεργασία ανεπηρέαστη από τις εκάστοτε κυβερνητικές αλλαγές, τόνισε ο κ. Ντάκλι.

Δεκαοκτώ δραπέτες των φυλακών της Κέρκυρας παραμένουν ακόμη ασύλληπτοι ενώ συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό που έχουν εξαπολύσει οι αστυνομικές aqw]r του νησιού για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους. Η επιχείρηση έχει ενισχυθεί με εκατοντάδες αστυνομικούς και σαρανταπέντε περιπολικά από τους γειτονικούς νομούς και την Αθήνα καθώς και με δύο διμοιρίες των ΜΑΤ.

Μέτρα υπέρ των παραγωγών λαϊκών αγορών ανακοίνωσε το μεσημέρι ο Υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους αντιπροσωπείας τους και το Προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η απεργία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Στην απεργία συμμετέχουν τα Κέντρα Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας ενώ εξυπηρετούνται μόνο έκτακτα περιστατικά.

Στην εκτίμηση ότι το Σκοπιανό εξελίσσεται όπως ακριβώς και το κυπριακό, από την άποψη των χαμένων ευκαιριών και της αλλαγής των θέσεων, προέβη ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Β. Παπαγεωργόπουλος, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων επέκρινε τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο για τις χθεσινές δηλώσεις του και προτροπές για "λιγότερες αναδρομές στον Μ. Αλέξανδρο και περισσότερες παρατηρήσεις για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή. "Όχι μόνο ο κ. Πάγκαλος αλλά και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες θα έπρεπε να ομιλούν λιγότερο και να πράττουν περισσότερα" είπε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

Επίθεση σε σκληρή γλώσσα στον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο έκανε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ακριτίδης με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού για το Σκοπιανό. Ο κ. Ακριτίδης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "ο κ. Πάγκαλος θα μπορούσε να σοβαρευτεί λιγάκι τον τελευταίο καιρό" και πρόσθεσε "δεν έχει το αποκλειστικό προνόμιο του λόγου". Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι αρνείται να δεχτεί αυτή τη λογική "συμβιβασμού" και τονίζοντας ότι "τα εθνικά θέματα δεν μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

Στην Αίγυπτο συγκεντρώνονται σήμερα οι ηγέτες τριάντα κρατών με επικεφαλής τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον σε προσπάθεια εύρεσης τρόπων αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Οι εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης άρχισαν με την ομιλία του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μπουμπάρακ ενώ θα ολοκληρωθούν με την έκδοση κοινής απόφασης.

Παροδικές νεφώσεις με χιονόνερο θα έχει σήμερα η Βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 3 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Wednesday, 13 March 1996 - 9:01:46