Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (18/03/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (18.3.1996)

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε νωρίς το μεσημέρι ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τόμας Νάιλς. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και η προετοιμασία της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια ως εγγυητή της σταθερότητας, θα προβάλλει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στις συνομιλίες που θα έχει στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Παράλληλα θα εκθέσει τα ελληνικά επιχειρήματα προκειμένου να πείσει τις ΗΠΑ ότι θα πρέπει να περιοριστεί ο ρόλος και η ανάμειξη της Τουρκίας στα Βαλκάνια στο ελάχιστο δυνατό. Οσον αφορά την επαναδραστηριοποίηση και την ανάμειξη της Αγκυρας στα Βαλκάνια, η ελληνική κυβέρνηση θα τονίσει ότι η ενέργεια αυτή είναι δυνατόν να δημιουργήσει οξύτατες αντιδράσεις τόσο των κυβερνήσεων όσο και της κοινής γνώμης με απρόβλεπτες συνέπειες για τη σταθερότητα της περιοχής.

Επίσκεψη στην Ιταλία θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προκειμένου να αναπτύξει στην ηγεσία της γειτονικής χώρας η οποία προεδρεύει στην Ε.Ε., τις ελληνικές θέσεις σε ότι αφορά στα εθνικά μας θέματα. Η επίσκεψη αυτή του κ. Σημίτη εντάσσεται στο πλαίσιο της διπλωματικής δραστηριότητας της κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενόψει του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. τη μεθεπόμενη Δευτέρα 25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Την Τρίτη 26 Μαρτίου προβλέπεται να συνέλθει το Συμβούλιο Σύνδεσης της Τουρκίας με την κοινότητα ενώ προηγουμένως θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δεκαπέντε χωρών μελών της κοινότητας για το θέμα.

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων διεξάγεται το απόγευμα στη βουλή με αντικείμενο τη διακυβερνητική διάσκεψη που θα αρχίσει στις 29 Μαρτίου στο Τορίνο.

Νέα τριμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαρτίου στη Σόφια με αντικείμενο την προετοιμασία της διάσκεψης των Βαλκανικών χωρών σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Αυτό αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών κατά τη διάρκεια των εργασιών της δεύτερης τριμερούς συνεργασίας που ολοκληρώθηκε με την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος. Στο ανακοινωθέν αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση των έργων υποδομής στηνπεριοχή ενώ καταδικάζεται η απειλή χρήσης βίας και υποδεικνύεται η ρύθμιση των διαφορών βάσει των αρχών και των μηχανισμών του Διεθνούς Δικαίου.

Συνεδριάζει αυτή την ώρα η οικονομική επιτροπή της κυβέρνησης με θέμα τα αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ και τις αντιδράσεις των καταναλωτών. Αναμένεται να εξεταστεί επίσης νομοσχέδιο που αφορά τον τρόπο λειτουργίας των ΔΕΚΟ. Η Ομοσπονδία Καταναλωτών θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη έξω από το Τμήμα Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης στην πλατεία Κάνιγγος. Θα επιδόσει δε up|lmgla στο Υπουργείο με το οποίο θα ζητείται η ισότιμη μεταχείριση των πολιτών από τις ΔΕΚΟ.

Τον εθνικό δρόμο Θεσσαλονίκης - Καβάλας στο ύψος του Στίβου θα αποκλείσουν το μεσημέρι οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας. Αύριο οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν πανελλαδικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Γεωργίας στην Αθήνα ενώ αντιπροσωπεία τους θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο Υπουργός Εργασίας Στέφανος Τζουμάκας χαρακτήρισε την κινητοποίηση πολιτική και διευκρίνισε ότι είναι διαφορετικά τα προβλήματα των αγροτών από αυτά των κτηνοτρόφων.

Πανελλαδικές στάσεις εργασίας πραγματοποιούν σήμερα σε όλη τη χώρα οι γιατροί του ΙΚΑ. Στάση εργασίας έγινε το πρωί από τις 7.30 ως τις 10.00 η ώρα και θα επαναληφθεί από τις 13.30 έως τις 15.00 το μεσημέρι. Βασικό αίτημα των γιατρών είναι η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων γιατρών και ο άμεσος εκσυγχρονισμός της ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης.

Συνάντηση υπό τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Γουώρεν Κρίστοφερ έχουν σήμερα στη Γενεύη οι ηγέτες της Νέας Γιουγκοσλαβίας Σλόμποταν Μιλόσεβιτς, της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν και του εκτελών χρέη Προέδρου της Βοσνίας Εγιουπ Γκάνιτς. Στόχος της συνάντησης είναι να δοθούν και πάλι εγγυήσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας του Ντέιτον ενώ θα συζητηθούν ακόμη και οι τελευταίες διαδικασίες παράδοσης του Σεράγεβο στην κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία. Στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ. Κρίστοφερ αναμένεται εξάλλου να συζητήσει με τον Σέρβο Πρόεδρο Σλόμποταν Μιλόσεβιτς θέματα που αφορούν στο Κοσσυφοπέδιο καθώς και τις σχέσεις της Νέας Γιουγκοσλαβίας με τις υπόλοιπες πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες.

Σημαντικές επισκέψεις Αμερικανών και ευρωπαίων αξιωματούχων θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα στην ΠΓΔΜ. Σήμερα φτάνει στα Σκόπια η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Σουζάνα Ανιέλι, της οποίας η χώρα προεδρεύει αυτό το εξάμηνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αύριο επισκέπτεται τα Σκόπια ο Γερμανός υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Καρλ Μπίτερ Σπράγκελ ενώ στις 20 Μαρτίου θα φτάσει στην ΠΓΔΜ η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Μαντλιν Ολμπράιτ.

Επιστρέφει σήμερα στην κατεχόμενη Κύπρο ο Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Αγκυρας μετά το καρδιακό έμφραγμα που υπέστη. Σύμφωνα με τις τουρκοκυπριακές πηγές οι γιατροί του Ντενκτάς δήλωσαν ότι ο κατοχικός ηγέτης είναι σε θέση να εκτελεί τα καθήκοντά του, αλλά προειδοποίησαν ότι δεν πρέπει να δέχεται επισκέψεις τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες.

Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες θα έχει σήμερα η Βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 5 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Monday, 18 March 1996 - 8:46:15