Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (29/03/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (29.3.1996)

Άρχισαν το μεσημέρι στο Τορίνο οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, για την αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ. Βασικές επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς είναι μία ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής των χωρών μελών της Ε.Ε. όταν κινδυνεύει η ασφάλεια ενός άλλου μέλους από τρίτη χώρα, η αναγνώριση των εξωτερικών συνόρων των χωρών μελών ως εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε και η διατήρηση της αρχής της ομοφωνίας σε θέματα που συνδέονται με ζωτικά εθνικά συμφέροντα των χωρών μελών. Χθες μετά το πέρας της συνόδου των ηγετών των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι οι σοσιαλιστές ηγέτες αποφάσισαν ότι η γραμμή που θα ακολουθηθεί στο σημερινό ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να είναι κοινή. "Υπήρξε", είπε ο πρωθυπουργός, "σύμπτωση απόψεων ότι το κεντρικό θέμα μας πρέπει να είναι η απασχόληση και η καταπολέμηση της ανεργίας στην Ευρώπη".

Για τις Η.Π.Α. αναχωρεί αύριο από το Τορίνο όπου βρίσκεται ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Ρωμαίος, αρμόδιος για κοινοτικές υποθέσεις και θέματα απόδημου ελληνισμού. Ο κ. Ρωμαίος θα παραστεί ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού στις εορταστικές εκδηλώσεις τις οποίες διοργανώνει η ομογένεια στη Νέα Υόρκη με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Τη Δευτέρα ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Βοστώνη για να παραστεί στον εορτασμό της

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα έχει η πρώτη κυρία των Η.Π.Α. Χίλαρυ Κλίντον που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας. Το πρωί η κ. Κλίντον επισκέφθηκε την Ακρόπολη και την Αρχαία αγορά συνοδευόμενη από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Νάιλς και τη σύζυγο του Έλληνα πρωθυπουργού Δάφνη Σημίτη. Το μεσημέρι η σύζυγος του Αμερικανού προέδρου θα μιλήσει στο περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου με θέμα "η Δημοκρατία" ενώ αύριο το πρωί θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την αφή της Ολυμπιακής φλόγας στην αρχαία Ολυμπία και την Κυριακή θα επισκεφθεί τους Δελφούς.

Επίσκεψη στην Κομοτηνή πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης συνοδευόμενος από στελέχη του υπουργείου περιβάλλοντος. Ο κ. Λαλιώτης αναμένεται να έχει συναντήσεις με φορείς και παράγοντες της Θράκης ενώ θα προεδρεύσει σε συσκέψεις με αντικείμενο την πορεία των έργων που κατασκευάζονται με κοινοτικές και εθνικές χρηματοδοτήσεις, τα έργα που θα δρομολογηθούν στη Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και τον εθνικό οδικό άξονα της Εγνατίας.

Η ΕΦΕΕ δεν κατάφερε ούτε και φέτος να εκδώσει επίσημα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, αν και εξακολουθεί να παραμένει η πρώτη δύναμη στα ΑΕΙ και ΤΕΙ εμφανίζει πτώση. Η ΠΑΣΠ και η προσκείμενη στην ΠΟΛ.ΑΝ. παράταξη "Νέοι Ορίζοντες" διατηρούν τις δυνάμεις τους ενώ ενισχυμένες είναι οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας που πρόσκεινται στην ΚΝΕ. Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε εξάλλου και φέτος το ποσοστό tgr αποχής από τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές.

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων των Γενικών Εξετάσεων για την εισαγωγή τους στα Ανώτατα και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας δεν πρόκειται να δοθεί παράταση της προθεσμίας.

"Γενικά θέματα που αφορούν τα Δωδεκάνησα" θα συζητήσουν κατά τη σημερινή τους συνάντηση οι Πρόεδροι των Η.Π.Α. Μπιλ Κλίντον και της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Αυτό ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μαϊκ Μακκέρι. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε έκπληξη στους ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους ενώ διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα ζητήσει και περαιτέρω εξηγήσεις καθώς μέχρι τώρα είχε γίνει γνωστό ότι τους δύο πολιτικούς θα απασχολήσει το θέμα της Ιμια.

Άγνοια για τα περί σύνθετης ονομασίας των Σκοπίων εκφράζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Στέβο Τσερβένκοφσκι. Ο πρώην υπουργός που είναι αντιπρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων τόνισε σε συνέντευξή του στην ελληνική υπηρεσία του ΒΒC ότι ούτε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Σαϊρους Βανς έκανε κάποια πρόταση που περιείχε σύνθετη ονομασία και ότι ούτε η χώρα του έχει αποδεχτεί μια τέτοια ονομασία. Σε ερώτηση πώς βλέπει τη συνεργασία της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρώην υπουργός τόνισε ότι ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη των βαλκανικών χωρών είναι η πλήρης ένταξη στην Ε.Ε.

Ανωμαλίες στην υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης αναμένεται να σημειωθούν την Κυριακή λόγω προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης του αντλιοστασίου του Δενδροποτάμου. Χωρίς νερό αναμένεται να είναι από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι το κέντρο της πόλης ενώ προβλήματα στην υδροδότησή τους θα έχουν από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες οι περιοχές Ευαγγελίστριας, Σαράντα Εκκλησιών, Τριανδρίας, Ανω Τούμπας, η Ανατολική Θεσσαλονίκη και η Καλαμαριά καθώς και η Νεάπολη οι Συκιές, η Ξηροκρήνη, οι Αμπελόκηποι, η Μενεμένη και η Σταυρούπολη.

Αλλάζει από τα ξημερώματα της Κυριακής 31 Μαρτίου η ώρα και αρχίζει η εφαρμογή της θερινής. Στις 3 τα ξημερώματα οι δείκτες των ρολογιών θα μετακινηθούν κατά μία ώρα μπροστά και θα δείχνουν 4 η ώρα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Σχεδόν αίθριος καιρός με διαστήματα νεφώσεων θα έχει σήμερα η Βόρεια Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 8 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Friday, 29 March 1996 - 8:56:41