Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (04/04/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (4.4.1996)

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Γκεόργκι Πίρινσκι ο οποίος από χθες το βράδυ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Ο κ. Πίρινσκι στη συνέχεια έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο ενώ το μεσημέρι συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η διάνοιξη των τριών νέων συνοριακών διόδων, η σύνδεση καθετων οδικών αξόνων με την Εγνατία καθώς και το θέμα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης.

"Ηγέτης είναι ένας: το Ελληνικό έθνος. Για να λύσει ο απόδημος Ελληνισμός τα προβλήματά του και να βοηθήσει τη χώρα μας θα πρέπει να προχωρούμε όλοι μαζί, οι οργανώσεις, οι κοινότητες και η πολιτεία". Αυτά δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για θέματα Αποδήμων Γιώργος Ρωμαίος μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη για το ρόλο και την αποστολή του θεσμού του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού. Ο κ. Ρωμαίος επισήμανε ότι το ΣΑΕ "δεν έχει σκοπό να υποκαταστήσει τις οργανώσεις των ομογενών με τις οποίες θα συνεχίσει τις στενές επαφές του, αλλά να συντονίσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων και την εκπλήρωση των κοινών στόχων των ανά την υψήλιο αποδήμων".

Ελεύθερη είναι από τα ξημερώματα η πρόσβαση προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα μέσω Δοϊράνης μετά την αποχώρηση των κτηνοτρόφων οι οποίοι είχαν εγκαταστήσει χθες σε κομβικά σημεία αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ. Η συντονιστική επιτροπή των κτηνοτρόφων Κιλκίς αποφάσισε την αναστολή της κινητοποίησης ωστόσο δηλώνει ότι ο αγώνας θα ενταθεί με αποκλεισμούς και άλλων δρόμων στη Βόρεια Ελλάδα σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου.

Εκδήλωση - δείπνο προς τιμήν του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη οργανώνει τη Δευτέρα η ηγεσία της ελληνικής ομογένειας των ΗΠΑ με την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψης του κ. Σημίτη ως πρωθυπουργού της Ελλάδας. Την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί μία μέρα πριν τη συνάντηση που θα έχει ο κ. Σημίτης στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον διοργανώνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού σε συνεργασία με άλλες ομογενειακές οργανώσεις. Ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του θα φτάσουν στην Ουάσιγκτον το απόγευμα της Κυριακής και θα παραμείνουν στην αμερικανική πρωτεύουσα μέχρι την Τετάρτη το πρωί οπότε θα μεταβούν στη Νέα Υόρκη. Εκεί ο κ. Σημίτης θα μιλήσει το μεσημέρι σε εκδήλωση του ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και το βράδυ σε ανοικτή συγκέντρωση ομογενών στην Αστόρια. Την Παρασκευή θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι και τον Αρχιεπισκοπο Αμερικής Ιάκωβο.

Την ίδρυση και τη λειτουργία τελωνείου στους Προμάχους που θα αποτελεί μια διέξοδο του νομού Πέλλας προς τα Σκόπια, προωθεί η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Πέλλας. Οπως επισημαίνει στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο νομάρχης Πέλλας Γιώργος Τάνος, στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να δοθεί η δυνατότητα στους κατοίκους της περιοχής αλλά και σε παραγωγικούς φορείς να έρθουν σε επαφή με amt_stoiwour φορείς των Σκοπίων προκειμένου να αναπτύξουν εμπορικές και οικονομικές συνναλλαγές.

Λαμπρή τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής φλόγας στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Παρασκευής προετοιμάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης μπροστά από το Λευκό Πύργο. Η Ολυμπιακή φλόγα θα φτάσει στα όρια του νομού, στο Γαλικό ποταμό στις 7,30 το απόγευμα της Παρασκευής από όπου Θεσσαλονικείς διακεκριμένοι αθλητές και πρωταθλητές θα τη μεταφέρουν στο κέντρο της πόλης. Η Ολυμπιακή φλόγα αναμένεται να καταλήξει στο Λευκό Πύργο στις 9 το βράδυ όπου με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και της Ελληνικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων θα πραγματοποιηθεί επίσημη τελετή υποδοχής.

Εκπρόσωπος της Κροατικής κυβέρνησης δήλωσε το πρωί ότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του Αμερικανού Υπουργού Εμπορίου Ρον Μπράουν και άλλων 32 ατόμων στο αεροπορικό δυστύχημα κοντά στο Ντουμπρόβνικ. Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ζάγκρεμπ Πήτερ Γκαλμπρέιθ και ο Κροάτης πρωθυπουργός Ζλάτκο Μάτεσα επισκέφθηκαν τον τόπο της τραγωδίας. Τα σωστικά συνεργεία έχουν ανασύρει από τα συντρίμμια 32 νεκρούς και τέσσερα μέλη του πληρώματος.

Επίσημη επίσκεψη στη Λευκωσία θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Τ. Μαλεσκάνου στις 10-11 Απριλίου, αποδεχόμενος πρόσκληση του Κύπριου ομολόγου του Α. Μιχαηλίδη. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ρουμάνου υπουργού στην Κύπρο μετά το 1989 ενώ η επίσκεψη, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρουμανικού υπουργείου Εξωτερικών, θα αποτελέσει ευκαιρία διαλόγου για την ανάπτυξη των τουμανοκυπριακών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων.

Περιοδεία στις σκανδιναβικές χώρες θα πραγματοποιήσει στις 10-16 Απριλίου ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι. Πρώτος σταθμός της περιοδείας του θα είναι η Σουηδία, όπου στο Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής της Στοκχόλμης θα δώσει διάλεξη με θέμα "Η ΠΓΔΜ και η κατάσταση στα Βαλκάνια".

Στις 30 Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η νέα πτέρυγα του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης οπότε και θα λειτουργήσει ως μουσείο Εικαστικών Τεχνών. Η σύμβαση ανάθεσης του έργου, το οποίο έχει προϋπολογισμό 186 εκατομμυρίων δραχμών υπογράφηκε σήμερα. Το έργο αφορά στην προσθήκη μιας πρέρυγας στο Μουσείο και έχει ενταχθεί στο πρώτο βασικό πίνακα έργων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη 1997".

Νεφώσεις με βροχή κατά διαστήματα προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Βόρεια Ελλάδα οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι με βαθμιαία εξασθένηση ενώ η θερμοκρασία στην Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 7 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Thursday, 4 April 1996 - 7:40:49