Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (08/04/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (8.4.1996)

Συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον θα έχει αύριο το απόγευμα στο Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος βρίσκεται από χθες το βράδυ στις ΗΠΑ. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να ξεκινήσει μία νέα περίοδος στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις που θα έχει ως αποτέλεσμα να συμβάλει σταδιακά σε μια πορεία αναβάθμισης του ρόλου της Ελλάδας, να ενισχύσει τα διεθνή της ερείσματα και να προωθήσει τα εθνικά μας θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις θα περιστραφούν γύρω από τους στόχους της Ελλάδας που επιδιώκει, την παγίωση της ειρήνης στα Βαλκάνια, την προαγωγή της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών χωρών, την επισήμανση των κινδύνων της τουρκικής επιθετικότητας και την επαναβεβαίωση των ελληνικών θέσεων για το Κυπριακό.

Συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας υπέγραψαν το μεσημέρι στο Βελιγράδι ο σκοπιανός Υπουργός Εξωτερικών Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι και ο γιουγκοσλάβος ομολόγός του Μίλαν Μιλουντίνοβιτς. Σχετική ανακοίνωσε εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η Δημοκρατία "Μακεδονίας", όπως αναφέρονται τα Σκόπια, αναγνωρίζει στη Γιουγκοσλαβία τη συνέχεια της νομικής και κρατικής ενότητας". Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, τόνισε ότι η συμφωνία ανοίγει νέους ορίζοντες για τη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών, ενώ ο γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι η υπογραφή της συμβάλει στην αποκατάσταση των διμερών σχεσεων.

Κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη, Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππο Πετσάλνικο, τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομιας Χρήστο Πάχτα και τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Μανώλη Λουκάκη βρίσκεται σήμερα στην Κοζάνη και τα Γρεβενά όπου ο κ. Λαλιώτης ανακοινώνει το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τις σεισμόπληκτες περιοχές. Σε αυτό λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τις υποδομές του νομού και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικοοικονομικής κατάστασης στην περιοχή.

Την κατηγορηματική του αντίθεση σε όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ο βουλευτής Εβρου του κινήματος Χρήστος Κηπουρός, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο κ. Κηπουρός εξηγώντας τους λόγους για τους οποίος καταψήφισε μαζί με τον κ. Μ. Χαραλαμπίδη, την πολιτική εισήγηση του εκτελεστικού γραφείου επισήμανε ότι "η εισήγηση αυτή είναι ένα κείμενο γραφειοκρατικό, με ξύλινη γλώσσα. Δεν είναι κείμενο πολιτικό. δεν εμπνέει". Χαρακτηρίζει "μέλη γραφειοκρατικής οικογένειας" στελέχη του ΠΑΣΟΚ και δεν διστάζει να τα προσδιορίσει σε όλες τις λεγομενες ομάδες. Θεωρεί εξάλλου απαράδεκτη την προοπτική να υπάρξει αναγνώριση των σκοπίων με σύνθετη ονομασία και δηλώνει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να περάσει στη βουλή υπενθυμίζοντας ότι έχει υπογράψει σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό μαζί με άλλους 19 συναδέλφους του.

Τη Βαρβάκειο Αγορά επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ όπου και ενημερώθηκε για την κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κρεοπώλες και καταναλωτές. "Ο καταναλωτής, ο απλός πολίτης συγκρίνει τις τιμές με τις συντάξεις και τους μισθούς. Οταν χρειάζεται να πληρώσει τις αυξήσεις τεσσάρων και πέντε μισθών για να μπορέσει να καλύψει την αγορά ενός αρνιού, αντιλαμβάνεσθε τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν" δήλωσε ο κ. Εβερτ αποδίδοντας στο γεγονός αυτό την πτώση της κίνησης στην αγορά κατά 60%. Ο κ. Εβερτ άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης λέγοντας πως με τους χειρισμούς της κατόρθωσε να δυσαρεστήσει κτηνοτρόφους, κρεοπώλες και καταναλωτές.

Ελεγχοι θα γίνουν στα αποθέματα όλων των κέντρων αιμοδοσίας μετά τις αποκαλύψεις ότι το τεστ ABBOT δεν είναι πάντα αξιόπιστο ως προς τον εντοπισμό του ιού του AIDS. Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Αναστάσιος Πεπονής ο οποίος ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα και την εξέταση των εγγραφων της εταιρείας ABBOT για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ευθύνες και ποιές.

Την Κύπρο επισκέπτεται σήμερα ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης. Ο κ. Σκανδαλίδης θα έχει συνομιλίες με το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ, με αντικείμενο το Κυπριακό καθώς και το θέμα της προώθησης της ένταξης της μεγαλονήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αύριο το πρωί ο κ. Σκανδαλίδης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Τετραήμερη επίσκεψη στην Κυπρο πραγματοποιεί ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντανιέλ Ταρσίς, ύστερα από πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών, Αλέξου Μιχαηλίδη. Ο κ.Ταρσίς κατά τη διάρκεια της παραμονής του, θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπρου κ.Κληριδη, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της βουλής κ. Αλεξη Γαλανό και τον υπουργό Εξωτερικων Αλέκο Μιχαηλίδη. Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στην Κυπρο, ο κ.Ταρσις τόνισε ότι κατά τις επαφές του στη Μεγαλόνησο θα συζητήσει το Κυπριακό και το θέμα της διεύρυνσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Εικοσιένα κιλά ακατέργαστο χασίς επιχείρησε να περάσει στη χώρα μας με φορτηγό ο Αλβανός Παντελι Μαρκο, 41 χρονων, που συνελήφθη στο μεθοριακό σταθμό της Κρυσταλλοπηγής στη Φλώρινα. Το χασίς που ήταν συσκευασμένο σε 40 σακουλάκια και κρυμένο στο ρεζερβουάρ του φορτηγού θα το παρέδιδε σε συμπατριώτη του τον οποίο θα συναζντούσε στην περιοχή της Λαχαναγοράς στη Θεσσαλονίκη.

Λίγες νεφώσεις που τις απογευματινές ώρες θα αυξηθούν προβλέπει για αύριο Μεγάλη Δευτέρα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 7 έως 16 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Monday, 8 April 1996 - 9:58:50