Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (19/04/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 19.4.1996

*Ολοκληρώθηκε στο νεκροτομείο Αθηνών το θλιβερό έργο της αναγνώρισης των 18 νεκρών του χθεσινού μακελειού από τους συγγενείς τους. Συνεχίζεται ωστόσο ο ιατροδικαστικός έλεγχος σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του οποίου θα θύματα έχουν πληγεί από βολίδες πυροβόλων όπλων και φέρουν τραύματα διάσπαρτα σε όλο τους το σώμα. Οι σοροί των νεκρών και οι δέκα ελαφρά τραυματίες έφτασαν τις πρώτες πρωίνες ώρες στην Αθήνα με δύο αεροσκάφη C-130. Με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Κώστα Γείτονα κλιμάκιο της Ελληνικής αστυνομίας βρίσκεται στο Κάιρο προκειμένου να συμβάλλει στις έρευνες εντοπισμού και σύλληψης των δραστών της δολοφονικής επίθεσης.

*Τον αποτροπιασμό της για το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στο Καίρο που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δεκαοκτώ Ελλήνων εξέφρασε και σήμερα η κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της κ. Αθανασάκη ο οποίος εκτελεί χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο κ. Αθανασάκης παραδέχτηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην ανακοίνωση του καταλόγου των νεκρών και πρόσθεσε ότι η μόνη δυνατότητα αναγνώρισης των θυμάτων ήταν από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Σημείωσε εξάλλου ότι "δεν είναι λογική της Ελλάδος να εκδώσει οδηγία για να μην ταξιδεύουν οι Ελληνες στην Αίγυπτο".

*Ογδόντα τρεις Θεσσαλονικείς που ταξίδευαν στην Αίγυπτο με τα πρακτορεία ταξιδίων "Φιλοξένια" και Χόριβ" επέστρεψαν τα ξημερώματα στην συμπρωτεύουσα. Κάποιοι από αυτούς κρατούσαν λαμπάδες με το Αγιο Φως που μετέφεραν από τους Αγιους Τόπους στο Καϊρο και πίσω στην Ελλάδα. Σύμφωνα με νέα στοιχεία που προκύπτουν από αφηγήσεις αυτόπτων μαρτύρων οι τρομοκράτες φορούσαν στολές παραλλαγής και παρίσταναν τους μεθυσμένους για να μην τους υποπτευθούν. Το πρωί οι αιγυπτιακές αρχές έκαναν επιδρομές σε κρυσφήγετα φανατικών ισλαμιστών στο Καϊρο σε μια προσπάθεια να συλληφθούν οι δράστες της χθεσινής επίθεσης.

*Ακυρώνονται οι κρατήσεις για εκδρομές την Αίγυπτο από τα τουριστικά πρακτορεία της Βόρειας Ελλάδας, μία μερα μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Καϊρο που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δεκαοκτώ ατόμων και τον τραυματισμό άλλων δεκαέξι ατόμων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης κ. Μπαμίδη η μέχρι χθες ανοδική φετεινή πορεία της ζήτησης του ελληνικού κοινού να ταξιδέψει στην Αίγυπτο, βάσει των χθεσινών και σημερινών δεδομένων αναμένεται ότι απλά να ακολουθήσει αντίστροφη πορεία αλλά να καταλήξει μηδενική.

*Την απαρέγκλιτη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι με αντικείμενο την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου, Οικονομικών Αλέκου Παπαδόπουλου, Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμα. Ο j. Σημίτης τόνισε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια της κυβέρνησης "για τη δημοσιονομική εξυγείανση, για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έτσι ώστε να ενδραιωθούν οι ευνοϊκές συνθήκες για την προσέλκυση των επενδύσεων, την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της κοινωνικής συνοχής". Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι "η πολιτική αυτή θα είναι έργο όλης της κυβέρνησης" και "θα υλοποιηθεί με συντονισμό και συλλογικότητα".

*Την διασαφήνιση των παγίων θέσεων της χώρας μας που συγκροτούν την εθνική στρατηγική ζητά από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, με επιστολή του και δεκασέλιδο σημείωμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος επαναλαμβάνει ότι η γραμμή της Ελλάδας είναι σαφής, υπογραμμίζει ότι κάθε φορά πρέπει να εκτιμώνται τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή και ζητά να γίνει εντός των ημερών εκτενής συζήτηση για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού.

*Εκκληση στην κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για την άμεση σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ. Ο κ. Εβερτ πρότεινε η Ελληνική πρωτοβουλία να συντονιστεί με την αμερικανική πρωτοβουλία για το θέμα αυτό και υπογράμμισε ότι "η τρομοκρατία είναι διεθνές έγκλημα και χρειάζεται διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπισή του". "Η ειρήνη στην περιοχή πρέπει να παγιωθεί" κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

*Μήνυμα προς τον πρωθυπουργό "να αφήσει τους εσωτερικής κατανάλωσης πανηγυρισμούς για τα δήθεν", όπως σημειώνει, "επιτεύγματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ" απευθύνει ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε σήμερα ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του, η κοινή επιτροπή της βουλής και της γερουσίας των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα ασφάλειας και συνεργασίας στην Ευρώπη έχει προγραμματίσει για τις 25 Απριλίου συνεδρίαση με θέμα τη Θράκη. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να απαιτήσει από τους Αμερικανούς την άμεση ματαίωση της συζήτησης αυτής.

*"Η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτε" δήλωσε το μεσημέρι ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης σχολιάζοντας το φόρουμ αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών όπου θα συζητηθεί το θέμα της Θράκης. Ο κ. Αθανασάκης τόνισε ότι σε αυτό το φόρουμ η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να προβάλλει τις θέσεις της και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να προβλήματίζεται για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Ελληνισμός στην Ιμβρο, την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη.

*Σε δύο περίπου μήνες θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το θέμα της δημιουργίας χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων σε περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής. Αυτό αποφασίστηκε μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος υπό τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Λαλιώτη. Ο κ. Λαλιώτης μετά τη σύσκεψη τόνισε ότι σε τέσσερις εβδομάδες ha ενημερώσει τη νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση της Βορειοανατολικής Αττικής για τις προτάσεις του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και θα τους δώσει περιθώριο περίπου ενός μήνα για να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις. Οι έξι κοινοτάρχες εμμένουν στη θέση τους περί μη δημιουργίας χώρου υγειονομικής ταφής απορριμάτων στην ευρύτερη περιοχή των κοινοτήτων τους.

*Νομοσχέδιο για το θεσμό των υιοθεσιών κατατίθεται εντός των ημερών στη βουλή όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι στο νομοσχέδιο θα περιληφθεί διάταξη που θα παρέχει το δικαίωμα στα υιοθετημένα παιδιά να αναζητούν τις ρίζες τους. Απέστειλε δε έγγραφο προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Σιούλα με το οποίο ζητά να δοθούν ενιαίες οδηγίες προς τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών ώστε να γίνει συνολική έρευνα των υποθέσεων που αφορούν υιοθεσίες

*Αρχισαν σήμερα να διακινούνται στο χρηματιστήριο οι μετοχές του ΟΤΕ η τιμή των οποίων παρουσίασαν αύξηση κατά 8%. Μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί 1.400.000 μετοχές οι οποίες εισήχθησαν με τιμή 4000 δραχμών και έφτασαν στις 4320.

*Συνεχίζονται και σήμερα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Λίβανο. Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν θέσεις της φιλοϊρανικής οργάνωσης "Χεζμπολάχ" ενώ οι αντάρτες της οργάνωσης πλήττουν με ρουκέτες το Βόρειο Ισραήλ σε αντίποινα της χθεσινής σφαγής δεκάδων αμάχων λιβανέζων από τους Ισραηλινούς σε στρατόπεδα του ΟΗΕ στο Νότιο Λίβανο.

*Εξακολουθούν να ισχύουν στη Λευκωσία τα έκτακτα μέτρα ασφάλειας που έλαβαν οι κυπριακές αρχές μετά από πληροφορίες της Ιντερπόλ σχετικά με το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης στην Κύπρο. Ο εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης επιβεβαίωσε τη σχετική ενημέρωση της "Ιντερπόλ" και δήλωσε ότι πιθανόν η μεγαλόνησος να αποτελέσει στόχο τρομοκρατικής επίθεσης.

*Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες προβλέπονται για αύριο για τη Βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Friday, 19 April 1996 - 9:22:55