Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (23/04/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 23.4.1996

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας Τζoν Μεητζορ θα έχει το απόγευμα ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος βρίσκεται από χθες στο Λονδίνο. Στο επίκεντρο των συνομιλιών των κυρίων Σημίτη και Μέητζορ θα βρεθούν τα εθνικά μας θέματα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό καθώς και οι ελληνοβρετανικές σχέσεις. Ο κ. Σημίτης, τον οποίο συνοδεύουν ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, αύριο θα μεταβεί στην Ιρλανδία όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της χώρας Τζον Μπρούτον.

Στις 6 Μαϊου θα ενημερώσει τη βουλή ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σχετικά με τα αποτελέσματα των επαφών που είχε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος εξάλλου ανακοίνωσε ότι στις 8 Μαϊου θα γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή με θέμα την ανεργία.

"Δεν είναι απαραίτητο να προσφύγει αύριο στη Χάγη η Τουρκία, αρκεί και μόνο η δήλωσή της ότι θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο όταν το θεωρήσει σκόπιμο και μέχρι τότε να μην κάνει χρήση βίας ή απειλή χρήσης βίας, όσο διατηρεί σε εκκρεμότητα το θέμα της Ιμιας. Αυτά δήλωσε χθες στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος προέβαλε βέτο στη χρηματοδότηση της Τουρκίας μέσω του προγράμματος ΜEDA στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κατά τη συνεδρίαση δεν ελήφθη απόφαση.

Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα το συμπέρασμα του πορίσματος του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού για την εξακρίβωση των αιτίων της πτώσης του μοιραίου ελικοπτέρου στις βραχονησίδες Ιμια. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα η πτώση του ελικοπτέρου δεν οφείλεται σε κατάρρευση ούτε σε μηχανική βλάβη ωστόσο τα στοιχεία του πορίσματος χαρακτηρίζονται απόρρητα και σύμφωνα με πληροφορίες η πτώση αποδίδεται στον ανθρώπινο παράγοντα και τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν τη νύχτα της κρίσης στα Ιμια.

Τις ελληνικές θέσεις σχετικά με το επεισόδιο που σημειώθηκε χθες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του Καστελόριζου και των τουρκικών ακτών επιβεβαιώνει η Νομαρχία Αττάλειας. Κατόπιν έρευνας η νομαρχία ανακοίνωσε ότι το τουρκικό πλοίο είχε αναχωρήσει από τις τουρκικές ακτές χωρίς άδεια μεταφέροντας ιρανούς λαθρομετανάστες.

"Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για όσους θα διαγωνιστούν φέτος στις γενικές εξετάσεις δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Γιάννης Πανάρετος μετά την απόφαση του έκτου τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το δικαίωμα κατοχύρωσης βαθμολογίας από προηγούμενα έτη. Ο κ. Πανάρετος εκτίμησε ότι η απόφαση της ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου θα είναι διαφορετική και πρόσθεσε ότι οι όποιες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τροτοβάθμια εκπαίδευση θα αρχίσουν από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Ομαλά εξελίσσεται η υγεία των πέντε Ελλήνων τραυματιών της tqolojqatij^r επίθεσης στο Καϊρο οι οποίοι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του Καϊρου και αναμένονται εντός της εβδομάδας στην Αθήνα. Στα νοσοκομεία "Ερυθρός Σταυρός" και Ασκληπιείο Βούλας νοσηλεύονται εκτός κινδύνου άλλοι οκτώ τραυματίες οι οποίες όπως εκτιμούν οι γιατροί θα βγούν από τα νοσοκομεία σε λίγες μέρες. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες που διεξάγει η αιγυπτιακή αστυνομία για τον εντοπισμό των δραστών της δολοφονίας των 18 Ελλήνων τουριστών στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Στην Αθήνα φτάνει σήμερα ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα προκειμένου να υποβάλλει τα συλληπητήριά του για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Καϊρο.

Συγκέντρωση στην πλατεία Δικαστηρίων στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας διαμαρτυρόμενοι για τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων τους. Οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν στη συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Τις καταγγελίες εναντίον της Αγκυρας για ωμή παραβίαση των δικαιωμάτων των Κούρδων στην Νοτιοανατολική Τουρκία θα εξετάσει αυτή την εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εισηγείται την υπόθεση εκτιμά ότι η Τουρκία έχει παραβιάσει αρκετά άρθρα της ευρωπαϊκής συνθήκης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Επιτροπή έχει δεχτεί περισσότερες από 400 καταγγελίες κατά της Αγκυρας ενώ οι Τουρκικές αρχές ισχυρίζονται ότι οι επιχειρήσεις του στρατού γίνονται χωρίς βία.

Μικρή βελτίωση του καιρού προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Βόρεια Ελλάδα ωστόσο θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 9 έως 19 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Tuesday, 23 April 1996 - 6:47:58