Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (24/04/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 24.4.1996

Με τον Ιρλανδό ομόλογό του Τζον Μπρούτον συναντάται σήμερα στο Δουβλίνο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο πλαίσιο των επαφών του για την ενημέρωση των ευρωπαίων εταίρων μας για τα εθνικά μας θέματα. Ο κ. Σημίτης, που συνοδεύεται από τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ρωμαίο και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Ρέππα συναντήθηκε χθες με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τζον Μεητζορ ο οποίος τάχθηκε υπέρ της παραπομπής του θέματος της Ιμιας στην Αγκυρα και πρότεινε απευθείας διάλογο Αθήνας και Αγκυρας και άρση των ελληνικών κυρώσεων στην κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας.

Μείωση κατά 2,5 δραχμές στη λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης και κατά 4 δραχμές στη τιμή του ντήζελ από αύριο το πρωί προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου Μανώλης Δασκαλάκης. Οι μειωμένες τιμές θα ισχύουν για τη Θεσσαλονίκη και την Αττική ενώ για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας θα εξακολουθήσει να ισχύει το πλαφόν που επέβαλλε το υπουργείο ανάπτυξης. Ο κ. Δασκαλάκης τόνισε ότι έδωσε ήδη εντολή στις κρατικές εταιρείες εμπορίας υγρών καυσίμων να μειώσουν τις τιμές και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην ανάλογη μείωση των τιμών θα προχωρήσουν και οι υπόλοιπες εταιρείες.

Τούρκος κυβερνήτης ταχύπλοου σκάφους συνελήφθη από το πλήρωμα περιπολικού του λιμενικού σώματος ενώ προσπαθούσε να αποβιβάσει δεκατρεις λαθρομετανάστες σε ακτή της Σάμου, δύο μόλις 24ωρα μετά από το περιστατικό του Καστελόριζου. Σύμφωνα με πληροφορίες γύρω στα μεσάνυχτα σκάφος του λιμενικού που πραγματοποιούσε περιπολία εντόπισε λίγο έξω από το λιμάνι της Σάμου άγνωστο ταχύπλοο το οποίο εκινείτο προς την ακτή με μειωμένη ταχύτητα και με τα φώτα της ναυσιπλοϊας σβηστά. Ο τούρκος μόλις αντιλήφθηκε το ελληνικό σκάφος ανέπτυξε ταχύτητα και προσπάθησε να ξεφύγει με επικίνδυνους ελιγμούς. Ακολούθησε καταδίωξη και μετά από μισή ώρα το ταχύπλοο ακινητοποιήθηκε και συνελήφθησαν ο κυβερνήτης και οι δεκατρεις Ιρακινοί λαθρομετανάστες.

Συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Γεράσιμο Αρσένη είχε το πρωί ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα ο οποίος έφτασε χθες στην Αθήνα. Οι κ. Αρσένης και Μούσα συζήτησαν ζητήματα που αφορούν στις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή ενώ ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας ανακοίνωσε ότι επίκειται η επίσκεψη του Αιγύπτιου ομολόγου του στην Ελλάδα με σκοπό την υλοποίηση του προγράμματος αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών που υπογράφηκε πέρσι στην Αύγυπτο κατά την τότε επίσκεψη του κ. Αρσένη στο Καϊρο. Ο Αιγύπτιος υπουργός μετά το πέρας της συνάντησης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την ενημέρωσή του από τον Γεράσιμο Αρσένη.

Στην Αθήνα φτάνει σήμερα ο υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Τζων Κορνμπλουμ στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Αγκυρα, την Αθήνα και τη Λευκωσία για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Κορνμπλουμ θα συναντηθεί το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ ενώ αύριο θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο.

Την εκτίμηση ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αν η Τουρκία δεχτεί την παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας, θα επιλύσει αυτόματα και το θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος σε συνέντευξή του στην ελληνική υπηρεσία του BBC. O κ. Ρωμαίος σημείωσε ότι η Τουρκία επιδιώκει τη μη εφαρμογή του δικαιώματος επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια ακριβώς επειδή διεκδικεί υφαλοκρηπίδα περισσότερη από αυτή που δικαιούται. Ερωτηθείς δε για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δεχτεί την αρχή της πλειοψηφίας σε περίπτωση που γίνει δεκτό το αίτημά της για την θεσμοθέτηση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και την κατοχύρωση της ρήτρας της αμοιβαίας κοινοτικής συνδρομής.

Δελτίο τύπου που κάνει λόγο για δήθεν ύπαρξη τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα και για προβλήματα των μειονοτικών ομάδων στη χώρα μας εξέδωσε σήμερα η Επιτροπή Ελσίνκι του Αμερικανικού Κογκρέσου. Στο δελτίο τύπου εκφράζονται ανησυχίες για την κατάσταση των μειονοτικών ομάδων στην Ελλάδα ενώ γίνεται ακόμη λόγος για απόπειρες άρσης της ασυλίας μουσουλμάνων βουλευτών το 1991 και δήθεν επιδρομές όχλου σε τουρκικές περιουσίες.

Τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Αμερικανικού κογκρέσου να "αναλώσει τον πολύτιμο χρόνο του σε συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Θράκη αποκλειομένων των θεμάτων της Κύπρου και της Ιμβρου και Τενέδου" εκφράζει ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ. Ιάκωβος σε επιστολή του προς τον σύμβουλο του Προέδρου Κλίντον για θέματα ασφάλειας Αντονι Λεϊκ.

Τριήμερη επίσκεψη στην Τουρκία αρχίζει από σήμερα ο κοινοτικός επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ ο οποίος θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ και τον υπουργό Εξωτερικών Εμρέ Γκονένσαϊ. Στόχος της επίσκεψης του επιτρόπου της Ε.Ε. είναι η εγκαθίδρυση σχέσεων εργασίας με την τουρκική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της τελωνειακής σύνδεσης της γειτονικής χώρας με την κοινότητα.

Σχεδόν αίθριο καιρό προβλέπει για σήμερα για όλη την Ελλάδα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στην Βόρεια Ελλάδα θα επικρατεί ηλιοφάνεια ενώ η άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 8 έως 22 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Wednesday, 24 April 1996 - 6:43:21