Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (26/04/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (26.4.1996)

Συνεδριάζει αυτή την ώρα το υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο οποίος ενημερώνει την κυβέρνηση για τα αποτελέσματα των επαφών του στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία. Το Υπουργικό Συμβούλιο εξετάζει ακόμη το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Το σχέδιο νόμου που εξετάστηκε σε χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό προβλέπει κίνητρα σε επιχειρήσεις που θα απασχολούν ανέργους, την χορήγηση ηλεκτρονικής κάρτας για την καταβολή επιδόματος ανεργίας, την ένταξη των ανέργων στα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και την σύσταση επιτροπής για τους αλλοδαπούς που εργάζονται στη χώρα μας.

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη συναντάται σήμερα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Κορνμπλουμ ο οποίος βρίσκεται από χθες το βράδυ στη Λευκωσία στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Αγκυρα, την Αθήνα και τη Λευκωσία. Ο κ. Κορνμπλουμ θα συναντηθεί ακόμη με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη καθώς και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής βουλής ενώ θα έχει επαφές με παράγοντες των τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα.

Ανησυχία προκάλεσε στους κατοίκους της Ρόδου ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 10 το πρωί και προερχόταν από απόσταση 415 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου. Η δόνηση έγινε αισθητή τόσο στην Κρήτη όσο και σε πολλά άλλα νησιά της Δωδεκανήσου. Οπως δήλωσε ο σεισμολόγος του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Α.Π.Θ. Μανώλης Σκορδίλης ο σεισμός είχε βάθος 70 χιλιομέτρων και το επίκεντρο ανήκει στο νοτιοανατολικό τμήμα του τόξου του Αιγαίου. "Τα χαρακτηριστικά των σεισμών αυτού του ενδιάμεσου βάθους", είπε ο κ. Σκορδίλης, "είναι ότι γίνονται αισθητοί σε μεγάλες αποστάσεις και συνήθως δεν συνοδεύονται από μετασεισμούς".

Οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας θα συναντηθούν αύριο στο Βουκουρέστι στο περιθώριο της συνόδου των χωρών της Παρευξείνιας Συνεργασίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος τόνισε ότι το μόνο θέμα που τίθεται προς συζήτηση είναι τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και υπογράμμισε ότι εάν η τουρκική πλευρά δεν δείξει από τα πρώτα λεπτά ότι προτίθεται να κάνει βήματα καλής θέλησης για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων τότε η αυριανή συνάντηση θα διαρκέσει λίγα μόνο δευτερόλεπτα. Ο κ. Πάγκαλος σημείωσε ότι ακόμη και η δήλωση ότι η Τουρκία θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της Ιμια θα θεωρηθεί ένα βήμα.

Δεν έχει ακόμη βρεθεί η ημερομηνία συνάντησης με τον Σκοπιανό ομολογό του, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Ο κ. Πάγκαλος πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία λόγω φόρτου εργασίας.

Το θέμα της κατάστασης της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη συζητήθηκε το πρωί στη βουλή ενόψει της απογευματινής συνεδρίασης επιτροπής του Αμερικανικού Κογκρέσσου για το ίδιο θέμα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος τόνισε ότι pq|jeitai για άτυπη επιτροπή στην οποία συμμετέχουν βοηθοί γερουσιαστών και στην οποία κλήθησαν ως παρατηρητές δύο Ελληνες νομικοί που όμως δεν εκπροσωπούν την κυβέρνηση.

Για "εθνική μειοδοσία" κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πολιτικής Ανοιξης Ανδρέας Λεντάκης αναφερόμενος στο θέμα της συζήτησης από το Αμερικανικό Κογκρέσσο του θέματος της μειονότητας στη Θράκη. "Με την ανοχή της Ελλάδας θα τη δικάσουν κάποιοι ψευτοδικαστές χωρίς και πάλι να μπορέσει η χώρα μας να αντιδράσει εγκαίρως" σημείωσε ο κ. Λεντάκης.

Εκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει ριζικά την οικονομική της πολιτική απηύθυνε με δήλωσή του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος Δημήτρης Τσοβόλας. Ο κ. Τσοβόλας θέτει την αλλαγή αυτή ως προϋπόθεση "ωστε η σταθεροποίηση να επιδιωχθεί με ανάπτυξη και κοινωνική προστασία χωρίς μείωση του βιοτικού επιπέδου".

Αρχίζουν τη Δευτέρα και θα κορυφωθούν την Τετάρτη οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από τη ΓΣΕΕ, το Εργατικό Κέντρο και την ΑΔΕΔΥ και περιλαμβάνουν μουσικά και χορευτικά προγράμματα που θα παρουσιάσουν καλλιτεχνικά συγκροτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το νέο τιμολογιακό καθεστώς για τα φάρμακα, η εφαρμογή του οποίου αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 150 δισεκατομμύρια. Η αγορανομική διάταξη για τη νέα τιμολόγηση των φαρμάκων προβλέπει μείωση κατά 12% στις τιμές των εισαγομένων φαρμάκων και αύξηση κατά 2,3% στις τιμές των εγχωρίως παρασκευαζομένων. Επανακαθορίζει ακόμη το ποσοστό κέρδους των φαρμακεμπόρων και το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών.

Απεργιακές κινητοποιήσεις αρχίζουν τη Δευτέρα οι μόνιμοι εργαζόμενοι στους δήμους και τις κοινότητες της χώρας, διεκδικώντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Οι εργαζόμενοι του κλάδου θα πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη ενώ στο μεταξύ το προεδρείο τους ενημερώνει τα πολιτικά κόμματα για τα αιτήματά τους.

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές που είχε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Γουώρεν Κρίστοφερ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Σιμον Πέρες που είχε ως στόχο την εκτόνωση της κατάστασης στο Λίβανο. Στο μεταξύ συνεχίζεται η ένταση στο Λίβανο καθώς από τις πρωινές ώρες τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές στα περίχωρα του λιμανιού της Τύρου ενώ οβίδες πλήττουν στρατόπεδα της οργάνωσης "Χεζμπολάχ" και τα γύρω χωριά. Σε αντίποινα η "Χεζμπολάχ" συνέχισε την επίθεση με ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

Αραιές νεφώσεις προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Βόρεια Ελλάδα επικρατεί ηλιοφάνεια ενώ οι άνεμοι πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 9 έως 23 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Friday, 26 April 1996 - 6:58:04