Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (04/05/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (4.5.1996)

Συναντήσεις με τοπικούς φορείς είχε σήμερα στη Δράμα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος το μεσημέρι με ελικόπτερο μετέβη στο Ορμένιο του Εβρου, όπου πριν από ενάμιση χρόνο άνοιξε η δίοδος προς Βουλγαρία. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε από τη Δράμα μακρόπνοο σχέδιο για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας και προσδιόρισε τους άξονες του σχεδίου στα έργα υποδομής, τη γεωργία και τις μεταφορές, την παροχή υπηρεσιών, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και την ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής. Ο κ. Σημίτης υποστήριξε ότι το μέλλον της χώρας βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα ενώ αναφερόμενος στα εθνικά θέματα τόνισε ότι οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της χώρας μας αντίστρεψαν διεθνώς το κλίμα υπέρ της Ελλάδας σε ότι αφορά τα Ελληνοτουρκικά. Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός παρέστη σε εκδήλωση τοπικών φορέων και μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Ορμένιο. Το απόγευμα θα μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη όπου θα επισκεφθεί το λιμάνι και το νοσοκομείο της πόλης και στη συνέχεια θα πάει στις Σάππες Ροδόπης όπου θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης.

Η κυβέρνηση προχωρεί στην υλοποίηση προγράμματος σχολικής στέγης ύψους 2 δισεκατομμυρίων δραχμών, για τα παιδιά της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Παιδείας, Γιώργος Πασχαλίδης, στο πλαίσιο της περιοδείας του κυβερνητικού κλιμακίου στην περιοχή. Αναφερόμενος στη νέα εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης για τη Θράκη ο Γιώργος Πασχαλίδης τόνισε και πάλι ότι στις φετινές εισαγωγικές εξετάσεις 200 παιδιά της μειονότητας θα περάσουν με τις ειδικές ρυθμίσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια κάτι που θα βοηθήσει στην ένταξη της μουσουλμανικής μειονότητας στην ελληνική κοινωνία.

Τα εθνικά θέματα θα συζητηθούν τη Δευτέρα στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Στη συνεδρίαση που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της κυβέρνησης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι πρόκειται για την πρώτη ουσιαστικά ολοκληρωμένη συζήτηση για τα εθνικά θέματα. Μετά την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το νέο γύρο των διαπραγματεύσεων της Νέας Υόρκης για το όνομα των Σκοπίων και για τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τη Βουλή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για το θέμα των Σκοπίων υπό το φώς της πρόσφατης επίσκεψης του στις ΗΠΑ και της συνάντησης του με τον Πρόεδρο Κλίντον. Στη συζήτηση εκτός του Πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να λάβουν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος και ένας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος από κάθε πολιτικό κόμμα.

Με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον θα συναντηθεί στις 9 Μαϊου στο Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 7 έως τις 15 Μαϊου. Ο κ. Στεφανόπουλος θα αναχωρήσει από την Αθήνα το πρωί της Τρίτης ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας θα παρακαθήσει σε ανεπίσημο δείπνο εργασίας που θα παραθέσει ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον. Την Τετάρτη θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και θα παραχωρήσει αποκλειστική συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Το πόρισμα με τις τελικές προτάσεις για τις αυξήσεις που θα δοθούν στους χαμηλοσυνταξιούχους θα παραδώσει τη Δευτέρα στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι για την αύξηση των έξι χιλιάδων δραχμών από 1ης Ιουλίου που εισηγήθηκε στην κυβέρνηση η αρμόδια επιτροπή.

Το ποσοστό του 9.1% ξεπέρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πληθωρισμός κατά το μήνα Απρίλιο. Η αύξηση του πληθωρισμού αποδίδεται στις αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης.

Επίσκεψη στη Δράμα πραγματοποιεί σήμερα η Υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου που κατασκευάζει η ΔΕΗ καθώς και την κατάσταση των μεγάλων βιομηχανιών της Δράμας και της Καβάλας.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα οχήματα καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων προκειμένουν να μεταφέρουν τα απορρίμματα στις χωματερές Μεγάρων και Ξυλοκάστρου καθώς οι κάτοικοι των Ανω Λιοσίων δεν επιτρέπουν τη λειτουργία της χωματερής του δήμου μέχρι και την Τρίτη. Με τον τρόπο αυτό διαμαρτύρονται για την άρνηση των Δήμων Ανατολικής Αττικής να δεχτούν στην περιοχή τους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμάτων.

Αναχώρησε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη το ''τρένο της ειρήνης'', με 400 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, αξίας 270 εκατομμυρίων δρχ, με προορισμό τους ομόθρησκους Σέρβους της Βοσνίας. Επικεφαλής της αποστολής είναι ο Πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου, Μίλτος Καρατεπελής, ενώ μεταξύ άλλων τη βοήθεια συνοδεύουν εκπρόσωποι φορέων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία από τους νομούς Κοζάνης, Δράμας, Καβάλας και Πύλλας. Επίσης, τη βοήθεια συνοδεύει από τη Θεσσαλονίκη, όπου ήρθε για το σκοπό αυτό ο αντισυνταγματάρχης των Βόσνιων Σέρβων Σλάβκο Κραλ, ο οποίος δήλωσε πως συνοδεύει την αποστολή, ώστε να παραδοθεί στους στρατιωτικούς, οι οποίοι θα μεριμνήσουν για τη διανομή της. Ερωτηθείς από το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τις εξελίξεις στο Βοσνιακό, εξέφρασε την αισιοδοξία του για πλήρη διευθέτηση του, όσον αφορά στο λαό του, που όπως είπε, δε ζητά τίποτα παραπάνω από όσο οι άλλοι λοί της Βοσνίας.

Δώρο ζωής σε ασθενείς με καρκίνο του ήπατος, που είχαν χάσει κάθε ελπίδα, δίνει σήμερα επαναστατική μέθοδος θεραπείας, χωρίς τις σοβαρότατες παρενέργειες των κλασικών μεθόδων χημειοθεραπείας, αφού τα φάρμακα δρουν μόνο στην περιοχή του όγκου. Η νέα μέθοδος παρουσιάστηκε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που συντόνισε η επίκουρη καθηγήτρια παθολογίας -κλινικής ανοσολογίας του Α.Π.Θ. Παναγιώτα Μπούρα, στο πλαίσιο του 2ου Πανευρωπαικού Συμποσίου Φοιτητών Ιατρικής που πραγματοποιείται παράλληλα με το 2ο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας στο συνεδριακό κέντρο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Την Αθήνα αναμένεται να επισκεφθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Μαϊου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο ηγέτης των Παλαιστίνιων Γιασέρ Αραφάτ. Η ακριβής πάντως ημερομηνία επίσκεψης του κ. Αραφάτ δεν έχει γίνει γνωστή, για λόγους ασφαλείας. Ο ηγέτης των Παλαιστίνιων amal]metai να συζητήσει κατά τις επαφές του στην Αθήνα, τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την αμερικανική πρωτοβουλία για ειρήνευση στην περιοχή.

Αδιάλλακτος εμφανίστηκε και πάλι ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόρωφ στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων, δηλώνοντας στην εφημερίδα "Φράνκοφουρτερ Αλγκεμάϊνε Τσάϊτουνγκ" ότι χωρίς να θέλει να προδικάσει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της Νέας Υόρκης, δύσκολα μπορεί να φαντασθεί ότι η κυβέρνησή του θα μπορούσε να παραιτηθεί από το όνομα "Μακεδονία"."Το ίδιο ισχύει και για το κοινοβούλιό μας, το οποίο δεν θα μπορούσε να ψηφίσει μία τέτοια απόφαση" είπε ο σκοπιανός Πρόεδρος. Η συμφωνία του Ντέϊτον, κατά τον Κ.Γκλιγκόρωφ, αποτέλεσε το σημαντικότερο βήμα προς την πολιτική ομαλοποίηση στα Βαλκάνια. Σύμφωνα με την απόψή του, τα νατοϊκά στρατεύματα της IFOR πρέπει να παραμείνουν στη Βοσνία και μετά το 1996, καθώς για να επικρατήσει και πάλι η συμφιλίωση και η ειρήνη χρειάζεται υπομονή και χρόνος.

Τα Σκόπια θα επισκεφθεί τη Δευτέρα ο αναπληρωτής Γενικός Γραμμέας του ΝΑΤΟ αρμόδιος για στρατιωτικά θέματα Αντονι Γκρέινγκ, επικεφαλής ομάδας εμπειρογνωμόνων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Σκοπός της επίσκεψης η οποία συμπίπτει με τη συμπλήρωση έξι μηνών από την ένταξη της ΠΓΔΜ στο πρόγραμμα "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη", όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ντιεβνικ" των Σκοπίων, η ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και την πορεία συνεργασίας με τη Συμμαχία.

Από τις 31 Μαίου έως τις 2 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στη Μελβούρνη το πρώτο περιφερειακό συνέδριο του Συμβούλιου Απόδημου Ελληνισμού Ωκεανίας. Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Ωκεανίας, Ηλίας Ράλλης, τα πορίσματα του συνεδρίου αυτού, το οποίο θα ασχοληθεί με όλα τα σοβαρά θέματα που αφορούν τον ελληνισμό της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, θα δοθούν στο Π ροεδρείο του ΣΑΕ, το οποίο θα συνέλθει τον Ιούλιο στη Θεσσαλονίκη για περεταίρω επεξεργασία. Τις εργασίες του συνεδρίου του ΣΑΕ Ωκεανίας θα παρακολουθήσει ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ.Αθενς.

Αίθριος καιρός επικρατεί σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα ενώ η θερμοκρασία παρουσιάζει σταδιακή άνοδο. Στη Θεσσαλονίκη οι άνεμοι πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας θα κυμανθεί από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Saturday, 4 May 1996 - 7:03:09