Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (07/05/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (7.5.1996)

Αναχώρησε το πρωί για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον στο Λευκό Οίκο. Το βράδυ θα παρακαθήσει σε ανεπίσημο δείπνο εργασίας που θα παραθέσει ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον ενώ αύριο θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και θα παραχωρήσει αποκλειστική συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Συνεδριάζει σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα του Υπουργείου Μεταφορών. Αύριο συγκαλείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού προκειμένου να συζητήσει τον νέο κανονισμό λειτουργίας της.

Με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη συναντήθηκε το πρωί στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και για την προοπτική επίλυσης του προβλήματος. Ο κ.Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρεθεί σύντομα λύση και τόνισε ότι η στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ είναι αποφασιστική αλλά κανείς δεν μπορεί να κάνει με ακρίβεια πρόβλεψη, γιατί εκκρεμούν οι Αμερικανικές εκλογές. Την Πέμπτη ο Γλαύκος Κληρίδης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Τριήμερη απεργία πραγματοποιούν από σήμερα οι οικοδόμοι οι οποίοι το μεσημέρι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια πορεία που κατέληξε στο Συμβούλιο Επικρατείας. Οι οικοδόμοι είχαν συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας Ευάγγελο Γιαννόπουλο η οποία απέβη άκαρπη. Από το Συμβούλιο Επικρατείας ζητούν την παρέμβασή του για την ικανοποίηση ασφαλιστικών τους αιτημάτων.

Συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος είχε το πρωί ο δήμαρχος Ανω Λιοσίων Αττικής κ. Παπαδήμας. Ο κ. Λαλιώτης επαναβεβαίωσε στο Δήμαρχο Ανω Λιοσίων ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ εμμένει στο σχεδιασμό που είχε αποφασιστεί το 1992 για την εγκατάσταση τριών χώρων υγειονομικής ταφής. Ο κ. Λαλιώτης τόνισε ότι ισχύει το χρονοδιάγραμμα των τριών εβδομάδων και ενός μήνα για να ληφθούν αποφάσεις. Πρόσθεσε δε ότι εάν το νομαρχιακό συμβούλιο μέσα σε αυτό το διάστημα δεν πάρει τις αποφάσεις που πρέπει τότε θα τις πάρει το περιφερειακό συμβούλιο και αν πάλι δεν υπάρξει λύση τότε το ΥΠΕΧΩΔΕ θα αποφασίσει πού θα γίνουν οι χώροι της υγεινομικής ταφής ενώ ενδέχεται να προχωρήσει και σε νομοθετική ρύθμιση για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος.

Τριακόσια πενήντα κιλά κρέας (μοσχαρίσιο, χοιρινό και κιμάς), 521 κοτόπουλα, 2.872 κιλά αλλαντικά και 430 κιλά τυροσκευάσματα ακατάλληλα για τη δημόσια υγεία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε διάφορα σούπερ- μάρκετ, κρεοπωλεία και αποθήκες της Θεσσαλονίκης. Οργανα της αγορανομίας πραγματοποίησαν 123 δειγματοληψείες σε τρόφιμα και αλκοολούχα ποτά, ενώ δεσμεύτηκαν 23 δοχεία ελαιόλαδου των 15 λίτρων, γιατί ήταν νοθευμένο με σπορέλαιο και χρωστικές ουσίες.

Ελληνοβουλγαρική άσκηση επί χάρτου με την ονομασία "Στρυμώνας '96" για την αντιμετώπιση υποτιθέμενων πλημμυρών θα διεξαχθεί από 13 έως 16 Μαϊου στην κοιλάδα του Στρυμώνα ποταμού και συγκεκριμένα στις περιοχές Ηράκλεια, Κερκίνη και Σαντάνσκι. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ το γενικό σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει ενέργειες και διαδικασίες των ελληνικών και βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων της παραμεθόριου περιοχής που επληγη από πλημμύρα για την από κοινού αντιμετώπιση της συμφοράς και την ικανοποίηση των άμεσων αναγκών του πληγέντος πληθυσμού.

Υπερ της διεύρυνσης της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ τάσσεται ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ υποστηρίζοντας οτι θα συμβάλει στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της περιοχής, σε αντίθεση με την επιφυλακτική στάση που τηρεί έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ.Γκλιγκόρωφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΒΒC, υπεραμύνθηκε της επέκτασης της νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας καθώς θεωρεί ότι ενδεχόμενη διεύρυνσή του θα συμπεριλάβει την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Οσον αφορά τις αντιρρήσεις που προβάλλει η Ρωσία ο κ.Γκλιγκόρωφ, τονισε ότι η διεύρυνση της Συμμαχίας δεν πρόκειται να θίξει τα συμφέροντά της.

Εγκαινιάζεται το απόγευμα από υπουργικό κλιμάκιο η 21η Διεθνής Εκθεση Γούνας που πραγματοποιείται στο Εκθετήριο Δημοπρατήριο της Καστοριάς. Την έκθεση οργανώνει ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς "ο προφήτης Ηλίας" και θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 12 Μαϊου.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η αυξημένη υγρασία θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού. Για τη Βόρεια Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που τις πρωϊνές ώρες θα είναι αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς έως μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Tuesday, 7 May 1996 - 6:33:21