Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (09/05/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (9.5.1996)

Συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον θα έχει σήμερα στην Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ. Χθες ο κ. Στεφανόπουλος είχε επαφές με στελέχη της ομογένειας. Ο Ελληνας Πρόεδρος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Τουρκίας, σε ομιλία του στο Συνέδριο που διοργάνωσαν το πανεπιστήμιο Φλέτσερ και το ίδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τόνισε δε ότι είναι αδιανόητο να δεχτεί τη θυσία των αρχών του δικαίου, της δημοκρατίας και της ελευθερίας λόγω του ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή, όσο σημαντικός και αν είναι.

Εντονες κατηγορίες και αυστηρές προειδοποιήσεις προς τους Ευρωπαίους εταίρους για τη στάση που κράτησαν στην ελληνοτουρκική κρίση εξαπέλυσε χθες από τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Παγκαλος. Ο κ. Πάγκαλος έκανε λόγο για "ισχυρούς" της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι οποίοι επιχειρούν να συνδέσουν την ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου με την άρση του ελληνικού βέτο στην κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας. Υπογράμμισε δε ότι αν αυτή η στάση εξακολουθήσει να υποστηρίζεται θα ξεσπάσει μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της κοινότητας ενώ η χώρα μας θα παρεμποδίσει συστηματικά όλες τις εξωτερικές σχέσεις της κοινότητας χωρίς εξαίρεση προβάλλοντας βέτο όπου απαιτείται ομοφωνία. Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών κατονόμασε ως εμπνευστές αυτού του "απαράδεκτου", όπως τον χαρακτήρισε, εκβιασμού τη Γερμανία και τη Γαλλία και έκανε λόγο για επίδειξη ανοχής από την Ιταλική προεδρία. "Θεωρώ παράξενο να μην συναντούμε μεταξύ των εταίρων, εκεί που ανήκουμε, την ευαισθησία, και την κατανόηση που συναντούμε εδώ στις ΗΠΑ" κατέληξε ο κ. Πάγκαλος.

"Όσα είπε ο κ. Πάγκαλος χθες στην Αμερική δεν τόλμησε να τα πει προχθες στην ελληνική βουλή" δήλωσε σήμερα από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς. Πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών επιβεβαιώνουν τις προσωπικές του καταγγελίες ότι η κυβέρνηση έχει ενδώσει στις αμερικανικές πιέσεις και έχει αποδεχτεί τις απευθείας διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα και τη διαιτησία για εκατοντάδες βραχονησίδες του Αιγαίου.

Κονδύλια ύψους 90 δισεκατομμυρίων δραχμών έναντι των 75 δισεκατομμυρίων που δόθηκαν το 1995 ενέκρινε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρήστος Πάχτας για τους Δήμους και τις κοινότητες της χώρας για το 1996. Το παραπάνω ποσό προέρχεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και χορηγείται για την εκτέλεση δημοτικών και κοινοτικών έργων και τη χρηματοδότηση επενδυτικών δραστηριοτήτων των ΟΤΑ. Από τα 90 δισ. δραχμές η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη λαμβάνει 8.989 δισ. η Κεντρική Μακεδονία 12.704 δισ. και η Δυτική Μακεδονία το ποσό των 3.301 δισ.

Πορεία πραγματοποίησαν και σήμερα οι οικοδόμοι της χώρας έξω από τη βουλή ενώ αντιπροσωπεία τους επιδιώκει συνάντηση με τον Υπουργό Ehmij^r Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου. Κατά τη διάρκεια της πορείας σημειώθηκαν επεισόδια όταν διαδηλωτές χτύπησαν τέσσερις συναδέλφους τους που παρά την απεργία εργαζόταν σε οικοδομή. Από το επεισόδιο δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί.

"Απώλεια χρόνου θα ήταν οποιαδήποτε συζήτηση στο Κυπριακό χωρίς συμφωνία στο θέμα της μελλοντικής ασφάλειας" δήλωσε ο Γλαύκος Κληρίδης, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει αποδεχτεί αυτή την τοποθέτηση της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξη του θέτει κατά σειρά πρώτα την ασφάλεια και την ένταξη στην Ευρωπαική Ένωση της Κύπρου και στη συνέχεια την κυριαρχία, το εδαφικό και τις βασικές ελευθερίες. "Αν είπε ο κ.Κληρίδης υπάρξει προσέγγιση σε αυτά τα θέματα η πλευρά μας είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων". Ανέφερε επίσης ότι μετά τις διαπιστώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι για το αδιέξοδο στο Κυπριακό οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ευρωπαική Ένωση αντί να υιοθετήσουν τις εναλλακτικές προτάσεις του ΟΗΕ αποφάσισαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

Συνέρχονται τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ενώ θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στη Διακυβερνητική Διάσκεψη για την αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ.

Ψηφοφορία για την παραπομπή ή όχι της πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ στο ειδικό δικαστήριο για κατηγορίες διαφθοράς ξεκινά το μεσημέρι στο τουρκικό κοινοβούλιο. Η θετική πρόταση του κοινοβουλίου για την παραπομπή της κ. Τσιλλέρ αναμένεται να προκαλέσει αστάθεια στην κυβερνητική συμμαχία.

Στις 14 Μαίου προβλέπεται να ολοκληρωθεί η τουρκική αεροναυτική εκπαιδευτική άσκηση με την επωνυμία "Καταιγίδα-΄96" που πραγματοποιείται στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου η άσκηση άρχισε το πρωί της Τρίτης.Διοικητής των ναυτικών δυνάμεων είναι ο υποναύαρχος Μουσταφά Οζμπέι ,διοικητής του στόλου πυραυλακάτων.

Η πραγματική έννοια της οικονομικής και νομισματικής ενωσης θα είναι το θέμα της εναρκτήριας εισήγησης του πανελλήνιου ιστορικού συνεδρίου, που έχει πλέον καταστεί θεσμός καθώς πραγματοποιείται και φέτος για 17η χρονιά στη Θεσσαλονίκη από τις 31 Μαϊου ώς τις 2 Ιουνίου. Η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου , στη διάρκεια του οποίου θα ακουστούν 32 ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις που άπτονται ιστορικών θεμάτων από την αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια, θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της 31ης Μαίου στην αίθουσα τελετών της παλιάς φιλοσοφικής σχολής ενώ κύριος ομιλητής θα είναι ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευθύμιος Χριστοδούλου.

Σε υψηλά για την εποχή επίπεδα θα διατηρηθεί η θερμοκρασία για το επόμενο διήμερο. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στη Βόρεια Ελλάδα θα επικρατεί σχεδόν αίθριος καιρός και μετά το ap|ceula υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς έως μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 14 έως 30 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Thursday, 9 May 1996 - 6:11:59