Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (11/05/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (11.5.1996)

Στο Σαν Φρανσίσκο βρίσκεται σήμερα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις ΗΠΑ. Το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν οι Έλληνες της Αμερικής στην πρόωθηση των εθνικών μας θεμάτων υπογράμμισε μιλώντας σε εκδήλωση στην Ατλάντα των ΗΠΑ ο Κ. Στεφανόπουλος. Στις ΗΠΑ , είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπάρχει προεκλογική περίοδος και δίνονται πολλές υποσχέσεις. Πολλές φορές αυτές οι υποσχέσεις λησμονούνται. Η ελληνική ομογένεια στην Αμερική που είναι και οικονομικά ανθηρή μπορεί και πρέπει να ασκήσει την επιρροή της στην ηγεσία των ΗΠΑ για τα εθνικά μας θέματα, πρόσθεσε. Σε χαιρετισμό του σε ομογενειακή συγκέντρωση στην Ατλάντα ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στις επαφές του με τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και τόνισε ότι "η Ελλάδα έχει με το μέρος της την αλήθεια και το δίκαιο. Η χώρα μας διέρχεται δύσκολες περιστάσεις και σαν μικρή χώρα δεν μπορεί πάντα να δίνει τις λύσεις. Δεν διεκδικούμε τίποτα παρά μόνο τη διατήρηση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας" υπογράμμισε ο Ελληνας Πρόεδρος.

"Η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της στη Βουλή είναι σταθερές και ασκούν το έργο τους χωρίς κλυδωνισμούς και προβλήματα", επανέλαβε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα εσωκομματικά του κυβερνώντος κόμματος. Ο κ.Βενιζέλος χαρακτήρισε ''καθαρές λύσεις'' αυτές που προέρχονται μέσα από δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες και επισήμανε την ανάγκη μιας προσπάθειας για ''αποδραματοποίηση'' της κατάστασης. "Πρέπει επιτέλους, τόνισε ο υπουργός, να κάνουμε όλοι μια προσπάθεια να αποδραματοποιήσουμε την κατάσταση. Το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε, είναι μεγάλο, ενιαίο, ευρύχωρο, είναι το ΠΑΣΟΚ της συνύπαρξης και της κοινής προσπάθειας και εκεί πρέπει να τείνουν οι προσπάθειες όλων μας''.

Δριμεία κριτική στον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και τον υπουργό Eξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, αναφορικά με την εξωτερική πολιτική που ακολουθούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Αιγαίο άσκησε ο Πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς, στη χθεσινοβραδινή ομιλία του στο Ναυτικό Όμιλο Καστοριάς, με την οποία ολοκληρώθηκε η διήμερη περιοδεία του στη Δυτική Μακεδονία. Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε την πολιτική που ακολουθείται στους παραπάνω τομείς ως " καινούρια, προκλητική και απαράδεκτη ", σημειώνοντας ότι "από το 1974 ούτε ο Καραμανλής, ούτε ο Αβέρωφ, ο Ράλλης, ο Παπανδρέου και ο Μητσοτάκης, δεν είχαν δεχτεί ότι υπάρχει άλλο πρόβλημα στο Αιγαίο παρά μόνο η υφαλοκρηπίδα, ενώ "σήμερα κάναμε το Δικαστήριο της Χάγης υποδοχή για κάθε παρανοϊκό αίτημα της Τουρκίας".

Συνεδριάζει σήμερα και αύριο η Κεντρική Επιτροπή του Συνασπισμού. Τα θέματα που συζητούνται είναι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και οι θέσεις του κόμματος στα εθνικά θέματα. Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η πορεία της jq_sgr συνεχίζεται ακάθεκτη και μετά την εκλογή νέου Πρωθυπουργού. Εξέφρασε την άποψη ότι η σύγκρουση για την διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ έχει ξεφύγει από τα όρια του εσωκομματικού προβλήματος και οι αντιπαραθέσεις έχουν παραλύσει και διαλύσει τα πάντα. Ο κ.Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική της χώρας και δήλωσε ότι για τον Συνασπισμό το θέμα αυτό είναι πρώτης προτεραιότητας. Το κόμμα πρόσθεσε επιμένει στην ανάγκη δημιουργίας συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής και κατηγόρησε τόσο την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και τον κ.Μητσοτάκη επειδή δεν προώθησαν το θέμα αυτό.

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι έγινε ο Απόστολος Κακλαμάνης. Μιλώντας για την συνάντηση, ο Ελληνας Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φιλικό και ότι οι θέσεις που διατυπώθηκαν από τον Πρόεδρο της Πολωνίας για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο επιβεβαιώνουν το σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και των σχετικών συνθηκών. Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για την Ευρωπαική ενοποίηση και την επιδίωξη της Πολωνίας να ενταχθεί στην Ευρωπαική Ένωση καθώς και για την σύσφιξη των οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τη διαβεβαίωση ότι μόλις ολοκληρωθούν, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η τεχνικοοικονομική μελέτη της επέκτασης του αεροδρομίου της Καστοριάς, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην κατασκευή του έργου έδωσε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας, στην ομιλία του στο 2ο Ελληνορωσικό Συμπόσιο Γούνας, Εμπορίου και Τουρισμού που ολοκληρώνεται απόψε στην Καστοριά. "Μπορούμε σήμερα να διαβεβαιώσουμε ότι η Κυβέρνηση χρηματοδοτεί το έργο, από τα προγράμματα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας" τόνισε ο κ.Πάχτας, σύμφωνα με τον οποίο το κόστος της ζητούμενης επέκτασης του αεροδιαδρόμου κατά 900 μέτρα θα υπερβεί πιθανότατα τα 3,5 δισεκατομμύρια δραχμές. Την απόφαση αυτή έλαβε η Κυβέρνηση, όπως σημείωσε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας στο πλαίσιο της βούλησής της να στηρίξει την γουνοποιϊα της Καστοριάς και την συνολική οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας.

Σε ανοιχτή συνεδρίαση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος θα μιλήσει την Τετάρτη 15 Μαϊου στις 7.00 το απόγευμα η Υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ. Θα προηγηθεί με κλειστή συνεδρίαση στις 4.00 το απόγευμα, η τακτική ετήσια γενική συνέλευση των μελών του ΣΒΒΕ.

Την ανάγκη συσπείρωσης και ενότητας του απανταχού ελληνισμού, επισήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ποντιακών Σωματείων, κανοντας παράλληλα αναφορά και στην κριση που διέρχονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στην εισήγησή του ο καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Βακαλόπουλος, τόνισε ότι ''οι πολιτισμικές μειονότητες με κοινό χαρακτηριστικό τη θρησκευτική ομοιογένεια συνιστούν έναν ''εν δυνάμει'' κίνδυνο ανάφλεξης στο χώρο των διαβαλκανικών σχέσεων, εφόσον επιχειρηθεί le ξένη παρέμβαση ο σταδιακός μετασχηματισμός τους σε εθνικές ομάδες.

Δύο δεκαοχτάχρονοι σκοτώθηκαν όταν η μοτοσυκλέτα στην οποία επέβαιναν ξέφυγε από την πορεία της και έπεσε σε προπορευόμενο φορτηγό. Νεκροί είναι ο οδηγός της μοτοσυκλέτας Αλέμ Αντέμ και ο συνεπιβάτης του Ομερ Εργκαν , από τη Σμύνθη Ξάνθης. Το φορτηγό οδηγούσε ο Γιάννης Πουλαξής, 48 χρόνων από το Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων πολιτών εγκρίνει το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και σχεδόν οι μισοί πιστεύουν ότι διευκολύνει την επίλυση του Κυπριακού. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του ΡΙΚ από τις εταιρείες Ζαιμάρ και PRC. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 70,6% εγκρίνει το δόγμα, ενώ 18% δεν το εγκρίνει και 11% δεν απαντά. Το ποσοστό που πιστεύει ότι το Δόγμα διευκολύνει τη λύση ανέρχεται σε 47,3% ενώ το 26,6% θεωρεί ότι δυσχεραίνει τη λύση. Παράλληλα, το 62% δέχεται ότι το Δόγμα ενισχύει την ασφάλεια της Κύπρου ενώ το 25% περίπου, εκφράζει αντίθετη γνώμη.

Ολοκληρώνεται σήμερα η αεροναυτική άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, "Τοξότης", στην οποία παίρνουν μέρος και δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς, στο πλαίσιο του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού χώρου. ΧΘές, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, πέταξαν πάνω από την Κύπρο ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, ενώ σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού προσήγγισε το λιμάνι της Λεμεσού. Επτά βομβιστικά Α7 κορσέαρ και τέσσερα μαχητικά F16 πέταξαν πάνω από την Πάφο, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό και με βυθίσεις εικονικούς στόχους στην περιοχή Πεντακώμου (Λεμεσού).

Συνεχίζεται η απεργία 15.000 εργατών διαφόρων επιχειρήσεων στην πόλη Νις της Γιουγκοσλαβίας με αίτημα την καταβολή των καθυστερημένων μισθών και την εξεύρεση εργασίας. Οι απεργοί πραγματοποίησαν ογκώδεις συγκεντρώσεις και προειδοποίησαν ότι θα αποκλείσουν τους δρόμους της Νις και τον αυτοκινητόδρομο Νις-Βελιγραδίου εάν οι αρχές της πόλης αρνηθούν να διαπραγματευτουν μαζί τους. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Γιουγκοσλαβίας, Ντράγκοσλαβ Αβράμοβιτς, σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες των εργατών είπε ότι "αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Νις θα συμβεί αύριο σε ολόκληρη τη Σερβία".

Πολιτική απόφαση για την εφαρμογή της διαρθρωτικής οικονομικής μεταρρύθμισης θα αναζητήσει το κυβερνών Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα κατα τη διάρκεια της αυριανής ολομέλειας του Ανωτάτου Συμβουλίου του. Τα θέματα άμεσου ενδιαφέροντος για το Κόμμα, που προκειται να απασχολήσουν την ολομέλεια, είναι μέτρα όπως το κλείσιμο των προβληματικών επιχειρήσεων και η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος της χώρας. “Η σημερινή κρίσιμη κατάσταση στη Βουλγαρία έχει προκύψει από τις ατέλειες στις δομές της οικονομίας της χώρας, αποτελεί συνέχεια της κρίσης πριν απο 10 χρόνια και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς δομικές αλλαγές”, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Αντρέι Λουκάνοφ, στο πλαίσιο της σημερινής διάσκεψης της οργάνωσης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της p|kgr Ρούσε.

Οι Δήμαρχοι όλων των πρωτευουσών και των μεγαλύτερων πόλεων της Ευρώπης δήλωσαν συμμετοχή στην 20η γενική συνέλευση των Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 22-25 Μαΐου. Το συνέδριο των Ευρωπαίων Δημάρχων θα δώσει την ευκαιρία να ανταλλαγούν απόψεις για τις προκλήσεις που τίθενται από μια κοινωνία της πληροφόρησης την οποία καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο Δήμαρχος της Κολωνίας Ν.Μπουργκερ θα προεδρεύσει της επιτροπής που θα ασχοληθεί με το θέμα των απαραίτητων προϋποθέσεων για την αειφόρο ανάπτυξη των περιφερειών, ενώ οι Δήμαρχοι της Γενεύης και της Λυόν Λ.Βεσέντ και Β.Αλβαρέζ θα συμμετάσχουν στις εργασίες του συνεδρίου για το περιβάλλον.

Νεφώσεις προβλέπονται για αύριο στα δυτικά και βόρεια της χώρας και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν λίγες πρόσκαιρες βροχές στην Ηπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Για τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες ενώ υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί πρόσκαιρη βροχή. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Saturday, 11 May 1996 - 10:23:09