Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (23/05/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (23.5.1996)

"Οι ελληνικές θέσεις είναι γνωστές και πάγιες σε ότι αφορά τα Ελληνοτουρκικά. Η Ελλάδα εμμένει στη προσέγγιση βήμα προς βήμα των δύο χωρών με τον όρο η Τουρκία να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα στα Ιμια". Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μπίκας σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ ο οποίος μεταξύ άλλων αμφισβήτησε τη συνθήκη Λωζάνης, μίλησε για γκρίζες περιοχές στο Αιγαίο του οποίου αμφισβήτησε την ελληνικότητα του, ενώ δε δέχεται την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από τα 6 στα 12 μίλια. Αναφορικά με τις δηλώσεις περί γκρίζων περιοχών του κ.Γιλμάζ, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών τόνισε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται ότι υπάρχει τέτοιο θέμα παραπέμποντας και στις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Ρέππα.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου θα έχει στην Εκάλη ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άρχισε τον κύκλο των πολιτικών του συναντήσεων την περασμένη εβδομάδα όταν δέχτηκε τον Γραμματέα του κινήματος Κώστα Σκανδαλίδη. Στο μεταξύ νέος γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ εξελέγη ομόφωνα σήμερα ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης Νίκος Ακριτίδης ενώ αναπληρωτής Γραμματέας ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Δημητρακόπουλος.

Συγκαλείται το μεσημέρι η ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών προκειμένου να παραγγείλει την άσκηση ποινικών διώξεων και να ορίσει ειδικό ανακριτή για τη διερεύνηση της υπόθεσης των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ. Αυτή την ώρα συνεδριάζει η εξεταστική κοινοβουλευτική επιτροπή της Γερμανικής Βουλής που ασχολείται με τις πωλήσεις επιχειρήσεων από την πρώην ανατολική Γερμανία. Στις 28 Μαϊου έχει κληθεί να καταθέσει ο Πρόεδρος της Ιντρακόμ Σωκράτης Κόκκαλης.

Συνεδρίαζει η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ύστερα από το αίτημα που διατύπωσαν με επιστολή τους στον Μιλτιάδη Εβερτ 23 βουλευτές του κόμματος. "Δε θα δεχτώ σε καμμία περίπτωση απειλές και εκβιασμούς" τόνισε σήμερα ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντώντας σε χθεσινή επικριτική ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Η χθεσινή ανακοίνωση έγινε με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Εβερτ στη βουλή για διαπλεκόμενα συμφέροντα και τις αναφορές του σε συγκεκριμένα ονόματα εκδοτών που έχουν σχέση με έργα και προμήθειες του δημοσίου. Ο κ. Εβερτ διατύπωσε το ερώτημα πώς συντηρούνται ορισμένα μέσα ενημέρωσης όταν όπως είναι γνωστό εμφανίζουν τεράστια ζημιά. Με δεύτερη ανακοίνωσή της η Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών εμμείνει στις απόψεις της αφαιρώντας όμως την ονομαστική αναφορά στον κ. Εβερτ.

Για "διαπλεκόμενα συμφέροντα" που προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν την pokitij^ και τα κόμματα κάνει λόγο ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης αναφερόμενος στην ανακοίνωση της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Ο Συνασπισμός κατηγορεί τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και την Ενωση Ιδιοκτητών ότι συγκαλύπτουν την ουσία του προβλήματος.

Πανελλαδικές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν οι συνταξιουχικές οργανώσεις της χώρας. Οι συνταξιούχοι ζητούν τη θεσμοθέτηση της επανασύνδεσης των συντάξεων με τα είκοσι ημερομίσθια, την κατάργηση των ασφαλιστικών νόμων της Νέας Δημοκρατίας και την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ για αυξήσεις. Εκπρόσωποι των συνταξιούχων κατέλαβαν το μεσημέρι το γραφείο του Υπουργού Οικονομικών ζητώντας συνάντηση με τον κ. Παπαδόπουλο ενώ πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποιούν αυτή την ώρα και οι συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης.

"Η πολιτική των κυβερνήσεων της τελευταίας εξαετίας οδηγεί σε εξαθλίωση τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού" δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος Δημήτρης Τσοβόλας με αφορμή τις κινητοποιήσεις των συνταξιούχων της χώρας. Τόνισε δε ότι η κυβερνητική πολιτική "συρρίκνωσε την παραγωγική βάση της χώρας χωρίς να ευημερήσουν ούτε καν οι αριθμοί των μακροοικονομικών μεγεθών".

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία της πρωτεύουσας ενώ στάσεις εργασίας πραγματοποιούνται στα νοσοκομεία όλης της χώρας στα πλαίσια των απεργιακών κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών υπαλλήλων. Οι νοσοκομειακοί γιατροί διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο για την υγεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Υπουργός Αναστάσιος Πεπονής ενώ ζητούν την τροποίησή του.

Το στόχο των ΗΠΑ να επιτευχθεί ειρήνη στην Κύπρο υπογράμμισε ο ανώτερος σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Τζώρτζ Στεφανόπουλος σε ομιλία του στο συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα οι εργασίες του οποίο ολοκληρώνονται σήμερα στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Στεφανόπουλος είπε ότι για να υπάρξει ειρήνη στην Κύπρο θα πρέπει να υπάρξει σταθεροτητα στην ανατολική Μεσόγειο και εξέφρασε την ανησυχία του για την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ θα έχει το απόγευμα η πρώην πρωθυπουργός και εταίρος του στον κυβερνητικό συνασπισμό Τανσού Τσιλλέρ. Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Τσιλλέρ θα δώσει εξηγήσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα 6,5 εκατομμύρια δολλάρια από τα μυστικά κονδύλια τα οποία η ίδια διοχέτευε κρυφά σε διάφορες υπηρεσίες για να ενισχύσει, όπως υποστήριξε, την ασφάλεια της χώρας. Αναμένεται εξάλλου να συζητηθεί η αξίωση που προέβαλε χθες η κ. Τσιλλέρ να παραιτηθεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, μετά τις έντονες αντιπαραθέσεις στο χώρο της κυβερνητικής συμμαχίας.

Τουλάχιστον 800 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο όταν βυθίστηκε το owglatacyc| "Μπουκόμπα" στη λίμνη Βικτώρια στην Τανζανία. Την είδηση μετέδωσαν εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού ενώ ο Υπουργός Μεταφορών της Τανζανίας ανακοίνωσε χθες ότι στο ναυάγιο που έγινε την περασμένη Δευτέρα πνίγηκαν 549 άτομα. Εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού ανακάλυψαν ότι είχαν πουληθεί περισσότερα από 900 εισητήρια ωστόσο η Υπηρεσία Σιδηροδρόμων της Τανζανίας που είχε και τον έλεγχο του οχηματαγωγού, υποστήριξε ότι είχαν διατεθεί μόλις 431 εισιτήρια.

Δολοφονήθηκε το πρωί ο αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης της Ρωσίας Ανατόλι Στεπάνωφ όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ επικαλούμενο πηγές των δυνάμεων ασφαλείας. Το πρακτορείο δε δίνει περισσότερες πληροφορίες ενώ εκπρόσωπος της αστυνομίας της Μόσχας αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας δηλώνει άγνοια επί του θέματος.

Πτώση της θερμοκρασίας που θα αρχίσει από σήμερα αλλά θα γίνει αισθητή κυρίως από αύριο προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις που τις απογευματινές ώρες θα αυξηθούν πρόσκαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Thursday, 23 May 1996 - 6:53:19