Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (27/05/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (27.5.1996)

Καταθέτει αυτή την ώρα στον προϊστάμενο της εισαγγελίας πρωτοδικών Αναστάσιο Κανελλόπουλο για την υπόθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ ο πρώην προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Χριστόφορος Τζανακάκης. Αύριο έχει κληθεί να καταθέσει ο Πρόεδρος της εταιρείας "Ιντρακόμ" Σωκράτης Κόκκαλης ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου. Οι ποινικές διώξεις θα ασκηθούν από τον Εισαγγελέα Εφετών κ. Καράμπελα ενώ στη συνέχεια το φάκελο της δικογραφίας θα παραλάβει ο Ειδικός Εφέτης Ανακριτής κ. Ναυπλιώτης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της οικονομικής και κοινωνικής επιτροπής της κυβέρνησης η οποία επεξεργάζεται τις προτάσεις για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών σε ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες. Τις προτάσεις αυτές η επιτροπή θα παραδώσει στον Υπουργό Οικονομικών. Στο μεταξύ την Τετάρτη συνεδριάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να εξετάσει το θέμα του περιορισμού των δημοσίων δαπανών. Η συνεδρίαση αυτή πραγματοποιείται μετά τις υποδείξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του ΟΟΣΑ για το πάγωμα των προσλήψεων, το σταμάτημα της επέκτασης των ειδικών επιδομάτων στο δημόσιο, τη συγκράτηση των αυξήσεων στους μισθούς, τον περιορισμό των δανείων των τραπεζών και τη συνέχιση της εφαρμογής του νόμου των αντικειμενικών κριτηρίων.

Σε έκτακτη πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορυδαλού θα συμμετάσχει το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει την απομάκρυνση του ασύλου ανηλίκων που βρίσκεται στο χώρο των φυλακών Κορυδαλού. Ο κ. Σημίτης θα παραστεί ακόμη στην υπογραφή από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ευάγγελο Βενιζέλο και το Δήμαρχο Στέφανο Χρήστου της προγραμματικής σύμβασης για την παραχώρηση και αξιοποίηση των 30 στρεμμάτων του Ιδρύματος Ανηλίκων.

Διπλωματικές αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας συναντώνται αύριο στη Γενεύη με αντικείμενο την προετοιμασία της επικείμενης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Εως τον Αύγουστο θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για την κατάρτιση νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακης Τσοχατζόπουλος ο οποίος εγκαινίασε σήμερα το νέο κτίριο της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ακόμη ότι οι μετατάξεις θα απελευθερωθούν από τον Οκτωβριο με εξαίρεση τις περιοχές Θεσσαλονίκης και Αθηνών.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 46 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα και προερχόταν από απόσταση 120 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Πάτρας. Το επίκεντρο ήταν η θαλάσσια περιοχή της Κεφαλονιάς ενώ από την αστυνομία μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί fgli]r.

Συνεδριάζουν από το πρωί στη Θεσσαλονίκη οι δύο επιτροπές της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης με αντικείμενο τις ειρηνευτικές διαδικασίες στη Μέση Ανατολή και την εφαρμογή της συμφωνίας του Ντέϊτον. Παράλληλα συνεδριάζει η Ολομέλεια της Πολιτικής Επιτροπής με θέμα τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την εξομάλυνση των ελληνοσκοπιανών σχέσεων μετά την εφαρμογή της συμφωνίας της Νέας Υόρκης εξέφρασε σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντανιέλ Ταρσίς πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου με την οποία άρχισαν το πρωί στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες της Εαρινής Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. Ο κ. Ταρσίς διατύπωσε τη θέση ότι θα βρεθεί μια λογική λύση για το πρόβλημα του ονόματος της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει κατόπιν συμφωνίας.

Επαναλαμβάνονται από αύριο οι κινητοποιήσεις των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας οι οποιοι διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο για την υγεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Υπουργός Αναστάσιος Πεπονής και ζητούν την τροποίησή του. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή ενώ κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Κύπρο, παρά τη μικρή μείωση των ποσοστών του, διατήρησε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αοτελέσματα σε ποσοστό 95,69% έλαβαν: Το ΔΗΣΥ, το κόμμα του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη ποσοστό 34,49 και 20 έδρες, το ΑΚΕΛ που αύξησε τη δύναμη του κατά 2,37 % συγκέντρωσε 33,03%, 19 έδρες , το ΔΗΚΟ του Σπύρου Κυπριανου, 16,40% , 10 έδρες, η ΕΔΕΚ του Βάσσου Λυσσαρίδη 8,12 % 5 έδρες το νέο κόμμα του πρώην προέδρου Γιώργου Βασιλείου ( ΚΕΔ) 3,68 % και 2 έδρες. Επίσης τα κόμματα ΝΕ.Ο 1,70%, ΑΔΗΣΟΚ 1,44%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 1% και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ 0,13% δεν αντιπροσωπεύονται στη νέα Βουλή. Η αποχή κυμάνθηκε στο 8,22%, ενώ τα άκυρα και τα λευκά στο 1,48% και 1,54% αντίστοιχα.

Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Κληρίδη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκης Μάτσης το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στη Μεγαλόνησο, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα συνεχίσει την πορεία για να οδηγήσει την Κύπρο στην Ευρώπη. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι μετά το αποτέλεσμα των εκλογών θα πρέπει νηφάλια και με σοβαρότητα να συζητηθούν οι πιθανότητες ώστε να συσπειρωθούν όλες οι δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις. Το ΔΗΚΟ παρμένει θεματοφύλακας της πολιτικής ομαλότητας και ρυθμιστικός παράγοντας των πολιτικών εξελίξεων στην Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, ενώ ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσαρίδης είπε ότι το κόμμα του θα διαδραματίσει ουσιαστικότατο ρόλο στις μελλοντικές εξελίξεις όσον αφορά το Κυπριακό.

Έντονα προβληματισμένη είναι η αλβανική κοινή γνώμη μία μέρα μετά τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα. Η αποχώρηση από την εκλογική διαδικασία των 8 κομμάτων της αντιπολίτευσης και οι καταγγελίες για βία και νοθεία σημάδεψαν τις χθεσινές εκλογές. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη τα επίσημα αποτελέσματα το Δημοκρατικό Κομμα πανηγυρίζει για "συντριπτική νίκη" ενώ ο Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα απέδωσε την αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης από την εκλογική διαδικασία "στην απελπισία από το μέγεθος της ήττας".

Σε κανονικά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία στη χώρα. Στη Βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Tuesday, 28 May 1996 - 10:43:17