Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (10/06/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (10.6.1996)

Αυστηρή προειδοποίηση στην Αγκυρα να εγκαταλείψει τις επεκτατικές της βλέψεις στο Αιγαίο απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που ασχολήθηκε με την κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις. "Η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι παρά τις όποιες φραστικές δηλώσεις και επιθυμίες για ειρήνη, διάλογο, προσέγγιση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους κανόνες που την διέπουν, η Τουρκία υπονομεύει συστηματικά τη σταθερότητα στην περιοχή και το κλίμα καλής γειτονίας" είπε ο κ. Σημίτης. Εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιταχθεί στις προκλήσεις της Αγκυρας και υπογράμμισε ότι η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η επιθετικότητά της εναντίον της Ελλάδας θα την οδηγήσει σε αδιέξοδο. Τόνισε ότι ήδη είναι έτοιμα σε διπλωματικό επίπεδο όλα τα διαβήματα που θα γίνουν προς τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.

Για τη Γερμανία αναχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος προκειμένου να έχει επαφές με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο κ. Χέρτσονγκ, τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ και τον υπουργό Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις πρόσφατες εξελίξεις στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενώ ο κ. Στεφανόπουλος θα ενημερώσει τους Γερμανούς αξιωματούχους για τις πάγιες ελληνικές θέσεις στα εθνικά μας θέματα. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύει ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος.

Στο Λουξεμβούργο βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος ο οποίος συμμετέχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ασχολούνται με την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στη Φλωρεντία στις 21- 22 Ιουνίου, με ζητήματα που αφορούν στη μεσογειακή πολιτική, την πρώην Γιουγκοσλαβία, τις σχέσεις της κοινότητας με τη Λατινική Αμερική, τον Καναδά και τις ΗΠΑ και τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Την απόσυρση ή την τροποποίηση του νομοσχεδίου για την υγεία ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας οι οποίοι πραγματοποιούν από σήμερα πανελλαδική απεργία. Η απεργία αυτή θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Ιουνίου ενώ πενθήμερη απεργία θα πραγματοποιηθεί και από τις 17 έως τις 21 Ιουνίου.

Τετράωρες στάσεις εργασίας πραγματοποιούν από αύριο οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας οι οποίοι διεκδικούν τη χορήγηση επιδόματος παραγωγικότητας. Προειδοποιούν μάλιστα ότι σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους θα μετατρέψουν τις στάσεις σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την πρώτη ημέρα των Γενικών Εξετάσεων.

Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Ευάγγελο Γιαννόπουλο είχε το πρωί ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης στο πλαίσιο των επαφών του με κορυφαία στελέχη του Κινήματος εν' όψει του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του Ιουνίου. Οι κ. Γιαννόπουλος και Σκανδαλίδης συζητήσαν τη σκοπιμότητα ή όχι της θέσπισης αντιπροέδρου στο κόμμα.

Επαναλαμβάνονται σήμερα στη Νέα Υόρκη οι συνομιλίες των εκπροσώπων Ελλάδας και Σκοπίων Χρήστου Ζαχαράκη και Ιβάν Τόσεφσκι, υπό την αιγίδα του Σαϊρους Βανς, στα πλαίσια της διαπραγμευτικής διαδικασίας σχετικά με το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν όλη την ημέρα ενώ είναι πολύ πιθανόν να συνεχιστούν και αύριο εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία. Ο διεθνής μεσολαβητής αναμένεται στις συναντήσεις που θα έχει με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών να ζητήσει την αποσαφήνιση των θέσεών τους σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Δεν θα πρέπει να αναμένονται στο εγγύς μέλλον ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό λόγω της πολιτικής αστάθειας στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα το πρωϊ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης λίγο πριν αναχωρήσει για 15νθήμερη περιοδεία στην Ευρώπη και στην Αμερική. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης γύρω από το εθνικό θέμα, ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμιά ανησυχία για την εκδήλωση εκρηκτικής κατάστασης είτε στην Κύπρο, είτε στο Αιγαίο τουλάχιστο για τους επόμενους μήνες. Ο κ. Κληρίδης αύριο θα συναντηθεί στη Γενεύη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει επαφές με τους Αντιπροσώπους των Πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και συνάντηση με τον Προεδρικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στο Κυπριακό Ρίτσαρντ Μπίτι. Στο πλαίσιο της περιοδείας θα έχει συνομιλίες στο Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο Κλίντον.

Ευθύνες στην τουρκική πλευρά για τη δολοφονία του Εθνοφρουρού Στέλιου Παναγή από Τούρκους στρατιώτες σε περιοχή απαγκίστρωσης, αναμένεται ότι θα επιρρίπτονται στην εξαμηνιαία έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Νέα Υόρκη στην έκθεση, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει σήμερα ή αύριο, θα επιρρίπτονται επίσης ευθύνες στην τουρκική πλευρά για τα εμπόδια που είχαν παρεμβάλει στην Ειρηνευτική Δύναμη να προσφέρει βοήθεια στον Εθνοφρουρό.

Αρχίζει σήμερα, στην Αγκυρα τις επαφές με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ο ηγέτης του ισλαμιστικού κόμματος Ευημερίας Νετζμετίν Ερμπακάν, στον οποίο ο πρόεδρος Ντεμιρέλ έχει δώσει διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά την παραίτηση του Μεσούτ Γιλμάζ. Ο κ Ερμπακάν θα αρχίσει τις επαφές ξεκινώντας από τον αρχηγό του μικρότερου κόμματος στη τουρκική Βουλή, Μουχσίν Γιαζιτζίογλου ο opo_or ηγείται του κόμματος Μεγάλης Ενότητας, το οποίο διαθέτει μόνο επτά έδρες. Αύριο ο κ. Ερμπακάν θα συναντηθεί με τον Ντενίζ Μπαϊκάλ, μεθαύριο με τον Μπουλέντ Ετζεβίτ, την επομένη με τον Μεσούτ Γιλμάζ και τέλος με τη Τανσού Τσιλλέρ.

Ιπτάμενο δελφίνι που μετέφερε περίπου 100 επιβάτες προσέκρουσε το πρωί σε λιμενοβραχίονα και βυθίστηκε έξω από το νησάκι Πρότσιντα ανοιχτά της Νάπολη. Συνεργεία διάσωσης μετέβησαν στο χώρο του δυστυχήματος ενώ αρκετοί είναι οι τραυματίες και οι αγνοούμενοι. Το δυστύχημα αποδίδεται στην περιορισμένη ορατότητα στην περιοχή λόγω ομίχλης.

Πάνω από 500.000 άτομα επισκέφθηκαν φέτος το 15ο Φεστιβάλ Βιβλίου, η λειτουργία του οποίου ολοκληρώθηκε χθες στην παραλία του Λευκού Πύργου. Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας κ. Μπαρμπουνάκης "φέτος σημειώθηκε αύξηση 10% των επισκεπτών και οι περισσότεροι ήταν άτομα νεαρής ηλικίας έδειξαν ενδιαφέρον για να ενημερωθούν για τις νέες εκδόσεις, των Ελλήνων, αλλά και των ξένων συγγραφέων". Σύμφωνα με τον κ. Μπαρμπουνάκη οι πωλήσεις των βιβλίων αυξήθηκαν κατά 10%.

Η ηλιοφάνεια και η μικρή άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού. Σχεδόν αίθριος καιρός θα επικρατεί σε όλη τη χώρα ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία στην Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Monday, 10 June 1996 - 6:36:20