Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (23/06/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη, 23 Ιουνίου 1996

Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν ζεί πια. Αφησε την τελευταία του πνοή στις 2,30΄τα ξημερώματα, ύστερα απο οξύ ισχαιμικό επεισόδιο,σύμφωνα με την ιατρική ανακοίνωση.Το εκτελεστικό γραφείο του κινήματος με ανακοίνωση που εξέδωσε ανήγγειλε επίσημα το θάνατο του προέδρου και ιδρυτή του κινήματος.

Ταυτόχρονα έθεσε σε κίνηση τις διαδικασίες, για τη διαδοχή του τις οποίες θα συζητήσει σε έκτακτη συνεδρίασή του που θα πραγματοποιηθεί στη 1 μετά το μεσημέρι.Η σορός του Ανδρέα Παπανδρέου θα μεταφερθεί σε λίγη ώρα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών για λαϊκό προσκύνημα.Η κηδεία του μεγάλου ηγέτη θα πραγματοποιηθεί την Τέτάρτη.

Ο Πρωθυπουργός Κων.Σημίτης, που έμαθε το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου στη Φλωρεντία,όπου συμμετείχε στην σύνοδο κορυφής των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Είναι συγκλονισμένος απο το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου.Ο μεγάλος ηγέτης δε ζεί πιά.μας αφήνει όμως ολοζώντανη παρακαταθήκη το έργο του, αφού η πολιτική του πορεία ήταν συνυφασμένη με την πρόσφατη ιστορία της πατρίδας μας.Ο θάνατός του είοναι για την Ελλάδα εθνική απώλεια.Το ΠΑΣΟΚ θα αναζητά στα έργα,στα κείμενα και τις παραινέσεις του το δείκτη της δικής του νικηφόρας πορείας.Ολοι εμείς με τον ίδιο σεβασμό στη μνήμη του,θα εργαζόμαστε με το μεγάλο και ενιαίο ΠΑΣΟΚ για όλα όσα εκείνος οραματίστηκε."

Ο Πρωθυπουργός επισπεύδει την επιστροφή του απο τη Φλωρεντία και έχει συγκαλέσει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο για τις 6 το απόγευμα.

Αμέσως μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ εκατοντάδες στελέχη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώθηκαν έξω απο την οικία του στην οδό Αγράμπελης, στην Εκάλη.Ανάμεσά τους οι υπουργοί Εσωτερικών,Δημ.Διοίκησης και Αποκέντρωσης Α.Τσσοχατζόπουλος και Γερ.Αρσένης, ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής Κ.Σκανδαλίδης,μελη του εκτελεστικού γραφείου.

Τη θλίψη του εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μ.Εβερτ, μόλις έμαθε το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου.Τόνισε ότι το κενό που αφήνει στο χώρο του είναι δυσαναπλήρωτο και αναφερόμενος στο πολιτικό του έργο υπογράμμισε ότι αυτό θα το αποτιμήσει ο ιστορικός του μέλλοντος.

Τη βαθιά του θλίψη εξέφρασε ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς,που τόνισε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε ένας μεγάλος πολιτικός ηγέτης,που ενέπνευσε μεγάλο μέρος του λαού, που τον αγάπησε και τον λάτρεψε πραγματικά.

Η γενική γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα απέστειλε τα συλλυπητήριά της και των στελεχών του ΚΚΕ στην οικογένεια και στα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Το απόγευμα αναμένεται δήλωση του Αμερικανού προέδρου Μπίλ Κλίντον,ενώ όπως έγινε γνωστό απο την αμερικανική πρωτεύουσα τον Κλίντον θα εκπροσωπήσει στην κηδεία του Α.Παπανδρέου ο αντιπρόεδρος Αλ.Γκόρ.

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία Ρόιτερ και Ασσοσιέιτεντ Πρες,όπως και οι μεγάλοι αμερικανικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, όπως το CNN, μετέδωσαν την είδηση του θανάτου του Α.Παπανδρέου και αναφέρθηκαν εκτενώς στην πολιτική του σταδιοδρομία και ιστορία.Αναφέρθηκαν ακόμη στις προσπάθειες που είχε αναλάβει για τον περιορισμό των πυρηνικών ,γνωστή ώς "πρωτοβουλία των έξι".

Ο θάνατος του ιδρυτή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ δρομολογεί νέες εξελίξεις στο χώρο του κυβερνώντος κόμματος.Το εκτελεστικό γραφείο που θα συνεδριάσει στη 1 το μεσημέρι θα αποφασίσει για τις διαδικασίες που θα δρομολογηθούν.Στελέχη του κινήματος πάντως,δεν απέκλιεαν το ενδεχόμενο αναβολής του συνεδρίου,που είχε προγραμματιστεί να αρχίσει την Πέμπτη,για την εκλογή αντιπροέδρου.Τώρα, ενδέχεται να αναβληθεί το Συνέδριο για μιά εβδομάδα περίπου ,ώστε να γίνουν όλες οι προεργασίες που απαιτούνται και να προχωρήσει πλέον το ΠΑΣΟΚ στην εκλογή προέδρου,πλέον, του κινήματος.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως,ότι μέχρι τη 1 μετά τα μεσάνυχτα ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε συνεργασία με τον Τηλέμαχο Χυτήρη και τον Νικ.Αθανασάκη και επεξεργαζόταν το κείμενο της ομιλίας του στο συνεδριο του ΠΑΣΟΚ.Οπως λέγεται απο το στενό περιβάλλον του, είχε εκφράσει τη μεγάλη επιθυμία του να παραστεί, έστω και για λίγο στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, και να μιλήσει στα στελέχη του κινήματος που ο ίδιος ίδρυσε.

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ επιχειρεί να σύρει την Ελλάδα σε διάλογο εφόλης της ύλης.Στο δείπνο που του παρέθεσε χθές στη Φλωρεντία η ευρωπαϊκή τρόικα ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα του ενδέχεται να προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης,εφόσον η Ελλάδα μεταβάλλει τη στάση της και δεχθεί οτι το Διεθνές Δικαστήριο μπορεί να συζητήσει και να αποφανθεί επι των κυριαρχικών δικαιωμάτων.Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ.Ρωμαίος που παραβρέθηκε στο δείπνο υπενθύμισε τις ελληνικές θέσεις και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί οποιαδήποτε συζήτηση επι των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ο Πρωθυπουργός Κων.Σημίτης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την τελική απόφαση των 15 όπως αυτή εκφράζεται στο οριστικό κέίμενο της πολιτικής απόφασης, σύμφωνα με την οποία οι ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε. κάνουν λόγο για την καθιέρωση "ρήτρας αλληλεγγύης της Ε.Ε. για την περίπτωση που επιλούνται τα εξωτερικά της σύνορα". "Είναι μια καλή απόφαση,ενα πρώτο βήμα" είπε ο κ.Σημίτης jai εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει και συνέχιση αυτής της πολιτικής εκ μέρους των κοινοτικών εταίρων.

Στην Τουρκία έξι άτομα, ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί και ένας αξιωματικός του Στρατού, σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλα 13 τραυματίστηκαν χθές, όταν άγνωστοι επιτέθηκαν με χειροβομβίδες εναντίον τηλεοπτικού σταθμού στο Ντιαγιαρμπακίρ.

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, η επίθεση έγινε χθές το βράδυ,ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι καμμιά οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη.Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι το ΡΚΚ είναι πίσω απο την επίθεση αυτή και ουσιαστικά τερματίζει την μονομερή εκεχειρία, που είχε κηρύξει.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Sunday, 23 June 1996 - 2:00:49