Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (02/08/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (2.8.1996)

Στο συμβούλιο της επικράτειας, προς επεξεργασία εστάλη ήδη από τον υπουργό Τύπου Δημήτρη Ρέππα, το προεδρικό διάταγμα για τον έλεγχο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Μεταξύ άλλων προβλέπει τη σύσταση ειδικού τμήματος ελέγχου που θα τηρεί μητρώο επιχειρήσεων όλων των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, διαφημιστικών επιχειρήσεων καθώς και επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων, παραγωγής οπτικοακουστικών έργων και έρευνας ραδιοτηλεοπτικής αγοράς. Το νεοσυσταθέν όργανο που θα υπαχθεί στο ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο θα μπορεί να ζητά κάθε είδους στοιχεία που αφορούν στις εταιρείες των μέσων μαζικής ενημέρωσης ακόμη και από την αλλοδαπή. Παράλληλα το προεδρικό διάταγμα καθιστά υποχρεωτική την ονομαστικοποίηση των μετοχών των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών επιχειρήσεων που λειτουργούν ώς ανώνυμες εταιρείες.

Την οικονομική πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα από το 1990, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της πρόσφατης ετήσιας έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού, επισημαίνουν οι γαλλικές εφημερίδες, Le Figaro, Le Monde και Les Echos. Υπογραμμίζουν όμως ότι θεωρούν πως πρέπει να ληφθούν ακόμα, πρόσθετα μέτρα για την πλήρη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού.

Με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου συναντήθηκε το πρωί ο Διοικητής της Ιωνικής Τράπεζας Παναγιώτης Κορλίρας με αντικείμενο το πλαίσιο των αλλαγών στις διοικήσεις των τραπεζών.

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση της μόνιμης κτηνιατρικής επιτροπής της κοινότητας, για το εάν παραταθεί ή όχι η απαγόρευση εξαγωγών ελληνικού κρέατος και μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων λόγω του αφθώδους πυρετού στον Έβρο. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί παράταση της καραντίνας, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να περιοριστεί το εμπάργκο μόνο στην περιοχή του Έβρου και να μην ισχύει για όλη την ελληνική επικράτεια. Σύμφωνα με το νομάρχη Έβρου Γιώργο Ντόλιο μέχρι τώρα έχουν θανατωθεί 35.000 βοοειδή και 1.150 αιγοπρόβατα.

"Εισαγόμενος από την Τουρκία" είναι ο αφθώδης πυρετός που έπληξε τα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα στον Έβρο, όπως τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, σε δηλώσεις του από τον Έβρο, όπου βρέθηκε χθες το απόγευμα για να παραστεί στην έναρξη των εκδηλώσεων "Πολιτιστικά Ακρίτεια '96", που υπάγονται στο πρόγραμμα "Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος- Ενιαίο ς Χώρος- Πορεία στο 2000". Σε ενημερωτική συνάντηση που είχε με τον νομάρχη, Γιώργο Ντόλιο, και τον διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, Άγγελο Μπόγλου, ο κ. Πετσάλνικος διαπίστωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου, τα οποία, μάλιστα, όπως επισήμανε, εντείνονται και πολλαπλασιάζονται από τις υπηρεσίες του νομού, στην προσπάθεια να υπάρξει πλήρης έλεγχος της κατάστασης. Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι τα μέτρα αυτά μέχρις στιγμής έχουν αποδώσει.

Στην Κάρπαθο βρίσκεται σήμερα ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Δωδεκάνησα.

Συνάντηση με τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος της πολιτείας της Βικτώρια Αυστραλίας Τζον Μανσφιλντ Μπράμπι θα έχει σε λίγη ώρα ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος στο υπουργείο. Στη συνέχεια ο κ. Πετσάλνικος θα συναντηθεί με τους 36 φοιτητές από εννέα χώρες, ελληνικής καταγωγής, που βρίσκονται από τις 16 Ιουλίου στην Ελλάδα και παρακολουθούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μακεδονία - Θράκη" που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

Το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε το πρωί κλιμάκιο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, Νομού Θεσσαλονίκης προκειμένου να διαπιστώσουν τις συνθήκες λειτουργίας του και το βαθμό της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού. Εξάλλου αντιπροσωπεία βουλευτών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας επισκέπτεται αυτή την ώρα το εργοστάσιο της Good Year στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, προκειμένου να συζητήσει με τους εκπροσώπους των απολυμένων της Βιομηχανίας το πρόβλημα που προέκυψε με την αιφνιδιαστική διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου.

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας λόγω της έναρξης της δεύτερης περιόδου των καλοκαιρινών διακοπών. Σε επιφυλακή βρίσκονται οι λιμενικές αρχές η τροχαία και οι υπηρεσίες του αεροδρομίου. Στα αεροδρόμια της χώρας παρουσιάζεται αυξημένη κίνηση επιβατών προς της νησιά ενώ η Ολυμπιακή Αεροπορία έχει προγραμματίσει έκτακτες πτήσεις για την εξυπηρέτηση του κοινού. Ιδιαίτερα μεγάλη κίνηση παρουσιάζεται προς την Κώ, τη Ρόδο, τη Μυτιλήνη, τα Χανιά, τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα, την Κεφαλλονιά, την Πάρο, τη Μήλο και τη Νάξο.

Στη Λευκωσία κρατούνται δύο Έλληνες, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή της Πάφου. Όπως έγινε γνωστό, οι Αθανάσιος Σταλίκας 48 χρόνων και Δημήτρης Γκότσης 35 χρόνων κάτοικοι Παρισιού, ενώ έκαναν βόλτα με ταχύπλοο έχασαν τον προσανατολισμό τους και βρέθηκαν στην περιοχή των Κοκκίνων, όπου και συνελήφθησαν από τους Τουρκοκύπριους. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο ένας από τους δύο ομογενείς μεταφέρθηκε με το ελικόπτερο πάνω σε φορείο.

Στις 10 Αυγούστου ξεκινά την πρώτη μεγάλη περιοδεία του, από την ημέρα της ανάληψης της εξουσίας, ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας Νετζμετίν Ερμπακάν. Παρά το γεγονός ότι η υπουργός Εξωτερικών Τανσού Τσιλλέρ διαβεβαίωσε τους δυτικούς διπλωμάτες ότι αυτή η περιοδεία δεν θα γίνει ο ίδιος ο Ερμπακάν δήλωσε ότι πηγαίνει στο Ιράν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός μετά το Ιράν θα επισκεφτεί το Πακιστάν, τη Μαλαισία και την Ινδονησία.

Την πρόκρισή τους για τον τελικό των αγωνισμάτων τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες πέτυχαν χθες οι Ελληνίδες αθλήτριες του ύψους M_jg Μπακογιάννη και του μήκους Νίκη Ξανθου και η Βούλα Πατουλίδου.

Η σταδιακή επικράτηση Βορείων ανέμων θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού καιρού. Σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος αλλά τις απογευματινές ώρες στο Ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες στα Βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στο Αιγαίο Βόρειοι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 19 έως 34 βαθμούς και στα νησιά από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα φτάσει τους 29 βαθμούς Κελσίου και στην Αθήνα τους 33.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Friday, 2 August 1996 - 6:15:15