Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (23/08/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (23.8.1996)

Την διαβεβαίωση ότι όλα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στις 22 Σεπτεμβρίου, έδωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος, όπως δήλωσε, θα υπογράψει εντός της ημέρας το διάταγμα διάλυσης της Βουλής. Ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλα θα πάνε καλά ενώ ο κ. Σημίτης του παρέδωσε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος και την επιστολή με την οποία συνοδεύει αυτές τις αποφάσεις και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση επιθυμεί τις πρόωρες εκλογές. Αναφερόμενος στο αιτιολογικό της απόφασης αυτής ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι βλαπτική η μακρά εκλογική περίοδος και η εκλογολογία και πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια είναι τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με γρήγορες και αποφασιστικές απαντήσεις. "Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει μια πρόσφατη λαϊκή εντολή που θα προκύψει από τις εκλογές για να πάρει χωρίς χρονοτριβή τις αναγκαίες αποφάσεις" είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η Ελλάδα και το μέλλον "δεν μπορεί να περιμένουν". Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Συνεδριάζει αύριο το Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας με αντικείμενο τον σχεδιασμό της προεκλογικής του πορείας και την κατάρτιση των εκλογικών συνδυασμών. Στο μεταξύ συγκροτήθηκε χθες, με απόφαση του Προέδρου της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνη Σαμαρά, η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα του κόμματος. Στο ΚΚΕ η Γενική Γραμματέας Αλέκα Παπαρήγα ματαίωσε την περιοδεία της στη Ζάκυνθο και την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής. Έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής αποφάσισε για την Κυριακή και ο Συνασπισμός ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ θα πραγματοποιήσει αύριο επίσκεψη στη Σύρο.

Βάσει της απογραφής του 1991 θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές, γεγονός που σημαίνει ότι άλλες εκλογικές περιφέρειες θα έχουν περισσότερες έδρες και άλλες λιγότερες από όσες είχαν στις προηγούμενες εκλογές. Τέσσερις περιφέρειες στις οποίες αυξήθηκε ο πληθυσμός κερδίζουν από μία ως έξι έδρες, ενώ εννέα, στις οποίες ο πληθυσμός μειώθηκε, χάνουν από μία έως δύο έδρες. Έξι έδρες παίρνει η Β΄εκλογική περιφέρεια Αθηνών, ενώ δύο έδρες προστίθενται στο υπόλοιπο Αττικής. Κατά μία αυξάνονται οι έδρες της Α΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας Ηρακλείου. Μείωση των εδρών κατά δύο παρατηρείται στην Β΄ Περιφέρεια Αθηνών, ενώ από μία έδρα χάνουν οι περιφέρειες Α΄Πειραιώς, Έβρου, Δράμας, Σερρών, Ιωαννίνων, Μεσσηνίας, Λέσβου και Γρεβενών.

Στην απόφαση του Έλληνα Πρωθυπουργού να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 22 Σεπτεμβρίου, αναφέρονται οι βρετανικές εφημερίδες. Οι περισσότερες δεν αποφεύγουν την πρόβλεψη ότι ο κ.Σημίτης και το ΠΑΣΟΚ θα είναι οι νικητές της εκλογικής αναμέτρησης. Οι "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" τονίζουν ότι ο Κώστας Σημίτης πήρε την απόφαση αυτή λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό βαθμό δημοτικότητας του που τον peqasl]mo μήνα ξεπερνούσε το 70%. Η αντιπολίτευση βρίσκεται σε τέτοια σύγχυση που ακόμη και επιφανείς Έλληνες επιχειρηματίες δηλώνουν ότι θα κόψουν τους δεσμούς τους με το συντηρητικό κόμμα και θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ. Ο βαθμός δημοτικότητας του αρχηγού της αντιπολίτευσης είναι χαμηλός σε σύγκριση με άλλα στελέχη στο ίδιο του το κόμμα.

Συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες η αρμόδια οικονομική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αποφασίσει για τα κονδύλια που θα δοθούν στη χώρα μας για τις αποζημιώσεις των πληγέντων κτηνοτρόφων του Έβρου από τον αφθώδη και την ευλογιά. Στο μεταξύ το εμπάργκο εξαγωγής κρέατος και προϊόντων του από την Ελλάδα ήρε χθες η Αρμόδια Κτηνιατρική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία εκτίμησε ότι τα μέτρα που λήφθηκαν ήταν τα πρέποντα και αποφάνθηκε ότι περιορίστηκαν οι εστίες της νόσου.

Δεκαέξι λαθρομετανάστες εντοπίστηκαν τα ξημερώματα στη Χίο και το Φαρμακονήσι από τις Λιμενικές αρχές. Τούρκοι δουλέμποροι αποβίβασαν σε ερημικές ακτές στο Φαρμακονήσι έντεκα λαθρομετανάστες οι οποίοι ανέφεραν στους λιμενικούς που τους συνέλαβαν ότι είχαν φύγει από τις τουρκικές ακτές με ταχύπλοο σκάφος πληρώνοντας 3.000 δολάρια ο καθένας. Στις Βορειοανατολικές ακτές της Χίου συνελήφθησαν, εξάλλου άλλοι πέντε Κούρδοι λαθρομετανάστες οι οποίοι προερχόταν κατά πάσα πιθανότητα από τη Σμύρνη.

Βρέθηκε χθες τη νύχτα σε παραλιακή περιοχή της Λεμεσού ο Εθνοφρουρός Χαράλαμπος Γιάγκου του οποίου η τύχη αγνοείτο από χθες το πρωί. Όπως δήλωσε ο ίδιος στους αστυνομικούς είχε χάσει τις αισθήσεις του μετά από υπερβολική χρήση φαρμάκων.

Το συντονισμό του προγράμματος με τίτλο "Ήπιας μορφής επεμβάσεις στον ορεινό όγκο της Ροδόπης" ανέλαβε η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με αφορμή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια με συμμετοχή του υφυπουργού Γεωργίας κ.Φωτιάδη και του Ειδικού Συμβούλου του Πρωθυπουργού κ.Αγγελίδη. Αιτούμενο του προγράμματος είναι η συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για τις δυνατότητες και τον τρόπο ανάπτυξης της ορεινής περιοχής, που θα σέβεται τα φυσικά αρχιτεκτονικά, πολιτισμικά και κοινωνικά δεδομένα και θα στοχεύει στην διαμόρφωση μέτρων για την παραμονή του πληθυσμού, τη διατήρηση ορισμένων παραδοσιακών ασχολιών και τις μορφές προσέγγισης, που θα λαμβάνουν υπόψη, θα εκτιμούν και θα σέβονται τα ήδη διαμορφωθέντα χαρακτηριστικά της.

Στο Βελιγράδι έφτασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Μάτε Γκράνιτς προκειμένου να υπογράψει συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων της χώρας του με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Το κείμενο της συμφωνίας θα υπογράψουν ο κ. Γκράνιτς και ο Γιουγκοσλάβος ομόλογός του Μίλαν Μιλουντίνοβιτς.

"Η Αγκυρα κρατά το κλειδί για την επίλυση του κυπριακού, αλλά προκειμένου να γυρίσει το κλειδί, θα πρέπει να βρεθεί λύση που θα διαφυλάσσει επαρκώς τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας". Αυτό tom_fetai μεταξύ άλλων στην επιστολή του απόστρατου ταξιάρχου Francis Henn, πρώην επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Times". Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι "δεν πρόκειται να υπάρξει διευθέτηση του κυπριακού δίχως να αναγνωρισθεί η στρατηγική σημασία που έχει το νησί, ιδίως για την Τουρκία. Υπάρχουν λόγοι, συνεχίζει το δημοσίευμα, να πιστεύει κανείς ότι στρατηγικός στόχος της Τουρκίας ήταν και παραμένει να ελέγχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου, ώστε να αποκλείονται εχθρικές για την Τουρκία δυνάμεις, όπως η Ελλάδα".

Πολυήμερη επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία η οποία θα αρχίσει στις 4 Νοεμβρίου, πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Ο κ.Ντεμιρέλ θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον ομοσπονδιακό Πρόεδρο Ρόμαν Χέρτζοκ και στη Βόννη με τον Καγκελάριο Χέλμουτ Κολ. Το υπόλοιπο πρόγραμμα της επίσκεψης δεν έγινε ακόμη γνωστό.

Τοπικές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται για σήμερα στο Ιόνιο, την Ηπειρωτική Ελλάδα και το Βόρειο Αιγαίο. Στη Βορειοδυτική χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από το μεσημέρι και έως τη νύχτα τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν σε όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα, το Νότιο Ιόνιο και το Βόρειο Αιγαίο και κατά τόπους θα είναι έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 18 έως 30 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 20 έως 33 και στα νησιά από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος όμως το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Friday, 23 August 1996 - 6:04:01