Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (29/08/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ (29.8.1996)

Διευκρινίσεις σε ορισμένα σημεία των οικονομικών εξαγγελιών του θα δώσει σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ, σε νέα συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο, ενώ αναμένεται να απαντήσει και στις χθεσινές επικρίσεις του Πρωθυπουργού. Ο κ.Σημίτης χαρακτήρισε χθες προεκλογικές επιταγές χωρίς αντίκρισμα της εξαγγελίες του κ.Εβερτ, κατηγορώντας τον ότι επιχειρεί να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό. Ο Πρωθυπουργός θα αρχίσει την περιοδεία του τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου από τη Χίο και τη Λέσβο, ενώ την επομένη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 22 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ θα εξαγγείλει το νέο μανιφέστο του κινήματος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι προκριματικές εκλογές στις νομαρχιακές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη υποψηφίων βουλευτών.

Ο Αθανάσιος Θεοχαρίδης αναδείχθηκε πρώτος, με 1839 ψήφους, στις προτιμήσεις των μελών και στελεχών των τοπικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ στο νομό Θεσσαλονίκης κατά τις χθεσινές προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψηφίων βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος στον νομό. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Νικόλαος Γκεσούλης και την τρίτη ο Ηλίας Κοντόπουλος. Στη Β' Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ήταν ο Χάρης Τσιόκας, δεύτερος ο Κώστας Μαρκουλής, και τρίτος ο Τριαντάφυλλος Μαργαρίτης. Η προσέλευση των ψηφοφόρων ανήλθε στο 64%, ποσοστό που από τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Μαμέλη, χαρακτηρίζεται ικανοποιητικό, δεδομένης της θερινής περιόδου και της μέτριας συμμετοχής υποψηφίων.

Περιοδεία σε δήμους της Β΄περιφέρειας Αθηνών αρχίζει από σήμερα ο Πρόεδρος της Ν.Δ., ενώ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα μιλήσει στο Αρκαδοχώρι Ηρακλείου. Στο μεταξύ το 95% και 90% έφτασε η προσέλευση των μελών των τοπικών οργανώσεων της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη και των γραμματέων των τοπικών οργανώσεων της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. του νομού στη χθεσινή προκριματική εκλογή των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος στην Α' και Β' αντίστοιχα Εκλογική Περιφέρεια του νομού. Πρώτος στις προτιμήσεις των μελών των τοπικών οργανώσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Α' Εκλογικής Περιφέρειας της Θεσσαλονίκης είναι ο Γιώργος Ορφανός, δεύτερος ο κ. Λάζαρος Κυρίζογλου και τρίτος ο Θεόφιλος Ιωαννίδης. Στη Β' Εκλογική Περιφέρεια του νομού, τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων συγκέντρωσαν οι Γεώργιος Σαλαγκούδης, Αδάμ Ρεγκούζας και Αθανάσιος Παπαποστόλου. Η τελική επιλογή των υποψηφίων βουλευτών της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη θα γίνει από τον Πρόεδρο του κόμματος, Μιλτιάδη Εβερτ, μετά από σχετική εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

Συνέντευξη τύπου εφ΄όλης της ύλης θα δώσει αύριο στο Ζάππειο Μέγαρο, ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς με έμφαση στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική. Συνάντηση με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους στην Ολυμπιακή Αεροπορία είχε σήμερα η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα η οποία δήλωσε ότι υπάρχει πολιτική συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων αλλά και των μικρότερων για την ασκούμενη οικονομική πολιτική και τη σπατάλη p|qym προς όφελος των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου. Πρόσθεσε δε ότι ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν πόροι για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αυτοί πηγαίνουν στο εξωτερικό. Περιοδεία στο νομό Θεσπρωτίας πραγματοποιεί από το πρωί ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος ο οποίος το βράδυ θα μιλήσει στην Ηγουμενίτσα. Την προεκλογική του εκστρατεία αρχίζει αύριο και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας με ομιλία του στη Λάρισα.

"Η Μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης απολαμβάνει όλα της τα δικαιώματα που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο". Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μπίκας σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Τανσού Τσιλέρ, η οποία αποκάλεσε Τούρκους τους μουσουλμάνους της Θράκης, ενώ ισχυρίστηκε ότι δε χρίζουν ίσων δικαιωμάτων. Παράλληλα, ο κ.Μπίκας επισήμανε την ανάρμοστη διαφορά της Αγκυρας απέναντι στην ελληνική μειονότητα που ζει στην Τουρκία. Επίσης θεώρησε περιττό κάθε περαιτέρω σχόλιο τη στιγμή που -όπως είπε χαρακτηριστικά- αποκαλύφτηκε ότι οι "Γκρίζοι Λύκοι" που σκότωσαν εν ψυχρώ τους δυο Ελληνοκύπριους στη Δερύνεια χρηματοδοτήθηκαν από το καθεστώς της Αγκυρας.

Συνεδριάζει εκτάκτως το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο μετά τις χθεσινές διαφωνίες στη διακομματική επιτροπή ως προς την κατανομή του χρόνου που θα διατεθεί στα κόμματα ιδιαίτερα από τα ιδιωτικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Οι εκπρόσωποι των λεγόμενων μικρών κομμάτων αντέδρασαν έντονα στις προτάσεις του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου ζητώντας την επέκταση των ρυθμίσεων και στα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης όπου επικρατεί όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν αναρχία. Στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής υπήρξε κατ' αρχήν σύμφωνα να μη δημοσιεύονται αποτελέσματα δημοσκοπήσεων το τελευταίο δεκαήμερο της προεκλογικής περιόδου.

Ανακοινώνονται αύριο από το Υπουργείο Παιδείας οι βάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στα Ανώτατα και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου θα αναρτηθούν σε όλα τα Λύκεια και οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, αναμένεται πτώση των βάσεων σε όλες τις δέσμες.

Μειώνονται από σήμερα κατά μισή δραχμή οι λιανικές τιμές πώλησης των βενζινών, ως αποτέλεσμα της μείωσης των διεθνών τιμών. Παράλληλα αυξάνεται κατά μία δραχμή το λίτρο η τιμή του ντίζελ. Έτσι οι ενδεικτικές τιμές πώλησης των βενζινών καθορίζονται για τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα σε 211,60 δραχμές το λίτρο για τη βενζίνη σούπερ και σε 195,60 δραχμές το λίτρο για την αμόλυβδη. y Το όνομα ενός από τους τέσσερις Τούρκους, που δολοφόνησαν το Σολωμό Σολωμού, γνωρίζουν οι αρχές ασφαλείας της Κύπρου. Πρόκειται για αξιωματικό των λεγόμενων "ειδικών δυνάμεων" του ψευδοκράτους ο οποίος φαίνεται σε ταινίες να πυροβολεί κάτι από τον ιστό της τουρκικής σημαίας, ενώ εκείνος που πυροβόλησε το Σολωμού από το μπαλκόνι και φορούσε πολιτικά, είναι πράκτορας των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Οι περισσότεροι από αυτούς που χτύπησαν και sj|tysam τον Τάσο Ισαάκ, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει καθημερινά η αστυνομία της Κύπρου, δείχνουν ότι είναι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι".

"Οι πρόσφατες συγκρούσεις στην ουδέτερη ζώνη του ΟΗΕ στην Κύπρο μας ανησυχούν βαθύτατα και έχουμε καταδικάσει χωρίς καμία επιφύλαξη τη δολοφονία των δύο νεαρών ανδρών. Έχουμε καταστήσει σαφές τόσο στην Αγκυρα, όσο και στον κ.Ντενκτάς ότι η αντίδραση των τουρκοκυπριακών αρχών στην άνευ εξουσιοδότησης παρουσία διαδηλωτών στην Ουδέτερη Ζώνη των Ηνωμένων Εθνών ήταν τελείως δυσανάλογη σε σχέση με τις προκλήσεις. Έχουμε τονίσει ότι οι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες πρέπει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη". Τα παραπάνω τονίζονται σε επιστολή του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών προς τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελληνορθοδόξων Κοινοτήτων και Ενοριών Μελβούρνης-Βικτώριας, Μπιλ Καρδαμίτση, σε απάντηση επιστολής διαμαρτυρίας που είχε αποστείλει στις 16 Αυγούστου σε διεθνείς οργανισμούς, τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, και το αμερικανικό και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, για τις πρόσφατες βαρβαρότητες των τουρκικών δυνάμεων κατοχής στην Κύπρο.

Μικρή έως μηδαμινή είναι η προσέλευση στις κάλπες των 640 περίπου χιλιάδων Βόσνιων που ζουν ως πρόσφυγες στο εξωτερικό, γεγονός που επιτείνει την ανησυχία του "Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη" για την επιτυχή διεξαγωγή των προγραμματισμένων για τις 14 Σεπτεμβρίου εκλογών στη Βοσνία και τα αρνητικά, για τις εξελίξεις στην περιοχή, αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρει η αποχή. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, τα ποσοστά προσέλευσης των Βόσνιων ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα που έχουν συσταθεί σε χώρες όπως είναι η Νέα Γιουγκοσλαβία, η Αυστρία, η Γερμανία, η Κροατία και η ΠΓΔΜ είναι απογοητευτικά και καταδεικνύουν ότι οι Βόσνιοι του εξωτερικού εισάκουσαν την έκκληση των δυο μεγάλων μουσουλμανικών κομμάτων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης για αποχή από την επταήμερη ψηφοφορία που άρχισε χθες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο που γίνονται οι εκλογές.

Οι ισχυροί Βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα συνεχιστούν και σήμερα. Στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα Κεντρικά και Βόρεια Ηπειρωτικά θα αυξηθούν και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 16 έως 32 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 18 έως 34 και στα νησιά από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις με πιθανότητα βροχής το απόγευμα ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Thursday, 29 August 1996 - 6:45:11