Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (04/09/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (4.9.1996)

Τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ που αφορούν την κοινωνική διάσταση και ειδικότερα τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, του συνταξιούχους και τους ανέργους παρουσίασε το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Παρουσιάζοντας τα μέτρα που θα λάβει το ΠΑΣΟΚ για τους αγρότες ο κ. Σημίτης ανέφερε την εκπαίδευση και επιμόρφωση του αγροτικού δυναμικού, την ενίσχυση των κινήτρων για τη βελτίωση της λειτουργίας των αγροτικών μηχανισμών, την επέκταση του θεσμού της χρηματοδοτικής μίσθωσης, την προώθηση παραγωγής νέων προϊόντων, την αύξηση των αγροτικών συντάξεων και τη δημιουργία ενός νέου και σύγχρονου οργανισμού πληρωμών. Επέκρινε, εξάλλου, τη Νέα Δημοκρατία για ανευθυνότητα στο θέμα των προεκλογικών της εξαγγελιών τις οποίες χαρακτήρισε "προεκλογικά πυροτεχνήματα". Σημείωσε δε ότι τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ αποτελούν απόρροια σχεδιασμού και προετοιμασίας των στελεχών του και εντάσσονται στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού προγράμματος που, όπως είπε, σέβεται τα όρια αντοχής της οικονομίας.

Συνάντηση με ομογενείς υπουργούς, γερουσιαστές και βουλευτές οι οποίοι πραγματοποιούν επίσκεψη στην Ελλάδα είχαν διαδοχικά το πρωί ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ. Οι ομογενείς βουλευτές θα ενημερωθούν από την Ελληνική πολιτική ηγεσία για την εξωτερική και αμυντική πολιτική της Ελλάδας. Θα παρευρεθούν ακόμη στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης προκειμένου να έχουν μια ολοκληρωμένη άποψη ως προς την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα.

Την πρώτη προεκλογική ομιλία του πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς, σε ανοιχτή συγκέντρωση στις 8:30 το βράδυ στα Γιάννενα. Ο κ. Σαμαράς απηύθυνε από την Κέρκυρα όπου περιόδευσε, πρόσκληση για τηλεοπτικό διάλογο στους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων. Αγροτικές περιοχές των Τρικάλων επισκέπτεται σήμερα ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης. Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε συγκέντρωση συνταξιούχων κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιθυμεί να υπάρχουν μισθοί και συντάξεις πείνας ώστε να μπορεί να εξαγοράζει κατηγορίες πολιτών με μικροπαροχές. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος περιοδεύει σήμερα στην Κομοτηνή και την Ξάνθη. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Δημήτρης Τσοβόλας, θα μιλήσει στους υποψήφιους βουλευτές του, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Μυτιλήνη.

Ανακοίνωση για το θέμα της αναφοράς του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας εξέδωσε σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Παρά την προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο Εξωτερικών, ουδεμία ασάφεια δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ, ως προς τα μέλη της lousouklamij^r μειονότητας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης διευκρινίστηκε, με ιδιαίτερη έμφαση, ότι είναι Έλληνες πολίτες που απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα, τα οποία απορρέουν, τόσο από το διεθνές δίκαιο όσο από την ελληνική νομοθεσία" καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεύτερη επίθεση κατά των ιρακινών δυνάμεων πραγματοποίησαν τα ξημερώματα οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανακοινώθηκε επίσημα στην αμερικανική πρωτεύουσα , από αξιωματούχους του υπουργείου Αμυνας. Δεκαεπτά πύραυλοι Κρούζ εκτοξεύτηκαν από τρία πολεμικά πλοία και ένα υποβρύχιο ,που βρίσκονται στον Περσικό, εναντίον στρατιωτικών βάσεων του Ιράκ. Η απόφαση για τη δεύτερη επίθεση, που πραγματοποιήθηκε στις 3 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, ελήφθη από τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Σύμφωνα, με πληροφορίες, η δεύτερη επίθεση ήταν αναπόφευκτη, κατά τους στρατιωτικούς κύκλους των ΗΠΑ, αφού η πρώτη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί δεν προκάλεσε τις καταστροφές που περίμεναν οι Αμερικανοί, στις αμυντικές εγκαταστάσεις του Ιράκ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μακκέρι δήλωσε ότι η δεύτερη επιχείρηση είχε στόχο, να καταστρέψει συστοιχίες πυραύλων της ιρακινής αντιαεροπορικής δύναμης,που δεν είχαν προσβληθεί στην πρώτη επιδρομή.

Ερωτηματικά για τη χρησιμότητα της αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ διατυπώθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κυρίως από τη Γαλλία,τη Ρωσία και την Κίνα,αλλά τελικά υιοθετήθηκε απόφαση για την παράταση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ. Είναι πάντως δεδομένη η αντίθετη θέση της Γαλλίας, στις αμερικανικές επιδρομές, για το λόγο αυτό άλλωστε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουώρεν Κρίστοφερ πρόκειται να επισκεφθεί το Παρίσι,όπως και τη Μόσχα.Γαλλία και Ρωσία αρνήθηκαν πάντως να καταδικάσουν την επέμβαση των ιρακινών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ.

Στο μεταξύ όπως γράφει σήμερα η ιρακινή εφημερίδα "Αλ Τζουμχουρίγια" η ιρακινή αεράμυνα κατέρριψε χθες ένα μη επανδρωμένο "εχθρικό" κατασκοπευτικό αεροσκάφος στην περιοχή Μισάν στο Νότιο Ιράκ. Τα συντρίμμια του εχθρικού αεροσκάφους που είναι αμερικανικής κατασκευής βρέθηκαν κοντά σε φυλάκιο του ιρακινού στρατού κοντά στην πόλη Αμαράχ, 400 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης.

Έντονη αναστάτωση στη διεθνή αγορά των καυσίμων προκάλεσαν οι αμερικανικές επιθέσεις κατά ιρακινών στόχων. Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 2,50 δολάρια το βαρέλι. Παράγοντες της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου εκτιμούν ότι οι νέες τιμές που θα ανακοινωθούν θα είναι αυξημένες για τη βενζίνη κατά 0,6 δραχμές και για το ντίζελ κατά 2,90 δραχμές.

Εθιμοτυπική συνάντηση θα έχει αύριο, Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, με 28 βουλευτές και κυβερνητικούς παράγοντες ελληνικής καταγωγής από Αυστραλία, Καναδά, Ν. Αφρική, Σουηδία, Λετονία, Λιθουανία, Κένυα, Καμερούν, Ολλανδία, Ρουμανία, Ελβετία, Παναμά, Αργεντινή, Περού και Ουκρανία. Στους εκπροσώπους που θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν περιλαμβάνονται Ελληνοαμερικανοί, λόγω των επικείμενων εκλογών στις Ηνωμένες Pokite_er. Την ομάδα θα συνοδεύσει στο Προεδρικό Μέγαρο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ρωμαίος.

Σε καλό δρόμο βρίσκεται η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων του ποσού των 4,935 δις.δρχ. για την αποκατάσταση και ανάδειξη των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους. Και όπως δηλώνει στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας, το τεράστιο αυτό έργο ενίσχυσης της μοναστικής πολιτείας της Χερσονήσου του Αθω, που θα χρηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος ΕΖΕΣ, αναμένεται να εγκριθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Προσπάθειες για τις οποίες η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους εκφράζει την ικανοποίησή της.

Το πρόγραμμα της "Θεσσαλονίκης-Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης- Θεσσαλονίκη 1997" θα παρουσιάσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στη Γερμανία στις 21-22 Νοεμβρίου. Οι ελληνικές προξενικές αρχές και οι οργανώσεις της ομογένειας έχουν δραστηριοποιηθεί προκειμένου να σημειώσει τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία η επίσκεψη του κ.Κοσμόπουλου σε Κολωνία και Βερολίνο. Τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων που θα γίνουν παράλληλα με την παρουσίαση του προγράμματος της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" έχει αναλάβει το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, ενώ σημαντική θα είναι η συμβολή της ομογένειας και ιδιαίτερα των οργανώσεων της Μακεδονίας για την προβολή της στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης,

Παρά τη βελτίωση που θα παρουσιάσει ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα, σποραδικές καταιγίδες είναι πιθανόν και πάλι να εκδηλωθούν στα Ηπειρωτικά. Στη Βορειοδυτική Ελλάδα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν αρχικά λίγες νεφώσεις που τις απογευματινές ώρες στα Ηπειρωτικά θα αυξηθούν και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα Βόρεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 16 έως 29 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 18 έως 33 βαθμούς και στα νησιά από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι νεφελώδης αλλά το απόγευμα υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί βροχή ή καταιγίδα. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Wednesday, 4 September 1996 - 6:27:49