Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (11/09/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (11.9.1996)

"Στρατηγικός στόχος είναι η ισχυρή Ελλάδα" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο έθεσε τους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει, όπως είπε, "παράγοντα ειρήνης, φιλίας, συνεργασίας και αταλάντευτης αποφασιστικότητας στην υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων". Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ ο κ. Σημίτης ανέφερε τις πολιτικές και οικονομικές πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν σε διμερές και πολυμερές επίπεδο ιδιαίτερα στα Βαλκάνια και την νοτιοανατολική μεσόγειο, την αναγκαιότητα ζωντανής παρουσίας της χώρας μας στο εξωτερικό με συνεπείς θέσεις, τη διεκδίκηση, σε κάθε είδος διαπραγμάτευσης, θεσμών, εγγυήσεων και μέτρων που εξυπηρετούν τα ελληνικά συμφέροντα, την εμμονή και άσκηση σταθερής πίεσης για μια διεθνή κοινωνία που βασίζεται, λειτουργεί και σέβεται τους κανόνες διεθνούς δικαίου και την ανάπτυξη πολιτικών σε όλα τα επίπεδα που ενισχύουν την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας απέναντι σε κάθε εξωτερική επιβουλή.

Με τον Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ ο οποίος δεσμεύτηκε να δώσει στο Δήμο τα 40 δισεκατομμύρια δραχμές που είχε υποσχεθεί παλαιότερα ο Ανδρέας Παπανδρέου. Το απόγευμα ο Μιλτιάδης Εβερτ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση του κόμματός του στην Αρτα. Στο μεταξύ ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες της κομματικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη για την υποδοχή του προέδρου του κόμματος Μιλτιάδη Εβερτ το Σάββατο. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα φθάσει στη Θεσσαλονίκη στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου. Στις 8.30 το βράδυ θα παρακαθήσει σε δείπνο και θα μιλήσει προς τις παραγωγικές τάξεις της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος, στο συνεδριακό κέντρο "Ιωαν.Βελλίδης" της Διεθνούς Έκθεσης. Το πρωί της Κυριακής στις 10.45' θα επισκεφθεί τα γραφεία της ΔΕΘ και θα ενημερωθεί από τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο για την πορεία του εθνικού εκθεσιακού φορέα.

Στη Θεσσαλονίκη φτάνει αύριο ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς ο οποίος συνεχίζει την περιοδεία του. Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παρουσιάσει σήμερα τις προτάσεις του κόμματός της για την παιδεία ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας θα μιλήσει το βράδυ σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Πάτρα.

Αισιόδοξος ότι ο Συνασπισμός θα μπει στη Βουλή εμφανίστηκε ο Πρόεδρός του Νίκος Κωνσταντόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Χανιά όπου ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη επίσκεψή του στο νησί. Έντονη κριτική στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία ότι διαμορφώνουν προεκλογικό κλίμα πόλωσης με στόχο την αρπαγή ψήφων και την αποδυνάμωση των μικρών κομμάτων, άσκησε ο κ. Κωνσταντόπουλος. Αναφέρθηκε δε στα τοπικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κρήτη και κάλεσε τον ελληνικό λαό να εκφράσει σε ψήφο την εκτίμησή του προς τον Συνασπισμό.

Περισσότεροι φοιτητές και σπουδαστές από αυτούς που ήδη πέτυχαν στις Γενικές Εξετάσεις θα εισαχθούν τελικά φέτος στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας. Με εγκύκλιο που έστειλε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Γιάννης Πανάρετος σε όλες τις σχολές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ ζήτησε από τους Προέδρους και του πρυτάνεις να δώσουν στο Υπουργείο Παιδείας τον αριθμό των κενών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα Ιδρύματα ώστε να απορροφήσουν και νέο αριθμό εισακτέων που έλαβαν φέτος μέρος στις Γενικές Εξετάσεις. Για κάθε καινούριο φοιτητή το Υπουργείο Παιδείας θα επιδοτήσει τα ΑΕΙ με 250.000, τα ΤΕΙ με 150.000 και τις Πολυτεχνικές σχολές με 280.000 δραχμές. Στόχος του υπουργείου είναι η αύξηση φέτος κατά 7% του αριθμού των εισακτέων και μέχρι το 1999 κατά 30%. Ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου διευκρίνισε ότι αναμένεται να γίνει κάποια ανακατανομή των φοιτητών στις σχολές αφού οι βάσεις αναμένεται να τροποποιηθούν, σημείωσε ωστόσο ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα αλλαγής για τους φοιτητές που επιθυμούν να μείνουν στη σχολή όπου εισήχθησαν.

Άρχισε σήμερα και επίσημα η νέα σχολική χρονιά για 1.447.000 μαθητες. Μικρές αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα και τα βιβλία θα υπάρξουν για την Α' τάξη του Λυκείου στο πλαίσιο των αλλαγών για την εφαρμογή του συστήματος του Εθνικού Απολυτηρίου, όπως ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Παιδείας. Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η νέα σχολική χρονιά αρχίζει με τις καλύτερες προϋποθέσεις καθώς έχουν ληφθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα για την ομαλή έναρξη των μαθημάτων.

Στοιχεία που εμπλέκουν την Αγκυρα και το ψευδοκράτος Ντενκτάς στη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού, κατέχει η Γενική Εισαγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα της Κύπρου, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης. Ο κ.Μαρκίδης, τόνισε ότι τα στοιχεία παρέχουν τη δυνατότητα λήψης νομικών μέτρων ενώπιον διεθνών οργάνων και δικαιολογούν το συμπέρασμα ότι και οι άλλοι αξιωματούχοι, είναι συμμέτοχοι στο έγκλημα. Αυτοί είναι ο αρχηγός της λεγόμενης αστυνομίας, Αττίλα Σαβ, ο τότε διοικητής των κατοχικών δυνάμεων αντιστράτηγος Χασάν Κουντακτσί και ο διοικητής της εικοστής όγδοης Μεραρχίας του τουρκικού στρατού, υποστράτηγος Μεχμέτ Καρλί. Για την υπόθεση του φόνου του Τάσου Ισαάκ, ο κ.Μαρκίδης είπε ότι βρίσκεται σε εντελώς διαφορετικό στάδιο, διότι υπάρχει διαχωρισμός από απόψεως υλικού, το οποίο σχετίζεται με τον εντοπισμό ενόχων.

H αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δυο κοινότητες θα είναι ο βασικός στόχος των συνομιλιών που θα έχει σήμερα στην Κύπρο ο αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Χαν Σουνγκ Τζιου με τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον ηγέτη των Τουρκοκύπριων Ραούφ Ντενκτάς. Όπως δήλωσε ο νοτιοκορεάτης διπλωμάτης, βασική του επιδίωξη είναι να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης επιτυγχάνοντας κοινή ή ξεχωριστή δήλωση μεταξύ των δυο πλευρών. Ακόμη, θα συζητήσει την πρόταση των Ηνωμένων Εθνών για απευθείας συνομιλίες Ντενκτάς-Κληρίδη.

Αυξήσεις στα καύσιμα που θα ισχύουν από τα μεσάνυχτα ανακοινώνει εντός της gl]qar η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου μετά την άνοδο των διεθνών τιμών λόγω της έντασης στον Περσικό κόλπο. Η αύξηση στη βενζίνη θα είναι περίπου 0,7 δραχμές το λίτρο και του ντίζελ τρεις.

Αποφασισμένη να προχωρήσει στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στο πλάτους 10-20 χιλιομέτρων στο εσωτερικό του βόρειου Ιράκ, προκειμένου να αποτραπεί, όπως ισχυρίζεται διείσδυση Κούρδων αυτονομιστών στο έδαφός της, φέρεται η τουρκική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις του Ιράκ και την αντίθεση της διεθνούς κοινότητας. Την αντίθεσή του στα τουρκικά σχέδια εξέφρασε και πάλι το Ιράκ. Τη διαβίβασε η ιρακινή αντιπροσωπεία η οποία με επικεφαλής τον σύμβουλο του Σαντάμ Χουσεϊν, Χαμεντ Γιουσέφ Χουμάνι, συναντήθηκε χθες στην Αγκυρα, με την υπουργό Εξωτερικων της Τουρκίας Τανσου Τσιλερ.

Ανοδο θα παρουσιάσει σήμερα η θερμοκρασία. Σε όλη τη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις που κατά τόπους θα είναι πιο πυκνές και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές στα δυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 11 έως 28 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 15 έως 30 βαθμούς και στα νησιά από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Wednesday, 11 September 1996 - 6:43:30