Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (13/09/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (13.9.1996)

Τη βεβαιότητά του για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Κινήματος με τη συμμετοχή και των μελών της Επιτροπής Προεκλογικού Αγώνα. Αύριο το απόγευμα φτάνει στη Θεσσαλονίκη ο Μιλτιάδης Εβερτ και το βράδυ της ίδιας μέρας θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας σε περίπτωση που εκλεγεί κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης ενώ με τους πρυτάνεις των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων θα συναντάται η Γ.Γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος περιοδεύει σήμερα στις Σέρρες ενώ το βράδυ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Νίκαια.

Αναμετρώνται στις 9 το βράδυ ενώπιον του τηλεοπτικού φακού της ΕΤ-1 οι Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης και της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ. Συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος Πέτρος Ευθυμίου ενώ τις ερωτήσεις θα απευθύνουν οι Γιάννης Παπουτσάνης, Θεόδωρος Ρουσσόπουλος και Παύλος Τσίμας. Οι δώδεκα ερωτήσεις που θα υποβληθούν θα είναι κοινές και οι κύριοι Σημίτης και Εβερτ οι οποίοι θα απευθύνονται μόνο στους δημοσιογράφους θα έχουν στη διάθεσή τους δύο λεπτά για να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση. Η συνέντευξη θα αναμεταδίδεται από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Την έντονη αντίδραση των "μικρών κομμάτων" προκάλεσε η απόφαση για τον τρόπο διεξαγωγής της τηλεοπτικής αναμέτρησης των Προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Για "θεατρική παράσταση" έκανε λόγο ο υποψήφιος της ΠΟΛ.ΑΝ. Ανδρέας Λεντάκης ενώ "κάλπικη αντιπαράθεση των διαφημιστικών εταιρειών των δύο μεγάλων κομμάτων" χαρακτήρισε τη συνέντευξη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ Μάκης Κοψίδης. Ο υποψήφιος του Συνασπισμού Παναγιώτης Λαφαζάνης άφησε αιχμές για την επιλογή των τριών δημοσιογράφων ενώ για υποκριτική προσπάθεια για την κάλυψη της έλλειψης πολιτικών προτάσεων έκανε λόγο ο υποψήφιος του ΔΗΚΚΙ, Γιώργος Παπασίμος.

Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες των Ομογενειακών Μέσων Ενημέρωσης για πληροφόρηση σχετικά με τις ελληνικές εκλογές καθώς και των άλλων χρηστών του Internet, θα μεταδώσει ηλεκτρονικά με video και ήχο, τα σημαντικότερα αποσπάσματα από την πρώτη τηλεοπτική μονομαχία των ηγετών των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας. Λίγη ώρα μετά τη λήξη της σημαντικότερης στιγμής του προεκλογικού αγώνα θα υπάρχουν στον server του Μακεδονικού Πρακτορείου, στο αφιέρωμα για τις εκλογές (http://www.mpa.gr/gr/ekloges96) τα σημαντικότερα αποσπάσματα από τις ομιλίες των δύο πολιτικών αρχηγών και ένα σύντομο video της τηλεοπτικής μονομαχίας. Για την ταχύτερη μετάδοση των τηλεοπτικών στιγμών τα αρχεία αυτά θα καθρεφτίζονται στην Αθήνα στον server του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (http://www.ntua.gr/gr/ekloges96) και στις Ηνωμένες Πολιτείες στον server του Ινστιτούτου Ελληνικού Δυναμικού (http://hri.org/MPA/gr/ekloges96).

Δύο χιλιάδες πεντακόσιες θέσεις νέων εισακτέων στα ΤΕΙ κυρίως της περιφέρειας έχουν εξευρεθεί, δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος επισήμανε ότι ο αριθμός των θέσεων για τα ΑΕΙ θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα. Διευκρίνισε, εξάλλου, ότι οι εγγραφές στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας θα γίνουν μετά τις εκλογές και αφού ανακοινωθεί η τελική λίστα των εισακτέων. Ο υπουργός Παιδείας αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια της χώρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το θέμα θα λυθεί με το νέο σύστημα χρηματοδότησης που προωθείται, την επιχορήγηση ανά φοιτητή.

Τη θλίψη και την αγανάκτησή του για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να αυξήσει τον αριθμό των εισακτέων εξέφρασε με γραπτή του δήλωση ο επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Διατύπωσε τη θέση ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται για ψηφοθηρικούς λόγους τις ελπίδες των νέων και προσθέτει ότι είναι ντροπή και αθλιότητα να φτάνει η πολιτική μας ζωή σε αυτό το επίπεδο και να είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να κάνει τα πάντα για μερικές ψήφους. "Είναι λυπηρό που σε αυτή την πράξη συμμετέχει ένας νέος άνθρωπος που ενώ διεκδικεί ηγετική θέση δεν έχει στοιχειωδώς το σθένος να αντισταθεί στην κομματική γραμμή", καταλήγει ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου άφησε παρακαταθήκη το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε σήμερα ο γιος του, Υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου, μετά τις δηλώσεις του ζεύγους Κατσανέβα που αμφισβητεί την εγκυρότητα της διαθήκης. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως όλοι χρωστούν στον Ανδρέα Παπανδρέου τη νίκη στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

Σε είκοσι δύο χιλιάδες συνταξιούχους του ΤΕΒΕ θα καταβάλλεται από τη Δευτέρα το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Από τις 23 Σεπτεμβρίου το επίδομα θα χορηγηθεί και σε άλλους 15 χιλιάδες συνταξιούχους του ταμείου ενώ σύμφωνα με απόφασή του το επίδομα θα καταβληθεί αναδρομικά για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και προκαταβολικά για τον Οκτώβριο.

Φτάνει αύριο στην Αθήνα ο Γάλλος πρωθυπουργός Αλαίν Ζυπέ με την ευκαιρία του εορτασμού των 150 χρόνων από την ίδρυση της Γαλλικής Σχολής Αθηνών. Ο κ. Ζυπέ κατά την παραμονή του στην Ελλάδα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδη Εβερτ.

Η Τουρκία είναι πρόθυμη να διαθέσει αεροσκάφη της στην αερογέφυρα που ετοιμάζουν οι Αμερικανοί για την απομάκρυνση 2.500 Αμερικανών, Κούρδων και Ιρακινών αντιφρονούντων από το βόρειο Ιράκ αλλά παράλληλα συνιστά στις ΗΠΑ να αποφύγουν νέα στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ. Την σύσταση απηύθυνε χτες ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, Νουζχέτ Καντεμίρ, καλώντας τις ΗΠΑ να ακολουθήσουν διπλωματικού προσανατολισμού στρατηγική απέναντι στη Βαγδάτη. Σημειώνεται ότι η Τουρκία από την αρχή της κρίσης στο Iq\j είχε διατυπώσει ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο οι αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις να προκαλέσουν επιδείνωση των τοπικών τριβών και εντάσεων.

Στο Σεράγεβο αναμένεται σήμερα ο αρχιτέκτονας της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέητον, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής παρατηρητών που θα παρακολουθήσουν τις αυριανές, πρώτες μετά τον πόλεμο, εκλογές στη Βοσνία. Η αμερικανική αντιπροσωπεία των παρατηρητών, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, αποτελείται από 13 μέλη, τέσσερα εκ των οποίων είναι μέλη του Κογκρέσου. Ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον από την Καλιφόρνια όπου βρίσκεται για τις ανάγκες της προεκλογικής του εκστρατείας, χαρακτήρισε τις εκλογές στη Βοσνία ως "το πρώτο δύσβατο μονοπάτι που οδηγεί στην ειρήνη. Το μονοπάτι αυτό είμαστε αποφασισμένοι να το διαβούμε χέρι-χέρι με το βοσνιακό λαό", τόνισε ο κ.Κλίντον.

Χωριστές συναντήσεις με τον Γλαύκο Κληρίδη και με τον Ραούφ Ντενκτάς θα έχει σήμερα ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Χαν Σουνγκ Τζού. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται λόγω της επιστολής του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον Ρ. Ντενκτάς, στην οποία εισηγείται συνάντηση μαζί του για το θέμα της αποστρατικοποίησης πάνω στη βάση, που έχει υποβάλει ο κ.Κληρίδης στον Μπούτρος Γκάλι τον Δεκέμβριο του 1993.

Πολύ ισχυροί νότιοι άνεμοι και τοπικές καταιγίδες προβλέπονται για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα αύριο στο Ιόνιο, την Ηπειρωτική χώρα, το Ανατολικό και Βόρειο Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις τοπικά αυξημένες με βροχές και καταιγίδες. Κατά τόπους στα κεντρικά και Βόρεια τα φαινόμενα θα είναι έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν αραιές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 17 έως 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 20 έως 31 και στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με βροχή και πιθανή καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 19 έως 25 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Friday, 13 September 1996 - 6:49:43